Hubble traži mjesto za Mjesečevu bazu
Svemirski teleskop Hubble u ultraljubičastom spektru pretražuje nekoliko potencijalnih lokacija za izgradnju ljudske baze na Mjesecu. U prethodnim misijama Mjesec je pretraživan u raznim spektrima valnih duljina, ali nitko do sada nije koristio Hubbleovu oštru rezoluciju, koja na izbrazdanoj Mjesečevoj površini može uočiti spektralne promjene promjera 50 metara.
Cilj je (pokušati) naći identificirati mineral nazvan ilmenit ili željezno-titanski oksid, koji je prije već pronađen u uzorcima Mjesečevog tla, a koji ima svojstva koja bi mogla biti korisna u izgradnji lunarne baze. Ilmenit sadrži kisik, koji bi se mogao ekstrahirati za disanje, te vodik i helij apsorbirane iz solarnog vjetra. Zagrijavanje minerala oslobodilo bi te plinove koji bi se onda mogli koristiti kao izvor energije za bazu, a željezo iz minerala moglo bi se upotrijebiti za dobivanje građevinskog materijala, kao što je čelik, za izgradnju Mjesečevih nastambi. NASA je objavila da će rezultati ovog promatranja biti objavljeni već početkom listopada ove godine.
Možda, možda ovo nekim ljudima bude znak da razmisle i shvate koliko je Hubble važan i da malo novca koji ide na egzibicije u Iraku skrenu u održavanje ovog teleskopa.
31 Aug 2005 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\