Bush šalje ljude na Mjesec ?
Do 2018. treba biti izgrađena nova letjelica koja će Amerikance ponovo odvesti gore. Bit će to retro kombinacija shuttleova i dijelova skoro zaboravljene rakete Apollo. Svemirska agencija nedavno je prezentirala svoj novi plan istraživanja Mjeseca Bijeloj kući i Kongresu.
U siječnju 2004. godine, samo pet mjeseci nakon nesreće Columbije, američki predsjednik George W. Bush zatražio je da se ti tipovi letjelica izbace iz upotrebe do 2010. godine, a u međuvremenu stvori novi svemirski brod koji će biti u stanju povesti astronaute do Međunarodne svemirske stanice i Mjeseca.
Dužnosnika NASA-e Michael Griffin izjavio je na konferenciji prije dva tjedna da će novi svemirski brod biti građen na temelju dokazanog dizajna i tehnologije korištenih u programu Appolo, ali da će imati "daleko veće mogućnosti".
Činjenica da se nasljednik shuttlea tako jako oslanja na opremu iz prošlih vremena, a ne na futurističke dizajne "ima dobar tehnološki i poslovni razlog", rekao je John Logsdon, direktor Instituta za svemirsku politiku pri Sveučilištu George Washington.
"Naglasak je na postizanju ciljeva, a ne elegancije. A ljudi koji su stvorili Apollo bili su prilično pametni", kaže Logsdon.
Bush je postavio cilj da se Amerikanci vrate na površinu mjeseca do 2020., a NASA smatra da će to moći učiniti dvije godine ranije.
Posljednji čovjek koji je stavio nogu na mjesečevu površinu bio je Harrison Schmitt, američki astronaut letjelice Apollo 17, 12. prosinca 1972. godine.
Prvi čovjek na Mjesecu bio je Neil Armstrong 21. srpnja 1969. godine, koji je tada izrekao slavnu rečenicu: "Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo". On je bio dio slavne tročlane posade Apolla 11.
06 Oct 2005 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\