Karim Rashid:Želim promijeniti svijet!
Karim Rashid već se godinama smatra jednim od najboljih dizajnera na svijetu, a nisu rijetki i oni koji tvrde da je upravo on broj jedan. Tu laskavu titulu Karim nosi zbog originalnih radova, za koje inspiraciju crpi iz svijeta oko sebe, konstantno gledajuću u budućnost. Kako su osebujni njegovi radovi, osebujan je i njegov stil života. On nije samo dizajner, on je i stilist, deejay, novinar, predavač, globetrotter, futurist, vizionar, one man brand. Teško je naći pojmove kojim ga nisu opisivali.

Dizajner od malih nogu
Kada priča o tome zašto je posta dizajner, Karim Rashid navodi tri činjenice. Prva je utjecaj oca iz djetinjstva, druga je niz alergija od kojih boluje, a treća je njegova želja da promjeni svijet. Rashid je rođen 1960. u Kairu, otac mu je Egipćanin, a majka Engleskinja, a odrastao je u Kanadi. Otac mu je često volio mijenjati izgled doma, pa bi znao cijelu kuću izlijepiti posterima sa motivom sira ili pak raditi rupe u zidu. Ta želja za promjenama koju je imao njegov otac još je više utjecala na Karima kada su ga u djetinjstvu napale alergije, zbog kojih često nije smio izlaziti iz kuće. Stoga se sam bacio na stvaranje i mijenjanje stvari oko sebe, te je satima sjedio sa blokom u ruci i crtao sve što vidi oko sebe ili stvarao nešto sasvim novo. S vremenom je to preraslo u opsesiju, pa je znao u jednom danu ispuniti cijeli blok svojim idejama i radovima. Dizajniranje kao životni poziv formalizirao je na studiju industrijskog dizajna u Kanadi i kasnije postdiplomskom studiju u Italiji. Tada su primijetili i velikani kao Ettore Sottsass i Gaetano Pesce, kod kojih je i stažirao. Brzo je postao popularan dizajner, pa je postalo stvar prestiža da poznata tvrtka ima u svojoj ponudi i nešto sa dizajnerskim potpisom Karima Rashida. Gotovo da nema područja dizajna u kome se nije okušao, od mode, ambalaža, ukrasnih predmeta, do rasvjetnih tijela i namještaja. Spisak njegovih klijenata je dug i ugledan, a među njima su i Sony, Yahoo, Prada, Tommy Hilfiger, Issey Miyake, Estée Lauder, Edra i mnogi drugi.

Otkrivanje tajni
Svi klijenti Karima Rashida ističu da je poseban zato jer mu je svaki rad u isto vrijeme originalan, ali i prepoznatljiv, a često mu dodaju epitete "vizionarski", "eksperimentalni" ili "futuristički". Lako su uoči zašto - predmeti su mu uvijek živi i inovativni, boje jarke i svijetle, a za raznolike organske forme priznaje da su često inspirirane tijelom njegove žene, umjetnice Megan Lang. Novinari, studenti i znatiželjnici često su Karima Rashida bombardirali pitanjima otkud crpi inspiraciju, osim iz tijela žene. Kada mu je dosadilo pričati o tome, počeo je pisati. Rezultat je najprodavanija knjiga jednog dizajnera, čiji sam naziv, "I Want To Change The World" govori o njegovoj fascinaciji inovacijom i budućnošću. U knjizi često ponavlja svoju misao vodilju "Design is the whole experience of living" i njegov cilj - svakim stvorenim predmetom zamijeniti tri postojeća. To postiže spajanjem digitalne tehnologije, umjetnosti i čiste funkcije, kao u primjeru stylish naslonjača s ugrađenim flat screen monitorom ili modularnog ureda koji može biti otvorenog tipa, za rad u timu ili potpuno zatvorenog, za rad u miru i privatnosti. No, osim ureda, ovaj modularni Blob, kako ga Karim Rashid zove, može služiti i za zabavu, ali i intimno druženje dvoje ljudi u futurističkom prostoru. Karimova knjiga obiluje i njegovim originalnim skicama, što omogućuje čitatelju da prati razvoj produkta od ideje do rezultata.

Organski i digitalan život
Svoju opsesiju budućnošću Karim Rashid najbolje je pokazao dizajniranjem idealnog doma, koga opisuje ga kombinacijom Enterprisea i Kubrickove Odiseje. U kući na dva kata, površine 130 kvadratnih metara nema nijednog oštrog kuta, svi stolci i naslonjači su udobni i organski, u šarenim bojama. U okruglom kaminu gori umjetna vatra, u svakoj prostoriji možete gledati televiziju i surfati, CD kolekcija je pohranjena u računalu, knjige se čitaju isključivo online, a po zidovima vise digitalne slike. U dnevnom boravku Rashid je smjestio i svoju megauspješnicu, DJ Kreemy Booth, dizajnirani deejay pult sa dva Technicsova gramofona i pratećim mixerom, tako da stanu može poslužiti i kao idealno mjesto za mali stylish party s deejayima. Upravo se dizajnirajući Kreemy Boot zaljubio u posao DJ-a, pa je počao vježbati i slaganje i miksanje glazbe. Kako mu sve čega se dotakne ide od ruke, tako je nedavno predstavio i drugu kompilaciju mixed by DJ Kreemy.
Popularnost Karima Rashida raste svaki dan, jednako kao i njegova inspiracija i energija za rad. U stalnoj je potrazi za novim i originalnim, što slikovito opisuje rečenicom: "Prosječna osoba dodirne 500 predmeta na dan, a ima manje od 1% šanse da dodirne nešto novo. Ja to želim promijeniti, žalim promijeniti svijet".
More info: www.karimrashid.com
15 Oct 2005 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\