Ljubljeni telefon
Kada je Lars Magnus Ericsson 1876. godine otvorio svoj obrt za popravak telegrafa u 13 kvadratnih metara prostora u Stockholmu u Švedskoj, malo je tko mogao vjerovati da je time udario temelj budućeg svjetskog telekomunikacijskog giganta, ali i da je postavio temelj industriji koja je danas jedna od okosnica gospodarstva ove skandinavske zemlje. Od tada do danas mnoge su inovacije u području telekomunikacija upravo potekle iz Švedske, te u punom smislu riječi promijenile svijet. Stoga će sljedeća, 2006. godina, u Švedskoj biti proglašena Godinom komuniciranja, a obilježiti će je niz prigodnih događaja, sajmova, seminara, predavanja i izložbi. Kao svojevrsno otvorenje Godine komuniciranja poslužila je izložba "Beloved Telephone – a Design Story", koja je 22. listopada otvorena u Muzeju znanosti i tehnologije u Stockholmu, a koja će trajati sljedećih šest mjeseci.

Prvi telefoni
Na izložbi se na jednom mjestu može pratiti razvoj telekomunikacijske tehnologije i uređaja, posebno telefona, kako onih fiksnih, tako i mobilnih. Premda je fokus izložbe na dizajnu telefona, predstavljeni su i ostali uređaji i tehnologije koji su izmijenili svijet telekomunikacija. Telefoni su predstavljeni tematski, od prvih iz 19. stoljeća, preko prvih popularnijih modela, telefona od bakelita iz tridesetih godina prošlog stoljeća, pa do novijih modela. DECT-ova i mobitela. Predstavljeni su i telegrafski uređaji, AXE centrale, prvi telefoni ugrađeni u automobile i još mnoštvo toga iz bogate povijesti telekomunikacija.
Zvijezda izložbe, ujedno i njen simbol Ericssonov je telefon Kobra, proizveden još 1953. godine. Koliki je utjecaj ovaj produkt imao na dizajn pokazuje i činjenica da ga je MOMA, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku uključio u listu najvažnijih dizajnerskih produkata 20-og stoljeća. Najstariji telefon na izložbi datira iz davne 1878. godine, a ujedno je i prvi telefon kojije proizveo Ericsson. S današnjeg gledišta to uopće ne izgleda kao telefon, više kao dječja igračka. Kako je telefonija tog vremena funkcionirala po principu point-to-point, trebala su vam dva telefona, jedan za vas, drugi za sugovornika. Međusobno su bili povezani žicom koju ste kupili naknadno, ovisno o duljini koja vam treba. Nije bilo brojčanika, već samo mikrofon i zvučnik na postolju, te mala zviždaljka. Kada ste željeli pozvati sugovornika približili bi zviždaljku mikrofonu i puhali u nju dok se druga strana ne javi ili dok vam ne dosadi. Kako su se brzo telefoni približili današnjem izgledaju pokazuju i modeli iz 1892 i 1894, također iz Ericssonove radionice. Model zvan kao Dachshound iz 1892 čak je i pristojno izgledao, a zviždaljku za pozivanje sugovornika zamijenio je uređaj koji je proizvodio melodiju kada ste ga navili. Model Rikstelefon iz 1894. dobio takvo ime jer je izrađen specijalno za Švedsku kraljevsku upravu za telekomunikacije.

Mobilni već u 60-ima
Posebno mjesto na izložbi ima i koncept mobilnosti. Švedska je bila prva država u kojoj je telefon instaliran u automobil. Dogodilo se to davne 1960. godine, kada je u Švedskoj konstruirana i prva telefonsku mrežu za automobile. Ti automobili su imali samo prednja sjedišta, jer je cijeli stražnji dio bio pretrpan opremom koja je omogućavala rad mreže koja je uspjela skupiti čak 150 pretplatnika. Dvadesetak godina kasnije Ericsson je razvio NMT mobitel mrežu i izbacio prvi prijenosni telefon, preteču mobitela. Radilo se o povećem koferu s ugrađenom slušalicom i brojčanikom koji ste nosili u ruci. Istina, bio je sve samo ne praktičan, a ujedno je bio i težak i skup, ali činjenica da ste odjednom bili uvijek dostupni fascinirala je ljude te pokrenula telekomunikacijsku revoluciju.
Slična stvar je i sa AXE, potpuno automatiziranim telefonskim sustavom i kompjuteriziranom centralom, koju je patentirala kompanija Ellemtel, koju su zajedno osnovali tvrtka Ericsson i operater Telia. AXE centrale omogućile su brže spajanje pretplatnika, kvalitetniju komunikaciju, ali i sasvim novi skup usluga, kao što su telefonski automati, služba buđenja, pozivi na račun primatelje i tako dalje. Bez obzira gdje se nalazite u svijetu, odlučite li telefonirati, vaš će poziv ići preko AXE centrale. Inovacije i rješenja koja su za fiksnu telefoniju patentirana za AXE posložile su kao ishodište za rad na EDGE tehnologiji za mobilnu telefoniju.
Ovo je tek prva u nizu izložaba i prigodnih programa kojima će Švedska obilježiti Godinu komuniciranja, pa ako se nađete u ovoj zemlji sljedeće godine, posjetite jedan od događaja.

12 Nov 2005 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\