Komercijalni WiMAX od ljeta 2006. godine
Prije otprilike pola godine, u mjesecu lipnju, Gašper Gaćina, predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije, u intervjuu za Moj Moby najavio je da će Agencija uskoro raspisati natječaj za koncesije za bežične radijske mreže. To "uskoro" mnogi su očekivali tek 2006., ako ne i kasnije. Međutim, kraj ove godine dočekali smo sa dodijeljenim WiMAX koncesijama u nekoliko Hrvatskih županija. Tako su odlukom Vijeća Agencija za telekomunikacije od 23. studenog za područje Grada Zagreba dodijeljene WiMAX koncesije tvrtkama VIPnet i Odašiljači i veze (od prije iste koncesije imaju Iskon i Globalnet), dok su za područje Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije koncesije dodijeljene tvrtkama Portus, Wimax Telecom, Odašiljači i veze te OT-Optima Telekom. U tijeku je i natječaj za dodjelu WiMAX koncesija za područje Osječko-baranjske županije.

Što je WiMAX
WiMAX je bežična tehnologija koja omogućava širokopojasni bežični pristup Internetu uz upotrebu radiofrekvencijskog spektra od 3,5 GHz i 26 GHz. Razvoj i popularizacija ove tehnologije omogućio bi jeftinije fiksno telefoniranje i pristup Internetu, jer predstavlja alternativu lokalnoj petlji T-HT-a. WiMAX je sličan Wi-Fi tehnologiji, uz jednu ključnu razliku – puno veći domet signala, koji kod WiMAX-a može ići i od 15 do 30, pa i do 50 kilometara, ovisno o optičkoj vidljivosti i ostalim smetnjama, na koje je ipak manje osjetljiviji od Wi-Fija.
Dvije su primjene u kojima će WiMAX pokazati svoje prednosti, a obje su vezane uz širokopojasni pristup Internetu. S jedne strane, omogućit će implementaciju broadbanda na području gdje je gradnje žičane infrastrukture komplicirana ili neisplativa. S druge strane, omogućit će konkurentskim operaterima da ponude širokopojasni Internet po nižim cijenama i uz veće brzine od T-Coma. Premda je pristup Internetu primarno područje za korištenje WiMAX tehnologije, tvrtke koje su dobile koncesije najavljuju da će ga iskoristiti za pružanje kompletnog spektra telekomunikacijskih usluga.

Najave operatera
Optima Telekom tako najavljuje da će ponuditi puni spektar telekomunikacijskih usluga svim privatnim i poslovnim WiMAX korisnicima. Za privatne korisnike to su prije svega usluge asimetričnog pristupa internetu brzinama do 2Mbit/s, dok će poslovnim korisnicima Optima ponuditi usluge širokopojasnog pristupa garantirane brzine do 1Mbit/s, te javne govorne usluge putem IP telefonije. Pored osnovnih, Optima će korisnicima ponuditi još tri dodatna paketa usluge asimetričnog pristupa internetu i tri dodatna paketa usluge širokopojasnog pristupa te dodatna četiri paketa usluge prijenosa govora putem IP-a. Komercijalni početak rada najavljuju za posljednji kvartal 2006. godine.
Tvrtka Portus će svojim WiMax korisnicima ponuditi "alternativni, potpuno neovisni pristup korisnicima i šire mogućnosti pružanja javnih govornih i podatkovnih usluga.", rekli su nam u Portusu i dodali "Informacijske i telekomunikacijske usluge učinit ćemo dostupnima najširim slojevima hrvatskih građana. H1 planira ponuditi vrlo široki spektar usluga te na hrvatsko tržište uvesti potpuno nove usluge, koje u potpunosti prate najnaprednije europske i svjetske telekomunikacije trendove. Uz primjenu novih telekomunikacijskih mogućnosti, naše će usluge biti ponuđene po cijenama koje su niže od trenutno prisutnih na tržištu. Početak rada planiramo polovicom iduće godine."

Prednosti rezidencijalnim i poslovnim korisnicima
Dok će se Optima i Portus okrenuti rezidencijalnim i poslovnim korisnicima, VIPnet će ovom koncesijom zaokružiti svoju ponudu usluga, jer od kraja srpnja ove godine ima i dozvolu za fiksnu telefoniju, a u fokusu će im biti poslovni korisnici. "VIPnet pozdravlja odluku Hrvatske agencija za telekomunikacije o dodjeli WiMAX koncesija. Dodjelom koncesija nastavlja se liberalizacija domaćeg telekom tržišta koja će korisnicima omogućiti dodatne benefite. VIPnet. Koncesija za WiMAX omogućit će VIPnetu da ponudi tržištu dodatne atraktivne usluge i rješenja za poslovne subjekte.", rekla nam je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija VIPneta.
Jedini koji će uslugu ponuditi u sve tri županije jesu Odašiljači i veze, koji planiraju uložiti 100 milijuna kuna u novu tehnologiju. Austrijska Wimax Telekom dobila je dvije koncesije te također najavljuju napredne usluge po nižim cijenama.
Premda su korisnici, poučeni iskustvom, skeptični kada se radi o velikim obećanjima, WiMAX je progresivna i obećavajuća tehnologija, pa smo uvjereni da će donijeti puno dobra korisnicima u Hrvatskoj. I predsjednik Vijeća Agencije, Gašper Gaćina, prilikom dodjela koncesija rekao je da očekuje da će cijene padati. No, za to se moramo strpjeti do kraja rujna, do kada bi WIMAX koncesionari trebali početi sa komercijalnim radom.
17 Dec 2005 by DeeJay
1 comments

by Dusko @ 20 Dec 2005 01:58 am
Pa da i to dočekamo!!!

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\