Zaradite pomoću Googlea
Kombinacija korisne i zabavne usluge koja omogućuje i neku zaradu opis je Google AdSense usluge u jednoj rečenici. Ovaj popularni servis svakodnevno se šiti i u Hrvatskoj, a koje su mu prednosti i kako ga implementirati na vašu stranicu opisujemo u ovom tekstu.

Piše: Dražen Jurman

Objavljano u pc chip 131, travanj 2006.


Jedan od glavnih razloga zašto je Google nadrastao običnu tražilicu leži u mogućnostima koja je ova kompanija ponudila svojim korisnicima. Dva najpopularnija su, mnogi će s pravom reći, revolucionarni marketinški servisi AdSense i AdWords, namijenjeni vlasnicima web stranica ili tvrtkama koje se žele reklamirati no Googleu. Oba servisa izuzetno su korisna, a mi vam donosimo kratki vodič kako ih implementirati i najbolje iskoristiti. Veći smo naglasak stavili na AdSense, pošto je taj servis popularniji među vlasnicima ne samo web stranica već i blogova, a s obzirom na specifičnosti izaziva i više nejasnoća kod korisnika.

Show me the money!
Google AdSense je izuzetno jednostavan način na koji webmasteri na svojim stranicama mogu prikazivati Google oglase i na taj način zaraditi nešto novca. Dotaknimo se odmah na početku zarade, pošto je po news grupama i forumima koje smo pratili u pripremi ovog teksta to pitanje najčešće. Aktiviranje AdSense računa i njegovo implementiranje na web stranice u potpunosti je besplatno i korisnik s njim ama baš ništa ne gubi, dok god da koristi sukladno Pravilima korištenja. Kršenjem tih pravila gubite samo vaš korisnički račun i eventualnu zaradu od toga. Naravno, Google kao ozbiljna tvrtka ne pribjegava sustavu koji koriste različiti prevarantski servisi za "zaradu" na Internetu – akumulira novac na računu i kada dođe vrijeme za isplatu sa "žaljenjem" obavijesti korisnika da novac neće dobiti jer je prekršio Pravila korištenja. Na tu prijevaru ovdje zaboravite. No, isto tako možete zaboraviti i na osiguranje budućnosti vama i vašoj djeci basnoslovnom zaradom od Google AdSense servisa. Ukratko, vaša zarada ovisi o broju klikova posjetitelja na oglase koji se prikazuju na Vašoj stranici, pa je tako i logično da veći broj posjetitelja daje i mogućnost veće zarade, premda je ne garantira. Velike stranice i portali mogu se nadati i pristojnim zaradama (uspješne AdSense priče možete naći na adresi www.google.com/adsense/weblogs), ali za manje i osobne stranice ili blogove zaboravite na to. Za takav tip stranica AdSense je najbolje prihvatiti kao korisni dodatak vašoj stranici i dobru zabavu, ali i način na koji bi lako u godinu dana mogli zaraditi 100 dolara, što je sasvim dovoljno za plaćanje godišnjeg hostinga kod većine domaćih webhosting tvrtki. Time se vaša stranica zapravo sama financira. S obzirom na to da zarada ovisi o broju klikova na prikazane oglase, jako je teško individualizirati koliko posjeta mjesečno je potrebno da bi u godinu dana skupili tih 100 dolara. Da završimo priču sa zaradom, dodajmo da brojku od 100 dolara spominjemo zbog toga jer je to najmanja svota koju će vam Google isplatiti i to završetkom mjeseca u kojem je vaša zarada prešla tu svotu. Isplata se obavlja slanjem čeka na vašu kućnu adresu koje ste ostavili prilikom otvaranje AdSense računa (stoga uvijek upišite točnu adresu!), a ček možete unovčiti u gotovo svim bankama u Hrvatskoj. Upozoravamo da će svaka banka vjerojatno uzeti i dio provizije pri unovčavanju čeka pa je dobro raspitati se kod koje je ta provizija najmanja.

Dvije vrste AdSensa
Što se samog AdSense servisa tiče, dva su osnovna oblika – AdSense za pretraživanje i AdSense za sadržaj. AdSense za pretraživanje funkcionira na principu integriranja Google search boxa na vaše stranice, dok je AdSense za sadržaj ono što većina zapravo percipira kao AdSense, prikazivanje oglasa na stranicama. Ova podjela važna je zbog toga što je korisnicima čije su web stranice na hrvatskom jeziku, na žalost, za sada dostupan samo servis AdSense za pretraživanje. Da bi mogli koristiti pune mogućnosti AdSense za sadržaj servisa stranica mora biti na engleskom ili drugom podržanom jeziku. Izraz pune mogućnosti koristi zbog toga što je moguće ugraditi i AdSense za sadržaj na stranice na hrvatskom ili drugom nepodržanom jeziku, ali će vam se u tom slučaju prikazivati takozvani Public Service oglasi, klikom na koje ne ostvarujete zaradu. Premda će vam Google tvrditi da je za prikazivanje pravih AdSense za sadržaj oglasa potrebno imati kompletnu stranicu na podržanom jeziku, iskustva korisnika govore da ih je moguće imati i ako vam je barem pola sadržaja na podržanom jeziku. No, time riskirate i da Google protumači takvo ponašanje kao kršenje Pravila korištenja i time vam suspendira ili ukine račun. No, prema (istina neslužbenim) informacijama koje se krenule iz Googla, uskoro možemo i očekivati lokalizaciju AdSense za sadržaj servisa i za Hrvatsku, što će otvoriti svim webmasterima mogućnost punog korištenja ovog servisa.

AdSense za pretraživanje
AdSense za pretraživanje, servis koji vam je dostupan i ako imate stranicu na hrvatskom jeziku, donosi dvije prednosti. Ona veća je integriranost Serach boxa na stranice, koji omogućuje da posjetitelji s vaše stranice pretražuju ili cijeli web ili pak samo vašu stranicu, dok je ona manja prednost sitna zarada koju možete ostvariti, koja je na žalost, puno manja od potencijalne zarade od AdSense za sadržaj servisa. Procedura registracije i implementacije je jednostavna. Za početak, na adresi www.google.com/adsense treba ispuniti kratku prijavu, u kojoj ćete navesti osobne podatke o sebi i vašoj stranici, prema priloženom upitniku. Nakon toga Google ocjenjuje vaše prijavu, što se obično svodi na provjeravanja sadržaja stranice, radi li se o slučajnu o sadržaju koji je nelegalan ili krši Pravila korištenja (pornografske, rasističke i slične stranice). Prihvatom vaše prijave otvara se AdSense korisnički račun, nakon čega možete implementirati Search Box na vašu stranicu, prateći upute na AdSense korisničkom sučelju. Korisnici mogu izabrati dva tipa Search boxa, jedan koji će pretraživati samo Internet i drugi koji omogućuje pretraživanje Interneta ali i vaše vlastite stranice. Opcija Design Your Search Box omogućuje da jednostavnu personalizaciju tražilice – smještaj Google loga, pozicije gumba Search, pozadinske boje i broja znakova koji se mogu upisati. Opcija Color Paletts omogućuje pak detaljniju personalizaciju stranice na kojoj će biti prikazani rezultati pretrage, tako da ona bojama i izgledom bude što sličnija vašoj stranici. Rezultati pretrage mogu se pokazivati u istom ili novom prozoru. Kada ste ispunili sve tražene informacije i personalizirali Search Box, na dnu stranice dobit ćete html kod koga onda treba copy/pasteati na mjesto na kojem želite da se pojavi Search Box.
Način na koji ćete od ovog AdSense servisa zaraditi novce je kada korisnik izvrši pretragu, pa unutar rezultata pretrage otvori stranice koje su izdvojene kao Googleove reklama. Ponavljamo, zarada od AdSense za pretragu servisa vrlo vjerojatno će biti mala, ali se radi o korisnom dodatku za vašu stranicu, pogotovo ako ona ima puno sadržaja. Iznos zarađenog novca možete uvijek prekontrolirati na AdSense računu, na kartici Reports.

AdSense za sadržaj
AdSense za sadržaj napredniji je oblik ovog servisa koji prikazuje Google oglase na vašoj stranici. Za korištenje ovog programa morate imati stranicu čiji je sadržaj na engleskom ili nekom drugom podržanom jeziku. Procedura prijave i implementacije oglasa jednaka je kao i kod AdSense za pretragu. Ulaskom u vaš AdSense korisnički račun izaberite karticu AdSense setup i onda AdSense za sadržaj. Na raspolaganju su vam dva tipa oglasa, Ad unit, klasični AdSense oglasi sa linkom i opisom oglašivača te Link unit, koji samo prikazuje link oglašivača. Izaberete li Ad unit čeka vas slična procedura koja je opisana za AdSense za pretragu a sastoji se od personalizacije oglasa, dakle izbora boja, veličine i pozicije (vodoravni, okomiti, pravokutnik, kvadrat, itd.) oglasa te broja prikazanih oglasa. Sve promjene koje radite uvijek možete vidjeti u Sample Ad dijelu personalizacije. Kad ste zadovoljni, Google generira kod koji opet copy/pasteate na željeno mjesto. Potpuno jednaka je procedura i za implementaciju Link unit oglasa. Jednom kada ste obavili taj jednostavan dio, ugradili kod u stranicu i postavili je na Internet, vaš posao je, što se AdSensa tiče, gotov. Naime, AdSense za sadržaj oglasi na vašoj stranici se automatski prikazuju prema sadržaju vaše stranice, pa što je više sadržaja i što je on raznovrsniji, broj oglasa koji se prikazuju, a time i potencijalna zarada je veća. Dva su načina na koji zarađujete od AdSense za sadržaj programa, CPK ili cijena po kliku te CPM ili cijena po tisuću impresija, odnosno prikazivanja oglasa na stranici.
AdSense za sadržaj nudi i nekoliko naprednih mogućnosti za, prije svega, poslovne korisnike poput Filtera natjecateljskih oglasa, kojim možete blokirati prikazivanje oglasa vama konkurentskih tvrtki na vašim stranica jednostavnim upisivanjem njihove adrese, ili pak Filtera osjetljivog sadržaja i tako dalje. Ove će opcije pretežno koristiti osobe koje AdSense oglase prikazuju u sklopu stranica svoje tvrtke ili portala, prije nego vlasnici osobnih stranica.

Korisne informacije
Osim samog principa na kojem AdSense program funkcionira, još je nekoliko zanimljivih stvari koje o njemu treba znati. Imate li više web stranica, nema potrebe da otvarate račun za svaku od njih, već s jednim računom možete stavljati oglase na više stranica. Google ne zahtjeva ekskluzivnost, pa na istoj stranici možete kombinirati, na primjer, AdSense sa nekim domaćim ili stranim affiliate programom, ali na jednoj stranici možete imati maksimalno tri oglasa.
Obratite pažnju na dio Tax Information na kartici My Account, koji trebate ispuniti i na njemu označiti da niste državljanin SAD-a i da vaša stranica nema veze sa poslovnim subjektima u SAD-u. Važno je napomenuti da premda mnogi naši webhostinzi imaju servere u Americi, oni su hrvatski poslovni subjekti, pa s te strane nema problema.
Naravno, zabranjeno je umjetno dizanje zarade tako što ćete sami klikati po oglasima na vašoj stranici. Mali broj takvih klikova Google bilježi kao klikove, ali ih ne plaća, a veći i učestaliji broj takvih klikova povlači sankcije, suspenziju ili ukidanje računa i neisplatu zarade radi kršenja Pravila korištenja.
Opcija Channels, koju možete aktivirati prilikom postavljanja oglasa na stranice, korisna je stvar jer njome možete točno pratiti koliko vam novca donosi pojedina stranica. Tako na primjer indeks može biti jedan kanal, biografija drugi kanal, nešto treće treći kanal i tako dalje. Na taj način ćete vidjeti koje stranice generiraju najviše profita, a koje najmanje, pa to možete iskoristiti za dodavanja sadržaja na pojedine stranice radi povećanja profita.
Za ostale informacije na raspolaganju vam je Google korisnička podrška, bilo u obliku detaljnijih i kvalitetnih uputa na stranicama bilo u obliku direktnog mail kontakta s njima. Na sva pitanja dobiti ćete brz i kvalitetan odgovor.

IZDVOJENO

AdWords oglašavanje


Oglasi koje Google prikazuje u AdSense programu zapravo su rezultat jednog drugog programa, AdWords, koji omogućuje tvrtkama jednostavno i relativno jeftino oglašavanje putem zakupa ključnih riječi. Svaki put kada netko preko Googlea traži pojam koji odgovara vašoj ključnoj riječi, vaš će oglas i link na stranicu biti prikazan izdvojen i istaknut na stranicama Googlea. Ono što je najbolje u cijelom programu je da sami birate ključne riječi, tekst oglasa ali i maksimalnu cijenu koju ste voljni potrošiti na ovakvo oglašavanje, uz jednokratnu naknadu za aktivaciju usluge. Koliko ćete točno potrošiti ovisi o korisnicima, jer oglase plaćate samo kada netko klikne na njih, a vi možete postaviti i limit koliko maksimalno želite potrošiti po kliku na dan. Dnevni proračun započinje sa samo jednim centom sve do bilo kojeg iznosa kojeg želite potrošiti. Detaljnije informacije i demo vodič kako funkcionira ovaj servis možete naći na adresi https://adwords.google.com.
23 Apr 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\