Korištenje Interneta u EU25
Eurostat, službena statistička ustanova Europske unije prezentirala je izvještaj "Korištenje Interneta u EU25" za proteklu godinu. Ona je pokazala daljnji rast korištenja Interneta u Uniji, pa tako više od 40 posto stanovnika Unije pristupa Internetu barem jednom tjedno.
U 25 zemalja 48 posto kućanstava i preko 91 posto tvrtki imalo je pristup Internetu protekle godine, od čega je 23 posto rezidencijalnih i 63 posto poslovnih korisnika imalo širokopojasni pristup Internetu. Zanimljiv je podatak da od ukupnog broja priključaka širokopojasnog Interneta u kućanstvima u Europi, preko 70 posto je u Nizozemskoj, Luksemburgu, Danskoj i Švedskoj. Što se tiče poslovnih korisnika, najviše ih širokopojasni Internet koristi u Švedskoj, Danskoj, Finskoj, ali zanimljivo i Sloveniji. Preko 98 posto poslovnih ljudi u Nordijskim zemljama koristi širokopojasni Internet, pa nije ni čudno da su upravo te zemlje najkonkurentnije u Uniji.
Najveći korisnici Interneta u Europi su studenti - čak 80 posto njih koristi Internet barem jednom tjedno.
S druge strane, prema istraživanju European Information Technology Observatory (EITO), Europa će ove godine biti najveće svjetsko IT tržište sa čak 33,6 posto udjela. Rezultati nisu neočekivani, pošto SAD trese recesija, a tržište Kine tek raste, lijepo je vidjeti da je Europa najnaprednije svjetsko IT i telekom tržište. U prosjeku će ovaj rast iznositi oko 3 posto, a najveći rast zabilježiti će penetracija broadbanda, porast u segmentu elektroničke trgovine i rast tržišta softvera. U 2006. godini Europsko će IT tržište vrijediti čak 643 milijarde eura.
Gledajući po državama, najveći rast zabilježiti će one sa tradicionalno najjačim IT tržištima, prvenstveno Švedska, Danska i Velika Britanija. Od novih članica Europske unije najveći rast zabilježiti će Slovačka.
26 Apr 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\