Motorola E770v
Testovi: Mobiteli

Motorola E770v

Zanimljiv i kompaktan UMTS telefon čija je glavna prednost odlične multimedijalne sposobnosti i kvaliteta zvuka, kako kod razgovora, tako i kod reprodukcije glazbe. Ipak, s obzirom na slabiji ekran i kameru, te neke druge mane, čini nam se da se na tržištu pojavio godinu dana prekasno.

Piše: Dražen Jurman

Objavljeno u Moj Moby 74.


Motorolin E770v jedan je od telefona koji nakon testiranja ostavlja miješane osjećaje. S jedne strane u nekim je elementima oduševio, s druge je u nekima razočarao. Ako ćemo ga pokušati opisati u jednoj rečenici ona bi glasila: nepretenciozan UMTS uređaj idealan za one koji od 3G telefona ne traže puno dodatnih funkcije, osim možda kvalitetne reprodukcije glazbe.
Izgledom je ovaj uređaj najlakše opisati kao najbolje od E398 i E1000 u jednom. Uređaj je kompaktan i sasvim pristojnih dimenzija za 3G telefon. Za one koji su navikli na Motoroline mršavce poput V3, učiniti će se (pre)debelim, no to je samo varka, pošto nije pretjerano deblji od Sony Ericssona K750i. Ni masa nije problematična, sa 120 grama je lakši od E1000 i spada u grupu telefona koji će vas svojom težinom uvijek podsjetiti da su u džepu, a opet neće biti prevelik teret u njemu. Dodajmo ovome da jako dobro leži u ruci, a bočne tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka odlično su podešene – bez problema ćete ih moći koristiti u razgovoru, bez potrebe da ih napipavate ili eventualno pritišćete drugom rukom.

Dobri dojmovi
Od prvih dojmova zamjetno je da je tipkovnica sličnija modelu E398, nema tipki sa strane ekrana kao na E1000, što je rješenje koje hvalimo, kao i smještanje centralne navigacijske tipke na mjesto na koje su korisnici navikli. Tipkovnica je izvrsna, premda će tipke na prvi pogled možda djelovati skučene i zbijene, za vrijeme testiranja nismo imali nikakvih problema i broj krivo pogođenih tipki u brzom pisanju poruka bio je minimalan. Dobra vijest za sve osobe koje, kao i autor ovog teksta, imaju deblje prste. Pohvalna je i činjenica da softver vjerno prenosi slova na ekran, tako da zaista možete uživati u brzom pisanju poruka. Međutim, koliko god se slova na ekranu prikazivala jednakom brzinom kojom pišete, toliko zvuk tipki kasni. Napišete li tako brzo poruku: Kava danas na trgu u 12 sati?, iritantni zvuk tipki ćete slušati još nekoliko sekundi nakon što poruku napišete. Stoga je naša preporuka da ga jednostavno isključite. Centralna navigacijska tipka, joystick, također zaslužuje pohvale. Premda čete pri korištenju imati osjećaj da je labava, zapravo je vrlo precizna. Za kretanje izbornicima to neće biti od tolike važnosti kao pri igranju. Centralnoj navigacijskoj tipki možete dodijeliti i prečace, za brzi pristup izbornicima koje najčešće koristite.
Ekran ovog telefona je jako dobar, 176x220 piksela, sa 1.9 inča dijagonale. Iznenađenje je što prikazuje "samo" 65 tisuća boja, u doba kada je 262 tisuće već postao standard, ali to u korištenju nećete zamijetiti. Kontrast je također jako dobar, kao i reprodukcija boja, ali je osvjetljenje ipak malo pretamno za naš ukus. Po prikazivanju izbornika i teksta, za E770v možemo reći sve kao i za E1000 – odlično pogođena količina informacija na ekranu, sa 12 ikona složenih u četiri reda, mali simboli statusa koji ne zauzimaju puno prostora, dovoljno veliki tekst tamo gdje treba biti, kod poruka ili upisivanja telefonskog broja, jednako kao što je i malen tamo gdje je preporučljivo da bude malen, prvenstveno kod praćenja WAP stranica.

Nedostaci brandiranog telefona
Kada smo kod WAP stranica, recimo da je Motorola E770v brandirana na Vodafone, tako da će vam desna navigacijska tipka uvijek služiti kao prečac za Vodafon live! portal, jednako kao što će i izbornik biti Vodafonov. To će značiti i određene nedostatke u korištenju telefona, poput nemogućnosti dodjeljivanja melodija po želji za kontakte u listi i u još nekoliko funkcija. Prije svega se odnosi na igre, jer je samo jedna prava, ostale su sve demo sa mogućnošću kupovanja punih verzija sa, pogađate, Vodafon Live! portala. Slična je stvar sa slikama i zvukovima za personalizaciju, da bi koristili neke od njih morate ih aktivirati, odnosno kupiti. Nadamo se da ovo neće postati praksa u mobilnim telefonima, jer kako je krenulo, uskoro će telefoni dolaziti sa iznimno ograničenim mogućnostima personalizacije, već ćete sav sadržaj morati kupovati. To ne bi bio neki problem da cijene nisu paprene koliko jesu, ali to je već problem operatera a ne samih telefona. Činjenica da je ovaj uređaj brandiran na kraju vas neće previše smetati u korištenju telefona, ali će mnoge korisnike, koji kao i autor ovog teksta ne vole brandirane telefone, možda i udaljiti od kupnje ovoga.
Kretanjem kroz izbornike brzo ćete shvatiti što smo misli sa rečenicom da je telefon u nekim elementima u potpunosti razočarao. Broj aplikacija je (pre)mali – samo budilica, kalkulator i kalendar, a u nekima elementima koji su i korisni nećete moći uživati. Na primjer, stavke iz kalendara možete ispisati na pisaču, tako što ćete Bluetoothom spojiti pisač i telefon. Na žalost, Bluetooth kod Motorole E770v bio je očajan, telefon nismo mogli upariti ni sa jednim drugim, kao ni sa računalom niti Bluetooth slušalicom. Nadamo se da se to događalo samo zbog činjenice da je ovaj uređaj, kako piše na njemu, Engineering Prototype, ali smo kopajući po Internetu našli i dosta komentara vlasnika ovog telefona koji imaju iste probleme.

Prvenstveno namijenjen zabavi
Problem malog broja aplikacija i igara može se popraviti dodavanjem novih, bilo preko USB kabla ili pak njihovim kupovanjem sa Vodafon Live! portala. Međutim, pri instalaciji i korištenju novih aplikacija i igara upozoravamo na mogućnost frustracija koje će nastati sporim odazivom Jave. Naime, neke igre i aplikacije učitavanju se prilično sporo, pogotovo ako ih usporedite sa vremenom učitavanja na nekim drugim telefonima.
Na sve ovo zaboravite kada se počnete igrati sa jednim od najjačih aduta ovog telefona – multimedijom. Naime, poput modela E398 i E1000, Motorola E770v posjeduje dva zvučnika te engine sposoban za reprodukciju stereo ringtoneova i glazbe. Zvučnici su smješteni na poleđini, ali zvuk reproduciraju izvrsno. Ako se pitate mijenja li se kvaliteta ili glasnoća zvuka kada telefon polegnete na stol i kada su zvučnici zapravo pokriveni, odgovor je ne, barem ne primjetno. Kombinacija ovih zvučnika i Java MP3 player garantiraju da će telefon voljeti svi koji vole slušati glazbu u pokretu. Da je uvijek imate dovoljno pobrinuti će se mogućnost proširenja internih 32 MB memorije sa Micro SD/TransFlash memorijskom karticom. Na žalost, Java player se sporo učitava, a za stavljanje i izmjenu kartice ćete telefon morati isključiti i izvaditi bateriju, ali vjerujemo da je to cijena koju će mnogi biti voljni platiti, bez obzira na to koliko mi osobno više volimo mogućnost hot swap zamjene kartica. Osim uživanja u glazbi, Motorola E770v oduševiti će vas i mogućnosti snimanja i reprodukcije videa, kao i streamingom TV programa. Premda je ova usluga kod nas još daleko od popularnosti koju ima vani, kada njeno vrijeme dođe kod nas vlasnici E770v biti će više nego zadovoljni.

Razgovori ugodni
U skupinu elemenata kojima nas je ovaj telefon oduševio svakako spada i kvaliteta zvuka pri razgovorima. Ona je na visokoj razini, pa nećete imati problema s razumijevanjem sugovornika u bučnim područjima. Speakerphone je također dobar i glasan, što smo i očekivali nakon pohvala za kvalitetu zvuka pri reprodukciji glazbe. Mikrofon također hvalimo, jer će vas pri aktiviranom speakerphonu vaš sugovornik sasvim pristojno čuti i kada se krećete po prostoriji, naravno ne predaleko od telefona.
Zadovoljavajuća je i kvalitetom signala u oba načina rada, GSM-u i UMTS-u, ali je razočaravajuće trajanje. Premda bi baterija po specifikacijama trebala trajati 320 sati u čekanju, 170 minuta u korištenju i 119 minuta korištenja video poziva, nama je trajala jedva jedan dan. Istina, cijelo vrijeme je bio aktiviran UMTS i ovo je ipak prototip, s kojim uvijek dolaze lošije baterije, ipak smo očekivali više.
Premda smo ovom telefonu našli priličan broj zamjerki, ne znači da nas je razočarao. Nepretenciozan ali pristojan 3G telefon, dobrog izgleda i izvrsnih multimedijalnih sposobnosti naći će svoje poklonike, prvenstveno među mlađim ljudima koji žele ući u UMTS svijet.

IZDVOJENO
Kasni godinu dana

Uz sve pohvale multimedijalnim sposobnostima ovog telefona, mnoge će razočarati činjenica da je integrirana kamera zapravo VGA, rezolucije 640X480. Premda su slike koje smo napravili zapravo sasvim kvalitetne, ostaje nejasno zašto kamera, kao uostalom i ekran, nisu kvalitetniji, pogotovo s obzirom na to da se 2 MP sve više nameće kao standard kamere za mobitele. Čini nam se da se Motorola E770v na tržištu ipak pojavila godinu dana prekasno.
Osim VGA kamere na leđima, Motorola E770v ima i još jednu CMOS kameru smještenu uz slušalicu telefona, a koja se upotrebljava u videopozivima. Uloge im je, naravno, moguće u svakom trenutku i zamijeniti, dakle za vrijeme videopoziva sugovorniku preusmjeriti sliku s vanjske kamere ili se autoportretirati unutarnjom. Činjenica koja nam se sviđa je posebna tipka za aktiviranje video poziva. Nije potrebno upisati broj, stisnuti zelenu slušalicu pa izabrati želite li govorni ili video poziv, već je nakon upisa broja dovoljno samo stisnuti posebnu tipku za uspostava video poziva. Korisno rješenje koje bi rado vidjeli na što više UMTS telefona.

INFOBOX
Motorola E770v
Dual mode GSM/UMTS telefon
Dimenzije: 111x46x20.7 mm
Masa: 120 g
Baterija: Li-Poly 860 mAh
Razgovor / Čekanje: 2,5 / 320 h
Memorija: 32 MB + Transflash kartica
Bežično povezivanje: Bluetooth
Data usluge: GPRS, UMTS, WAP 2.0, e-mail, streaming
Multimedija: Java, MMS, EMS, MP3, video, stereo
Ekran: TFT, 176x220 piksela, 65 tisuća boja
Kamera: stražnja VGA 640x480 piksela, prednja CMOS
SAR: 0,88 W/kg

Performanse: 7
Ergonomija: 7
Ukupna ocjena: 7
13 May 2006 by DeeJay
2 comments

by Josip @ 03 Dec 2006 02:30 am
Imam motorolu E770v,molim ako mozete reći pod opcijom podesenja/zastita/upravljanje certifikatima/razina zastite uključim opciju zastita tako da imam besplatan wap.

by DeeJay @ 03 Dec 2006 12:29 pm
Hmm...sorry, ne mogu pomoci oko toga jer se jednostavno ne sjecam, odavno sam imao taj telefon na testu, tako da se ne sjecam. Mozete postaviti to pitanje za rubriku GSM servis u magazinu Moj Moby (pisma@mojmoby.com) sa subjectom Za GSM servis ili pak na news grupu hr.alt.cellular.gsm .

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\