Nokia 3250
Nokia 3250 kombinacija je pametnog i glazbenog telefona, idealan za mlađe poslovne ljude, premda je lako pretpostaviti da će privući sve tipove korisnika. Uz mnoge prednosti i poneku manu, predviđamo mu odličan uspjeh na našem tržištu.

Piše: Dražen Jurman

Objavljeno u Moj Moby broj 75


Kada je Nokia, u rujnu prošle godine, na skupu "Nokia Trends", uz pomoć poznatih glazbenika The Chemical Brothersa, predstavila svoju novu glazbenu uzdanicu 3250, mnogi su taj uređaj vidjeli kao svoj sljedeći telefon. Jer na prvi pogled je zaista impresivan, kako izgledom tako i mogućnostima, pa smo bili nestrpljivi testirati ga u živo. Poučeni ranijim iskustvima velikih najava glazbenih mobitela, koji su se na kraju pokazali razočaravajući, prema Nokii 3250 pristupili smo sa dozom skeptičnosti, koja je svakim danom testiranja nestajala. Zaključak na kraju testa je da se radi o jako dobrom pametnom telefonu koji će vas u mnogim stvarima oduševiti, ali u nekim i razočarati. Cijenom i mogućnostima prije svega je namijenjena mladim poslovnim ljudima, ali će vjerojatno privući i pažnju svih trendy korisnika, pa je za očekivati da ćemo je uskoro često viđati u Hrvatskoj.

Rotirajuća tipkovnica
S obzirom na to da se radi o prvom glazbenom pametnom telefonu sa potpisom poznatih Finaca, dimenzijom i masom odskače od perolakih mršavaca kakvi su trenutno popularni na tržištu, ali vlasnike ovog telefona to neće pretjerano smetati. Telefon neće biti poput kamena u džepu ili torbici, a bez problema ga možete nositi i oko vrata. Model koji smo imali na testu je u crno srebrnoj kombinaciji, ali inače dolazi u nekoliko boja, pa će svaki korisnik za sebe naći najprikladniju. Nama se osobno ipak ova najviše sviđa. Telefon je atraktivan na prvi pogled, čemu najviše doprinosi veliki i kvalitetan ekran.
Dvije su stvari koje ovaj telefon čine dodatno posebnim – tipkovnica koja se okreće i time mijenja funkcije telefona (telefon, kamera, MP3 player), te verzija 3 operativnog sustava Symbian Series 60 v9.1 ili po nedavnom rebrandingu S60.
Tipkovnica na modelu 3250 unaprijeđena je verzija one sa 3230, uz inteligentan korak naprijed – dio gdje je tipkovnica više nije tanji od ostatka uređaja, sa blagom "stepenicom" između nje i funkcijskih tipki, što je ergonomičinije i kompaktnije rješenje. Premda je tipkovnica postavljena nisko, a tipke djeluju male, nećete imati većih problema s tipkanjem. Biti će potreban kratki period navikavanja, ali u svakom slučaju korak naprijed u odnosu na 3230 ili N70. Tipkovnica je postavljena na rotirajući blok, što je zaista originalno rješenje i vjerujemo da će se mnogi u početku upravo s tim djelom najviše igrati. Kada se okrene za 90 stupnjeva, telefon se pretvara u fotoaparat, a okretom za 180 stupnjeva u MP3, sa tipkama za kontrolu glazbe. Ova rotirajuća tipkovnica privući će dosta pažnje, pa se nama za vrijeme testiranja dogodilo i da su nas pitali otkada to Nokia proizvodi MP3 playere. Na žalost, rotirajuća tipkovnica ima i svoju manu, mehanizam djeluje labavo i ponekad pri tipkanju, ako telefon držite i tipkate istom rukom, imate osjećaj kao da vam cijeli uređaj pleše u ruci i samo čeka da ispadne. Unatoč tome, dovoljno je čvrst, pa je nemoguće da vam se okrene u džepu ili torbici (osim čvrstine, teško da će za to biti i mjesta).

2 loša megapiksela
Tipkovnica se može okretati u oba smjera, tako da kamera može biti okrenuta od vas, za slikanje svijeta, ili prema vama, za slikanje autoportreta. Premda je Nokia 3250 opremljena sa kamerom od 2 megapiksela, nedostatak auto fokusa i bljeskalice učiniti će kameru pristojnom na mjestima sa puno prirodnog svjetla, ali u mračnijim prostorima zaboravite na spektakularne slike. To je odmah vidljivo na odličnom ekranu rezolucije 176x208 piksela, uz prikaz 262 tisuće boje, a pogotovo kada fotografije prebacite na računalo. Premda su dimenzija 1600x1200 piksela, vidljiva je razlika između fotografija koje napravite Nokiom 3250 i, na primjer, Sony Ericssonom K750i. Kvaliteta videa, u rezoluciji 176x144 piksela je bolja i donekle ispravlja stvar, ali ipak smo očekivali bolje fotografske sposobnosti. Tako ćete kameru na ovoj Nokii koristiti najviše za, po riječima našeg redakcijskog kolege, neobavezno bilježenje stvarnosti. Detalj koji nam se svidio je kvaliteta zvuka pri razgovoru kada je tipkovnica postavljena u položaj za slikanje. Uz aktiviran speakerphone možete sasvim pristojno razgovarati. Recimo odmah da smo kvalitetom zvuka pri razgovoru bili uvijek zadovoljni, bez obzira dali koristili speakerphone, slušalice ili razgovarali na klasičan način.
Inače, kada koristite kameru, tipke sa MP3 tipkovnice služe za upravljanje kamerom, tako možete zumirati i okidati koristeći tipke za reprodukciju glazbe. Što se pak glazbenih mogućnosti ovog uređaja tiče, one su već puno bolje, o čemu više u pratećem okviru. Sigurno smo da ćete ovaj telefon koristiti puno više za slušanje glazbe nego za fotografiranje.

Prednosti za poslovne korisnike
Premda je fokus kod Nokie 3250 stavljen na multimediju, ovaj je model smartphonea progonjen Symbian v9.1 S60 operativnim sustavom, i to verzijom 3, na što bi trebali obratiti pažnju. Naime, ova nova verzija operativnog sustava neće podržavati sve aplikacije (ili nećete moći koristiti sve njihove mogućnosti) na koje ste navikli koristeći verziju 2, a najveće probleme možete očekivati sa Java aplikacijama. Mlađe korisnike koji su navikli na igranje moglo bi dočekati razočarenje. S druge strane, poboljšani mail klijent, odlične PIM (personal information manager ) mogućnosti, EDGE prijenos podataka i surfanje na kvalitetnom ekranu učiniti će ovaj uređaj popularnim među poslovnim ljudima, pogotovo onim mlađim koji će uz smart koristiti i multimedijalne mogućnosti Nokie 3250. S obzirom na to da Nokia 3250 pripada kategoriji pametnih telefona, 10 MB interne memorije čini nam se premalo, premda će stvar spasiti MicroSD kartica od 128 MB koju dobijete uz telefon. Kada smo kod kartice, Nokia nas je ponovo iznenadila bizarnim izborom mjesta njenog smještaja. Naime, da bi pristupili kartici morate okrenuti tipkovnicu u način za aktiviranje kamere, zatim telefon okrenuti naopako, da vrh ekrana bude okrenut prema podu i vidjeti ćete na lijevoj strani simbol kartice pored malog šarafa. Na prvi pogled će vam se učiniti da vam treba odvijač, ali kada uspijete locirati mjesto gdje trebate staviti nokat da bi otvorili poklopac utora za karticu, shvatit ćete da se radi o finom estetskom triku. Karticu možete mijenjati hot swap tehnikom, samo prije toga morate isključiti sve aktivne aplikacije. Ipak, sumnjamo da će se mnogi odlučiti na često vađenje kartice, već će glazbu prebacivati i kontakte i ostale obaveze sinkronizirati preko USB veze.

Red prednosti, red mana
I tu smo našli manu Nokii, jer nikako nismo jednostavnim spajanjem telefona i računala preko USB kabla uspjeli prebaciti glazbu i fotografije na telefon bez instaliranja PC Suite programa. Naravno, program olakšava život i rad s telefonom, ali ako se nađete u situaciji da želite napuniti telefon novom glazbom na računalu na kojem nije instaliran softver, očekujte frustracije.
Ugodno iznenađenje našli smo u bateriji. Premda Nokia tvrdi da će litij polimerska baterija kapaciteta 1100 mAh izdržati tri sata razgovora, 245 sati u standbyu i 10 sati sviranja glazbe, mi smo bili oduševljeni trajanjem. U tri dana, koliko nam je izdržavala baterija, telefon smo intenzivno koristili, surfali, koristili EDGE, igrali se sa kamerom i mogućnostima te uz sve poslušali i dva do tri sata glazbe dnevno.
Od ostalih dojmova izdvajamo odličnu kvalitetu zvuka pri razgovoru, Bluetooth uparivanje bez ikakvih problema, vrlo kvalitetan i bogat adresar, ali i pomalo slabu vibracijsku dojavu za telefon ove veličine.
Premda je telefon ostavio puno više pozitivnih nego negativnih dojmova, na kraju testiranja ipak moramo izdvojiti da će nam najviše nedostajati njegove mogućnosti kao MP3 playera. Mnogima će to biti i najčešća upotreba telefona, jer je kamera ipak lošija a nova verzija operativnog sustava zahtijevati će još neko vrijeme da izađu kompatibilne aplikacije i programi. Ipak, Nokia zna kako privući i zaluditi svoje korisnike, pa nema sumnje da će 3250 biti hit na našem tržištu.

IZDVOJENO

Odličan MP3 player


Kroz glavni tekst smo često spominjali da nam se kod Nokie 3250 najviše svidio ugrađeni MP3 player. Prije svega, podržava cijeli niz formata, među kojima ističemo MP3, sa mogućnošću sviranja pjesama sa varijabilnim bitrateom, AAC za fanova Applea te Microsoftov WMA. Kvaliteta zvuka je odlična, premda će istrenirano uho pri glasnom slušanju pjesama u visokom bitrateu primijetiti višak visokih tonova i nedostatak basa. Užitku slušanja glazbe pomažu i dobre, ali neobične slušalice. Naime, na vrhu su obložene gumom, koja će omogućiti da slušalice udobno leže u gotovo svakom uhu. Ipak, trebat će neko vrijeme da se naviknete kako da ih najbolje stavite da smanjite ili u potpunosti uklonite zvukove okoline. U protivnom, šum okoline bi vam mogao smetati u slušanju glazbe. Jednom kada nađete pravu poziciju, više neće biti problema u daljnjem korištenju. Dodajmo ovome da na raspolaganju imate i dodatni upravljač za glazbu na kabelu za slušalice. Međutim, kabelu smo našli manu koja će vjerojatno mnoge smetati – predug je! Kada stavite telefon oko vrata i priključite slušalice, imate gomilu kabela koji nespretno visi i lako se zapetlja. Mnoge će to na kraju natjerati da odustanu od nošenja telefona oko vrata.

Info box:

Nokia 3250
Tri band EDGE smartphone

Dimenzije: 104x50x20 mm
Masa: 115 g
Baterija: Li-Poly 1100 mAh
Razgovor / Čekanje/MP3 player: 3 h / 245 h / 10 h
Memorija: 10 MB + 128 MB MicroSD kartica
Bežično povezivanje: Bluetooth
Data usluge: GPRS, EDGE, WAP 2.0, XHTML, e-mail, streaming
Multimedija: Java, MMS, MP3, AAC, WMA, Real audio, Visual radio, video
Ekran: TFT, 176x208 piksela, 262 tisuća boja
Kamera: 2 megapiksela, max. rezolucija 1600x1200 piksela
SAR: 0,39 W/kg
Cijena: 3599
Ustupio: Mobis electronic, (01) 6188 514

PLUS: MP3 player, poslovne i multimedijalne mogućnosti, trajanje baterije
MINUS: loša kamera

Konkurencija: Nokia N70, Sony Ericsson K750i

Performanse: 9
Ergonomija: 8
Ukupna ocjena: 9

28 May 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\