Design Partners: Od ideje do proizvoda
Kako je danas većina kvalitetnih gadgeta i pravo malo dizajnersko remek-djelo, često se postavlja pitanje jesu li dizajneri ti koji prvo osmisle izgled pa inženjeri u njega moraju ubaciti tehnologiju, ili se dizajn proizvoda radi nakon što inženjeri već isplaniraju svoj dio posla? Stoga je bilo zanimljivo posjetiti sjedište Design Partnersa, irske dizajnerske tvrtke koja je možda najpoznatija po svojim radovima za Logitech i Palm. Posjet studiju Design Partnersa u Dublinu pokazao se kao idealna prilika da se uvjerimo kako nastaje jedan gadget, barem što se izgleda tiče, u čemu nam je svesrdno pomogao naš domaćin Peter Sheehan, kreativni direktor Design Partnersa.

Od papira do gipsa
U procesu nastajanja jednog proizvoda, pa tako i gadgeta, dva su ključna koraka. Prvi je sastanak s klijentom koji zapravo dizajn naručuje, kad klijent prezentira dizajnerima svoje zamisli, želje i potrebe. Njegove su ideje obično apstraktne i filozofske, nemaju veze s izgledom uređaja već s onim što klijent želi postići s proizvodom. Na osnovi tih informacija dizajneri slažu okvir u kojem će dalje raditi. I ovaj je dio "filozofski", a u njemu se definiraju ključni "pojmovi i iskustva što ih želimo postići proizvodom", kaže Peter Sheehan. Opisao je to na primjeru nastanka brojnih proizvoda za tvrtku Logitech, koju simbolizira inovativnost, ali želja da povežu korisnike s "običnim" proizvodima kao što su miš, tipkovnica ili neki drugi periferni uređaj. Prvi korak prema tome je percepcija, odnosno način na koji korisnik vizualno i taktilno doživljava proizvod, pa on mora biti jednako vizualno atraktivan koliko i ergonomičan. Ideje se pretvaraju u skice, iz kojih se onda biraju prva rješenja koja će zaživjeti u obliku modela. Tu proizvod izlazi iz dvodimenzionalnog, papirnatog svijeta u trodimenzionalni model od gipsa, koji se izrađuje prema skicama. Gotovim gipsanim modelima se potom testira ergonomija i brusi ih se do finalnog izgleda.

Put prema gotovom proizvodu
To je i prvi put kada klijent, naručitelj proizvoda, vidi dizajn ideje i daje zeleno svjetlo za njega ili eventualno zahtijeva dorade ili ispravke. Ako je dizajn odobren od strane naručitelja, proizvod se dalje razvija u suradnji "svetog trojstva" - naručitelja, inženjera i dizajnera. Oni zajednički traže načine i rješenja da ideje koje ima naručitelj, a koje ekipa inženjera razvija s tehničke strane, uklope u odobreni dizajn. Da bi se to postiglo, gipsani model se pretvara u takozvanu školjku, odnosno kućište budućeg uređaja. Taj proces uključuje precizna trodimenzionalna mjerenja gipsanog modela posebnim uređajem, nakon čega u računalu dizajneri dobiju računalni, vektorski model kućišta. Na njemu se onda slažu boje i materijali te se kućište konačno proizvodi kao prazna školjka. Za to vrijeme, prema dimenzijama i obliku kućišta, inženjeri slažu ili modificiraju tehničke komponente kako bi mogle stati u kućište. Često se postavlja pitanje tko ima prednost, inženjeri ili dizajneri, odnosno, ako pojedina tehnička rješenja nije moguće uklopiti u odobreni dizajn, mijenja li se on ili se pak traže nova tehnička rješenja.

Inovativni proizvodi
Kako nam je objasnio Peter Sheehan, kreativni direktor Design Partnersa, u prednosti su uvijek dizajneri, dok su inženjeri ti koji moraju naći način da proizvod tehnički realiziraju u zadanom dizajnu. Tek ako se utvrdi da bi to bilo preteško ili nemoguće za izvesti ili bi pak predstavljalo nesrazmjeran trošak u odnosu na dobitak, mijenja se dizajn. Ali to se studiju Design Partners još nije dogodilo, što zapravo i nije čudno, s obzirom na to da dizajniraju proizvode za niz inovativnih tvrtki.
Put jednog gadgeta od ideje do gotovog proizvoda, ovdje ukratko opisan, inače traje nekoliko mjeseci do godinu, nekada i godinu i pol dana. Uključuje svakodnevni rad 23 dizajnera u studiju Design Partners i jednak je za gotovo sve proizvode što ih potpisuju.
A koliko je njihov rad kvalitetan najbolje svjedoči pogled na gotove proizvode. Dovoljno je pogledati bilo koji Logitechov proizvod i odmah je jasno da se radi o izvrsnim i inovativnim uređajima atraktivnog dizajna, bez obzira na to radi li se o mišu i/ili tipkovnici, Bluetooth slušalici ili bilo kojem drugom proizvodu ove tvrtke. Palmov smartphone Treo zaludio je Ameriku, a i u Europi je čest poslovni partner velikog broja poslovnih ljudi. Proizvod Space Pilot za tvrtku 3Dconnexion izgleda upravo onako kako mu ime sugerira - svemirski, a idealan je za sve koje se bave 3D grafikom.
Iza svih ovih proizvoda stoji inovativnost i kreativnost, kako proizvođača u inženjerskom smislu, tako i Design Partnersa u dizajnerskom smislu.
 
25 Oct 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\