Kao da ste tamo
Industrija kućne zabave svake godine konstantno raste, pa je već na polovini ove godine jasno da će biti jedan od zamašnjaka IT industrije. Unatoč nekoliko trendova koji će obilježiti industriju kućne zabave ove godine, dva uređaja će probiti sve rekorde prodaje – televizori i projektori. Tri su razloga za to. Onaj glavni je lako pogoditi – svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj ovo je ljeto vezalo rekordan broj ljudi uz male ekrane (premda je ovaj termin već nezahvalno koristiti s obzirom na to da su danas ekrani velikih dimenzija, a projektori pretvaraju sobe u male kino dvorane). S druge strane, kako je bilo jasno da će nogometno prvenstvo pokrenuti ludnicu kupovanja televizora, mnogi su proizvođači upravo za tu priliku izbacili nove proizvode, pa su cijene zbog tržišne utakmice počele padati. Posljednji razlog je tehnološke prirode, a zove se DVB-T, Digital Video Broadcasting Terrestrial ili zemaljska digitalna televizija. Ovaj standard, uz High Definition TV, biti će budućnost televizije, pa ga čak i europska unija namjerava popularizirati do nivoa da za nekoliko godina potpuno zamjeni analogne signale prijenosa televizijskog signala. Moramo odmah napomenuti da je već sada na jednom dijelu Hrvatske moguće je primiti DVB-T signal, uz odgovarajuću opremu, a do kraja ove godine bi cijela Hrvatska trebala bi biti pokrivena DVB-T signalom.
Tri su glavne prednosti DVB-T standarda – vrhunska kvaliteta slike, identična onoj sa DVD-a (MPEG 2 signal u punoj kvaliteti), koja je neovisna o kvaliteti prijema signala, kao kod analogne televizije. Treća i najvažnija stvar je sto kod DVB-T emitiranja, na jednom kanalu može se prenositi čak osam do dvanaest programa u vrhunskoj kvaliteti, dok kod analognog emitiranja na jednom kanalu možete gledati jedan program.
S obzirom na to da cijene takvih televizora i projektora padaju, a i da bi cijela Hrvatska trebala biti pokrivena DVB-T signalom do kraja godine, mogli bi razmisliti i o kupnji novog televizora ili projektora, da osim u gledanju kvalitetne slike uživate i u uređaju na kojem je gledate.

Fujitsu Siemens MYRICA P50
Jedna od hit tvrtki ove godine na svjetskom tržištu je i Fujitsu Siemens, koja oduševljava serijom inovativnih proizvoda. Jedan od njih je i MYRICA P50 plasma televizor, odličan centar kućne zabave. Ekran dijagonale od čak 50 inča, uz ugrađene osam wattni zvučnički sustav pretvara vašu sobu u kino. O kakvom je izuzetnom proizvodu riječ govore i brojke. Uz spomenutu dijagonalu od 50 inča, MYCRA-u P50 krasi i izvrsna slika rezolucije 1366x768 piksela, čak 134 milijuna boja i 3000:1 kontrastni aspekt. Digital Progressive Scan tehnologija omogućava osvježavanje slike čak 60 puta u sekundi, čime gotovo u potpunosti neutralizira smetnje. Od ostalih ugrađenih tehnologija spomenimo ugrađeni dvostruki tuner koji omogućava da jedan program snimate dok drugi gledate, dok spajanjem sa računalom Picture-in-Picture tehnologija omogućava da gledate slike sa vašeg računala na jednom dijelu ekrana, dok na drugom gledate TV program. Uz sve to, serija MYCRA dolazi sa HDTV Ready sustavom, što znači da je u stanju reproducirati signal High Definition televizije. Osim odličnih performansi, seriju krasi i vrhunski izgled, pa je lako očekivati da će MYCRA postati dijelom mnogim domova.

Philips Ambilight FTV Step Wrap
Teško je reći što je efektnije kod Philipsovog modela Ambilight FTV Step Wrap, kvaliteta slike ili izgled uređaja. Ovaj model nastavlja tradiciju nizozemske kompanije koje svake godine isporučuje inovativne i atraktivne proizvode. Uz izvrstan dizajn, koji kombinira oštre, minimalističke linije samog televizora sa organskom formom postolja, atraktivnosti pridonosi i takozvana Ambilight tehnologija koja različitim bojama osvjetljava zid i prostor iza televizora, što uvelike pojačava dojam gledanja programa. Ovo rješenje nagrađeno je brojnim priznanjima na svjetskim sajmovima, uključujući i srebrnom IDEA (The Industrial Design Excellence Awards) medaljom u kategoriji Consumer product. Ovaj Philipsov televizor nudi pregršt mogućnosti, a uz standardno izvrsnu sliku i zvuk, može se povezati sa računalom, ali i služiti kao preglednik multimedije. Naime, ima ugrađen USB priključak i utore za memorijske kartice, pa omogućava da brzo i jednostavno podijelite svoje fotografije sa prijateljima.

Sony Bravia
Premda su na tržištu već skoro godinu dana, televizori Sonyjeve serije Bravia još uvijek se smatraju revolucionarnim. Bravia (Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture) je opremljena sedmom generacijom Sony ekrana, većeg kuta gledanja i bržeg vremena reakcije, koja rezultira izvrsnom slikom i kvalitetom boja. Osim toga, nudi High Definition (HDTV) funkcionalnost i mogućnost umrežavanja sa ostalim uređajima. Unutar branda Bravia Sony nudi četiri serije televizora, različitih dijagonala ekrana. U sve televizore ugrađen je posebni BRAVIA Engine  procesor za sliku visoke rezolucije, sofisticirani sustav za poboljšanje slike koji daje kristalno čistu sliku prirodnijih boja. Bravia se uz kvalitetu ističe i izgledom, tamne boje okvira u kontrastu su sa srebrnom bojom postolja, pa je ovaj TV užitak gledati i dok je isključen.

InFocus PlayBig IN72/IN74
Novi InFocusovi projektori odskaču od konkurencije izgledom i kvalitetom prikaza slike. Posebna InFocusova tehnologija omogućava vjeran prikaz boja i izvrsnu sliku čak i po danjem svijetlu, na kome će mnogi drugi projektori imati problema. Model IN72 preporučujemo svima koji će ga koristiti za gledanje televizije ili DVD filmova, pri čemu ga je dovoljno spojiti na TV prijemnik ili DVD player. Reprodukcija slike je vjerna, a rezolucija odličnih 1024x720 piksela. Ipak, ako želite uživati u svim prednostima High Definition TV signala, preporučujemo model IN74, koji će vam dati rezoluciju 1280x720 piksela. Uzmite samo u obzir da je model IN74 nekoliko tisuća kuna skuplji, pa ga preporučujemo onima koji imaju mogućnost primanja HD TV signala.

HP VP6300
Modeli HP projektora serije VP6300 nude iznimnu kvalitetu prikaza i potpunu mobilnost te se mogu koristiti u uredima ali i za kućna kina. Premda im je prikaz slike po danjem svjetlu i nedovoljno zamračenim prostorijama slabiji, glavni aduti ove serije su svestranost (jednake performanse bez obzira spojite li ga sa televizorom, DVD-om, računalom), mala masa, koja omogućuje da se lako prenose iz prostorije u prostoriju, ali i niska cijena, pa im možemo dati titulu best buy projektora u Hrvatskoj. Uz sve to, izuzetno su user friendly, jer jednostavni i intuitivni izbornici omogućuju da se sve postavke namjeste brzo i jednostavno.

IZDVOJENO
High Definition TV
High Definition TV novi je standard na kome je slika (16:9 format) detaljnija, oštrija i življih je boja od one na televizorima standardne rezolucije, dok je zvuk takozvani " theater-quality" 5.1 surround. Premda je HDTV tek krenuo na put Europom, pretplatnici britanskih satelitskih programa moći će svjetsko nogometno prvenstvo, kao i teniski turnir u legendarnom Wimbldonu, gledati u ovom standardu. Isto tako, nekoliko njemačkih TV kanala prenositi će potpuno besplatno utakmice svjetskog nogometnog prvenstva.
Od televizora koje smo opisali, najbolje HD TV performanse nudi Sony Bravia, a od projektora InFocus PlayBig IN74. Od HDTV projektora ističemo i odličan Hitachijev projektor PJ-TX200, koji nudi odličnu rezoluciju od 1280x720 piksela, 16:9 format i vjerni prikaz slike pri svim uvjetima.
30 Oct 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\