Od Zmije do tržišta teškog milijarde dolara
Mobilno igranje je u zadnjih deset godina prošlo put od zgodnog dodatka na mobitelu do industrije čiji bi profiniti mogli nadmašiti tradicionalne prihode mobilnih operatera od poziva i poruka. Donosimo priču o tome kako je sve počelo, koji su razlozi popularnosti mobilnog gaminga i kakva mu je perspektiva

Piše: Dražen Jurman (Tema broja Moj Moby)

Personalizacija – wallpaperi, ringtonovi, melodije i tako dalje mnogi smatraju jednako važnim izvorom prihoda mobilnih operatera kao što su to razgovori ili SMS poruke. I zaista, profit od personalizacije svake godine raste, ali se jedna druga industrija brzo i neprimjetno penje prema vrhu profita mobilnog tržišta – igranje. To je zapravo i razumljiva stvar, s obzirom na to da su mobiteli odavno prerasli svoju prvotnu namjenu komunikacijskog uređaja. Pojavom ekrana u boji i polifonih, kasnije i MP3 melodija, korisnici su poludjeli za personalizacijom, jer na mobitel nisu više gledali kao samo na mobitel, već je bilo važno da to bude njihov mobitel! Međutim, bežično i USB povezivanje, pojava sve većeg broja softvera koji omogućuju da sami napravite svoje wallpapere i MP3 tonove i bez problema ih prebacite iz računala u telefon polako su odvlačili pažnju korisnika s kupnje tih sadržaja. Pojavom Jave u mobilnim telefonima sve veću popularnost dobivali su aplikacije i pogotovo igre. Kolika je danas njihova popularnost možda najbolje pokazuju i brojke. Naime, prošle je godine profit od mobilnih igara iznosio 2,5 milijardi američkih dolara, ove će se godine, procjene kažu, popeti na 3,3 milijarde, a 2010. godine mobilno igranje težiti će 8,5 milijardi dolara.

Sve je počelo u Finskoj
Pogledamo li malo u prošlost, početkom ovog stoljeća, igre na mobitelima bile su samo zgodan dodatak uređajima, a nitko nije mogao pretpostaviti koliko će ta industrija u samo desetak godina napredovati. Jer, kad se pojavila prva igra na mobitelima, iz perspektive mobilne tehnologije pretpotopne 1997. godine, nisu postojali ekrani sa tisućama boja ili Java, ali upravo je ta prva igra, na malom  monokromatskom ekranu, pokrenula ludnicu. Bila je to jednostavna Zmija, godinama jedan od simbola Nokijinih telefona, uz koju su svi vlasnici telefona ovog proizvođača provodili sate i sate u rušenju rekorda i traženju pravog načina da se zmija maksimalno savije, a da pri tome sama sebe ne pojede i igra završi. Nokia, koje je pokrenula industriju mobilnog igranja, još joj uvijek daje veliku pažnju, što su pokazali i N-Gage uređajem, kombinacijom mobilnog telefona i igrače konzole. Ono što moramo naznačiti je, da kada se priča o mobilnom igranju, osim igara na mobitelima, uzimaju se u obzir i igre na prijenosnim konzolama, poput Nintenda ili PSP-a. Ipak, mi ćemo se u našoj priči najviše držati igranja na mobitelima. Premda N-Gage nije postigao tržišni uspjeh koji su u Nokiji priželjkivali, ovaj je uređaj dao novi impuls tržištu mobilnog igranja.

Tajna popularnosti
Gdje leži tajna popularnosti mobilnog igranja? Jednostavan, ali odličan odgovor dao je Bruce Gibson, direktor Juniper Research, tvrtke koja je provela već nekoliko istraživanja o mobilnom igranju: Korisnici žele skratiti ili ubiti vrijeme igrajući jednostavne, ali zabavne igre na mobitelima, i to je pravilo koje je lako uočiti u svim kulturama. Svaki od korisnika koji je ikada zaigrao na mobilnom telefonu će se lako naći u ovoj rečenici. To nam je, ekskluzivno za Moj Moby, nedavno potvrdila i "kraljica računalnih igara", Amerikanka Nicole Lazzaro, osnivačica XEODesign tvrtke koja se proslavila svojim istraživanjima na temu koji elementi i kako najviše utječu na iskustvo igranja. Za razliku od računalnih igara u kojima korisnici traže posebno iskustvo, kod mobilnih igara su najvažniji elementi jednostavnost i zabava, jer korisnici kod takvih igara ne traže spektakularan doživljaj, već neobaveznu zabavu.
To su brzo shvatili i proizvođači mobilnih telefona i igara, koji su poradili na novim i kvalitetnijim, ali opet jednostavnim igrama. Inspiraciju nije trebalo previše tražiti, dovoljno je bilo okrenuti se starim dobrim arkadnim igrama sa Commodorea 64 i ostalih starih računala. Time su proizvođači telefona i igara napravili dvostruku korist. S jedne strane imali su gotove igre koje su godinama žarile i palile, nije trebalo smišljati nove ideje, već ih samo preraditi za mobilne telefone. S druge strane, približili su stare klasike novoj generaciji korisnika, koja nije odrastala na PacManu i sličnim igrama koje su u tom svijetu danas ono što su Pele ili Maradona u nogometnom svijetu.

Tko igra
A upravo su mlađi korisnici oni zbog kojih je industrija mobilnog igranja eksplodirala. Premda bi većina pomislila da su korisnici koji vole računalne igre oni koji najviše igraju i na mobitelima, stvari su potpuno drukčije, što je zapravo i očito kada se uzme u obzir različitosti u ova dva tipa igranja, pa samim time i tipova korisnika, kako je naglasila Nicole Lazzaro. Na žalost, u Hrvatskoj još nije provedeno nijedno istraživanje o navikama mobilnog igranja, ali takva se istraživanja redovno provode u Europi i pogotovo Sjedinjenim američkim državama. Prema tim istraživanjima, broj korisnika mobilnih igara u Europi porastao je u prošloj godini za čak 65 posto, dok je u SAD-u broj korisnika također narastao gotovo dvostruko, sa 16,3 milijuna na 27,9 milijuna. Korisnici prosječno potroše 14 minuta po jednom igranju u Europi, te 19 minuta u SAD-u. Već smo spomenuli profit koji stvara industrija mobilnog igranja, pa dodajmo da istraživanja u Americi pokazuju da prosječni korisnici troše oko 7 dolara na igre mjesečno, dok "power" igrači mjesečno na igre troše više nego dvostruko, čak 19 dolara.
Jednako su zanimljive i informacije koje su dali korisnici koji na mobitelima ne igraju, a koji su pojasnili zašto to ne čine. Njih 49 posto tvrdi da su im premali ekrani glavni razlog zašto ne igraju, 46 posto tvrdi da im nedostaju originalne, jednostavne i zabave igre, dok 35 posto tvrdi da nakon što se zasiti igara koje su dobili s telefonom nove ne kupuju jer su im preskupe.

Pogled u budućnost
Popularnost mobilnog igranja konstantno raste, a s obzirom na to kojim se putem razvijaju telefoni, budućnost mobilnog igranja je više nego svijetla. Glavni razlozi za to su sve veći ikvaltetniji ekrani, na kojima je užitak igranja ipak veći, sve bolji grafički čipovi koji omogućuju izvedbe kvalitetnijih grafičkih elemenata, ali i mogućnosti multiplayera koje donosi Bluetooth umrežavanje telefona. Sve veći broj komunikatora i pametnih telefona na tržištu koji će također omogućiti izvođenje zahtjevnijih, a time i kvalitetnijih igara, imati će utjecaj na rast ovog tržišta. Ne smijemo zaboraviti i na proizvođače igara, koji će iu suradnji s operaterima nastaviti propagirati mobilno igranje, jer kupnjom svake igre zarađuju i proizvođač i operater. I sami proizvođači telefona u tome će iamti utjecaj, jer svi današnji noviji mobiteli (osim ponekad onih brandiranih na pojedine operatere) na tržište izlaze s nekoliko integriranih igara, čime se korisnike pokušava navući na mobilno igranje. Sve veća ponuda igara neminovno će dovesti i do smanjenja njihovih cijena na normalnu razinu (današnje igre su svuda, pa i u Hrvatskoj još uvijek preskupe), a tome će zasigurno kumovati i sveprisutno piratstvo, jer je danas jednostavno skinuti Java igru s Interneta, prebaciti je s računala u telefon i instalirati.

Mobilno igranje preko ljeta
Jedan od glavnih razloga zašto smo se upravo u ljetnom dvobroju odlučili pozabaviti temom mobilnog igranja leži i u činjenici da je ljeto jedno od najboljih doba godine za mobilno igranje. Premda to na prvi pogled izgleda čudno, jer kome je na pameti igranje igrica na mobitelu usred ljeta, kada je zabava svuda oko vas, istraživanja pokazuju da ljetni popusti kojima operateri svoje korisnike redovno časte u Europi, a koji uključuju i jeftiniji sadržaj, čine download mobilnih igara pristupačnijim, a time i zanimljivijim. Ipak, sva ta istraživanja ne odgovaraju na pitanje koliko korisnika zapravo igra preko ljeta. Iskustvo nas uči da taj broj nije preveliki, ali kako se navike korisnika mobilne tehnologije mijenjanju iz godine u godinu, neće nas iznenaditi ako se utvrdi da veliki broj korisnika krati vrijeme između dva kupanja i ponekom igricom. Stoga vam Moby donosi naše prijedloge igara koje su dovoljno zanimljive da vam privuku pažnju tijekom ljeta. Ukoliko smo kojeg vašeg favorita zaboravili, slobodno nam javite i pomognite nam kreirati listu za zimu ili možda čak i sljedeće ljeto.

IZDVOJENO:
Žene gameri
Na pitanje tko najviše igra, mnogi će bez razmišljanja odgovoriti da su to muškarci od 15 do 25 godina. Međutim, ova predrasuda potpuno je kriva. Nekoliko istraživanja provedenih tijekom ove godine pokazuju da žene čine čak 59 posto gamerske populacije. I ne samo to, žene su veći potrošači kada je u pitanju gaming, jer 65 posto ukupnog prihoda ove industrije generiraju upravo žene. Od ukupnog broja žena igrača, njih 58 posto provodi više od četiri sata mjesečno igrajući se. Ovi podaci obuhvaćaju gaming u cjelini, ali se ne razlikuju puno od segmenta mobilnog igranja. I u tom segmentu dominiraju žene, koje čine 66 posto gamerske populacije. S obzirom na sve navedene podatke, biti će zanimljivo vidjeti kako će na njih reagirati proizvođači mobilnih igara, odnosno, hoće li uskoro na tržištu viđati više mobilnih igara namijenjenih ženama.
01 Nov 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\