Norveška: Bogatstvo temeljeno na nafti
Glavna gospodarska grana Norveške je proizvodnja, obrada i izvoz nafte i prirodnog plina, ali je pametna ekonomska politika razlog da Norveška ima drugi najveći GDP per capita u svijetu.

Norveška je po mnogo čemu posebna zemlja, što se očituje i u gospodarstvu. Norveška ima drugi najveći GDP per capita u svijetu, a već je nekoliko godina na svjetskom vrhu Human Development Index (HDI). Norveško gospodarstvo kombinacija je slobodne, tržišne ekonomije i ekonomije pod utjecajem vlade. Upravo vlada kontrolira ključne gospodarske grane, prije svega proizvodnju nafte i energije. S jedne strane, vlada je većinski vlasnik svih velikih kompanija koje crpe naftu na norveškim poljima, diktira poreze na dobit od naftne industrije manjih tvrtki te kontrolira kako te manje tvrtke iskorištavaju naftna polja.

Efikasna ekonomska politika
Ključ gospodarskog prosperiteta Norveške leži u efikasnoj ekonomskoj politici, koja je pogodna za pokretanje poslovanja, ali i za samo poslovanje. Shodno tome, nezaposlenost u Norveškoj je mala. Država je bogata prirodnim resursima, prije svega spomenutom naftom i prirodnim plinom, ali i šumama, mineralima te posebno ribom. Svi spomenuti resursi čine i glavninu bogatog Norveškog izvoza, premda je u njemu dominacija nafte i prirodnog plina preko 50 posto, što je stavlja uz bok najvećim svjetskim izvoznicima nafte, Saudijskoj Arabiji i Rusiji.
Prihodi koje izvoz, najviše nafte i plina, donosi Norveškoj je toliko veliki da se u državi pojavio strah od pretjerane ovisnosti od prihoda od nafte. Stoga je u zadnjih 10 godina Norveška počela višak tog prihoda investirati u poseban fond, Government Pension Fund. Taj fond pak svoja sredstva ulaže na razvijenim tržištima van Norveške. Početkom ove godine vrijednost Government Pension Funda bila je preko 200 milijardi dolara, što je ekvivalent 70 posto norveškog GDP-a.

Europsko poslovanje
Međutim, Norveško gospodarstvo ne mora strahovati, s obzirom na to da su u zadnjih nekoliko godina pronađeni dokazi o postojanju velikih zaliha ugljena ispod naftnih polja u Norveškoj. Neke procjene govore da se radi o zalihama koje su više nego dvostruko veće od cjelokupnih svjetskih rezervi ugljena.
Premda su se građani Norveške u posljednjih 30 godina čak dva puta odlučili da neće pristupiti Europskoj uniji, za Norveško gospodarstvo to ne predstavlja problem. Naime, Norveška je članica takozvanog jedinstvenog europskog tržišta utvrđenog European Economic Area (EEA) ugovorom. Taj ugovor danas u Norveškoj ima snagu Ustavnog zakona, što Norvešku čini punopravnim dijelom Europskog slobodnog tržišta.
Osim kroz fond, Norveška izuzetno ulaže u inozemstvo kroz svoje vodeće kompanije iz najjačih gospodarskih grana. Uz, naravno, naftne tvrtke, veliki ulagači su i telekomunikacijski div Telenor, poznat kao operater koji se prvi javio na natječaj za privatizaciju tadašnjeg HT-a.

Odnosi Norveške i Hrvatske
Da je Telenor zaista kupio našeg telekom operatera, suradnja Hrvatske i ove sjeverne države bila bi na puno većem nivo nego što je danas. Ipak, u posljednjih nekoliko godina primjetna je tendencija rasta međudržavne trgovine. Tako je 2002. godine iz Hrvatske u Norvešku izvezeno robe u vrijednosti od 5,7 milijuna eura, dok je iz Norveške u Hrvatsku uvezeno robe u vrijednosti 36,5 milijuna eura. Od tada do danas brojke rastu svake godine, pa je 2005. vrijednost izvoza Hrvatske u Norvešku bila 9,1 milijuna eura, dok je vrijednost Norveškog izvoza u Hrvatsku bila 41,3 milijuna eura.
Što se tiče investicija koja Norveška ima u Hrvatsko gospodarstvo, one su toliko male da se ne pokazuju u službenim statističkim izvješćima. No, treba napomenuti da je Norveška u Hrvatsku investirala oko 90 milijuna kuna kroz različite projekte, od razminiravanja i povratka prognanika, do razvoja poslovanja.
Isto tako, u Hrvatskoj je prisutan mali broj norveških tvrtki, premda su potencijali suradnje veliki, prije svega u brodogradnji, ribarstvu i turizmu. Upravo su u sektoru turizma najvidljivi pomaci naprijed u gospodarskim odnosima Hrvatske i Norveške, s obzirom na to da je ove godine preko 60 tisuća Norvežana posjetilo Hrvatsku, a sljedeće godine se očekuje još i više. Tome pogoduje i uvođenje avionskih linija niskotarifnih aviokompanija koje prometuju između Hrvatske i Norveške.

Norveška u brojkama
GDP per capita: 52 525 eura
Radna snaga: 2,42 milijuna
Izvoz: 109 milijardi eura
Glavne izvozne grane: nafta i prirodni plin, brodogradnja, metali i minerali, drvo, papir, riba
Uvoz: 68 milijardi eura
Glavne uvozne grane: mašinerija, motorna vozila, kemikalije, hrana
Valuta: Norveška kruna (NOK)
23 Mar 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\