Kako se raspoređuje 15 milijuna kuna na Internetu
Konferencija o Internet oglašavanju održana prije nekoliko mjeseci u Zagrebu, predstavila je i rezultate posjećenosti web stranica i portala, koje je provela agencija Prizma u suradnji s tvrtkom Gemius. Ipak, rezultati nisu prošli bez primjedbi.

Istraživanje gemiusAudience, koje je provedeno u Hrvatskoj, u većini je zemalja srednjoistočne Europe standard za mjerenje posjećenosti internetskih stranica. Ovakvo istraživanje je svakako dobrodošlo, jer je radi o prvom istraživanju koje je obuhvatilo više portala odjednom, koristeći jedinstvenu metodologiju. Ipak, ni ovo istraživanje nije bez mana i rezultati nisu prihvaćeni od svih. Najveća mana leži u činjenici što nije zabilježen broj jedinstvenih posjetitelja na dnevnoj bazi, već u razdoblju od mjesec dana. Iz grupno predstavljenih podataka nije vidljivo koliko portali imaju stalnih posjetitelja, a istraživanje ne pokazuje ni koliko se vremena posjetitelj zadržava na stranici.

Premda svi pozdravljaju činjenicu da se istraživanje radi jedinstvenom metodologijom, neki je portali smatraju manjkavom, poput vecernji.hr koji se nije priključio istraživanju, dok su se drugi, poput T-portala, priključili naknadno. Zbog toga nisu bili uključeni u istraživanje za siječanj, čime ono nije potpuno. U T-Portalu smatraju da ovo istraživanje pokazuje "ponešto manjkavu metodologiju", a jedna od mana je i činjenica što za ispitivanje korisničkih navika koriste popup prozori, koji su kod korisnika Interneta nepopularni. U T-Portalu smatraju "zbunjujućim grupiranje nekih siteova i zbrajanje jedinstvenih posjetitelja tih stranica".

Gemius ne daje dostatne informacije klijentima i agencijama kako bi ih oni mogli komparirati  s podacima koje svakodnevno dobivaju od drugih agencija i njihovih alata koje prate ostale medije, ponajprije televizije i tiskovine, kaže Ozren Kanceljak, dirktor tvrtke Večernji list Digital. Gemius pruža tek parcijalnu međusobnu usporedbu portala bez mogućnosti njihove komparacije s dometima drugih medija, zbog čega  se portal vecernji.hr nije pridružio mjerenju sustava Gemius, objašnjava Kanceljak.

Nanad Bakić iz Tau on-line, koji u portfelju ima i popularni MojPosao.net, te oglasnike KupiProdaj!, 4Kotača i CentarNekretnina, smatra da je za odlučivanje o oglašavanju na webu važno znati kako doseg posjetitelja stranice - pri čemu je bitno koliko jedinstvenih posjetilaca posjeti određeni website u toku, na primjer, tjedan dana – tako i frekvenciju, tj. koliko puta se posjetilac izloži određenoj poruci. U istraživanje se, dodaje Bakić, nisu uključili jer žele vidjeti kakve su kvalitete prvi rezultati.

U tvrtki Prizma, koja je zastupnik tvrtke Gemius, kažu da je njihov primarni zadatak predstaviti tržištu i oglašivačima razliku između broja posjeta i broja stvarnih posjetitelja. "Oglašivača zanimaju potrošači, a ti mogu biti lojalni pa posjećivati stranicu i do 20 puta na mjesec, što stranici generira doseg, ali u konačnici iza svih tih 20 posjeta stoji jedna osoba, sa jednim osobnim prihodom, dakle jedan kupac i jedan potencijal", rekli su nam u Prizmi. Naglasili su da je moguće prikazati koliko portali imaju stalnih posjetitelja te koliko vremena posjetitelj potroši za jednu stranicu, dodajući da njihovi podaci oglašivačima omogućavaju targetiranje posjetitelja na webu i optimiziranje online medijske kampanje.
S tim se slažu i u HTTPoolu, koji tvrde da je istraživanje na temeljima Gemiusa dobro i da su ga podržali jer mjere gotovo sve relevantne medije istom metodologijom.

Oko 15 milijuna godišnje troši se u Hrvatskoj na internet oglašavanja, te je kvalitetnija slika posjećenosti stranica važna i oglašivačima i klijentima, no nužno je u Hrvatsku uvesti standarde mjerenja posjećenosti internetskih stranica te ih metodološki doraditi.

Objavljeno na www.banka.hr.
25 Oct 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\