Testovi: Sony Ericsson K550i

Kapa dole timu iz Sony Ericssonova dizajnerskog centra u švedskom Lundu - K550i jedan je od najatraktivnijih modela ovog proizvođača trenutno na tržištu. A osim dobrog izgleda krasi ga još niz kvalitetnih mogućnosti, stoga ne sumnjamo da će biti hit na tržištu.

Pogledamo li evoluciju Sony Ericssonove serije K5X0i, prvo što nam pada na pamet je priča o ružnom pačetu. Jer, budimo iskreni, Sony Ericsson K500, odnosno F500, kako ga većina korisnika u Hrvatskoj poznaje s obzirom na to da je bio brendiran na Vodafone live, bio je, blago rečeno, neatraktivan mobitel. Nasljednik, K510i, izgledao je puno bolje, premda pomalo plastično. Treći u seriji, K550i, u ovom je trenutku jedan od najljepših mobitela ovog japansko-švedskog proizvođača!
Sjajna crna boja kućišta sa srebrnim detaljima (tipke, bočne stranice te srebrni okvir ekrana) djeluje zaista atraktivno, a kad tome pridodamo cool pozadinsko osvjetljenje srebrnoplave boje, ovaj mobitel ruši s nogu. Izuzetno atraktivan detalj je i novi dizajn tipki Sony Ericcsonovih mobilnih telefona, koje su sada tanke i srebrne, a s kojima ćemo se susretati na svim novijim modelima ovog proizvođača. Atraktivnosti doprinosi i tanko kućište od svega 14 milimetara. Sa svih strana K550i djeluje atraktivno i profinjeno, stoga smo sigurni da će ga ljubitelji dobro dizajniranih telefona i te kako voljeti.

Ne korak, već skok naprijed
Izgled je samo mali dio prednosti ovog uređaja. Kao što smo navikli kod Sony Ericssona u većini slučajeva, neznatno povećanje oznake modela donosi priličan broj novosti koje garantiraju ovom uređaju priličnu popularnost na našem tržištu. Prije svega se radi o činjenici da je ovaj model iz serije Cyber-shot, što znači da ima kvalitetan fotoaparat. Njegova razlučivost je dva megapiksela, pa ako gledamo portfelj ovog proizvođača, K550i se pozicionira kao manji brat modela K800i i svojevrsni nasljednik ultrapopularnog, ali već pomalo ostarjelog modela K750i.
Odličan dizajn telefona u praksi je često dovodio i do problematične ergonomije. Nekima će izgledati da će i s K550i biti takvih problema, jer ovako tanke tipke djeluju sumnjivo. Međutim, ergonomija uređaja je na visokoj razini. Tipke ne zahtijevaju poseban period navikavanja, a kako su precizne i daju dobar taktilni osjećaj, s tipkanjem neće biti problema. Jednako tako nema problema ni s prikazivanjem poruke koju tipkate na ekranu, odziv je trenutan i upravo kako je tipkate poruka će se prikazivati na ekranu, bez zadrške.
Spomenuli smo već da je uređaj tanak, što u kombinaciji s malom masom i kvalitetnom ergonomijom znači da ćete bez problema sve operacije obavljati jednom rukom. U samoj ruci uređaj leži odlično, pa je u odnosu na svoje ishodište, K500i, ovaj model velik skok naprijed.

Multimedija kao adut
Isti pojam, skok naprijed, možemo upotrijebiti i kad gledamo mogućnosti modela K550i u odnosu na njegova prethodnika, model K510i. Pri tome izdvajamo mnogo kvalitetniji fotoaparat, veću količinu interne memorije, koja je sada proširiva i memorijskim karticama, podršku za EGDE brzine prijenosa podataka i još niz detalja.
Kao i kod svakog Sony Ericssona iz serije K, multimedija je jedan od glavnih aduta uređaja. Fotoaparat od 2 MP uz brand Cyber-shot sugerira da ćete dobiti izvrsne fotografije za mobilni uređaj, što i nije daleko od istine. Naime, fotografije su jako kvalitetne, ali ipak nam se čini da su one na modelu K750i bolje i oštrije, unatoč tome što oba modela imaju autofokus. Razlika nije toliko vidljiva na prvi pogled, ali kako već godinama testiramo modele Sony Ericssona, lako je na testnim fotografijama uočiti razlike.
Unatoč tome, K550i vas fotografski neće razočarati niti u jednoj prilici. Dok god ne fotografirate u mraku. Premda ima bljeskalicu, bolje rečeno lampice LED-ice? koje osvjetljavaju ono što želite slikati u mraku, takve fotografije nisu spektakularne. Ipak, primjetna je razlika u odnosu na druge, konkurentske modele. Pri tome ne smijemo zaboraviti da fotoaparati na mobitelima i nisu namijenjeni fotografiranju u mraku. O ostalim multimedijalnim mogućnostima pročitajte u okviru uz tekst.

Izdržljiva baterija
Kvalitetna kamera i multimedijalni mobitel zahtijevaju i poveću količinu memorije. I tu je Sony Ericsson K550i narastao u odnosu na svoje prethodnike. Naime, ima pristojnih 64 MB interne memorije, koja je dodatno proširiva karticama Memory Stick Micro (M2). Na žalost, u paketu koji smo dobili na testiranje nije bila uključena kartica, pa ne znamo dolazi li i u paketima koji će biti u prodaji.
Međutim, kako je danas i cijena M2 kartica pala na relativno prihvatljivu razinu (1 GB možete naći i za manje od 250 kuna), to i nije prevelika mana, premda moramo biti iskreni i reći da nam se ne sviđa činjenica da u doba kad cijena memorijskih kartica pada sve manje telefona svih proizvođača dolazi s karticama u prodajnom paketu.
Memorijsku karticu možete mijenjati dok je uređaj uključen, ali ćete zato morati skinuti stražnji poklopac, koji se otvara na zanimljiv način. Naime, s desne bočne strane uređaja treba pomaknuti dvije minijaturne šarke, nakon čega se poklopac otvori sa strane, dakle nema onog klasičnog skidanje poklopca prema dolje.
Snimljene fotografije možete pregledavati, ali i sve ostale operacije obavljati, na TFD (thin film diode) ekranu, koji je po kvaliteti gotovo jednak TFT ekranima, samo što troši puno manje baterije. Ekran je kvalitetan, premda ćete, uspoređujući fotografije na ekranu mobitela i ekranu računala, primijetiti da na TFD ekranu boje ponekad ne djeluju čiste i oštre kao na računalnom monitoru ili pak TFT ekranima mobitela.
Ipak, to nije tako često, niti je u praksi velik problem. Ekran se na ovom Sony Ericssonovu telefonu pokazao kao jako dobar, a ne nalazimo mu puno zamjerki niti pod direktnim suncem. Uz to, štedi ionako moćnu bateriju, pa nam je Sony Ericsson K550i izdržao skoro pet dana srednjeg ili puna tri dana intenzivnog korištenja, što su više nego dobri rezultati.

Standardne aplikacije
Dobar dojam ovog uređaja nastavlja se i korištenjem njegovih ostalih funkcija. Opremljen je standardnim Sony Ericssonovim softverom i izbornikom, što vam daje priličan broj mogućnosti, kako multimedijalnih, tako i poslovnih i mrežnih.
Od ovih potonjih na raspolaganju su vam svi poznati načini povezivanja, osim WLAN-a, kojeg i ne treba očekivati na ne-smartphone uređajima.
Spajanje Bluetoothom je prošlo bez problema, kako sa Sony Ericssonovim uređajima, mobitelima drugih proizvođača, tako i s dodatnom opremom (BT slušalica). Na raspolaganju su vam i infracrvena i USB veza, a računalo odmah prepozna telefon kao eksterni disk, pa je prebacivanje datoteka brzo i jednostavno.
Ukoliko pak želite sinkronizirati podatke iz mobitela s računalom i obratno, trebat ćete instalirati prateći softver. Sinkronizirati možete svoj adresar, kalendar, bilješke i zadatke. Tu su i nezaobilazni timer, štoperica, kalkulator, memorija kodova i diktafon.
Što se mobilnog Interneta tiče, također ništa novo. Uređaj ima poboljšani preglednik web stranica (NetFront) i RSS Reader, tako da pomoću ovog telefona možete pratiti i novosti s vaših omiljenih web destinacija. Podržan je i standardni push e-mail, a u svemu tome možete uživati u EDGE brzinama prijenosa podataka.
Kvaliteta zvuka pri razgovoru je standardna za Sony Ericssonove uređaje - odlična u svim uvjetima.

IZDVOJENO:
Bogat multimedijom

Sony Ericsson K550i je, za svoju klasu, zaista bogat multimedijom. Fotoaparat od 2 MP, uz brand Cyber-shot, već smo spomenuli, a dodajmo da radi fotografije u maksimalnoj rezoluciji 1632 x 1224 piksela. Fotografiranje se izvodi, već standardno, u landscape modu, a kamera se aktivira otvaranjem poklopca na leđima uređaja. Osim fotografija, možete snimati i videozapise u rezoluciji QCIF (176 x 132 piksela), ali od njih ne očekujte spektakularne rezultate, na žalost.
Naravno, MP3 player je nezaobilazan dio softvera, a radi se o klasičnom MP3 playeru poznatom u svim novijim modelima serije K. Player ima i odličnu funkciju Track ID, koja omogućava da snimite dio pjesme, pošaljete je mobilnim Internetom na identifikaciju te onda dobijete povratnu poruku o tome kako se pjesma zove, tko ju izvodi, s kojeg je albuma i koje je godine objavljena.
Reprodukcija zvuka je dobra, a u paketu dobijete sasvim dobre slušalice. Osim MP3 glazbom, uši možete zabaviti i FM radioprijemnikom. Naravno, mobitel podržava i Javu.

Konkurencija i ocjena
Samsung SGH-X820

Ovaj Samsungov mršavko je čak dvostruko tanji od Sony Ericssona K550i, a po performansama su slični. Koji je model atraktivniji, ocijenite sami. Na strani Samsunga je njegova debljina, bolje rečeno tankoća, dok K550i daje bolje fotografije, ima kvalitetniju bateriju te memorijsko proširenje. Samsung pak ima više interne memorije, ali i aplikaciju DocumentViewer.

Nokia 6151
Jedina velika razlika između ovih dvaju telefona leži u činjenici da je Nokia 6151 3G telefon. Mnogi će se pitati kako ga to onda čini konkurencijom Sony Ericssonu, ali činjenica je da je K550i izuzetno dobar telefon, tako da u svojoj klasi i nema puno konkurencije. Po većini ostalih karakteristika ovi su telefoni slični, osim što K550i ima bolju kameru i multimedijalne sposobnosti.

PLUS: izgled, kvaliteta zvuka, multimedija, mobilni Internet

MINUS: ništa posebno

ZAKLJUČAK: Sony Ericsson K550i oduševit će vas izgledom na prvi pogled, a jednak dojam dobit ćete korištenjem ovog uređaja. Odličan je pri razgovoru, korištenju mobilnog Interneta i multimedije, s kvalitetnim fotografskim mogućnostima. Ako kažemo da ima i izdržljivu bateriju te mogućnost memorijskog proširenja, jasno je da mu je na našem zahtjevnom tržištu uspjeh zagarantiran. 

PERFORMANSE: 8
ERGONOMIJA: 8
UKUPNA OCJENA: 8

INFO BOX:
Ime uređaja: Sony Ericsson K550i
Frekvencija rada: Tri-band EDGE/GPRS telefon
Kategorije: Multimedijalni telefon
Operativni sustav: Sony Ericssonov proprietary softver
Dimenzije: 102 x 46 x 14 mm
Masa: 85 g
Ekran: 176 x 220 piksela, 262k boja, TFD
Interni imenik: 1000 kontakata, fotoimenik
Memorija: 64 MB
Memorijska proširenja: Memory Stick Micro (M2)
Povezivanje: Bluetooth (v2.0), IrDA, miniUSB
Prijenos podataka: EDGE, GPRS, e-mail, WAP 2.0/xHTML, HTML(NetFront)
Multimedija: MMS, EMS, Java MIDP 2.0 
Foto: 2 MP (1632 x 1224 piksela), autofokus
Video: 3GP (maks. 176x144 piksela), QCIF
Audio: MP3/AAC player, FM radio
Baterija: Li-Ion, 750 mAh
Razgovor / Čekanje: 7 / 360 h
SAR: 0,27 W/kg
Cijena: Na upit
Ustupio: Sony Ericsson, (062) 000 000

22 Nov 2007 by DeeJay
1 comments

by JA @ 27 Aug 2008 01:48 pm
LIJEPO NAPISANO smile

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\