Kraj sondi Voyager?
Bez obzira na to koliko znanstvena javnost cijeni NASA-inu misiju Voyager, zbog zadovoljavanja svemirskog plana američkog predsjednika Busha, cijeli program je nakon 28 godina pred ukidanjem.
NASA razmišlja o ukidanju proračuna za Voyagere, svemirske sonde koje su lansirane prije 28 godina kako bi promatrale Jupiter, Saturn i Naptun, a koje i dalje odašilju podatke iz najudaljenijih kutaka svemira.
Riječ je o svoti od 4,2 milijuna godišnje. Premda razlog ukidanja sredstava na prvi pogled nije beznačajan, štedanja zbog financiranja tzv. prioritetnih projekata, problem je u tome da je prioritete utvrdio svemogući Teksašanin Bush, bez previše konzultacija sa strukom.
Prioriteti uključuju ponovni odlazak čovjeka na Mjesec do 2020. godine i, dugoročnije, ljudsku misiju na Marsu kojoj bi prethodila misija robota. Zbog toga su stručnjaci odredili 13 "dugih" misija kojima bi se proračun mogao smanjiti ili potpuno ukinuti, među kojima je i Voyager, te svemirski teleskop Hubble.
Mogućnost ukidanja proračuna za Voyagere izazvala je žestoke prosvjede znanstvene zajednice koja vrlo cijeni znanstvenu važnost tih misija.
Zdrav razum kaže da jedan proračun, kakav je amrički, može iznaći sredstva za očuvanje projekata od toliko znanstvene važnosti, kao Voyager i Hubble. Ali naravno, zdrav razum je očigledno stran spomenutom GB, koji se trenutno igra planiranja napada na Iran. S druge strane, ako je novac toliki problem, zašto jednostavno buduće projekte ne kooridnirati i sufinancirati sa Europskom svemirskom agencijom, što bi pojeftinilo i ubrzalo slanje čovjeka na Mjesec i Mars, a opet i spasilo Voyager. Naravno, to bi značilo da na Mjesecu i Marsu neće vijoriti ekskluzivno američka zastava, ali to je mala cijena za podatke kojima nas zasipaju Voyager ili Hubble.
19 Apr 2005 by DeeJay
2 comments

by Duško @ 26 Apr 2005 06:00 am
a šta će, budala...!

by Neil Armstrong @ 10 May 2005 03:37 pm
laughing

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\