Vjetrenjače u oblacima
Stara priča o alternativnim izvorima energije dobiva i novo poglavlje, čiji nadnaslov je viđen već toliko puta: izvrsna ideja, ali bez sredstava da se realizira. Australski inženjer Bryan Roberts napravio je plan za gradnju elektrana u oblacima, odnosno skupine letećih vjetroelektrana koje su smještene na visini od 5 kilometara iznad površine zemlje, u području gdje su vjetrovi jaki i stabilni. Visinski vjetrovi su potencijalno najveći obnovljivi izvor energije na svijetu, i uz pomoć ovih vjetroelektrana mogli bi prekinuti našu ovisnost o fosilnim gorivima. Na visini od 5 kilometara vjetar je jak, ali što je još važnije, konstantan. A upravo je konstantnost vjetra, odnosno njegov nedostatak, najveći problem zemaljskih vjetroelektrana.

SkyWindPower
Bryan Roberts je profesor strojarstva na University of Technology u Sydneyu, a ideju za ovaj projekt dobio je razmišljajući kako poboljšati efikasnost vjetroelektrana. Istraživanja koja je provodio dovela su ga do zaključka kako su visinski vjetrovi pravo rješenje za problem nedostatka energije u svijetu. Štoviše, otprilike 600 letećih vjetroelektrana mogle bi proizvesti tri puta više energije od najbolje nuklearne elektrane na svijetu. Stoga se Roberts udružio sa novom američkom tvrtkom Sky WindPower iz San Diega radi komercijalne primjene svog izuma.
Roberts inače na tom planu radi već 25 godina, a nedavno je završio prototip vjetroelektrane, koju u zraku drže rotori, pa pomalo podsjeća i na helikopter. Istina, prototip nije u punoj veličini, ali prvi testovi daju razloga za optimizam. Letjelica koristi vlastiti elektricitet kao izvor napajanja, pa u zraku može provesti nekoliko mjeseci, a kabel koji je veza letjelice sa zemljom provodi energiju koja se gore stvara.

Prva testiranja
Nakon testiranja sa malim modelom, sljedeći korak za Sky WindPower su testovi sa letećom vjetroelektranom u punoj veličini, koju će u troposferu dignuti četiri rotora. Prema procjenama, vjetroelektrana će proizvoditi 200 kilovata energije po satu na prostoru ispod kojeg zemaljska vjetroelektrana ne bi proizvela ništa. Upravo zato se u SkyWindPower kompaniji nadaju da će uspjeti "rezervirati" dio neba u kome nema zračnog prometa kao područje u kome će vjetroelektrane raditi. Njima će se daljinski upravljati pomoću GPS-a, da bi stalno bile na istoj visini i lokaciji, ali i da bi se eventualno položaj korigirao prema snazi i brzini vjetra. Jednom mjesečno bi elektrana bila spuštena na tlo, radi održavanja.
Da je Roberts na dobrom tragu potvrdila je i američka Federal Aviation Administration agencija, koja im je izdala dozvolu za testiranje ovew tehnologije u, odnosno iznad, pustinje u Californiji. No, do toga ga dijeli još 3 milijuna dolara, koliko je potrebno za izgradnju kompletne leteće elktrane i generatora. Sva dosadašnja nastojanja da se nađe investitor nisu uspjela. Premda se svi slažu da je ideja dobra, nitko ne želi uložiti u nešto što ne donosi brz povrat novca, pa makar se radi o planu koji ima veliku ekološku vrijednost.
19 May 2005 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\