Web 2.0: Web sljedeće generacije
Pojam Web 2.0, o kome se toliko priča u zadnje vrijeme, nije sasvim jasan korisnicima Interneta. Međutim, veliki broj stranica koje vjerojatno svaki dan posjećujete upravo su Web 2.0 projekti, a koje su prednosti oe nove geneacije weba, koncepti i poslovni modeli te Web 2.0 znači za korisnike analiziramo u ovom tekstu.

Piše: Dražen Jurman

Objavljeno u pcchip 132, svibanj 2006.


Bez obzira na to jeste li napredni ili samo "obični" korisnik Interneta, zadnjih nekoliko mjeseci niste mogli izbjeći pojam Web 2.0. Specijalizirani portali, blogovi, pa čak i mainstream online portali ili novine pišu o webu druge generacije, a u trenutku pisanja ovog teksta Google je za pojam Web 2.0 izbacio čak 849 milijuna rezultata! Međutim, koliko god se o Webu 2.0 konstantno priča i piše, još nije postavljena prava definicija ovog pojma. Oko toga što je Web 2.0 možete pročitati brojne definicije, rasprave, filozofije pa i besmislice (poput one da je Web 2.0 samo prolazna faza nakon Weba 1.0 ali prije Weba 3.0). Kada bi Web 2.0 pokušali ukratko objasniti, najbolji opis bio bi da se radi webu nove generacije gdje se web tretira kao platforma koja omogućuje korisnicima interaktivnost, jednostavno praćenje ali i sudjelovanje u kreiranju sadržaja. Osim nesuglasica oko definicije i opisa pojma Web 2.0, podjednaka je podijeljenosti oko njegovog smisla - neki ga doživljavaju kao trenutni hype i trik da se privuku investitori i/ili oglašivači (što mnogi zloupotrebljavaju pa pokušavaju prodati svoje stranice kao Web 2.0 projekte), drugi smatraju da se zaista radi o budućnosti Interneta, dok treći, u koju skupinu spadaju i urednici ove teme, smatraju da je Web 2.0 već sadašnjost Interneta, samo mnogi toga još nisu svjesni ili jednostavno ne razmišljaju o tome.

Ključ u interaktivnosti
Međutim, sama definicija Weba 2.0 za korisnika, kako onog "običnog" tako i poslovnog, zapravo je potpuno irelevantna. Ono što je važno je njegova funkcionalnost, odnosno što korisnik dobije s njim. A dobitaka je zaista puno. Onaj najveći je zapravo svojevrsno spajanje desktop aplikacija i tradicionalnih web stranica, koje korisnicima omogućuje maksimalnu interaktivnost, personaliziranje stranica, suradnju te izmjenu informacija. Poslovnim korisnicima i vlasnicima takvih stranica također daje veću mogućnost interakcije sa čitateljima, a samim time i veće mogućnosti ne samog privlačenja posjetitelja već prvensteno njihovog sudjelovanja u kreiranju sadržaja. Takva je stranica onda automatski zanimljivija oglašivačima, a uz programe tipa Google AdSense i affiliate partnerstva nudi vlasnicima stranice mogućnost i pristojne zarade.
Premda ćete kroz ovu temu broja često pročitati da se Web 2.0 smatra sljedećom i naprednom generacijom weba, same 2.0 stranice ne razlikuju se pretjerano od Web 1.0 stranica po izgledu i dizajnu. Štoviše, u Web 1.0 filozofiji dizajn je jedan od faktora privlačenja posjetitelja, dok u Web 2.0 svijetu samo privlačenje posjetitelja nije toliko važno koliko njihova mogućnost sudjelovanja u kreiranju sadržaja. Upravo je interaktivnost najveća promjena i prednost koju Web 2.0 donosi u odnosu na "klasični" web. Posjetitelji više nisu publika, puki i pasivni primatelji informacija, već sudjeluju u njihovom stvaranju, dopunjavanju, modificiranju i prenošenju. Radi se o povrtaku osnovama - ruka više nije na mišu, a poanta u klikanju, već su obje ruke čvrsto na tastaturi, a poanta u pisanju i/ili kreiranju tekstova i sadržaja. Stoga je jasno da posebno mjesto u vrlom novom 2.0 svijetu zauzimaju usluge poput blogova, wikija, podcasta i RSS feeda. Sve su one temeljene na interaktivnosti te svakodnevnom skupljanju i prikazivanju velike količine novih informacija.

Kako je sve počelo?
Već je iz do sada napisanog teksta jasno zašto Web 2.0 zaista ima perspektivu napraviti revoluciju u korištenju Interneta i zapravo mu vratiti image medija za razmjenu informacija. Kada se priča o Webu 2.0 jedno se ime ne smije izostaviti - Tom O'Reilly, čovjek koji je zapravo tvorac ovog pojma i koncepta. Nakon propasti velikog broja dot.com tvrtki, kao i cijelog tog buma, O'Reilly je odbio vjerovati da se radi o kraju weba, kako su mnogi tvrdili, nego da se radi o normalnoj fazi "rasta balona i njegovog pucanja", koja prati mnoge tehnologije i usluge. Tvrdio je da se samo radi o prekretnici u razvoju weba i da je došlo vrijeme za razvoj nove ili druge faze Weba. O’Reilly i Media Live International su, u seriji brainstorminga, taj pojam nazvali Web 2.0 te su, umjesto da ga definiraju, predstavili koncepte na kojima počiva, ključne razlike te evoluciju od Weba 1.0 u 2.0. Te evolucijske korake možete vidjeti na tablici koja prati ovaj tekst. Stvaranje koncepta rezultiralo je i održavanjem Web 2.0 konferencija u San Franciscu (listopad 2004 i 2005., dok će treća konferencija biti održana početkom studenog ove godine). Na konferencijama se raspravljalo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Weba, prvo kroz web kao platformu, da bi se prošle godine fokusirali na proširenje priče - inovacije kojima je rezultiralo korištenje weba kao platforme i usluga koje tako nastaju. Ove godine će se stvar još širiti, tema će biti nove aplikacije i usluge ali i poslovni 2.0 modeli.

2.0 svuda oko nas
Povijest Weba 2.0 je kratka, ali sadržajna, jer se od jedne ideje razvio veliki broj koncepata koji su rezultirali cijelim nizom stranica i servisa koji su većini korisnika svakodnevne destinacije na Internetu, a da možda nisu ni svjesni da se radi o 2.0 stranicama. Servisi poput Flickr, YouTube, Wikipedia, Digg, Technorati, Google (personalizirana početna stranica, Maps i većina ostalih servisa) upravo su Web 2.0 projekti. Tako kada sljedeći put čujete izjavu da je Web 2.0 svuda oko vas, nemojte misliti da se radi o pukom marketinškom triku, već o činjenici koja ima podlogu u stvarnosti.
Kako je upravo Tom O'Reilly najdetaljnije objasnio koncept Weba 2.0, pokušati ćemo vam ga još malo približiti analizom njegovih postavki o evoluciji weba u 2.0 filozofiju, te kroz primjere stranica i servisa objasniti prednosti i koristi nove generacije weba. Poslužiti ćemo se njegovim primjerima odnosa Netscapea i Googlea, DoubleClicka prema Overtureu i Adsensu te Akamaija i BitTorrenta.
O'Reilly navodi Netscape kao punokrvnog predstavnika filozofije 1.0 – klasičan ali kompliciran softver kojeg je trebalo kupiti i instalirati, te kasnije nadograđivati (updateati). Google je sušta suprotnost – jednostavna web aplikacija koja se vremenom širila sa nizom kvalitetnih, korisnih i interaktivnih servisa. To širenje nije zahtijevalo kupnju novih verzija, instaliranje i nadograđivanje, kupovanje novog hardvera koji će biti dovoljno jak da se uopće može koristiti i tako dalje. Osim toga, Googleu i njegovim servisima možete pristupiti uvijek i svugdje, sa bilo kojeg računala u svijetu (shvatite ovo ipak uvjetno, Kinezi bi lako mogli nešto cenzurirati). Osim toga, Google vam nudi fantastične mogućnosti personalizirane početne stranice, u kojoj ćete jednostavno dodati omiljene linkove, RSS feedove te razne alate (prognoza vremena, kalendar, To Do listu, pretvarač valuta, kalkulator, stare dobre igre poput Pacmana i još hrpu korisnih stvari). Sve te stvari možete pak jednostavno metodom drag and drop postaviti bilo gdje na stranici, pomicati, dodavati i uklanjati sadržaj, tako da uvijek imate sve što vas zanima na dohvat ruke.

Prednosti, prednosti i još prednosti
Time nestaje potreba da pristupate omiljenim stranicama iz Favoritesa, obaveze i zadatke više ne morate upisivati u poseban personal information management (PIM) softver, ne trebate kopati po Internetu za tečajnom listom niti tražiti gdje se ono u Start meniju nalazi kalkulator i tako dalje. Koje su sve prednosti Googlea Web 2.0 servisa znaju svi oni koji ga koriste, a ovaj kratki opis vjerujemo da je dovoljan da zainteresira i ostale. Inače, O'Reilly je odnos Netscapea i Googlea kao prijelaza sa 1.0 na 2.0 filozofiju objasnio puno detaljnije i šire nego što smo to napravili mi u ovom tekstu koji se ipak drži samo osnova. Ako vas zanimaju svi detalji, puni O'Reillyjev tekst možete naći na www.oreilly.com.
U takvoj tranziciji iz softvera u web aplikaciju mnogi vide i daljnji razvoj i budućnost Weba 2.0, koji bi mogao ukloniti potrebu za gomilom softvera, već bi se svi zadaci obavljali iz web preglednika. Tako bi, na primjer, u nekoj 2.0 budućnosti ovaj tekst nastajao na web aplikaciji za pisanje teksta, a ne u Wordu, prateća tablica u nekoj drugoj web aplikaciji umjesto Excelu i tako dalje. Kopija teksta bila bi spremljena u nekom 2.0 serveru kojem se može pristupiti sa bilo kojeg računala, pa bi tekst mogao biti završen i u nekom cyber caffeu sa pogledom na Baltičko more u Skandinaviji. Ovaj primjer samo ilustrira u kojem pravcu Web 2.0 može ići i koje prednosti može donijeti korisnicima. Naravno, proizvođači softvera će se dobrano potruditi da što više spriječe ovu 2.0 budućnost ili je barem prilagode da bi imali neku korist od nje. Tako Microsoft planira pokretanje web verzije svojih programa Word i Excel, koji će se moći koristiti browsera. Međutim, Web 2.0 će vjerojatno za softver biti ono što je VoIP za klasičnu telefoniju – budućnost koja se ne može zaustaviti, zanimljiva je usporedba koju je izrekao Johan Forsberg, marketinški stručnjak koji stoji iza popularnog švedskog communitiya Lunarstorm u svojim razmišljanjima o Webu 2.0.

Centar i periferija
Odnos DoubleClicka s jedne te Overturea (Yahoo Search Marketing) i AdSensa s druge strane zanimljiv je radi objašnjenja poslovnih modela Weba 2.0 ali i ilustracije kako i mala stranica i mali korisnik može zaraditi stvarajući svoj sadržaj, te kolika je zapravo kolektivna snaga web stranica. Premda je DoubleClicka jedan od pionira u tretiranju Weba kao platforme, danas je vrlo ograničen svojim poslovnim modelom. Glavni problem ovog servisa je činjenica da se koncentrirao na manji broj poznatih web destinacija, pa ćete na njihovim stranicama naći i podatak da danas imaju "preko 2000 uspješnih implementacija". Međutim, DoubleClick se vrtio oko publishinga, izdavanja, a ne oko participation odnosno sudjelovanje, što je jedan od ključnih evolucijskih koraka u razvoju Weba 2.0. S druge strane, Adsense i Overture programi koriste kolektivnu snagu web stranica, jer ih mogu koristiti gotovo svi vlasnici stranica. Time su oglasi kompanije koje se reklamiraju preko ovih servera vidljivi širokom krugu korisnika, plaćaju ih tek kada korisnik klikne na njih, a određenu zaradu dobiva i vlasnik stranice. Osim toga, takvi su oglasi nenametljivi i što je najvažnije, kontekstualni - koji će oglas biti prikazan na stranici ovisi o njenom sadržaju.
Slična je usporedba Akamaija i BitTorrenta. Dok je Akamai fokusiran na centar, BitTorrent je suprotnost pa predstavlja decentralizaciju Interneta. Svaki korisnik je ujedno i server, a datoteke su podjeljenje u dijelove po cijelom Internetu i korištenje BitTorrenta zahtjeva sudjelovanje velikog broja korisnika. "Usluga postaje automatski bolja što je koristi više osoba", zaključuje O'Reilly. Isto tako, BitTorrent podrazumjeva i djeljenje sadržaja sa ostalim korisnicima, što je također jedna od karakteristika Weba 2.0.

Kolektivna inteligencija
Kroz ova tri primjera lako je uočiti ključne karakteristike Weba 2.0 - jednostavne ali proširive web aplikacije, sadržaj, interaktivnost, mogućnost sudjelovanja velikog broja korisnika ili kolektivna snaga weba. Uz taj pojam kolektivne snage veže se i drugi, sličan pojam kolektivne inteligencije, koji je omogućio da određene tvrtke prežive dot.com propast i krenu prema Web 2.0 svijetu. Radi se jednostavno o iskorištavanju potencijala onih radi kojih web zapravo potoji - korisnika. Od takvih tvrtki izdvajaju se, na primjer, Yahoo, eBay te Amazon koji je, dajući korisnicima mogućnost sudjelovanja kroz recenzije, ocjene i ostale oblika sudjelovanja postao pionir korištenja kolektivne inteligencije weba. Kroz aktivnost korisnika poboljšavaju rezultate pretrage, pa će pri pretraživanju uvijek prve izbciti najpopularnije rezultate umjesto sponzoriranih, kao što to rade druge online knjižare.
Kolektivna inteligencija i sudjelovanje svoj su vrhunac trenutno doživljavaju u blog mrežama ali i wiki projektima, prvenstveno Wikipediji, online enciklopediji u kojoj svaki korisnik može dodavati sadržaj i mijenjati postojeće tekstove. Blog mreže su pak korak naprijed u razvoju blogova, jer okupljaju osobe sličnih interesa na jednom mjestu, koje onda kroz tekstove, diskusije, komentare i linkove mogu postati ozbiljni opinion makeri. Kroz Web 2.0 filozofiju i usluge poput RSS-a, permalinkova i tagova čine praćenje svojih tekstova jednostavnim i lako dostupnim publici, koja kroz komentare onda može postati aktivan dio pojedinih diskusija ili cijele mreže. Tako raste količina sadržaja, a samim time i mogućnost da svaki čitatelj dozna ili nauči nešto novo.

Dobrodošli u novi svijet
Premda je cijela Web 2.0 priča nastajala kroz koncepte i poslovne modele, krajnjim korisnicima vidljiva je kroz niz pogodnosti koje donosi i mogućnosti koje nudi. Prje svega to je spominjana interaktivnost, personalizacija i sudjelovanje. Svi blogeri znaju koliko mogućnost sudjelovanje čitatelja i interaktivnost s njima oplemenjuje blog. Brojne spominjane pogodnosti personalizirane Google početne stranice čine surfanje ugodnijim iskustvom ali i olakšavaju posao i svakodnevni život. Projekti poput Wikipedije daju svima mogućnost ne samo da nauče nešto o stvarima koje ih zanimaju, već i da sudjeluju u njihovom stvaranju. RSS i tagging pak nude jednostavno praćenje tekstova koji vas zanimaju, te ste tako uvijek u korak sa informacijama. Korisnici ovih usluga možda nisu uvijek svjesni da je upravo to taj Web 2.0 o kome se toliko priča, ali to i nije toliko važno koliko samo korištenje. Pogogodnosti i mogućnosti primjene su brojne i samim time možemo reći da smo ušli u Web 2.0 svijet koji će sada, uz našu suradnju, dalje rasti i razvijati se. Naravno, postoji još puno problema i dječjih bolesti koje će trebati rješiti ili koji će se pojaviti, ali ni Rim nije bio sagrađen u jednom danu.

IZDVOJENO:

Evolucija u Web 2.0


Čovjek koji je stvorio koncept Web 2.0, Tom O'Rielly, nikada nije niti pokušao definirati ovaj pojam, već ga je pokušao objasniti u jednoj tablici koja prikazuje evoluciju weba iz 1.0 u 2.0.IZDVOJENO
Web 2.0 i Internet2


Nepostojanje definicije Weba 2.0 ponekada stvara i zabunu među korisnicima, pa se na forumima i news grupama može često naći i brkanje pojmova Web 2.0 i Internet2. Međutim, ti su pojmovi potpuno različiti. Internet2 je rezultata suradnje stotinjak američkih sveučilišta za razvoj mreže i naprednih aplikacija za učenje i istraživanje. Otkad većina podučavanja, učenja i istraživanja zahtijeva sve više multimedijskih predstavljanja u realnom vremenu i veze visoke propusnosti, glavni aspekt Interneta2 je dodavanje dovoljno mrežne infrastrukture koja bi podržala takve aplikacije. Internet2 je tisuću do nekoliko desetaka tisuća puta brži od veze koju ljudi obično imaju kući, tako da skidanje cijelog dugometražnog filma traje nekoliko minuta.
Web 2.0 je korištenje weba kao platforme, koji nema veze sa infrastrukturom, premda djelomično ovisi o njoj. Name, da bi korisnici mogli u potpunosti uživati u prednostima Weba 2.0, prvenstveno kod dijeljenja (multimedijalnih) sadržaja sa drugima, preduvjet je kvalitetna i brza širokopojasna veza sa Internetom.
02 Jun 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\