Lopta na mreži
Nogometna ludnica ulazi u sve sfere Hrvatske i našeg društva, pa tako hvata i domaću Internet scenu. Donosimo stoga pregled najboljih domaćih stranica koje bi svakom surferu trebale biti dnevna destinacija za porciju vijesti o Svjetskom prvenstvu, ali koje će dobro doći i navijačima u pripremanju puta u Njemačku

Piše: Dražen Jurman

Objavljeno u pcchip 133, lipanj 2006


Konačno! Lipanj, najočekivaniji mjesec ove godine je stigao i oko dvije milijarde ljudi na planeti prepustiti će se uživanju u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Nogometna ludnica prisutna je već u svim sferima naših života, a činjenica da smo bez poraza prošli kvalifikacije, uz konačno prepoznatljivu i atraktivnu igru, po nekim čini i našu reprezentaciju jednim od favorita. Stoga je za očekivati da će i Hrvati u velikom broju posvetiti pažnju događanjima u Njemačkoj.
Istraživanja kažu, žalosno ali istinito, da manje od jedan posto Hrvata ima ulaznice za Svjetsko nogometno prvenstvo. Za razliku od tih sretnika, ostali će se morati snalaziti kako znaju i umiju. Većina će prvenstvo stoga pratiti ispred malih ekrana (premda je taj pojam nezahvalno koristiti, s obzirom na to da novi televizori i projektori sobe pretvaraju u kino dvorane), a u najgoroj situaciji biti će oni koji će u vrijeme utakmica morati raditi. Za njih, ali i za sve ostale koje zanima, pripremili smo kratki pregled najboljih domaćih, ali i stranih web odredišta na kojima ćete moći pratiti Svjetsko prvenstvo i sve relevantne informacije vezane za ovaj globalni sporstki događaj.

Najbolji od najboljih
Kao i uvijek kada se spomene sport na domaćem webu, prva asocijacija je SportNet, prvi i jedini sportski Internet portal u Hrvata, čiju kvalitetu ne treba posebno isticati, s obzirom na to da su svakodnevni izvor raznovrsnih sportskih vijesti, ali i kvalitetnih i objektivnih komentara na domaću sportsku scenu. Premda je izvještavanje sa ovako velikog događaja još veći izvještaj, Sportnetovci su svoj pripreme obavili u veljači, izvještavanjem sa Olimpijskih igara, koje su se pokazale kao odličan trening za Njemačku. Kvalitetetu njihovog rada prepoznala je FIFA, koja je novinarima SportNeta dodjelila akreditaciju kao jedinom hrvatskom sportskom Internet mediju. Premda to mnogima neće zvučati kao ništa posebno, treba istaknuti da je u pitanju Internet portala FIFA izuzetno rigorozna, te portali moraju ispuniti niz uvijeta da bi ih se uopće uzelo u obzir za postupak akreditacije. Tako će Sportnetovci iz Njemačke izvještavati sa stadiona i oko njega, s tribana i navijačkih okupljališta, prateći u isto vrijeme nogometaše ali i naše navijače. Najviše pažnje posvetiti će, naravno, hrvatskoj reprezentaciji, svakodnevnim događajima s treninga i iz kampa. Osim naših reprezentativaca pratiti će i ljude oko reprezentacije, koji su često (neopravdano) u drugom planu.
Sve to SportNet će prezentirati na posebnom dijelu svog portala, koji je javnosti predstavljan još početkom svibnja.

Sve informacije na jednom mjestu
Svakodnevno ažuriran, taj je dio donosio sve vijesti iz tabora naše, ali i ostalih 31 reprezentacije koje nastupaju u Njemačkoj, a ta praksa nastaviti će se do posljednjeg dana natjecanja i finala u Berlinu. Osim toga, na SP dijelu SportNeta možete naći i pravo bogatstvo podataka i informacija o gradovima i stadionima u kojima će se igrati utakmice svjetskog prvenstva, reprezentacijama sudionicama, njihovoj povijesti te povijesti Svjetskih prvenstava. Također su predstavljene i najveće igračke zvijezde prvenstva, a stvari poput rasporeda utakmica, tablica i slično se podrazumjevaju.
Kako smo već spomenuli, posebno mjesto na dijelu SportNet stranice posvećenom Svjetskom prvenstvu dobiti će i naši "malo nas je, al na ima" navijači, onaj sretni dio njih s kartama, ali i oni koji će bez ulaznica ipak potegnuti do Njemačke, da budu što bliže događaju. Kako izgleda život navijača u Njemačkoj i sve zanimljivo vezano za njih, SportNet će pratiti također na dnevnoj bazi. Za one koji ostaju u Hrvatskoj, osim svih opisanih stvari, SportNet nudi druženje uz njihov popularni i iznimno posjećeni forum, na kojem će biti organizirano praćenje uživo svih utakmica, a gdje će biti pozvani svi oni koji ne mogu pratiti utakmice s društvom. Iz svega navedenog jasno je da SportNet ima veliki i ambiciozan plan, a s obzirom na dosadašnja iskustva s ovim portalom, ti će planovi vjerojatno biti i nadmašeni.

T-Portal prvi krenuo
Od svih domaćih Internet stranica, Svjetsko prvenstvo u nogometu pojavilo se prvo na stranicama T-Portala, također u posebnom dijelu, na adresi www.tportal.hr/sp2006. T-Portal je također prvi krenuo i sa predstavljanjem zimskih Olimpijskih igara u veljači, pa postaje predvodnik u praćenju aktualnih sportskih događaja. No, to nas, barem što se SP-a tiče, ne iznanađuje, pošto se radi o portalu T-HT-a, čiji je većinski vlasnik Deutsche Telekom jedan od glavnih sponzora prvenstva. Sam dio stranice posvećen Svjetskom prvenstvu je identičan kao ostatak T-Portala, dakle vijesti u iFrameu, koji u redakciji pc chipa baš i ne preferiramo, ali to je već stvar ukusa. Ono što je važnije, kategorije u koje je podjeljen SP dio stranice su jednostavno i intuitivno složene, pa je posjetiteljima odmah jasno što im se sve nudi. Dio koji se nama posebno svidio zapravo i nema toliko veze sa nogometom, radi se o Turističkom vodiču po Njemačkoj, odnosno gradovima domaćinima, koji uključuje i zbirku linkova na sve korisne informacije, od javnog prijevoza, plana metroa za svaki grad, nočnog života, Internet caffea i tako dalje. Osim toga, na raspolaganju vam je i lista utakmica koje se igraju u gradu, a predstavljen je i stadion na kojima će se utakmice igrati, te način kako doći do njega. Ukratko, svaki navijač (ili turist) koji ide u Njemačku na jednom mjestu može naći sve korisne informacije za navijača i turista, uključujući i adrese ambasade i konzulata Hrvatske.

Multimedija na MaxZoni
Ovim dijelom materijala posvećenim SP-u, T-Portal ovim odskače od ostalih stranica i toplo ga preporučamo svim putnicima u Njemačku. Oskarovskim rječnikom rečeno, nagrada za najbolju sporednu ulogu. No, to ne znači da je ona glavna uloga, praćenje prvenstva, loša. Baš naprotiv, planovi T-Portala bogati su i u tom dijelu, pa će posjetiteljima stranica nuditi sadržaje na "običnom" ali i broadband portalu MaxZona. Tako će T-Portal, prema riječima Silvija Škrleca, urednika Sporta, "u stopu prati treninge i nastupe hrvatske nogometne reprezentacije, te svakodnevnim izvještajima iz Njemačke obavještavati što ima novog u kampu naših nogometaša". No, osim utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, na T-Portalu će biti praćene i sve ostale utakmice svjetskog prvenstva, od kojih neke čak i uz live prijenose. U rubrici Povijest posjetiteljima je na raspolaganju i niz tekstova u kojima je obrađena povijest dosadašnjih prvenstava te predstavljeni najbolji strijelci, dok su u rubrici Reprezentacije opisane sve reprezentacije i ukratko predstavljeni igrači. Opise gradova i stadiona smo spomenuli, a uz sve nabrojano naći ćete i brojne druge zanimljivosti vezane uz prvenstvo, ali i brojne zabavne sadržaje, kao što su nagradne igre, virtualna kladionica, galerije navijačkih fotogalerija i slično.
Na broadband portalu MAXzona posjetitelji će moći uživati u svakodnevnim videoo prilozima sa svjetskog nogometnog prvenstva, koji će se ponajprije odnositi na priče s navijačima i o njima, razne intervjue, priloge i tako dalje. Broadband portali daju priliku za veliku kreativnost u stvaranju sadržaja sa događaja kao što je SP, a bude li ta kreativnost slična viđenoj na SP dijelu T-Portala, očekuju nas zanimljivi materijali.

Prvenstvo na Indexu
Kao i uvijek kada su u pitanju veliki događaji, Index otvara posebnu temu u sklopu stranice. Teme je podjeljena na dva dijela, onaj istaknutiji i veći prati našu reprezentaciju, dok je drugi posvećen svima ostalima. Kad prvenstvo počne, glavni fokus biti će na našoj grupi, detaljno će se pratiti naša reprezentacija ali i momčadi koje su s nama u grupi. Da će informacije biti aktualne garantira i činjenica da će Index, po prvi put, imati i svog reportera na jednom ovako velikom natjecanju, pa će čitateljima svakodnevno prenositi sve detalje vezane u hrvatsku reprezentaciju.
I Index priprema live prijenose nekih utakmica, dok će se za ostale pratiti live rezultati, a nuditi će i izvještaje s utakmica i nakon njih. Prijenosi će imati i dozu interaktivnosti, jer će tijekom njih posjetitelji moći, u za to predviđenom takozvanom shout boxu, komentirati tijek susreta. Detaljnije će pratiti i još nekoliko zanimljivih reprezentacija, prvenstveno favorita za osvajanje naslova, poput Francuske, Njemačke, Italije i južnoameričkih momčadi. Od već klasičnih stvari, i Index će na svojoj temi imati tekstove sa osnovnim činjenicma o Svjetskom prvenstvu, kao što su povijest prvenstava, tko su bili prvaci, najbolji igrači i slično, a naći ćete i tekstove sa osnovnim informacijama o gradovima i stadionima u kojima se prvenstvo održava.
Od posebnosti pak izdvajamo jedan od Indexovih zaštitnih znakova - praćenje i prenošenje tekstova o našoj reprezentaciji iz stranih medija. To je dio koji će se mnogima svidjeti, jer uvijek je zanimljivo pročitati što stranci pišu o nama, pogotovo ako je to nakon, na primjer, eventualne pobjede nad Brazilom ili realnijeg prolaska u drugi krug natjecanja. Druga posebnost Indexa biti će i multimedijalni dodaci, prije svega bogate galerije fotografija i wallpapera, a posjetitelji će moći downloadati i navijačke pjesme.

Nogometni portali
Priču o portalima zaključiti ćemo sa dva nogometna portala u Hrvatskoj, na adresama www.nogomet.com i www.nogonet.com. Sličnost u imenima obrnuto je proporcionalna sličnosti stranica i sadržaja. Prva, www.nogomet.com nas je razočarala, kako izgledom tako i strukturom. Premda se sadržaj ažurira dnevno, izgleda da je sve zapravo rezultat rada jednog autora, što, unatoč entuzijazmu, teško može biti nazvano portal. Što se tiče Svjetskog prvenstva, nema posebnog dijela o njemu, već pojedinačne vijesti možete naći među ostalima na stranici. Pohvale za entuzijazam, ali ako Nogomet.com želi postati ozbiljniji portal, trebati će još puno posla.
S druge stranewww.nogonet.com je vizualno bolji, sadržajno bogatiji a ima i poseban dio posvećen Svjetskom prvenstvu. U tom dijelu naći ćete klasične informacije sortirane u rubrike Kvalifikacije, gdje se možete prisjetiti vijesti iz kvalifikacijskog ciklusa za SP, Vijesti nude, pogađate, vijesti iz trabora naše i ostalih reprezentacija sudionika. Ostale rubrike, Profil reprezentacija, Raspored skupina i Raspored doigravanja ne treba posebno opisivati, jer je već iz imena jasno što možete očekivati na njima. Premda tu neće biti materijala koje će, što se Svjetskog prvenstva tiče, izdvojiti www.nogonet.com od ostalih stranica, preporučamo bookmark stranice za budućnost, s obzirom da na njoj posjetitelji mogu dobiti niz zanimljivih nogometnih informacija o europskim ligama, kupovima i natjecanjima. Dodatni plus stranici ide i zbog mogućnosti praćenja putem RSS feeda, što praćenje sportskih novosti čini bržim i jednostavnijim.

Na ekranima i na webu
Hrvatskoj televiziji, koja direktno prenosi Svjetsko nogometno prvenstvo, u lipnju će gledanost skočiti u nebesa. Kao i obično za ovako veliki događaj, sportska redakcija priprema gotovo cjelodnevni program, u fokusu kojeg će biti tri utakmice dnevno, ali i priče o našoj reprezentaciji. No, osim na televiziji, HRT će biti aktivan i na svom webu. Na Internet stranicama HRT-a (www.hrt.hr), u sklopu HRTweb sporta (http://sport.hrt.hr), nalaze se posebne stranice o Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Od informacija nalazimo klasiku - predstavljeni su gradovi domaćini i stadioni na kojima će se igrati utakmice, kalendar natjecanja i raspored utakmica, put hrvatske reprezentacije kroz kvalifikacije te izvještaji s prijateljskih dvoboja. Vijesti o nastupima naše vrste obogaćene su i videoisječcima. Najzanimljiviji je ipak dio Multimedija, gdje možete pogledati video isječke najboljih golova naše reprezentacije od davne 1990. do 2001., te izvještaje s Europskog prvenstva 2004. u Portugalu. Na žalost, većina golova (osim onih iz Portugala), je u pomalo nepopularnom Real Media formatu, ne pretjerano velike kvalitete, dok su portugalski izvještaji u Windows Media formatu, odlične slike.
Što se tiče praćenje SP-a, na HRTweb sportu moći ćete naći dnevne novosti, izvještaje sa svih utakmica i vijesti iz Njemačke. Podrazumijeva se da će HRT posebno ćemo pratiti vijesti iz hrvatskog tabora. S obzirom na to da državna televizija prenosi prvenstvo, nadali smo se da će i HRT web prštati od multimedije za vrijeme prvenstva. Na žalost, kako su nam javili iz HRT-a, od multimedijskih sadržaja neće nuditi ni prijenose ni videoisječke, jer HRT nema prava za objavljivanje videosadržaja sa SP-a na webu. Posjetitelji će ipak moći poslušati audioisječke, komentare i izjave. Šteta, ljubitelji nogometa sigurno bi voljeli imati koji gol, pogotovo ako je strijelac u kockastom dresu, na disku za uspomenu. Ovako će se morati snalaziti na druge načine.
Dodajemo i da je u sklopu posebnih stranica o Svjetskom prvenstvu na HRT webu posebno predstavljen i televizijski program, pogotovo često reklamiran Derbi, te tjedna ponuda emisije Naj gol svjetskih prvenstava. Također možete naći i kompletan raspored utakmica, koji će većini Hrvata odrediti kako će im izgledati dani za vrijeme prvenstva. Što se više bliži početak SP-a, na stranicama će biti više informacija o televizijskom programu, od rasporeda prijenosa i emisija do popratnih sadržaja.

Večernji u Njemačkoj
Što se tiče praćenja Svjetskog prvenstva na stranicama online novina, prvi izbor mnogima je još uvijek Večernji list, kome je Njemačka najveći ovogodišnji projekt. Veliku popularnost među surferima Večernji zahvaljuje činjenici što je prvi na domaćem webu napustio zastarjeli koncept po kome web izdanje služi samo za prezentiranje dnevnog broja, već se informacija na Večernjakovoj stranici konstantno ažuriraju, ovisno o aktualnim događajima u Hrvatskoj i svijetu. Osim toga, multimedijom (video vijesti i galerije slika) i interaktivnošću (mogućnost komentiranja tekstova), Večernji je svoju stranicu odveo na viši nivo, pa su očekivanja za SP velika.
Čak tri mjeseca prije početka SP-a, Večernji je predstavio poseban dio portala namijenjen ovom događaju. Sama struktura na prvi pogled je siromašna - kombinacija vijesti o našoj i ostalim reprezentacijama, uz raspored natjecanja po skupinama i priču o Hrvatskoj reprezentaciji, igračima i stožeru te putu do Njemačke. No, bacite li pogled u desni stupac, čeka vas pravo bogatstvo materijala. Prije svega velike galerije slika, koje će se tijekom prvenstva stalno širiti, a uz tekst i slike detaljno su predstavljene momčadi u našoj grupi. Tekstom i slikama predstavljeni su i gradovi domaćini i stadioni na kojima će se sve događati. Izdvajamo i rubriku zanimljivosti, na kojoj možete naći činjenice i podatke o nogometu koje vjerojatno niste znali, a poseban dio namijenjen je i navijačima, koje će Večernji također pratiti u Njemačkoj. Osim toga, pozabavili su se i onom tamnom stranom navijanja, huliganima kojima je ulaz na stadione u Hrvatskoj zabranjen, ali koji bi mogli putovati u Njemačku. Nadamo se da se to ipak neće dogoditi i da će naši navijači ostaviti najbolji mogući dojam.

Povijest i sadašnjost
Od ostalih materijala izdvajamo i Povijest svjetskih prvenstava, tekstove o dosadašnjim svjetskim prvacima i zanimljivostima iz povijesti Svjetskih prvenstava.
Kada krene lopta s centra, Večernji će donositi najave svih utakmica toga dana i kasnije izvještaje s njih, a utakmice Hrvatske i neke od ostaklih utakmica moći ćete pratiti u live prijenosu. Informacije o našoj reprezentaciji, izvještaje sa treninga i iz kampa, kao i sa redovitih konferencija za tisak moći ćete čitati svaki dan, a pratiti će se i vijesti iz ostalih reprezentacija, uz naglasak na one iz naše grupe kao i na favorite za osvajanje prvenstva. Na žalost, nismo uspjeli saznati kako će Svjetsko prvenstvo biti prezentirano na video vijestima, ali neke stvari ipak neka ostanu iznenađenje. Nakon odlično obavljenog posla na Olimpijadi, sportska redakcija Večernjeg najavljuje još bolje praćenje Svjetskog prvenstva, pa držite ove stranice otvorene cijelo vrijeme.

Sumrak Jutarnjeg
Druge najveće dnevne novine, Jutarnji list, zaslužuju veliki minus u rubriku kolegijalnosti. Naime, kao i kod teksta o Zimskim olimpijskim igrama na webu, ekipa Jutarnjeg jednostavno je ignorirala naše mail upite oko toga što spremaju za Svjetsko prvenstvo, a operater na telefonskoj centrali Jutarnjeg zaslužuje titulu najmanje susretljive osobe u tom poslu. No, s obzirom na to da je web Jutarnjeg lista popularan i praćen, za razliku od njim mi ćemo ipak biti profesionalni pa vam ukratko predstaviti ono što smo nekim privatnim kontaktima saznali da Jutarnji planira za SP.
Radi se o manje-više standardnim stvarima, dakle svakodnevne vijesti o našoj i ostalim reprezentacijama, izvještaje sa svih utakmica, uz poseban naglasak na utakmice Hrvatske te utakmice u našoj grupi. One će na webu biti praćene kroz prijenos uživo, u kome će moći sudjelovati i posjetitelji svojim komentiranjem u za to predviđenom shout boxu. Osim toga, biti će moguće i komentiranje tekstova, kao što su posjetitelji već navikli. Hoće li sve to Jutarnji obraditi na posebnom dijelu stranice ili u sklopu rubrike Sport, ne znamo, premda je za pretpostaviti da će biti poseban dio. On ipak u vrijeme pisanja ovog teksta, tri tjedna prije SP-a, još nije bio na webu. Za sve ostale detalje morati ćete posjetiti web Jutarnjeg i sami vidjeti što vas očekuje i što vam nude. Nadamo se samo da će Svjetsko prvenstvo odraditi profesionalnije nego kontakte sa kolegama novinarima.

Stranice za navijače
Što se tiče ostalih dnevnih novina, samo će 24 sata (www.24sata.hr) nuditi aktualne trenutne tekstove na webu, dok će ćete na stranicama Vjesnika (www.vjesnik.hr) i Slobodne dalmacije (www.slobodnadalmacija.com) prvenstvo moći pratiti samo u formi prenesenih tekstova koji su objavljeni taj dan u tiskanim izdanjima. Neće biti live prijenosa niti trenutnih aktualnih informacija online, ali na to su posjetitelji ovih stranica već naviknuli.
Zato će na svoje doći navijači, jer za sve koji putuju u Njemačku slijedi dobra vijest – na adresi http://crommunity.com Hrvati u Njemačkoj nude pomoć navijačima iz domovine. Tako se na forum na stranici mogu javiti svi koji trebaju pomoć oko smještaja, prijevoza, korisne informacije ili možda samo dobro društvo (ulaznice, na žalost, zaboravite). Za stranicu vlada veliko zanimanje, posebice za noćenja u gradovima u kojima igra naša reprezentacija, pa ako idete bodriti naše u Njemačku, a još nemate smještaj, krajnje je vrijeme da to riješite na ovim stranicama. Na njima će također biti i mali vodič kroz njemačke gradove domaćine našoj reprezentaciji, sa puno korisnih insiderskih informacija koje nipošto nemojte propustiti, jer takve informacije često znaju rezultirati velikim uštedama. Ako pak nemate ulaznicu, a ipak bi htjeli u Njemačku, na stranicama crommunity.com naći ćete i spisak kafića koje vode ili posjećuju Hrvati, pa možete i u njima, na velikim televizorima i u dobrom društvu, uživati u (nadamo se) pobjedama naših.
Premda je Svjetsko prvenstvo u nogometu veliki događaj, broj stranica na domaćem webu koji će ga kvalitetno pratiti i nije veliki. Ali kako je kvaliteta uvijek važnija od kvantitete, prezentirali smo sve stranice čiji planovi, ali i rezultati praćenja ovakvih događaja iz prošlosti, garantiraju najbolje i najaktualnije praćenje prvenstva. Tako će svi koji ostaju u Hrvatskoj moći naći nešto za sebe, kao i oni koji idu u Njemačku. Spadate li u tu grupu sretnika, a ovaj tekst vam je pomogao, nekakva slika ili MMS na adresu pisma@pcchip.hr biti će dovoljna zahvala.

IZDVOJENO

Mobitelom na svjetsko prvenstvo


Osim na webu, Svjetsko nogometno prvenstvo moći ćete pratiti i na vašim mobitelima. Naime, Vipnet svojim korisnicima već neko vrijeme omogućuje gledanje televizijskog programa putem mobitela, pa korisnici tako mogu pratiti HTV Sport putem mobilnog portala Vodafone live, dok korisnici koji imaju 3G (UMTS) telefon mogu putem 3G mobilnog portala Vodafone live pratiti CNN i Eurosport. Iako Eurosport neće direktno prenositi utakmice sa Svjetskog nogometnog prvenstva, Vipnetovi korisnici mogu vidjeti najvažnije momente s utakmica putem HTV Sporta i Eurosporta. Za ljubitelje nogometa Vipnet će, naravno, osigurati informacije putem SMS i MMS poruka, koje će se slati čak i tijekom utakmica, a sportske vijesti bit će dostupne i na mobilnom portalu Vodafone live unutar kategorije Sport. I T-Mobile će osigurati uslugu SMSinfo, putem koje će korisnici u svakom trenutku biti informirani o postignutom zgoditku te odmah po završetku utakmice dobivati sažetak s najvažnijim detaljima utakmice (finalni rezultat, imena igrača koji su postigli zgoditak i važni momenti u utakmici). U planu je inačica te usluge u MMS verziji.
Detaljnije o praćenju svjetskog prvenstva preko mobitela možete pročitati u 75. broju magazina za bežične tehnologije Moj Moby. (ap/dj)

IZDVOJENO

pc chip o uspjehu naših


U pripremi ovog teksta napravili smo i malu internu anketu, da vidimo kako redakcija pc chipa vidi doseg naše reprezentacija na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Ponuđene mogućnosti bile su ispadanje u prvom krugu, prolaz u drugi (do polufinala), plasman između drugog i četvrtog mjesta te prvaci svijeta. Većina redakcije ulazi u krug realista, čak 15 vidi Hrvatsku u drugom krugu. Dvoje pesimista Hrvatsku reprezentaciju eliminiralo je već u prvom krugu, dok je jedan kolega odgovorio - "prvaci, naravno!".
22 Jun 2006 by DeeJay
1 comments

by Petar @ 02 Dec 2007 05:54 pm
Prvaci europe wink wink wink!!!!!!!

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\