Fotomobiteli: Mobilno fotografiranje na testu
Prema predviđanjima, Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj i ljeto 2006. trebali su biti dva najfotografiranija perioda u povijesti. Predviđanja su se ostvarila, a preko 15 milijuna fotografija napravljenih u ta dva mjeseca bilo je snimljeno mobitelima. Kako mobilno fotografiranje postaje sve popularnije, testirali smo 12 uređaja različitih tipova kamera, kako bi se uvjerili od kojih proizvođača i tipova kamera možete očekivati najbolje fotografije po danu, ali i po noći, odnosno u svijetlim i zamračenim prostorima.

Piše: Dražen Jurman  
Objavljeno kao Tema broja u magazinu Moj Moby

Kada su se prije nekoliko godina počeli pojavljivati prvi mobiteli s ugrađenim fotoaparatima, nitko im nije predviđao posebno svijetlu budućnost. Jednostavno, bili su loši, a fotografije koje ste mogli napraviti s njima bile su očajne. Međutim danas su stvari bitno drukčije i mobitel s fotoaparatom je sasvim normalna stvar. Ove će ih godine, predviđanja kažu, biti prodano oko 255 milijuna, što je oko četvrtine predviđenog broja prodanih mobitela uopće. Ta će pak brojka do 2010. godine narasti na više od milijardu, što će biti oko 87 posto predviđenog broja prodanih uređaja. Kada smo kod predviđanja, recimo da ona kažu da će 85 posto korisnika telefona s tom mogućnošću fotografirati ljetne događaje mobitelom.

Moby na zadatku
I upravo smo zato odlučili napraviti ovu temu broja - kako bismo unijeli bar malo reda u kaos koji stvara hrpa različitih modela i tipova kamera, brojki megapiksela i funkcija, a u kojoj se već teško snaći. Osim toga, izabrali smo dvanaest mobitela različitih proizvođača i tipova kamera te ih testirali u realnim uvjetima da se uvjerimo od kojih proizvođača i tipova kamera možete očekivati najbolje fotografije po danu, ali i po noći, odnosno u svijetlim i zamračenim prostorima. Taj zadatak, koji je teži nego što zvuči, izveli smo na način da smo za sve uređaje imali jednake uvjete što se tiče osvjetljenja i motiva kako biste se i sami na pratećim fotografijama uvjerili kakvi su rezultati našeg terenskog testa i koji je fotomobitel najbolje izabrati.

Evolucija fotomobitela
Tijekom testa imali smo se prilike uvjeriti koliko su kamere na mobitelima evoluirala u zadnje dvije godine. Od malih, jedva vidljivih fotografija došli smo do modela čije su kamere toliko kvalitetne da njihove fotografije možemo objaviti uz tekstove u ovom broju Mobyja. Time se i u našoj redakciji dogodio poseban trenutak - prvi put su neke od objavljenih fotografija u ovom magazinu snimljene mobitelom.
Dok kvaliteta fotografija rapidno raste, kvaliteta videozapisa, što ih mogu snimati gotovo svi mobiteli koje smo imali na testu, još je uvijek slaba, stoga ih nismo niti uzimali u obzir pri testiranju. Ipak, lako je pretpostaviti da neki od mobitela s odličnim kamerama koje smo testirali, kao što su Nokia N80 i Sony Ericsson K800, daju i izuzetno kvalitetne videozapise. 

Podijelite s prijateljima
Istraživanja pokazuju da je, nakon razgovora i slanja poruka, fotografiranje treća najčešća primjena mobitela. Popularnost fotografiranja je sramežljivo pokrenula i novu industriju, dijeljenje fotografija. Jer, koja je poanta napraviti odlične fotografije mobitelom ako se njima ne možete pohvaliti? Prošle je godine manje od 30 posto korisnika dijelilo fotografije s prijateljima, a ove će godine taj broj biti bitno veći. Osim toga, čak 25 posto korisnika telefona s fotografskim objektivom kupit će i fotopisač ove godine. Stoga smo u našem testu obratili pozornost i na dodatne mogućnosti, kao što je količina memorije i mogućnost povezivanja s ostalim uređajima i računalom kako bismo što lakše podijelili naše fotografije s drugima.

Za test uređaja, zajedno sa snimljenim fotografijama (thumbnail i puna veličina) te najvažnijim informacijama, kliknite ovdje.
18 Oct 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\