Danska: Spoj tradicionalnog i modernog
Bogatstvo Danske temelji se na gospodarstvu koje je spoj tradicionalnih, poljoprivreda i ribarstvo, te modernih grana poput IT industrije, biotehnologije i biomedicine

I Danska spada u vrh najrazvijenijih država u svijetu po gospodarstvu i životnom standardu. Štoviše, prema indeksima Svjetske banke Danska je vodeća zemlja gospodarstva znanja (indeks 9,23, indeks Švedske 9,22) te druga na listi zemalja društva znanja (indeks 9,37, vodeća Švedska 9,49), a prema istraživanjima IDC-a je i drugu godinu za redom vodeća tehnološka zemlja u svijetu, a tu je prestižnu titulu naslijedila od, pogađate, Švedske.

Visoko razvijene industrija
Danska i Švedska nisu slični samo po indeksima gospodarstva znanja, već i po samom gospodarstvu. Tako se i Dansko gospodarstvo danas temelji na visokoj tehnologiji i njenoj primjeni u svim granama gospodarstva, od agrikulture i poljoprivrede, do IT industrije, a gospodarski prosperitet temelji se na velikom izvozu. Sličnosti su vidljive i po regulativi koja potiče poslovanje, te po socijalnom modelu koji stanovnicima omogućuje pristojan i lagodan život. Neke velike kompanije su u zajedničkom vlasništvu Švedske i Danske, poput Nordea financijske grupe i avioprijevoznika SAS.
Unatoč sličnostima i povezanosti gospodarstava ovih dviju država, postoje i razlike. Tako je Danska najveći Nordijski izvoznik u Sjedinjene Američke države, a vrijednost izvoza dostiže 5 posto ukupnog Danskog izvoza. Glavni izvozni proizvodi u Ameriku obuhvaćaju industrijsku mašineriju, kemijske proizvode, lijekove te konzerviranu hranu. Danska je bogata i energijom. Uz proizvodnju nafte i prirodnog plina, Danska je među prvim državama u svijetu shvatila važnost i potencijale alternativnih izvora energije, poput vjetroelektrana i energije dobivene preradom biološkog otpada. Skoro 20 posto proizvedene energije Danska dobiva iz alternativnih izvora.    
Glavne gospodarske grane
Povijesno, Dansko gospodarstvo je počelo razvoj sa proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina te ribarstvom. Međutim, brza i poticana industrijalizacija dovela je da toga da, iako čak 65 posto površine u Danskoj otpada na poljoprivrednu proizvodnju, Danska izvozi četiri puta više industrijskih nego poljoprivrednih proizvoda. Što se tiče glavnih grana gospodarstva, dominira kombinacija tradicionalnih i modernih. One tradicionalne su spomenuti poljoprivredni proizvodi, mliječni i mesni proizvodi te ribarstvo, dok moderne uključuju propulzivne grane gospodarstva kojim dominiraju napredne hi tech tvrtke, od onih iz IT industrije do onih u području biotehnologije i biomedicine. Važna grana gospodarstva koja spaja tradicionalno i moderno je i spominjana zaštita okoliša te razvijanje obnovljivih izvora energije, prije svega vjetroelektrana. Danska ima izuzetno dobro razvijene i druge grane gospodarstva. To su prije svega industrija znanja (consulting i edukacije) te prometna infrastruktura (visoko razvijen željeznički sustav te sustav cesta). Što se tiče poznatih danskih tvrtki, lista je duga i ugledna, a među najpoznatijim su Bang & Olufsen, Lego Group te Carlsberg, koji je i vlasnik Tuborga.  Od ostalih tvrtki izdvajamo Lundbeck (farmacija), Danish Crown (hrana), SimCorp (softver) i Stimorol (žvakaće gume).

Odnosi s Hrvatskom
Posljednje dvije godine Dansko gospodarstvo obilježio je oštar rast, pa se ove godine očekuje suficit državnog proračuna od oko 75 milijardi danskih kruna ili oko 9 milijardi eura.
Što se tiče gospodarskih odnosa Hrvatske i Danske, i ovdje vrijedi ona da su odnosi dobri, ali da ima puno prostora za napredak. Najveće Danske investicije u Hrvatskoj uključuju Panonsku pivovaru (Carlsberg), Rockwool (kamena vuna, nova tvornica u Istri), Hartmann Bilokalnik (papirnata ambalaža), Novo Nordisk (farmaceutska industrija) te Velux (krovni prozori). Što se tiče mogućnosti buduće suradnje, prije svega izdvajamo područja zaštite okoliša, i to energetsku učinkovitosti, kroz rješenja za grijanje i kontrolu troškova te upravljanje otpadom (vaste management), kroz proizvodnju opreme i know-howa za odlagališta i posebni otpad. Važni su i potencijali suradnje u znanosti, koji se mogu ostvariti kroz zajedničke projekte u poljoprivredi, energetici, zdravstvu i obrazovanju.
 
Danska u brojkama
GDP per capita: 35 000 eura
Radna snaga: 2,9 milijuna
Izvoz: 85 milijardi eura
Glavne izvozne grane: mašinerija, meso i mesne prerađevine, riba, namještaj, brodogradnja, vjetroelektrane
Uvoz: 75 milijardi eura
Glavne uvozne grane: mašinerija, sirovi materijali, kemikalije, potrošačka roba
Valuta: Danska kruna (DKK)
 
20 Mar 2007 by DeeJay
1 comments

by iwe @ 27 Oct 2007 06:05 pm
i ja bi probala raditi u Danskoj! smile

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\