LG M6100
LG M6100 je mulitimedijalni telefon koji i izgleda kao MP3 player. U malim dimenzijama skriva se uređaj pristojnih mogućnosti, sa čak 128 MB memorije, te cijelim paketom dodatne multimedijalne opreme

Piše: Dražen Jurman

LG je odavno shvatio da za uspjeh na tržištu mobitel mora biti puno više od samog mobitela, već mora biti atraktivan i multifunkcionalan uređaj. Svoj doživljaj te nove filozofije mobitela predstavio je u modelu LG Chocolade, a nakon toga i serijom drugih uređaja. Nakon što smo u prošlom broju testirali model KG320S, na test nam je došao i klizni model M6100. Prvo što ćete na njemu primjetiti su dimenzije i izgled, koji više podsjećaju na prijenosne MP3 playere koji su bili u modi prije godinu dana.

U maloj boci .....
Gotovo sve na ovom uređaju je malo! Od dimenzija, preko ekrana i mase do tipkovnice. No, to ne znači da je uređaj loš. Nas je ugodno iznenadio, jer smo s obzirom na minijaturne dimenzije očekivali hrpu problema s ergonomijom, pogotovo s tipkovnicom, da bi oni na krju bili upravo kao i dimenzije - minijaturni. Prije svega, telefon je lagan, pa ga bez problema možete nositi oko vrata i u svakom džepu, a odlično leži i u ruci. Klizni mehanizam je dosta čvrst i otporan, ali zahvaljujući gumiranom dodatku smještenom ispod ekrana, telefon se može jednostavno otvoriti i zatvoriti jednom rukom, korištenjem palca. Kad otvorite telefon i pogledate tipkovnicu, kao i vanjske tipke, odmah se nameće pitanje kako koristiti telefon sa ovako minijaturnim tipkama. No, samo korištenje u praksi ne stvara puno problema. Istina, trebati će par dana da se naviknete kako se najbolje koristi tipkovnica i nakon toga nekih pretjeranih problema neće biti. Raduje činjenica da se prilikom pisanja poruka sadržaj brzo i točno prenosi na ekran, tako da će tekst na ekranu odgovarati onome što ste zaista napisali. Podsjećamo, kod modela KG320S upravo je to bila jedna od najvećih zamjerki.
U minijaturne dimenzije uklapa se i ekran, TFT od 256 tisuća boja, razlučivosti 128 x 160 piksela. Unatoč malim dimenzijama, ekran je izuzetno oštar, a većih problema nećete imati niti na suncu. Čitljivost ekrana u tim je uvjetima sasvim pristojna. Zanimljivo, premda je mali, na ekran može stati sedam redaka teksta i dva funkcijska retka. Istina, slova jesu manja, ali zahvaljujući spominjanoj oštrini i kvaliteti ekrana, nećete trebati previše naprezati oči da pročitate poruke na ekranu. Dodajmo još da je pozadinsko osvjetljenje tipkovnice i uređaja izvrsno, pa uređaj u mraku djeluje zbilja opako.

Multimedija najveći adut
Što se tiče tipki na vanjskoj strani uređaja, njih je sedam. Uz standardne crvenu i zelenu slušalicu, tu su tipka za korekciju C, zatim dvije funkcijske tipke, okrugla centralna navigacijska tipka, te još jedna tipka u njenoj sredini, kojom potvrđujete akciju. Centralna navigacijska tipka služi i kao prečac prema najčešće korištenim funkcijama, pa su profili, poruke i kontakti predefinirani, a pritiskom na centralnu tipku u smijeru gore otvaraju se favoriti, u koje sami možete smjestiti sve prečace koje želite. Takovo rješenje hvalimo, jer omogućava pristup što većem broju funkcija bez potrebe da se koristi previše tipki ili da se telefon otvara.
Kad se maknete od vanjskih dojmova i krenete koristiti uređaj, brzo postaje jasno da mu je najveći adut multimedija. Kako telefon izgledom podjseća na MP3 player, takav je i mogućnostima. Dojam koji M6100 ostavalja kao MP3 player je generalno pozivitan, premda bi jako rado vidjeli memorijsko proširenje u uređaju. Naime, unatoč bogatom kapacitetu interne memorije za sviranje glazbe od čak 128 MB, da je LG uspio ugraditi i memorijsko proširenje dobio bi i ocjenu više.
Osim MP3 playera, multimedijalne karakteristike ovog uređaja nadopunjuju ugrađena kamera od 1,3 MP, koja može snimati fotografije i video isječke, a ima i osvjetljenje za slikanje u mraku, te zrcalo za autoportrete. Maksimalna rezolucija fotografija je 1280 x 960 piksela, a s obzirom na to da je ekran mali, teško će biti utvrditi kvalitetu fotografije dok je ne prebacite na računalo. Tada ćete shvatiti da LG M6100 radi sasvim pristojne fotografije. Malo šuma na rubovima je za mobitele normalno, ali fotografije dobivene ovim uređajem nećete imati problema isprintati u prave, papirnate fotografije. Kad smo spomenuli prebacivanje fotografija u računalo, recimo da nismo imali nikakvih problema u spajanju M6100 i računala USB vezom, telefon je prepoznat bez potrebe instaliranja softvera, pa je prebacivanje fotografija i glazbe u i iz telefona jednostavno.

Slabije poslovne mogućnosti
Osim USB kabla, LG M6100 možete spajati sa računalom i drugim uređajima i putem Bluetootha, s kojim bi ponekad mogli imati problema. Naime, nama se M6100 nije htio upariti sa svim uređajima i periferijom s kojim smo ga pokušali upariti, ali ti su slučajevi bili rijetki, a i one koje nismo uparili iz prve, uspjeli smo nakon drugog ili trećeg pokušaja. Video isječci su maksimalne rezolucije 176 x 144 piksela, ali njihov kvaliteta nije spektakularna. Recimo da LG M6100, što se multimedije tiče, može snimati i glasovne zapise.
Što se tiče ostalih mogućnosti ovog telefona, one su nas ipak razočarale. Od aplikacija su na raspolaganju alarm, kalkulator, pretvarač valuta, zatim prikaz vremenskih zona te modem. Dok se ove aplikacije ponašaju korektno, u mapi Rokovnik naći ćete pristojan adresar ali i razočaravajući kalendar i bilješke, koji primaju premalo i premale zapise, pa ćete tako moći upisati samo 50 znakova, što je u malo u odnosu na to što nude mobiteli drugih proizvođača. Ipak, kako je multimedija primaran adut ovog telefona, ovi nedostaci neće smetati svakoga. Uređaj podržava i Javu, pa igre i aplikacije uvijek možete preuzeti sa Interneta.
Recimo za kraj da su kvaliteta zvuka i izdržljivost baterije sasvim pristojni. U razgovoru nećete imati problema, sugovornika ćete čuti odlično, kao i on vas, u gotovo svim uvjetima. Baterija će izvući i do tri dana korištenja srednjim intenzitetom, što podrazumjeva da je uređaj isključen preko noći. Ako intenzivnije koristite MP3 player i ostale multimedijalne mogućnosti, baterija će izvući oko dva dana, što je prosječan rezultat.

IZDVOJENO
Bogato pakiranje
Za ovako mali uređaj kao što je LG M6100, pakiranje u kojem dolazi je prilično veliko. To obično znači da je i bogato, što je zaista i slučaj s ovim telefonom. Tako ćete otvaranjem uređaja naći prilično velike Upute za korištenje, te softver za instaliranje na računalo, koji vam zapravo i ne treba, jer se, kako smo spomenuli, ovaj telefon s računalom spaja bez problema i kada softver nije instaliran. U paketu je i USB kabel, te vezica sa LG privjeskom. Tu je i daljinski upravljač za slušalice, koji se uključi u telefon, a u kojeg se uključe slušalice, koje su također u paketu. Međutim, kako se radi o standardnom priključku za slušalice, s ovim telefonom uvijek možete koristiti i svoje omiljene slušalice, premda su ove priložene sasvim dobre. Što se daljinskog upravljača tiče, na njemu ćete naći tipku za primanje poziva i završetak razgovora, te play/stop i tipke za prebacivanje pjesama. Naravno, punjač za baterije se podrazumijeva.

Konkurencija
Samsung SGH-D520
Samsung SGH-D520 je jedan od atraktivnijih modela ovog proizvođača, i izgledom će sigurno privući više pažnje od LG M6100. Ostale karakteristike su manje-više iste, s tim da Samsung ipak nudi manje mameorije, 80 MB u odnosu na 128 MB koje nudi LG. Ipak, Samsung prednjači u organizacijskim aplikacijama, koje su kvalitetnije od onih koje nudi LG.

Motorola V3i
Premda preklopni model, Motorola V3i mogućnostima definitivno konkurira modelu M6100. Glavna prednost joj je memorijska proširivost i image koji ima na našem tržištu, dok se LG može podičiti jednostavnijom navigacijom i malo kvalitetnijim fotoaparatom. Isto tako, LG M6100 ostavlja bolji dojam kao multimedijalni mobitel.

Ocjene
PLUS: multimedija, interna memorija, dimenzije
MINUS: slabiji Rokovnik, ponekad ima problema u spajanju Bluetoothom
ZAKLJUČAK: LG M6100 prije svega je odličan multimedijalni mobitel, koji i izgledom i dimenzijama podsjeća na MP3 player. Bogata interna memorija od 128 MB kompenzira nedostatak memorijskog proširenja. Ipak, kako nema posebno kvaliteta Rokovnik, neće biti previše popularan među poslovnim ljudima. Kvaliteta zvuka i izdržljivost baterije su također prednost ovog uređaja.

PERFORMANSE: 7
ERGONOMIJA: 7
UKUPNA OCJENA: 7

Info box
Ime uređaja: LG M6100
Frekvencija rada: GPRS tri-band telefon
Kategorije: multimedijalni telefon
Operativni sustav: LG proprietary softver
Dimenzije: 89.7 x 40 x 19.9 mm
Masa: 88 g
Ekran: 128 x 160 piksela, TFT, 262K boja
Interni imenik: 1000 kontakata
Memorija: 128 MB
Memorijska proširenja: nema
Povezivanje: Bluetooth, USB
Prijenos podataka: GPRS klase 10
Multimedija: MMS, Java
Foto:  1.3 MP, (maks. rezolucija 1280x960 piksela)
Video: 3GP, (maks. rezolucija 176 x 144 piksela)
Audio: MP3 player, MP3/AAC
Baterija: Li-Ion, 800 mAh
Razgovor / Čekanje: 4 / 300 h
SAR: 0,27 W/kg
Cijena: Na upit
Ustupio: RightPhone, (099) 551 0000
03 Apr 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\