IDEA: Najbolje dizajnirani uređaji

Sedmu godinu za redom održan je izbor za IDEA, Industrial Design Excellence Awards ili nagrade za industrijski dizajn, najprestižnije strukovne nagrade u svijetu dizajna

Kao i svake godine, tako je i ove održan veliki IDEA, Industrial Design Excellence Awards, izbor. Radi se o nagradama za industrijski dizajn koje se za proteklu godinu dodjeljuju tvrtkama i dizajnerima u trinaest kategorija, a koje dodjeljuje struka na prijedlog struke. Samim time, jasno je da se radi o najprestižnijim strukovnim nagradama u svijetu dizajna. Kategorije u kojima se dodjeljuju IDEA nagrade su Poslovni i industrijski produkti, Računalna oprema, Potrošačka elektronika, Dizajnerska istraživanja, Dizajnerska strategija, Ekološki dizajn, Okoliš, Namještaj, Medicinska i znanstvena oprema, Pakiranje i grafika, Istraživanje, Studenti dizajneri i Prijevoz. Unutar svake kategorije dodjeljuju se tri priznanja - zlatno, srebrno i brončano. Treba napomenuti i da se priznanja ne dodjeljuju za samo jedan proizvod, već zlatnu ili neku drugu medalju u određenoj kategoriji mogu osvojiti dva ili tri proizvoda.

Povratak minimalizma 
Rekorder po broju IDEA nagrada je korejski Samsung, što zapravo ne čudi. Naime, ta kompanija svoj primarni fokus stavlja upravo na dizajn. Tako izrada novog uređaja kreće od izgleda, a na tehničarima i inženjerima je onda da u izgled ukomponiraju tehnologiju. "Naš dizajn je jedna od glavnih stvari koja nas razlikuje od konkurencije", govore Samsungovi dizajneri. I ove je godine Samsung pokupio Zlatnu medalju i to u kategoriji Potrošačke elektronike za digitalni projektor AN110, prvi HD (High Definition) projektor koji se može montirati na zid. Ovaj tanak uređaj atraktivnog dizajna razbija predrasude o projektorima kao dosadnim sivim kutijama koje zauzimaju puno mjesta, a sa svojom atraktivnom crnom bojom i manje od deset centimatara debljine neki će ga zamjeniti i za umjetničku instalaciju na zidu. Zlatnu medalju u istoj kategoriji, ali i smještaj u prestižni Top 25 najinovativnijih proizvoda godine dobio je Kodak sa svojim fotoaparatom EasyShare V570. Radi se o prvom digitalcu s dvije leće, smještene u minimalistički dizajnirano tanko kućište. Ono što je odmah primjetno na oba proizvoda je činjenica da su dizajnirana prilično minimalistički, dakle oštih ploha i bridova, bez puno organskih (zaobljenih, kosih) linija, tako da se čini da se minimalizam polako vraća u modu, što se dizajna gadgeta tiče.

Računala i oprema
U kategoriji Računalne opreme zlatnu medalju dobilo je Lenovo Opti stolno računalo. Ovaj modularni multimedijalni PC zaista izgleda fantastično, a inspiriran je, vjerovali ili ne, Kinom i kineskim stilom života. Modularnost ovog računala omogućava da korisnici brzo i jednostavno nadograđuju komponente u računalo, ali i samo računalo postave na bilo kojem radnom prostoru koji im je na raspolaganju. Kad smo kod računala, recimo da je srebrnu medalju u kategoriji Dizajnerskih istaživanja dobio i OLPC (One Laptop Per Child), jeftino prijenosno računalo koje je nastalo u sklopu istoimenog programa plemenite namjene - proizvesti jeftino prijenosno računalo za djecu u Africi i ostalih nerazvijenih zemalja, o čemu više možete pročitati u ovom broju pc chipa. Premda će mnogi reći da se ne radi o nekom atraktivnom dizajnu, žiri je cijenio činjenicu da će izgled i boje privući ciljanu publiku, djecu od 5 do 15 godina, a da je u isto vrijeme prikladan za sve kulture, rase i vjere.   

Cool!
U nizu ostalih uređaja koji su dobili nagrade, još nam je nekolicina privukla pažnju. Jedan od njih je definitivno BRP-ov sportski brod Challenger 180, šest metarska jurilica opakog izgleda koja je, premda djeluje mala, dovoljno velika da primi čak osam ljudi. Od radova studenata dizajna nagradu je dobio Amsterdam CityBike, "idealno ekološko prijevozno sredstvo" ili jednostavnijim riječnikom rečeno - bicikl. Ipak, krasi ga cool izgled i prilično revolucionaran koncept upotrebe GPS-a u svrhu zaštite od krađe. I mobiteli su nagrađivani IDEA nagradama, najbolje je prošla Nokia i njena kolekcija L'Amour.
Čak trinaest kategorija, u kojima je nagrađeno preko 150 proizvoda zahtijevaju puno više prostora od onoga predviđenog za ovaj tekst. Mi smo vam predstavili samo neke od njih, a kompletan popis nagrada u kategorijama, uz informacije o svakom od nagrađenih proizvoda možete naći na adresi www.idsa.org/IDEA2006.

22 Nov 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\