Nokia 2626
Idealan telefon za pisanje poruka i razgovore. Premda nema nijednu od naprednijih funkcija, Nokia 2626 nudi odlične komunikacijske sposobnosti i prilično izdržljivu bateriju, a kao dobar dodatak izdvajamo FM radio.

Nokia 2626 nova je finska entry level uzdanica koja nudi najosnovnije mogućnosti što ih jedan mobitel može ponuditi. Naravno, pogrešno je misliti da se stoga radi o lošem telefonu, jer je će za one korisnike koji mobitele koriste za razgovaranje i pisanje poruka ili pak za one kojima treba drugi telefon biti odličan.

Jednostavnost iznad svega
I iz izgleda je vidljivo da se radi o entry level telefonu, premda se Nokiji mora odati priznanje da ga je maksimalno ušminkala. Tako je okvir kućišta od sjajne svijetloplave plastike, koja djeluje puno kvalitetnije nego što zapravo jest. Isto vrijedi i za ekran, koji je presvučen posebnim materijalom pa izgleda kao ogledalo, nešto poput rješenja koje smo vidjeli na Sony Ericssonovu modelu Z610i. Međutim, tipkovnica odaje njegovu pripadnost entry level klasi: tipke su gumene, a centralna navigacijska tipka pri korištenju pleše, nedostaje joj kompaktnost i čvrstoća, koje viđamo na drugim, jačim modelima.
Ergonomija uređaja je sasvim dobra i rad s jednom rukom ugodan. Ovaj mobitel djeluje jako lagan, premda mu je masa priličan 91 gram, ali to pri korištenju nećete osjetiti. Uređaj dobro leži u ruci, a gumirane tipke jako dobro odgovaraju na pritisak prsta, pa je tipkanje ugodno. Ne treba posebno napominjati da se kod Nokije upisani tekst brzo i precizno prenosi na ekran. Karakteristike ekrana sugeriraju da nije ništa posebno - CSTN ekran koji prikazuje 65 tisuća boja, uz rezoluciju 128 x 128 piksela. Ipak, u praksi se ekran ponaša sasvim dobro i u gotovo svim uvjetima (osim jakog sunca koje pada direktno na ekran) nećete imati problema s čitljivošću ekrana.
Samo upravljanje telefonom je vrlo jednostavno. Sve se radi centralnom tipkom te pomoću dviju funkcijskih, a izbornik je, kao što je već standardno kod Nokije, jednostavan i intuitivan.

Razgovori ugodni
Nokia 2626 je mobilni telefon koji je prije svega namijenjen razgovaranju i slanju SMS poruka, a taj posao obavlja odlično. Kvaliteta razgovora je dojmljiva u svim uvjetima. I u prometno zakrčenom centru Zagreba u kojem bruji gomila pješaka i trubi gomila nervoznih vozača zvuk je bio pojačan do dvije trećine i sugovornika smo sasvim dobro čuli. Maksimalnu glasnoću nismo koristili nikad, osim jednom tek da probamo kako to zvuči. Zaključak: preglasno! Slična je situacija s mikrofonom. Sugovornici su nas u gotovo svim uvjetima sasvim dobro čuli, bez potrebe da se deremo. Nokia 2626 ima ugrađen i speakerphone, koji je više nego dobar, dok god se koristi u zatvorenim prostorima, poput soba u stanu. Omogućava slobodno i razumljivo razgovaranje u krugu od dva do tri metra od telefona.
Jasno je da od telefona ove vrste ne treba puno očekivati u pogledu multimedije, ali Nokia 26262 ipak nudi diktafon i FM radio (slušalice dolaze u paketu) te Javu. S telefonom dolaze predinstalirane dvije igre, a preko GPRS-a možete downloadati dodatne igre i ostali sadržaj za personalizaciju, dok god je to manje od 2 MB, koliki je kapacitet interne memorije telefona.
Jedan od najbogatijih dijelova telefona je Organizator, u kojem ćete pronaći alarm, to do listu, bilješke, kalkulator, timer, štopericu te bogat i detaljan kalendar.

Konkurencija
Motorola W220
Jednostavan entry level telefon koji se od Nokije 2626 razlikuje samo oblikom. Motorola je preklopnik, dok je Nokia 2626 candybar telefon. Motorola je nešto atraktivnija, prije svega zbog vanjskog ekrana, dok Nokia ima više memorije te nešto kvalitetniju tipkovnicu.

Plus: kvaliteta zvuka, baterija
Minus: ništa posebno
Zaključak: Ako tražite telefon isključivo za razgovaranje i pisanje poruka, a važna vam je dugotrajna baterija, neka Nokia 2626 bude u vrhu vašeg izbora. FM radio zgodan je dodatak.

Ocjene:
Performanse: 4
Ergonomija: 4
Ukupna ocjena: 4

InfoBox:
Ime uređaja: Nokia 2626
Frekvencija rada: tri-band GPRS telefon
Kategorija: entry level
Operativni sustav: Nokijin proprietary softver
Dimenzije: 104 x 43 x 18 mm
Masa: 91 g
Ekran: CSTN, 65 k boja, 128 x 128 piksela
Interni imenik: 300 unosa
Memorija: 2 MB
Memorijska proširenja: Nema
Povezivanje: nema
Prijenos podataka: GPRS
Multimedija: MMS, Java
Foto: nema
Video: nema
Audio: FM radio, diktafon
Baterija: Li-Ion, 970 mAh
Razgovor / Čekanje: 6,5 / 350 h
SAR: 0,20 W/kg
Cijena: Na upit
Ustupio: Mobis electronic, (01) 6188 514
05 Dec 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\