DECT telefonija
Kod većine korisnika u sjeni oduševljenja mobilnim telefonima nezasluženo su ostali DECT telefoni. Međutim, moderni DECT-ovi nude brojne cool opcije i donose novo iskustvo fiksne telefonije

Piše: Dražen Jurman

Gledajući domaće tržište elektroničkih komunikacija, konkretno telefoniju, dva su trenda koja je nemoguće ne primijetiti. S jedne strane, sve veći udio u broju ispričanih minuta ima mobilna telefonija, dok fiksna zaostaje, kako u broju ispričanih minuta, tako i u broju usluga koje ju prate. Ovaj put preskočit ćemo njegovo veličanstvo širokopojasni Internet i koncentrirati se na klasično fiksno telefoniranje. Naime, koliko god mobilnost bila izražena, još je uvijek velik broj ljudi koji žele zadržati svoju fiksnu liniju, ali i na svojim fiksnim uređajima imati barem dio mogućnosti što ih nude mobiteli.

Fiksni telefon je mrtav! Ili ipak nije?
Mnogi će reći da je to uzaludno - mobiteli danas nisu samo telefoni, puko sredstvo komunikacije. Oni su danas i naši planeri, fotoaparati, MP3 playeri i još štošta, pa kome treba fiksni telefon? Ili će reći da je fiksni telefon mrtav. Upravo nas je takvo razmišljanje mnogih potaklo da otvorimo jednu novu seriju tema, u kojoj ćemo se baviti fiksnom telefonijom. Unatoč kontinuiranom padu korištenja fiksne u odnosu na mobilnu telefoniju na tržištu ćete naći sve više novih modela bežičnih ili DECT fiksnih telefona, čije će mogućnosti mnoge ugodno iznenaditi. Štoviše, ako niste u toku s fiksnom telefonijom i pogledate samo modele koje smo za vas testirali u ovoj temi broja, mnogi od vas će ostati iznenađeni onim što fiksni telefon danas nudi. Mnogi od njih mogućnostima su se približili mobitelima, tako da danas kalendar, planer, pa čak i igre nisu rijetkost na DECT telefonima. Štoviše, poštujući dominaciju mobilne telefonije, mnogi DECT uređaji nude mogućnost da svoju SIM karticu umetnete u bazu DECT-a i sinkronizirate telefonske imenike na mobilnom i fiksnom telefonu.
To su samo neke od mogućnosti koje nudi DECT telefonija, a kojima ćemo se još pozabaviti u ovom tekstu, testovima uređaja, ali i u sljedećim temama u kojima ćemo se baviti DECT telefonijom. No prije toga vratimo se malo u prošlost i pogledajmo kako je fiksna telefonija zapravo zaživjela u Hrvatskoj i svijetu.

Telefonija nema budućnosti!
Priča o fiksnoj telefoniji počinje davne 1876. godine, kada su se dogodile dvije važne stvari za razvoj te tehnologije. Te je godine, naime, u Americi Alexander Graham Bell dobio patent za svoj uređaj nazvan telefon, dok je u Stockholmu mehaničar Lars Magnus Ericsson u samo 13 kvadratnih metara prostora otvorio obrt za popravak telegrafa. Taj mali prostor postao je kamen temeljac za buduću multinacionalnu kompaniju i jednog od najvećih inovatora u području elektroničkih komunikacija.
"Gospodine Watson, dođite, moram vas vidjeti!", prve su riječi izrečene preko telefona, i to 10. ožujka 1876. godine. Već je tada fiksna telefonija prvi put proglašena mrtvom i pokopana. Naime, te su iste godine stručnjaci telegrafske kompanije Western Union "predvidjeli" da telefon nikada neće biti sredstvo komunikacije jer ima previše nedostataka. Djelomično su bili u pravu, jer su prvi telefoni bili veoma nepraktični, što je iznerviralo Larsa Magnusa Ericssona dvije godine kasnije, kad je dobio prvi primjerak. Stoga ga je odlučio unaprijediti. Naime, ako ste htjeli telefonirati, morali ste kupiti dva uređaja, jedan za vas, drugi za vašeg sugovornika. U to vrijeme nije postojala telekomunikacijska mreža, već je telefonija funkcionirala po principu point-to-point - dva su telefona bila povezana žicom koju ste kupili naknadno, ovisno o duljini koja vam treba. Zvuči kao današnji dječji telefon-igračka, a tako i izgleda. Nije bilo brojčanika, već samo mikrofon i zvučnik na postolju. Problem je nastao u trenutku kada ste svom sugovorniku trebali dati do znanja da ga zovete. Upravo se na to odnosilo Ericssonovo poboljšanje: ugradio je malo jači mikrofon i dodatnu zviždaljku. Kada ste željeli kontaktirati svog sugovornika, približili biste zviždaljku mikrofonu i puhali u nju dok se druga strana ne javi ili dok vam ne dosadi.

Daljnje inovacije
Ako vas zanima koliko je bilo korisnika ovakvog telefona, odgovor je 22 para prodanih uređaja 1878. godine, ali godinu dana kasnije broj je već bio skoro 80. Unatoč nespretnosti ovih uređaja, oni i danas, vjerovali ili ne, funkcioniraju, a kvaliteta zvuka će vas, s obzirom na starost i izgled te općenito način na koji ti uređaji rade, ugodno iznenaditi.
Kroz godine je fiksna telefonija napredovala. Mreža se širila, a uređaji su postajali kvalitetniji. Prve inovacije bile su novi tip mikrofona, koji je koristio grafit, zatim prve ručne centrale, pa popularni rotirajući brojčanik, elektronička telefonska centrala i tako dalje. Jedna od značajnijih inovacija je i sustav AXE, potpuno automatiziran telefonski sustav i kompjutorizirana centrala, koji je patentirala kompanija Ellemtel, koju su zajedno osnovali Ericsson i Telia. AXE centrale omogućile su brže spajanje pretplatnika, kvalitetniju komunikaciju, ali i sasvim nov skup usluga, kao što su telefonski automati, služba buđenja, pozivi na račun primatelja i tako dalje. Bez obzira na to gdje se nalazili u svijetu, ako ste obavljali telefonski poziv, on je išao preko AXE centrale. Inovacije i rješenja koja su za fiksnu telefoniju patentirana za AXE poslužili su kao ishodište za rad na tehnologiji EDGE za mobilnu telefoniju, ali i na naprednim platformama za IP telefoniju.

Bežični telefoni
Kako je telefonija postajala sve popularnija, mnoge su inovacije bile usmjerene na to da postane i praktičnija. Tako su u 60-im godinama prošlog stoljeća stručnjaci iz Ericssona ugradili prvi telefon u automobil, a 1965. godine Teri Pall izumio je bežični telefon. Koncept njegova rada do dan danas nije se promijenio. Sastojao se od baze i slušalice. Baza je bila priključena na telefonsku mrežu i radiovezom je komunicirala sa slušalicom. To je omogućilo da se slušalica koristi s bilo koje lokacije, dok god je imala vezu s bazom. Ta revolucionarna inovacija donijela je novi bum u fiksnoj telefoniji, pogotovo kada su cijene tih uređaja postale prihvatljivije za širi krug kupaca. Praktičnost i mobilnost bile su glavne prednosti ovih novih uređaja, dok je mana ležala u činjenici da je za komuniciranje baze i slušalice trebala i električna energija, pa su bežični telefoni kada nema struje beskorisni. U početku se ta komunikacija baze i slušalice odvijala na frekvenciji od 1,7 MHz, ali je ta frekvencija bitno ograničavala domet i kvalitetu. Stoga su radne frekvencije kroz godine mijenjane - 49 MHz, 900 MHz, 2,4 GHz i 5,8 GHz.

Moderni DECT-ovi
Kod većine korisnika u sjeni oduševljenja mobilnim telefonima su ostali su DECT telefoni. Posve nezasluženo, jer moderni DECT-ovi nude brojne cool opcije, od kojih će mnoge biti više nego zadovoljavajuće širem krugu korisnika. Štoviše, neki su se od fiksnih uređaja dizajnom i mogućnostima približili mobilnim telefonima, pa ćete za neke od DECT-ova pomisliti da su zapravo mobiteli stari pokoju godinu. Recimo za početak da je popularnost mobilne telefonije ipak ostavila traga na proizvođačima DECT telefona, pa premda je broj modela velik, broj proizvođača je relativno malen. Pri tome ćemo preskočiti razne dalekoistočne tvrtke za koje vjerojatno nikad niste čuli, već govorimo samo o poznatim i kvalitetnim proizvođačima. S druge strane, sigurni ste da kupnjom bilo kojeg modela DECT telefona poznatijeg proizvođača dobivate kvalitetan uređaj.
Stoga smo i mi izabrali tri provjerena proizvođača čije ćete modele naći u najviše prodavaonica u Hrvatskoj. Svi uređaji prošli su opsežne testove, a rezultate provjerite u nastavku teme.

IZDVOJENO:
Tri kategorije
Moderne DECT-ove danas možemo podijeliti u tri kategorije: entry level modele, s osnovnim funkcijama, srednju klasu, za koju će se vjerojatno odlučiti najveći broj kupaca, te high-end modele, koji nude sve i svašta - neki organizatore, neki planere, neki igre i tako dalje. Gotovo svi uređaji imaju izbornike na hrvatskom jeziku, većina ih ima i alarme, odnosno budilice, a svi uređaji koje smo testirali imaju i odličan domet, tako da se bez problema možete kretati po većem stanu, u nekim slučajevima čak i po kućama na dva kata.
Entry level telefoni ponudit će pretežno osnovne funkcije - telefonski imenik, alarm, većina i uslugu Caller ID. Kako većina ima monokromatski ekran, krasi ih izuzetno dugo trajanje baterije.
Uređaji srednje klase ponudit će nešto više, poput usluge fiksnog SMS-a, telefonske tajnice, imaju ekrane u boji te bogatiji telefonski imenik.
High-end DECT telefoni polako brišu granicu između mobitela i DECT-a, barem što se tiče korištenja u zatvorenom. Uz sve karakteristike uređaja nižih kategorija high-end modeli dolaze i s čitačima SIM kartica, kalendarima i organizatorima, daju mogućnost postavljanja posebnih slika i melodija za različite pozivatelje i još štošta.
Daljnje otkrivanje mogućnosti DECT telefona prepuštamo vama.
19 Dec 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\