Test DECT telefona

Nakon jučerašnjeg teksta o DECT telefonima, slijedi test devet modela u tri kategorije uređaja.

ENTRY LEVEL UREĐAJI:

Panasonic KX-TG1100
Panasonicov model KX-TG1100 idealan je uređaj za sve one koji žele najobičniji DECT telefon. Ne nudi ništa specijalno, ali svoj primarni posao telefoniranja obavlja odlično. Zvuk je kvalitetan i jako čist, a na većim udaljenostima na otvorenom prostoru nema one jeke koja se često javlja u tim uvjetima, a koja uzrokuje da čujete sami sebe dok razgovarate. Telefon se ponaša jednako kvalitetno u zatvorenim i otvorenim prostorima, a mala baza koja se može montirati i na zid omogućava da je smjestite gdje god želite.
Dizajnerski, ne radi se o spektakularnom proizvodu, ali je ergonomija odlično riješena, premda se to možda neće činiti tako na prvi pogled.  Ekran je malen, u jednoj boji, prikazuje samo jedan red teksta, ali je sasvim dovoljan da se krećete jednostavnim izbornikom na hrvatskom jeziku. Funkcija Caller ID omogućuje vam nadzor dolaznih poziva prije nego odgovorite na njih, dok funkcijom ponavljanja poziva možete jednostavno pozvati jedan od 50 zadnje biranih brojeva.
Uz spomenuti Caller ID, od malo naprednijih funkcija ovaj telefon ima alarm te mogućnost zaključavanja tipkovnice.

INFO BOX:
Panasonic KX-TG1100
Dimenzije: 143 x 48 x 32 mm
Telefonski imenik: 50 unosa
Prikaz broja: Da
Domet: 50 m u zatvorenom, 200 m na otvorenom
Posebnosti: alarm, zaključavanje tipkovnice, handsfree
Baterija: razgovor 10 h, čekanje 120 h
Cijena: 256 kn
Ustupio: Intelkom, (01) 3863 888

Philips CD1301S
Bit ćemo iskreni: čim smo vidjeli da se na kutiji ovog telefona ponosno smjestio znak da uređaj ima domet do 300 metara na otvorenom prostoru, bili smo izuzetno skeptični. Stoga nije čudo što smo kod ovog Philipsova DECT-a krenuli prvo testirati baš domet. Rezultat nas je više nego oduševio, jer ni u jednom trenutku, bez obzira na to koliko se udaljavali od baze (naravno, u granici od tristotinjak metara) te iza tri zida, veza nije pukla. Philips je još malo olakšao stvar, pa na ekranu imate i indikator jakosti signala, kao na mobitelima, za slučaj da se zanesete i odšećete predaleko od baze. Uz domet, sve pohvale idu i kvaliteti zvuka i trajanju baterije, što su također više nego ugodna iznenađenja kod ovog telefona.
Kako je Philips CD1301S entry level uređaj, neće vas impresionirati mnogim dodatnim funkcijama. Telefonski imenik čini nam se premalim, prima samo 30 unosa. Od nekih naprednijih funkcija tu su Caller ID, alarm i handsfree, što je za telefon ove klase zapravo sasvim dovoljno. Svim dosad nabrojenim pozitivnim detaljima dodajmo još i odlično izvedenu ergonomiju.

INFO BOX:
Philips CD1301S
Dimenzije: 154 x 50 x 29 mm
Telefonski imenik: 30 unosa
Prikaz broja: Da
Domet: 50 m u zatvorenom, 300 m na otvorenom
Posebnosti: alarm, handsfree, zaključavanje tipkovnice
Baterija: razgovor 12 h, čekanje 150 h
Cijena: 259 kn
Ustupio: TechnoMax, (01) 3475 250

Siemens Gigaset A165
Ako bismo Siemensov Gigaset A165 pokušali opisati u jednoj rečenici, ona bi otprilike glasila - odličan entry level DECT telefon s bonusom. Taj bonus u ovom je slučaju telefonska sekretarica s memorijom od 12 minuta, koja osigurava da nikad ne propustite saznati da vas je netko zvao.
Na prvi pogled mnogi će reći da ovaj telefon djeluje previše plastično, ali je dizajn sasvim korektan. Isto vrijedi i za ergonomiju - rad s uređajem zaista je ugodan. Potpuno isto možemo reći i za izbornik, koji je izuzetno user friendly i intuitivan, pa se u njemu možete snaći bez problema. Ekran ima tri reda, od kojih je samo jedan za izbornik, ostali su funkcijski. Premda je ekran malen, bez problema možete vidjeti vrijeme i datum, koje telefon prikazuje kad nema poziva, te broj pozivatelja. Ekran nije u boji, što pojačava trajanje ionako dugovječne baterije. 
U nizu detalja koji oduševljavaju je i domet, pa ćete sugovornika čuti i u prostoriji koju od baze dijele dva debela zida, uz zatvorena vrata. Uređaj koji preporučujemo svim nepretencioznim fiksnim korisnicima kojima treba kvalitetan i jeftin DECT telefon.

INFO BOX:
Siemens Gigaset A165
Dimenzije: 144 x 51 x 29 mm
Telefonski imenik: 40 unosa
Prikaz broja: Da
Domet: 50 m u zatvorenom, 300 m na otvorenom
Posebnosti: telefonska sekretarica, handsfree
Baterija: razgovor 10 h, čekanje 100 h
Cijena: 439 kn
Ustupio: MMM-Agramservis, (01) 6105 381

SREDNJA KLASA:

Panasonic KX-TG8100
Panasonicov DECT telefon KX-TG8100 je uređaj srednje klase koji će vas prije svega oduševiti dometom i kvalitetom zvuka. Njegovu kvalitetu pokazuje i činjenica da se možete spustiti i dva kata ispod stana u kojem je baza i sasvim normalno razgovarati sa sugovornikom. Da bi razgovaranje bilo još ugodnije, ali i praktičnije, Panasonic se dobrano potrudio. U paketu tako dolazi posebna kopča kojom slušalicu možete zakačiti za, primjerice, remen, a na samoj slušalici je ugrađen speakerphone za handsfree razgovaranje, ali i utor i za naglavne slušalice, za handsfree privatno razgovaranje.
Premda dizajn uređaja ne prati njegovu kvalitetu, ergonomski nećete imati problema s rukovanjem. Panasonic je oduvijek bio poznat po izuzetno intuitivnim i user friendly izbornicima, što je slučaj i na ovom uređaju. Tipke ispod ekrana omogućuju direktan ulaz u izbornik, imenik i popis zadnjih poziva. Sam izbornik je grafički i njim se lako krećete, u čemu pomaže navigacijska tipka, ali i dobar ekran u boji. Dodatnu zanimljivost predstavljaju i razne atraktivne slike pozadine, a uređaj se može podesiti da automatski mijenja boju prema različitim pozivateljima čiji su podaci pohranjeni u imeniku.

INFO BOX:
Panasonic KX-TG8100
Dimenzije: 155 x 48 x 34 mm
Telefonski imenik: 200 unosa
Prikaz broja: Da
Domet: 65 m u zatvorenom, 250 m na otvorenom
Posebnosti: alarm, zaključavanje tipkovnice, fiksni SMS, ograničavanje i/ili zabrana biranja, handsfree
Baterija: razgovor 12 h, čekanje 150 h
Cijena: 435 kn
Ustupio: Intelkom, (01) 3863 888

Philips SE4301S
"SIM-plify your life" je moto pod kojim Philips reklamira svoj DECT telefon SE4301S. Sam moto govori koja je najznačajnija karakteristika ovog uređaja - možete ga sinkronizirati sa SIM karticom iz svog mobitela i prebacivati brojeve iz kartice u telefon i obratno. Čitač SIM kartice nalazi se na bazi, zajedno s indikatorom punjenja i tipkom paging, za lakše lociranje slušalice. Kad smo kod baze, spomenimo da je odlično dizajnirana, Philipsu idu pohvale za trud.
Sama slušalica ne slijedi mnogo atraktivnost baze, voljeli bismo da su joj dizajneri posvetili malo više pozornosti, ali to je ipak stvar osobnog ukusa. Najvažnije su kvaliteta zvuka, domet i trajanje baterije, a sva ta tri ključna elementa zaslužuju ocjenu vrlo dobar. Čini nam se da je domet manji od ostalih Philipsovih uređaja na testu, ali još uvijek u gabaritima s konkurencijom. I ergonomija je dobro izvedena - sviđa nam se mala masa slušalice, što razgovore čini još ugodnijim.
Od naprednijih mogućnosti, uz navedene, izdvajamo Caller ID s mogućnošću postavljanja posebnih zvona za VIP kontakte, alarm, handsfree i baby alarm te fiksni SMS.

INFO BOX:
Philips SE4301S
Dimenzije: 140 x 46 x 25 mm
Telefonski imenik: 250 unosa
Prikaz broja: Da
Domet: 50 m u zatvorenom, 300 m na otvorenom
Posebnosti: fiksni SMS, alarm, handsfree, zaključavanje tipkovnice, VIP kontakti, baby call
Baterija: razgovor 12 h, čekanje 150 h
Cijena: 419 kn
Ustupio: TechnoMax, (01) 3475 250

Siemens Gigaset S450 SIM
Pogledate li samo bazu ovog uređaja, pomislit ćete da se radi o entry level bežičnom telefonu. Jer osim tipke za paging, pritiskom koje slušalica počinje zvoniti pa je tako možete locirati ako ste je zametnuli, na bazi ovog telefona nećete naći ništa. Barem ne na prvi pogled. Naime, na stražnjoj strani baze naći ćete jednu od posebnosti ovog telefona - utor za SIM karticu, koji vam omogućava jednostavnu sinkronizaciju imenika sa SIM kartice i ovog DECT telefona.
Slušalica izgleda poput starijih mobitela, što je za DECT telefon zapravo pohvalno. Korištenje telefona je izuzetno jednostavno, a sva podešavanja radite preko centralne navigacijske tipke prateći kretanje izbornikom na ekranu u boji koji prikazuje pet redaka teksta, uz jedan funkcijski redak.
Kvaliteta zvuka, speakerphone, domet i trajanje baterije su za pohvalu. Telefon podržava i slanje SMS poruka prema fiksnim i mobilnim mrežama. Opcija koja će se svidjeti ljubiteljima VoIP-a je mogućnost da ovaj telefon, uz odgovarajući adapter, spojite s računalom i koristite kao VoIP telefon.

INFO BOX:
Siemens Gigaset S450 SIM
Dimenzije: 144 x 52 x 27 mm
Telefonski imenik: 150 unosa
Prikaz broja: Da
Domet: 65 m u zatvorenom, 350 m na otvorenom
Posebnosti: fiksni SMS, čitač SIM kartica, VoIP telefon, handsfree
Baterija: razgovor 13 h, čekanje 170 h
Cijena: 759 kn
Ustupio: MMM-Agramservis, (01) 6105 381

HIGH END UREĐAJI:

Panasonic KX-TCD290
Dovoljan je jedan pogled na ovaj uređaj da se shvati da je moćan! Panasonic KX-TCD290 zaista djeluje opako, i sama slušalica i slušalica na bazi.
O kakvom se uređaju radi odmah sugerira i dizajn. Čvrst, robustan i off-road izgled u potpunosti odudara od stylish linija i izgleda ostalih testiranih uređaja. I upravo je to glavna karakteristika ovog telefona. Naime, slušalica je otporna na udarce i prskanje vode, pa ćete je bez problema nositi sa sobom dok radite po kući ili oko nje. Osim robusnosti, u tome će dobrano pomoći i odličan domet uređaja, kao i više nego kvalitetan zvuk. Dodatno uživanje u razgovoru omogućuju i posebna kopča kojom slušalicu možete zakačiti na odjeću, ugrađen speakerphone za handsfree razgovaranje te utor za klasične, takozvane naglavne slušalice.
Premda i baza izgleda čvrsto i robusno, ne krasi je otpornost na vodu i udarce kao slušalicu. S druge strane, krasi je ugrađena telefonska tajnica, speakerphone i paging sustav.
Uz brojne melodije zvuka, ovaj telefon poziv dojavljuje i svjetlećim indikatorom, a na ekranu se ispisuje i broj pozivatelja. Naravno, pod uvjetom da imate aktiviran Caller ID. Kretanje izbornicima i podešavanje uređaja tipični su za Panasonic – jednostavni i intuitivni.

INFO BOX:
Panasonic KX-TCD290
Dimenzije: 178 x 53 x 38 mm
Telefonski imenik: 200 unosa
Prikaz broja: Da
Domet: 65 m u zatvorenom, 250 m na otvorenom
Posebnosti: otporan na vodu i udarce, alarm, telefonska tajnica, fiksni SMS, ograničavanje i/ili zabrana biranja, handsfree
Baterija: razgovor 16 h, čekanje 240 h
Cijena: 838 kn
Ustupio: Intelkom, (01) 3863 888

Philips CD5301S
Usporedite li Philipsove modele CD1301S i CD5301S, vidjet ćete da dijele isti dizajn, s tim što je CD5301S ipak više fancy. Elegantnija boja i materijali, veći ekran koji je u boji, velike i precizne tipke i najbolja ergonomija od svih uređaja koje smo imali na testu samo su neke od osobina kojima nas je ovaj DECT oduševio. I njega krasi velik domet, kako u zatvorenim, tako i u otvorenim prostorima, a i kvaliteta zvuka je više nego zadovoljavajuća.
Kvalitetan ekran pokazuje sve potrebne informacije, uključujući i pohvalni indikator jačine signala. Kretanje grafičkim izbornicima je jednostavno, sučelje intuitivno, a jedina mana je činjenica da ispitani primjerak nije imao izbornik na hrvatskom jeziku.
Od naprednih funkcija izdvajamo Caller ID s VIP opcijom, koja omogućava da vam telefon posebnom melodijom dojavljuje pozive vama dragih i važnih VIP osoba. Vjerovali ili ne, telefon ima ugrađenu i igru, a može služiti i kao baby alarm. Dodajmo da možete izmjenjivati i pozadine (wallpapere), tako da ovaj DECT uređaj možete personalizirati gotovo kao i mobitel.

INFO BOX:
Philips CD5301S
Dimenzije: 153 x 50 x 29 mm
Telefonski imenik: 50 unosa
Prikaz broja: Da
Domet: 50 m u zatvorenom, 300 m na otvorenom
Posebnosti: fiksni SMS, alarm, handsfree, zaključavanje tipkovnice, wallpaperi, VIP kontakti
Baterija: razgovor 12 h, čekanje 150 h
Cijena: 499 kn
Ustupio: TechnoMax, (01) 3475 250

Siemens Gigaset SL560
Na Zlatnom Mobyju, nacionalnom izboru za najbolje bežične uređaje u protekloj godini, u kategoriji DECT telefona premoćno je pobijedio Siemensov Gigaset SL550. Njegov veći brat, SL560, nastavlja tradiciju vrhunskog dizajna i tehnologije ukomponiranih u high end DECT telefon. Gigaset SL560 poseban je i po tome što dolazi s cijelim nizom alata i tehnologija dosad dostupnih isključivo korisnicima u mobilnoj telefoniji. To su handsfree i upozorenja vibracijom, glasovno biranje te Bluetooth, preko kojeg bez problema možete sinkronizirati ovaj telefon s računalom te prebaciti u DECT nove melodije i slike. Naime, uz broj pozivatelja ovaj telefon pokazuje i odgovarajuću sliku na odličnom ekranu u boji.
Uređaj podržava i slanje SMS poruka u fiksnoj mreži. Baterija je zadovoljavajućeg trajanja, pogotovo kad se uzme u obzir sve mogućnosti koje ima ovaj telefon. Odličan je i domet, iza tri zida razgovor je sasvim normalan. Ako kažemo da Gigaset SL560 ima i kalendar s podsjetnikom te alarm, jasno je zašto se radi o jednom od najboljih DECT telefona na tržištu.

INFO BOX:
Siemens Gigaset SL 560
Dimenzije: 130 x 47 x 22
Telefonski imenik: 255 vCard unosa
Prikaz broja: Da
Domet: 65 m u zatvorenom, 350 m na otvorenom
Posebnosti: Fiksni SMS, Bluetooth, Screensaver, Handsfree, glasovno biranje
Baterija: razgovor 10 h, čekanje 200 h
Cijena: 1269 kn
Ustupio: MMM-Agramservis, (01) 6105 381

20 Dec 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\