Poslovni blogovi
Kada smo još 2002. godine na stranicama Banke, prvi u Hrvatskoj, detaljno predstavili blogove, koji su tada bili novi fenomen na internetskoj sceni, teško je bilo zamisliti da će nekoliko godina kasnije biti ravnopravni tradicionalnim i mainstream medijima kao izvor informacija. Među njima je i sve više poslovnih blogova.

Piše: Dražen Jurman  

Objavljeno u magazinu Banka

Sve veće i važnije mjesto blogovi imaju i u poslovnom svijetu, pa više nije ništa čudno ako neki veliki stručnjak u poslovnom svijetu otvori svoj blog. Taj trend još nije stigao u Hrvatsku, premda njegova popularnost u ostatku svijeta, prije svega Americi i Europi, sugerira da je samo pitanje vremena. Osim samih poslovnjaka, koji pišu blogove o poslovanju iznutra, sve je češći slučaj u kojima velike tvrtke imaju svoj vlastiti blog, preko kojeg se pokušavaju predstaviti svojim klijentima u drugom, osobnijem svijetlu (poput bloga online knjižare Amazon), a i svi najpoznatiji mediji imaju blogerski dio – na primjer Entrepreneur, Time magazin, Economist, BusinessWeek, FT, a u Hrvatskoj je taj trend pokrenut upravo na web stranicama Banke.
Sve veći broj poslovnih blogova, pogotovo onih koji vode vodeći ljudi tvrtki, mogao bi u potpunosti promijeniti način poslovanja. Tako je nedavno kultni časopis Wired uveo novi pojam radical transprency ili radikalna transparentnost, tvrdeći da je razotkrivanje samoga sebe budućnost poslovanja. Prema njima, u današnjem modernom poslovnom svijetu se više ništa ne može sakriti, pa je onda najbolje za kompanije (ali i pojedince) da budu potpuno otvoreni i iskreni, odnosno da se potpuno razotkriju. Upravo je blog jedan od najboljih načina za to, jer poslovnjacima omogućava neposredan odnos s onima zbog kojih postoje – klijentima. Jer, kako tvrdi Wired, "danas jedan pretraga na Googlu možu unaprijediti ili unazaditi vaše poslovanje više nego sav novac uložen u PR kampanju". Tako bi, barem prema Wiredu, trebala izgledati budućnost. A kakva je sadašnjost? Ako se fokusiramo na blogosferu u Hrvatskoj, ocjena bi bila, školskim rječnikom rečeno, minus četiri. Razlog za ovu ocjenu leži u činjenici da je kvantiteta blogova koje možemo nazvati poslovnima još uvijek mala, a nedostaju blogovi nekih od većih poduzetnika, direktora ali i ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj. S druge strane, onaj mali broj blogova koji se bave businessom krasi izuzetna kvaliteta, pa ih definitivno treba spremiti u Bookmarke.
Prvi domaći blog koji izdvajamo je Mračni (mrak.org), koji za sebe kaže da je, između ostalog, "poduzetnik po poziciji i nedovoljno educirani "manager" po zanimanju". Mračni blog je jedan od najpopularnijih, najposjećenijih i najcitiraniji domaćih blogova, osvježava se gotovo svakodnevno, a donosi čitav niz različitih tema, među kojima je dosta onih o poslovanju, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Mračni redovno prenosi svoja iskustva u poslovanju, razne poslovne ideje i modele, detaljno opisuje Toyotin proizvodni sustav (inače je prvi bloger koji je imao priliku i recenzirati jedan automobil, Toyotu Prius), a među posebnosti njegovog bloga svakako se ističu i intervjui sa najpoznatijim svjetskim biznis blogerima – Guyom Kawasakiem i Sethom Godinom.
U vrijeme kada Hrvati tek upoznaju pojam tržišta kapitala, blog o dionicama svakako je vrijedno štivo, pa preporučamo posjet Cartmannovom blogu na adresi www.cartmann.com. Premda nije osvježavan neko vrijeme, rječnik dioničarstva, upute kako iz Hrvatske trgovati dionicama u Americi i niz drugih korisnih savjeta čine ovaj blog više nego interesantnim. Blog na adresi www.investitor.org također je zanimljiv s poslovnog aspekta, jer donosi, između ostalog, procjene tržišnog potencijala odabranih proizvoda i usluga u Hrvatskoj, osnove izrade investicijskih programa, ali i praktične ideje poput odabira imena proizvoda, oblikovanja i prezentacije poslovnog plana i tako dalje.
Zašto biste teško radili za svoj novac kad on može teško raditi za vas, pita se bloger znan kao Novac na adresi novac.blog.hr. O čemu se radi na ovom blogu, kaže samo ime, a osim vrhunskih tekstova, Novac nudi i ostale elemente koje mora imati svaki pravi blog – linkove na izuzetno zanimljive i praktične stranice, od pregleda investicijskih fondova, preko svih "financijskih" zakona u Hrvatskoj, ali i na niz zanimljivih knjiga koje se bave financijama.
Borisa Ličinu Borju smo također nekoliko puta spominjali na stranicama Banke, s obzirom na to da se radi o autoru prve knjige koja se sustavno bavi blogosferom u Hrvatskoj. Na svojoj osobnoj stranici www.borja.org nudi niz tekstova, ali i linkova na druge tekstove, kako strane tako i domaće, koji se bave startup poslovanjem, marketingom i brandingom. Kako linkove na zanimljive vijesti iz svijeta poslovanja donosi dnevno, pohvalna je činjenica što ih često grupira u posebnom postom, pa na jednom mjestu možete naći sve vijesti vezane za, na primjer, startup, web2.0 poslovne modele, internetskom poslovanju i tako dalje.
A upravo je poslovanje na Internetu tema najvećeg broja domaćih business blogova. Tako ćete niz zanimljivih tekstova i razmišljanja na temu Weba2.0, startup poslovanja, e-businessa i poslovanja općenito naći na BiznisBlogu (www.biznisblog.com). E-marketing, e-business i novi mediji tema su bloga Futuria (futuria.hr), najboljeg domaćeg bloga koji se bavi internetskim marketingom i to kako u dijelu prezentiranja same tvrtke na Internetu, tako i zarade od oglašavanja na Internetu. Tematski sličan blog je i Marketing servis (marketingservis.com), na kome možete i iz prve ruke čitati iskustva mladog poduzetnika u pokretanju internetskih projekata. A ako imate ideju za web projekt, nezaobilazno mjesto je blog SoftWave (www.softwave.info). Premda nije primarno poslovni blog, njegov autor je vrlo aktivan u promociji web poslovanja u Hrvatskoj, pa osim konkretnih savjeta, priča i linkova, redovno izvješćuje i o svim web business related konferencijama i događanjima.  
Za kraj pregleda hrvatske business blogosfere izdvajamo Sivu eminenciju PR-a (pr-eminencija.bloger.hr), blog koji iznutra demistificira PR, jedno od najjačih oružja koje tvrtke koriste u prezentiranju javnosti. Nadamo se da će ovakvih insiderskih blogova biti sve više i sa drugih područja, kako bi onu ocjenu od minus četiri digli na pet.
Što se tiče stranih blogova koji se bave poslovanjem, niz je medija pokušao sastaviti top liste 10, 50 ili 100 najboljih, a rijetki su blogovi koje ćete naći na barem dvije trećine lista. Oni koji su u poslovnom svijetu kultni su spomenuti Guy Kawasaki i Seth Godin. Guy Kawasaki (blog.guykawasaki.com) jedan je od najpoznatijih venture kapitalista i autor cijelog niza knjiga, koji na blogu donosi cijeli niz poslovnih tema, a između ostalog se bavi funkcioniranjem tvrtki, međusobnim odnosima, prezentacijom i prodajom. Seth Godin (sethgodin.typepad.com) je jedan od najvećih strčnjaka na području marketinga, autor niza knjiga koje se i u Hrvatskoj berzo razgrabe, ali i osnivač jedne od prvih kompanija koja se bavila internetskim marketingom. Blog Davida Smitha, urednika gospodarstvene rubrike Londonskog Sunday Timesa naći ćete na adresi www.economicsuk.com/blog, dok ćete na www.andyhanselman.com naći blog priznatog stručnjaka za poslovnu konkurentnost Andyja Hanselmana, s kojeg možete skinuti i besplatne e-knjige. Izdvajamo i pomalo nekonvencionalan blog positivesharing.com, kojeg vodi Danac Alexander Kjerulf, a koji se bavi srećom i zadovoljstvom na poslu. Na blogu možete besplatno pročitati ili kupiti njegovu uspješnicu, knjigu Happy Hour Is From 9 till 5. Naravno, ne zaboravite i na blogove vodećih stranih poslovnih novina.

IZDVOJENO:
U korak s poslovnim blogovima
Danas je zaista teško pratiti sve blogove, uključujući i poslovne, koji se pojavljuju na domaćoj i stranoj internetskoj sceni. Da bi vam to ipak bilo lakše, predlažemo da posjetite servis Technorati (technorati.com), najpopularniji servis za praćenje blogova na Internetu. Želite li biti u korak s domaćim poslovnim blogovima, na raspolaganju su vam servisi DvaNula (www.dvanula.com) i Blogariat (blogariat.com). Da bi saznali koji su najbolji poslovni blogovi po izboru magazina Times, pogledajte njihov izbor najboljih 50 poslovnih blogova.
08 Jan 2008 by DeeJay
2 comments

by Toni Aničić @ 09 Jan 2008 06:34 am
Ma taj Timesov izbor nist ne valja, nema me na listi laughing

Salu na stranu, nebi se bas slozio da taj trend poslovnih blogova jos nije dosao u RH. Naveo si i sam par dobrih primjera a tu su i svi nasi politicari koji su u zadnjoj izbornoj kampanji se uhvatili bloga, razne estradne zvijezde i slicno...

by DJurman @ 09 Jan 2008 03:44 pm
Da, samo ne mozemo bas reci da netko od nasih politicara pise business blog, a pogotovo ne nase estradne zvijezde. Broj blogova koji se fokusiraju iskljucivo na poslovanje je izuzetno mali, pogotovo ako se uzme u obzir da imamo dnevne poslovne novine, poslovne tjednike i mjesecnike. Sve je to jos jako jako slabo.

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\