Web hosting u Hrvatskoj

Dom na webu

Na kraju cijele priče o slaganju dinamičkih web stranica, vrijeme ja da im nađete dom na webu. Izdvajamo dio iz ponude domaćih web hostinga.

Piše: Dražen Jurman

Broj web hosting providera u Hrvatskoj je prešao 25. Predstaviti sve uzelo bi pola teme broja, pa je bila potrebna selekcija. Korisnička podrška bitan je dio u odluci kojem hostingu povjeriti udomljavanje vaših stranica. Stoga smo proveli malo undercover istraživanje. Stvorili smo tri osobe, potencijalne interesente za zakup hostinga, te poslali tri maila sa konkretnim pitanjima svakom od hostinga. Slali smo ih u tri različita doba dana, 10, 14 i 22 sata, mjereći broj minuta u kojima ćemo dobiti odgovor. Tvrtkama čiji su odgovori bili opširni, opsežni i što je najvažnije korisni, dali smo plus u user friendly kategoriju. Rezultate ovog istraživanja možete vidjeti u tablici. Tvrtke koje nisu poslale barem dva odgovora u roku od 24 sata ispale su iz teksta.

Bazirali smo se isključivo na plaćenim hostinzima, pošto besplatni rijetko nude podršku za php ili SQL baze. Kao minimum uzeli smo 25 MB prostora, 5 e-mail adresa, php 4, jednu Sql bazu i ftp pristup. Pakete najbliže ovom minimumu predstavili uz kratki opis svakog od hostinga, a posebnu pažnju obratili smo ocjeni kvalitete korisničke podrške.


AVALON

Tvrtka Avalon (www.avalon.hr) spada među najpoznatije web hosting kompanije kod nas. U 7 godina poslovanja privukli su preko 4 tisuće klijenata, a dobitnici su nagrada svih informatičkih časopisa u Hrvatskoj. Iz njihove ponude izdvajamo paket mini web, čija je cijena 384 kune godišnje. Treba napomenuti da ovaj paket ne uključuje registraciju domene, koju ćete morati dodatno platiti, dok je kod skupljih paketa domena uračunata u cijenu. Ipak, iz Avalona najavljuju kompletan redizajn njihove hosting ponude, koji bi svoj virtualni život trebao početi tijekom siječnja, te ambiciozno najavljuju bitno bolju ponudu od konkurencije. Mini web nudi 50 MB prostora, 5 GB mjesečnog prometa, 25 e-mail adresa, uključenu phpMyAdmin aplikaciju i 30 dana money-back garanciju, koja jamči raskidanje ugovora i povrat novca ako korisnik nije zadovoljan uslugom.

Korisnička podrška na Avalon stranicama je za pohvalu. Uključuje bogat forum i izvrsnu rubriku čestih pitanja, FAQ. Tehnička podrška dostupna je preko telefona, ICQ-a i e-maila, a uskoro će uvesti i live chat. Unatoč tome, Avalonu ide zamjerka na posljednjem mjestu našeg undercover istraživanja, u kome smo jedan od odgovora na dobili nakon više od 20 sati. 


CROADRIA

Tvrtka Croadria (www.croadria.com) je jedan od najstarijih web hostinga u Hrvatskoj. Posluje već preko devet godina, a trenutni broj klijenata je oko 3000. Za manje korisnike njihov najprihvatljiviji paket je Projekt 400 čija je cijena 400 kuna plus PDV. Za taj iznos nude 40 MB prostora, mySQL i postgressSQl bazu, PHP 4 i sve ostalo vezano uz Linux/Apache web server, te 15 e-mail adresa. Napomenimo da je e-mail server fizički odvojen od web servera na svoj vlastiti, koji se nalazi u Hrvatskoj, za razliku od ostalih smještenih u Americi. Što se tiče korisničke podrške nude telefonsku i e-mail podršku u uredovno vrijeme od 8.30-16.00, online ticketing podršku od 0-24 sata, dok je mobitel podrška dostupna samo velikim korisnicima. Pohvala ide bogatom forumu za tehničku podršku, na kojem ćete naći puno zanimljivih inforamcija, te tips n tricks. Izdvajamo i opširnu i user friendly knowledge bazu, posebno odijeljenu za Linux i za Windows servere. Dobar dojam CroaAdria je ostavila i u našem e-mail testu, prvenstveno opsežnim odgovorima na naša pitanja. Valja napomenuti da je iz Croadrie nastala i REGica.NET, (www.regica.net), domaći servis za registriranje domena.


CROWEBSERVER

CroWebSever (www.crowebserver.com) kao hosting kompanija djeluje dvije godine u sklopu tvrtke Birosoft (www.birosoft.hr), koja je poznata po svojim aplikacijama za Internet poslovanje, prvenstveno za online trgovinu i booking. CroWebServer paket CroWeb 50 najbliži je našem zadanom minimumu, košta 162 kn plus PDV godišnje, ali korisnik treba jednokratno platiti i dodatnih 25 kuna za aktiviranje paketa. Karakteristike CroWeb50 uključuju 50 MB prostora, 20 e-mail adresa, mySQl bazu i 5 GB mjesečnog prometa. Do kraja siječnja imaju prigodno blagdansku akciju na sve pakete, u kojoj je navedeni CroWeb 50 jeftiniji 5 posto. Treba napomenuti da se akcije odnose samo na nove korisnike. Tehnička podrška telefonom je dostupna svaki radni dan od 8 do 17 sati, on-line su 24/7, te nude i live chat podršku. Odgovori na naša undercover pitanja poslana tijekom dana bili su brzi, unutar samo sat vremena. No, na upit poslan u večernjim satima odgovor smo dobili tek ujutro.


HOSTINGCOMHR

HostingComHr, (www.hosting.com.hr) je projekt tvrtke Tramot, koja nudi hosting na RedHat Linux i Windows 2003 serverima. Premda su do prije godinu dana bili smješteni u Hrvatskoj, nakon konstantnih DDOS napada prebačeni su u Ameriku. Iz ponude izdvajamo bogat paket .lin50, sa 50 MB prostora i isto toliko e-mail adresa, sa uključenim SSI, PHP4, te MySQL i PostgreSQL bazom. Bogatstvo u ponudi prati i bogatstvo u cijeni, pa ćete za ovaj paket morati izdvojiti 449 kn plus PDV. Međutim, Tramont uz hosting.com.hr posluje i pod još dva branda, cubehr.com i rubicon.com.hr, koji imaju svoje specifičnosti, poput hostinga po mjeri. 

Korisnička podrška je dostupna putem maila i ticketing support sustava, od 0 do 24, te mobitelom za hitne intervencije. U radno vrijeme, od 8.30 do 19, na raspolaganju su i telefon i live chat. Kvalitetu podrške dokazuje i naše undercover istraživanje, u kojem je najsporiji odgovor na naš mail stigao je nakon samo 38 minuta.


NETDOMENA

Netdomena (www.netdomena.hr) posluje dvije i pol godine, ali za razliku od većine ostalih hostinga čiji su serveri smješteni u Americi, njihovi su smješteni u Europi, točnije u Njemačkoj. Premda im web stranica na prvi pogled djeluje prekičasto, ne dajte se smesti nego ipak provjerite ponudu na njoj. Iznenađuje podatak da je njihov najslabiji paket iznimno bogat, pa tako za 239,88 kuna godišnje dobivate čak 100 MB prostora, isto toliko e-mail adresa i subdomena, te PHP i mySql, uz uključeni mjesečni promet od 10 GB. Uz sve pakete besplatno dolazi i CD sa kompletnim programom NetObjects Fusion 5, a administracija je na hrvatskom jeziku. Što se tiče korisničke podrške, ona je na usluzi od ponedjeljka do subote, od 8 do 16, i to putem telefona i e-maila. U našem undercover istraživanju na upite poslane tijekom dana dobili smo brze odgovore, dok je na mail poslan navečer odgovor stigao slijedeće jutro. Pohvala ide opširnim i izrazito user frendly odgovorima. 


ORBIS

Orbis hosting, (www.orbis.hr), ulazi u desetu godinu poslovanja, i jedan je od najstarijih hostinga u Hrvatskoj. Ponuda ovog hostinga je bogata, tri windows i tri linux paketa prilično su opremljeni. Izdvajamo paket Linux1, sa čak 100 MB prostora, 100 e-mail adresa, 10 GB mjesečnog prometa, čak 3 MySQL baze, te tri poddomene. Jasno je da ovako bogati paket prati i cijena, koja iznosi 437 kuna za godinu dana. Orbis nudi i prijava u pretraživače, njih čak 1068, po cijeni od 250 kuna polus PDV.

Korisnička podrška dostupna je svaki dan telefonom u radno vrijeme, od 7 do 17 sati, dok je mailom, ticketing sustavom i live chatom dostupna stalno. U našem undercover istraživanju bili su brzi, zauzeli su četvrto mjesto, a što je upit bio poslan kasnije, odgovor je bio brži.


PLUS HOSTING

Pulska tvrtka Plus (www.plus.hr) posluje od 2001. godine, a prema stranici www.webhosting.info najbrže je rastući hrvatski webhosting provider. Brojke od preko 2000 klijenata i 3500 hostanih stranica su respektabilne. Plus nudi šest paketa, tri na Linux a tri na Windows platformi. Obje platforme nude bogate pakete, ali ih prati i cijena, pa ćete za najjeftiniji paket platiti 440 kuna. Ipak, iz Plusa najavljuju akcije za blagdane, pa provjerite njihov web site da saznate kakve. Izdvajamo paket Sprint50, koji nudi 50 MB prostora i isto toliko mail adresa, Fantastico CMS te čak 3 MySQL i PostgreSQL baze. U cijenu svakog paketa je uračunata registracija domene u trajanju od godinu dana, ili pak posredovanje pri registraciji .hr domene. Što se tiče korisničke podrške, Plus hosting nudi telefonsku i e-mail podršku 24/7, te live chat podršku. Osim toga, nude i knowledge bazu za PHP, ASP i ASP.NET sa primjerima i odgovore na često postavljana pitanja za ove skripte. O kvaliteti podrške korisnicima svjedoči i činjenica da su u našem undercover testu zauzeli drugo mjesto, sa brzim i izrazito user friendly odgovorima.


PONDI

Od 1996. godine tvrtka Pondi (www.pondi.hr) dobila je preko 3 tisuće klijenata, a svojim poznatim blagdanskim akcijama sigurno će ih privući još. Do kraja siječnja njihov je glavni adut Web25, posebno kreiran blagdanski paket. Za 129 kuna, plus 69 za domenu, dobivate 25 MB prostora, 10 mail adresa sa antivirus i antispam zaštitom, izbor između php 4 i php5, mysql na windows serverima, phpmyadmin skritu, control panel na hrvatskom jeziku i ftp pristup. Propustite li akciju, sasvim dobar izbor je i web50 paket, sa još više mogućnosti, te registracijom domene uključenom u cijenu od 349 kuna, ili pak custom hosting usluga, koja omogućuje korisniku da bira, ali i plaća, točno što želi u svom paketu.

Korisnička podrška moguća je uživo preko Interneta (livechat), e-mailom 24 sata dnevno, te telefonom u radno vrijeme, koje je službeno od 9 do 17, ali u Pondiju kažu da su najčešće u firmi cijeli dan. To im vjerujemo, jer im je ukupan zbroj minuta potrebnih za odgovore na naša pitanja u undercover istraživanju 30 minuta, što ih je svrstalo na prvo mjesto. Odgovori, osim brzine, zaslužuju i plus u user friendly kategoriji.


POSLUH

Web hosting Posluh (www.posluh.hr) po mnogočemu je specifična tvrtka. Jedni su od rijetkih hostinga koji svoje servere imaju u Hrvatskoj, a imaju i dosta inozemnih klijenata. Što se tiče njihove ponude, ona je dvostruka. S jedne strane su to predefinirani paketi na Windows i Linux platformama, od kojih izdvajamo Mini paket, koji uključuje 60 MB prostora, 5 mail adresa, mogućnost izbora između php4 ili php5, i tako dalje, uz godišnju cijenu od 250 kn. Treba napomenuti da je u nju uključena registracija .hr domene, ali ne i .com, -biz i ostalih, koje ćete morati dodatno platiti Drugi tip usluge je «hosting po mjeri», koji omogućuje da korisnik plaća mjesečno iznos koji se obračunava na osnovu stvarnog zauzeća diskovnog prostora, ftp pristupa, tipa domene, broja aktiviranih mail accounta, aliasa i poddomena. Ovaj način hostinga je pogodan za manje korisnike koji 15 Mb prostora. Korisnicima nude i uslugu instalacije besplatnog CMS sustava mambo, uz mogućnost nadogradnje vlastitim komponentama, što će oni napredniji znati cijeniti. Korisnička podrška dostupna je u radnom vremenu od 8 do 23 sata, e-mailom i mobitelom.


SHOP CENTAR

Najmlađi web hosting u Hrvata, Shop Centar (www.shopcentar.hr ), u godinu dana privukao je 650 klijenata. Posebnost ovog hostinga je što i u besplatnom paketu nudi php i mySQL, ali samo 5 MB prostora, što je ipak premalo. S druge strane, Starter paket pak nudi 25 MB, čak 7 GB prometa, 5 e-mail adresa, 2 mySQL baze, a sve to za 162 kune, plus 70 kuna za domenu. Administracija stranicama je jednostavna, prvenstveno zahvaljujući dobrom control panelu na hrvatskom jeziku. Ovaj paket sadrži sve potrebne standarde za klasičan ali i e-commerce web hosting, sa uključenim php, perl, mysql, cgi, postgre bazama.

Korisnička podrška je opsežna, telefonom i mobitelom od ponedjeljka do subote, od 9 do 20 h, e-mailom svaki dan, te preko bogatog foruma, na kome svi odgovori stižu brzo. Što se našeg istraživanja tiče, odgovori nisu bili brzi, štoviše Shop Centar je pri dnu liste. S druge strane, pohvala ide činjenici što su svi odgovori bili opširni i korisni, pa im tu dajemo plus.


STUDIO4WEB

Studio4web u rujnu prošle godine je proslavio svoj prvi rođendan, što ga čini najmlađim hostingom kod nas. Unatoč tome, već su respektabilni hosting, koji svoje klijente privlači bogatim ali jeftinim paketima, akcijama svaki mjesec, te kvalitetnom korisničkom podrškom. Od sedam paketa izdvajamo Studio25, sa 25 MB prostora, 2 GB prometa, 5 mail adresa, te čak 5 MySQL baza. Cijena je 100 kn godišnje, uz dodatnih 45 do 75 kn za domenu. No, paket Studio100 za 200 kuna godišnje nudi čak 100 megabajta prostora, 6 gigabajta prometa, te neograničen broj e-mail adresa, MySQL baza i poddomena. Za ovaj bogati paket Studio4Web najavljuje akciju u veljači, za vrijeme koje će koštati samo 100 kuna.

Što se tiče korisničke podrške, radno vrijeme helpdeska je cijeli dan i svaki dan, putem telefona, e-maila, icq, pal-talka ili on-line helpdeska putem web stranica. I premda na stranicama nedostaje forum ili knowledge baza, činjenica da su u odgovorima na sva pitanja bili brzi i opširni je sasvim dobar razlog za veliki plus u user friendly kategoriji.

^ vrh ^

// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\