Internet (pcchip 116)

Besplatna i legalna elektronska glazba

Porast broja korisnika širokopojasnog pristupa Internetu omogućuje im pristojno širenje njihove glazbene kolekcije. Ne mislimo pritom na peer 2 peer mreže, već na ipak legalni download glazbe.

Piše: Dražen Jurman

Običaj da vam na pc chip DVD-u donosimo kvalitetnu glazbu napustili smo na vaše traženje, premda nam se još uvijek javlja puno čitatelja s molbama da glazbu vratimo. Stoga smo malo bacili pogled na Internet, sa idejom da vam ponudimo pregled web stranica sa kvalitetnom elektronskom glazbom koju možete sami downloadati, bez straha od RIAA i ostalih zaštitnika autorskih prava. Ponuda stranica je velika, a mi smo vam odlučili prezentirati prvenstveno one sa kojih se glazba može skinuti u mp3 formatu, u kvalitetnom bitrateu od najmanje 128 kbps. S obzirom na to da se radi o stranicama izdavačkih kuća i disc jokeya koji glazbu za download nude u vlastite promotivne svrhe, mirni ste po pitanjima autorskih prava. Ipak, ima i «loših» vijesti. Radi se o isključivo miksanim kompilacijama, od kojih su rijetke one sa odvojenim pjesmama, pa ako želite samo pojedine stvari morat ćete se igrati sa programima za obradu zvuka. Druga «loša» vijest je vezana za prvu, miksane kompilacije prosječnog trajanja sat vremena podrazumijevaju i velike fileove, pa je najbolji način za njihovo skidanje broadband. Ako ovaj tekst čitate u vrijeme dok još uvijek imate pravo na tri mjeseca neograničenog prometa, ili pak znate nekog takvog, možete brzo proširiti glazbenu kolekciju sa velikim brojem kvalitetnih CD-a.

Duboka veza

Za početak smo izabrali dvije fantastične stranice, koje plijene brojem mikseva i raznovrsnošću žanra. Na adresi www.deepconnect.com naći ćete site američkog DJ-a King Jamesa. On sam svoju glazbu opisuje u tri riječi, deep, soulful i spiritual. I upravo takva je. Ako ćemo gledati po žanrovima, najviše je deep housea, zatim housea, te jazzy, latin i afro zvukova. Kliknete li na sekciju mixes, dobit ćete četiri daljnje sekcije i to novih mikseva, prošlogodišnjih, gostujućih i prethodno neobjavljenih, kako ih King James zove. Radi se o njegovim uradcima s kojima nije bio zadovoljan, ali ih je na kraju ipak prezentirao publici, ostavljajući im da sami ocjene kvalitetu, koja je po našem mišljenju izvrsna. Isto možemo reći i za kvantitetu, jer ukupno možete downloadati 50-ak mikseva. Naša je preporuka da krenete sa novim miksevima. Veliki plus ovog dijela stranice je mogućnost biranja želite li downloadati miks kao jedan file ili pak u zip formatu, gdje su pjesme odvojene. Inače, ta se mogućnost odnosi samo na nove mikseve, ostali su svi neprekidni, bez odvojenih pjesama. Pohvala ide i raznovrsnosti stila glazbe. Što se tiče mikseva iz 2003. godine, ponuda je također bogata. Ipak, pored svakog ćete naći playlistu, pa ćete lakše izabrati ono što vam se sviđa. Stilovi su također raznovrsni, i svaki je miks priča za sebe, pa bi vam se lako moglo dogoditi da ih na kraju skinete sve. Dodatni plus, stranica ima i radio streaming, tako da možete glazbu slušati i online, idealno rješenje za inspiraciju i motivaciju osobama koje su na poslu stalno spojene na Internet. Ipak, mali podsjetnik, bandwith za slušanje se također plaća.

Za ljubitelje crnog zvuka

Druga stranica koja definitivno zaslužuje vašu pažnju je Infinite Soundz (www.infinitesoundz.com), koja pripada istoimenoj grupi DJ-a. Međusobno obiteljski povezani, glazbu su otkrili u djetinjstvu, uživajući u crnačkim gospel i soul zvukovima. Kako im je to uzor, vjerojatno već pogađate o kakva glazba dominira na ovoj stranici. Miksevi su sortirani po žanrovima, House, R&B, Hip Hop, Jazz i gostujući. Odmah i loše vijesti, jazz miksevi još nisu dostupni, ali kako su nam javili iz Infinite Soundza, bit će uskoro, možda već u vrijeme kada budete čitali ovaj tekst. Što se house mikseva tiče, prevladava lagani vokalni i latin, ali nimalo dosadni i predvidljiv, već vas svaki miks iznenadi nečim, bilo odlaskom u brazil i samba zvukove, bilo u dublje ili mračnije tonove. U svakom slučaju, lako ćete naći miks za svaku priliku i raspoloženje. Ostale miks sekcije obilježavaju najviše hip hop miksevi, te nekoliko izvrsnih R'n'B i soul uradaka, idealno za ljubitelje crnačkih zvukova, bilo da je to komercijalni rap ili underground zvuk New Yorka ili Detroita. Ako vam još kažemo da je jedan od Infinite Soundz DJ-a radio sa zvijezdama kao što su Rakim ili Tribe Called Quest, klik na Add To Favorites je prirodan korak. Premda smo našli malu manu, poneke playliste nisu postavljene, site je naša apsolutna preporuka.

Za svakog ponešto

Stranica namijenjena širokim masama i osobama različitih ukusa je najbolji opis za www.mixoftheweek.com. Na njoj ćete naći doslovno sve, od mikseva sa glazbom iz 70-ih i 80-ih, hip hop mixeva, housea i deep housea, pa i do ambijentalnih i chillout zvukova. Mnoge od mikseva je zapravo teško klasificirati, jer u sat vremena od hip hopa dođu do housea, uz sve poznate hitove. Idealno rješenje za privatne tulume ili nadolazeće praznike, pustite jedan CD i svi zadovoljni. Veliki plus je i preglednost. Na glavnoj stranici je spisak mikseva, sa navedenim izvođačima za svaki od njih. Učini li vam se koji privlačnim, klikom otvarate posebnu stranicu sa opisom miksa, opširnom playlistom, te miks možete downloadati. Svaki tjedan stranica se nadopunjuje novim miksom, a njihovi autori su DJ-i iz cijelog svijeta. Premda je brojka mikseva blizu 250, downloadati možete samo 30-ak. Za ostale su dostupne playliste, a možete ih naći pomoću aplikacije SoulSeek, malog P2P programa koji funkcionira i na Windowsima i Linuxu. MixOfTheWeek je tijekom godina stvorio pravi mali community, pa SoulSeekom možete naći zaista sve, a možete i chatati sa korisnicima.

Za svakog ponešto, ali od elektronike nudi site Betoni, www.adapteri.com/betoni, također bogat mixevima, koji se vrte oko techna, minimal techna, pa do ambientalnih zvukova, pa je preporučujemo onima koji vole takve, tvrđe zvukove. Na stranici je oko 60 mikseva, ali upozoravamo da su kvalitete različite, tako da ćete naći i mixeve u bitrate 96 ali i 192. Velika mana je u činjenici što bitrate nije naveden uz opis miksa, pa se možete i neugodno iznenaditi.

Deep House Community

Dvije stranice sličnih adresa i sadržaja naći ćete na www.deephousepage.com i www.deephousenetwork.com.  Obje su pravi deep house comunity, s tim što je DH Page više okrenut Americi, dok je DH Network internacionalna stranica. Zajedničko im je bogatstvo sadržaja, informacija i mikseva. Deep House Page posebna je stranica jer na njoj možete naći i vrlo rijetkih, starijih mikseva, koji datiraju još iz sredine osamdesetih. Idealno za popunjavanje kolekcije starijim house klasicima, ali i način za mlađu publiku da čuje i doživi kako je sve počelo. Kad smo kod back in the days priče, dodajmo da je na stranici i galerija rijetkih, starih flyera i plakata, te velika kolekcija biografija, intervjua i priča o DJ zvijezdama kroz 90-e godine prošlog stoljeća. Taj dio, zajedno sa bogatim forumom, zaslužuje posjet. Mikseva, vjerovali ili ne, ima preko 1150. I premda dio njih više nije dostupan ili je samo u real audio formatu ili nema dovoljno kvalitetan bitrate, naći ćete više nego dovoljno materijala za cjelodnevno skidanje. 

DeepHouse Network stranica je također bogati community, ne toliko miksevima koliko recenzijama pjesama, albuma, partya, labela, te top lista i općenito raznih tekstova o deep house glazbi. Dodatni plus je i community shop, preko koga možete kupiti ploče, ali i majice, kape i ostali accessories. Miksevi su zapravo najslabiji dio ove stranice, barem što se tiče onih koje možete downloadati, jer njih je možda trećina od 70-ak na stranici. To vas ipak ne sprječava da uživate u njima.

Iz Chicaga do Clevelanda

Od ostalih stranica sa deep house miksevima preporučit ćemo vam još četiri. Prva je Deeply, smještena na adresi www.truly-madly.com, koju preporučujemo zbog tri stvari. Prva je dizajn, jer ovako jednostavnu, ali opet efektnu stranicu odavno nismo vidjeli. Druga su miksevi, čije je kvantiteta obrnuto proporcionalna kvaliteti, samo ih je nekoliko, ali svi su vrhunski složeni u kombinaciju novih i starih pjesama, hitova i klasika. Treća stvar je opet miks, ali gostujući, koji potpisuje Larry Heard poznati po nadimku Mr. Fingers, jedan od najpoznatijih svjetskih DJ-a. Premda spada u istu garnituru sa Knucklesom, Moralesom ili Steve Hurleyem, nije toliko eksponiran, jer je oduvijek izbjegavao komercijalne vode. Miks koji je napravio za Deeply je nešto što ne možemo opisati, treba jednostavno čuti. Heard je bio uzor i mentor još jednom DJ-u, čikaškom magistru Chrisu Grayu, čovjeku iza stranice www.chrisgraydeep.com. Njegov prvi susret sa house i deep zvukom u djetinjstvu i nije najbolje prošao, čak je i osjećao i odbojnost prema njemu. Ipak, s vremenom ga je toliko zavolio da je 1992. magistrirao na predmetu Komunikologije sa temom Komunikacija glazbom. Rad je napravio na temelju istraživanja rada velikog broja DJ-a i sati i sati odslušane glazbe. Što se njegovog sitea tiče, krasi ga desetak izvrsnih mikseva, od kojih najstariji datira iz svibnja tekuće godine. Ne treba onda posebno naglašavati da se radi o isključivo novoj glazbi, sa ponekim bootlegom starijih klasika. Jedina mana, ako bi to uopće mogli zvati manom, je da su većina stvari iz Chicaga i okolice, pa u pojedinim trenutcima djeluju monotono, izgubite se misleći slušate li uvijek isto.

Odemo li iz Chigaca do Cleavlanda, dolazimo do stranice DJ-a Mike Metza www.cleveland-underground.com. Miksevima na ovoj stranici sigurno nećete prigovoriti na monotonosti, baš naprotiv, radi se o izvrsnim zvukovima koji vas uporno tjeraju na mrdanje tijelom. Pretežno se radi o deep, soulful i vocal houseu, uz dodire broken beat/nu-jazz zvukova, nešto poput Kontrapunt susreće Stylish klupske večeri. Mikseva je preko 30, od kojih je najstariji još iz 1999. godine. Jedina loša vijest u cijelom ovoj priči je što trenutno nisu dostupni. Naime, autor ih je privremeno makao sa stranice, kao svoj protest zbog pobjede Georgea Busha na predsjedničkim izborima. 

Premda ćete na opisanim stranicama naći dovoljno glazbe za otprilike 500 CD-a, to nije ni mali dio onoga što je još dostupno na Internetu. Dovoljno je otići na link sekciju svakog od siteova, pa ćete naći još barem nekoliko novih na kojima bi se mogli zadržati. Ove smo izabrali zbog posebnosti svake od njih, kvalitete i kvantitete mikseva, te različitih stilova glazbe koje ćete na njima naći, kojima je zajednička pripadnost takozvanom urbanom, modernom elektronskom zvuku. Naiđete li na nešto što smo propustili, slobodno nam javite. 

Topli zvuk Skandinavije

Skandinavija je, kako često pišemo u pc chipu, tehnološki najrazvijenija regija na Zemlji. Međutim, vrlo su cijenjeni i u svijetu elektronske glazbe. Pogledate li, na primjer, izdanja Naked Music labela, puno je izvođača iz Skandinavije. U njihovom specifičnom zvuku možete uživati downloadanjem sa www.deeprhythms.com stranice DJ-a Tima Rotonena. Ovaj osebujni DJ, producent i glazbenik nudi vam preko 40 vlastitih mikseva, ali i bogatu selekciju gostujućih DJ-a iz cijelog svijeta. Dio stranice zvan Special Mix Archive sadrži nekoliko višesatnih mikseva koje je radio sa nekim od poznatih skandinavskih DJ-a. Kvantitativno slabi mikevi, samo njih 6, ali kvalitetom izvrsni, smješteni su na stranici www.laurisoini.com. Vlasnik stranice je DJ koji često svira na relaciji Helsinki-Stockholm, a njegov stil kreće se od dubljih zvukova, preko čistog housea do veselijih jazzy tonova.


Crnodušna glazba

Kvalitetni zvukovi deep house glazbe stanuju i u Hrvatskoj, a prva asocijacija je Blacksoul Music, producentska kuća i label iza koje stoji Tomislav Badass Pasanec, DJ koji je sastavio i izmiksao i našu ljetnu Off Lounge kompilaciju, za koju kaže da je dobio hrpu odličnih reakcija, što puno znači kako njemu, tako i nama, ali je poticaj i za razvoj i status deephousea u Hrvatskoj. Uz to, Badass na svojoj www.blacksoulmusic.com stranici nudi svoje izvrsne mikseve na download. Pitali smo ga kakav je feedback od surfera. «Feedback je odličan, pored tone mailova koje dobivam, to se vidi i Guestbooku. Statistike kažu da stranicu dnevno posjeti oko 500 ljudi iz cijelog svijeta, koji mjesečno downloadaju između 20 i 40 gigabajta mikseva. Site konstantno raste, u planu je puno stvari. Osim novih mikseva uskoro će svijetlo weba ugledati i redizajnirana stranica, Blacksoul Music Community s Label, Radio Show i Community sekcijama, uz pregršt novih informacija, mogućnošću slušanja izdanja online , kupnja mp3 izdanja i puno drugih featura».

Zbog posla, nastupi pomalo odlaze u drugi plan, premda dva ruta tjedno svira po Hrvatskoj, ali i po svijetu. No, produkcijskih noviteta ne nedostaje, Badass završava remix za Elemental, pjesma Prsti Jedne Ruke, završio je i remix za legendu Chicago housea, Johnny Fiasco ft. DJ Heather, The Soundz. Od originalne produkcije tu su hrpa EP-a koji konstantno izlaze, a trenutno je vrlo popularna ploča na francuskom labelu S-Sens, Something Is Wrong EP s remixom koji su napravili Alex Moran i LHK. Ono najbitnije, vlastiti album, Badass se nada završiti do 3 ili 4 mjeseca 2005. Album će biti easy listening , uz pretežno lounge , deephouse i jazzy zvukove. Ako do sada ne znate zašto je Badass jedan od najboljih domaćih izvoznih proizvoda, provjerite na www.blacksoulmusic.com.
^ vrh ^

// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\