Internet (pcchip 112)

SF na hrvatskom webu

Zvjezdane staze Interneta

Priča o znanstvenoj fantastici u Hrvatskoj počinje još u 19. stoljeću. Naime, tada su se kod nas pojavile knjige Julesa Verna i putovanje je počelo. Danas, stoljeće i pol kasnije, Internet predvodi popularizaciju znanstvene fantastike. Koliko i kako je ona zastupljena na hrvatskom webu bila je misao vodilja za ovaj tekst.

Piše: Dražen Jurman

U proteklih malo više od godine dana hrvatski ljubitelji znanstvene fantastike dolaze na svoje. Sve je više serija i filmova SF tematike na televiziji i u kinima, a u knjižarama je, uz stranu, sve više i domaće literature. Odlučili smo stoga baciti pogled na domaći web, da vidimo kako je znanstvena fantastika tu zastupljena. Generalna ocjena je vrlo dobar, jer je ponuda zaista zanimljiva. Ipak, za ocjenu odličan fali raznovrsnosti. Pri tome prvenstveno mislimo na stranice posvećene serijama i filmovima, jer ako vas zanima nešto drugo osim Zvjezdanih staza i Zvjezdanih ratova, teško da ćete to naći na domaćem webu. No, krenimo redom.

28 godina SF-a
Naše istraživanje počeli smo sa stranicama koje se bave znanstvenom fantastikom u globalu i ostali više nego ugodno iznenađeni. Stranica je nekoliko, a teme koja koje pokrivaju puno. Na adresi www.sfera.hr smještena je stranica Društva za znanstvenu fantastiku SFera, koje je, vjerovali ili ne osnovano 1976. godine. Od tada do danas djeluje kao neprofitna kulturna organizacija, s ciljem da združi ljude, prvenstveno djecu i mladež, koje interesira znanstvena fantastika, fantastika, horor i znanost općenito. Svoju djelatnost ostvaruje kroz razne projekte, od kojih izdvajamo nagradu SFera, koja se dodjeljuje od 1981. godine. Cilj nagrade je podizanje nivoa kvalitete, popularizacija i poticanje domaćeg SF stvaralaštva, a dodjeljuje se u desetak literarnih i likovnih kategorija. Osim toga, SFera organizira i godišnje okupljanje ljubitelja znanstvene fantastike, popularnu konferenciju Sferakon. Posebnu pažnju SFera posvećuje mladim ljubiteljima SF-a, pa svake godine uoči Sferakona organizira Natječaj za likovne i literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola. Sve detalje o projektima možete naći na stranici, kao i godišnje zbirke domaćih SF radova, sažetke radova objavljenih u biblioteci Sfera, te najstariji hrvatski fanzin Parsek. U svakom slučaju, puno zanimljivog štiva u kome bi svatko mogao naći bar nešto za sebe.
Još su dvije stranice koje zaslužuju pozornost. Prva je stranica osječke Udruge ljubitelja znanstvene fantastike i fantazije Gaia na adresi www.viagalactica.com. Inače, Via Galactica je naziv njihovog fanzina koji je nedavno došao i do broja 14. Premda ni Udruga ni fanzin nisu pretjerano aktivni, kako kaže njihov urednik u uvodu stranice, vijesti koje donose pune su korisnih linkova. Tako će vas kratka vijesti odvesti na nekoliko zanimljivih i pretežno stranih destinacija, na kojima će vam vrijeme proletjeti da nećete ni primijetiti. Što se fanzina tiče, naći ćete gomilu intervjua, eseja i priča, poneku pjesmu, ali i dobre slike i ilustracije.

NOSF
Poslasticu smo ostavili za kraj, a smjestila se na adresi www.nosf.net. Radi se o, po mnogima, najboljoj domaćoj SF stranici, prepunoj zanimljivih i informativnih materijala. Prva stvar koja upada u oči je da, iako se radi o SF stranici, vijesti koje donosi su iz širokog spektra tema, koje se na neki način dotiču znanosti ili znanstvene fantastike. Naći ćete tako vijesti iz astronomije, svijeta SF filma, misterija i tako dalje. Osim što se stranica ažurira svakodnevno, posebno nas je impresionirala mogućnost čitatelja da budu urednici vijesti. Dovoljno se registrirati na stranici i dobit ćete priliku da se i vaša vijest nađe na stranici. Tako je NOSF postao prvi veliki domaći SF community. Inače, NOSF je nastao kao poseban projekt jednog od urednika spomenute Via Galactica stranice. Prvotno je zamišljen kao mjesto gdje bi se objavljivale domaće SF pripovijetke, ali je putem prerastao u puno više. Oko 40-ak pisaca objavilo je svoja djela u 20 NOSF zbirki, dostupnih na stranici u pdf formatu. Osim priča dostupna ja i galerija zanimljivih SF ilustracija.
Interaktivnost je još jedan detalj stranice koji oduševljava. Korisnicima je dostupan bogat i aktivan forum, nedavno je instaliran i chat, a prijateljima možete poslati i ecard. Naravno, elektronske razglednice su na temu znanstvene fantastike, a dostupno je 6 različitih razglednica koje možete komponirati sa 9 različitih glazbenih podloga, od Dosjea X, Zvjezdanih staza do Istjerivača duhova i Indiane Jonesa. Svoje znanje znanstvene fantastike možete provjeriti i u seriji kvizova na stranici. Ako vam kojim slučajem materijali na stranici nisu dovoljni, u što iskreno sumnjamo, posjetite rubriku linkova. Pregledno, po kategorijama složeni linkovi odvest će vas na sve domaće SF stranice, online knjižare na kojima možete kupiti knjige SF tematike, stranice SF pisaca, najpoznatije svjetske SF stranice, te na još puno zanimljivih destinacija koje bi lako mogle završiti u vašim Favoritesima.

Zvjezdane staze
Pripadate li ljubiteljima Zvjezdanih staza ili Zvjezdanih ratova, domaći web je izuzetno bogat stranicama i informacijama o ova dva kultna serijala. Izdvajamo po dvije stranice za svaki serijal.
Star Trek Centar bio je hit od samog pojavljivanja prije nekoliko godina. Gotovo svakodnevno je donosio vijesti iz Trek svijeta, zanimljivosti, najave, a posebno popularne bile su recenzije epizoda. U vrijeme kada je državna dalekovidnica prikazivala jednu epizodu tjedno, u petak, nekoliko sati nakon epizode stranica bi često bila nedostupna zbog gomile korisnika koji su je htjeli posjetiti da pročitaju recenziju. Od tada pa do danas stranica je prošla uspona i padova, nekoliko redizajna i preseljenja, da bi se na kraju smjestila na adresi http://startrek.gamer.hr, dizajnirana kao LCARS računalo iz serije. Danas se razvila u prvi domaći Star Trek portal, aktualan, informativan i bogat. Vijesti iz svijeta Zvjezdanih staza koje vas čekaju na naslovnici samo su šlag na torti bogatog sadržaja. Posebno nam se svidjela rubrika Trekologija, u kojoj možete naći opise i karakteristike međuzvjezdanih brodova, vrsta, objašnjenja tehnologije i rječnik pojmova. Možete naučiti što znači koja boja uniforme, pročitati opise najpoznatijih bitaka i likova i naučiti Ferengijska pravila zarade. Neka od njih su mudra: "Besplatni savjeti su rijetko jeftini", neka filozofska: "Povjerenje je najveća obveza od svih", neka se neće svidjeti čitateljicama: "Žene i financije ne idu zajedno", a ocjenu za neka, poput "Uvijek vodi ljubav sa šef(ic)om" ostavljamo vama.
Od ostalih zanimljivosti izdvajamo recenzije i opise Star Trek knjiga i igara, koji su jako dobro napravljeni, te rubriku Briefings. Ona donosi komentare suradnika portala, intervjue sa glumcima iz serijala, ali i tekstove o nekim zanimljivostima iz povijesti serijala, ali i SF-a općenito. Pohvala ide i forumu, pogotovo činjenici da nije usko vezan uz Zvjezdane staze, već na njemu možete diskutirati i o ostalim SF serijama ili filmovima. No, uz sve pohvale stranici, ima i zamjeraka. One se prvenstveno odnose na rubriku epizode i filmovi. Što se epizoda tiče, za sada možete pročitati sadržaje ili recenzije manjeg broja iz serija Sljedeća generacija, Voyager i Enterprise. Filmovi su također siromašni, četiri od deset. Ipak, ta zamjerka neće dugo stajati, jer kako možete pročitati u okviru, urednici portala vrijedno rade na tome.

USS Croatia
Adresa www.usscroatia.hr dom je istoimene udruge ljubitelja Zvjezdanih staza. Stranicu vam preporučujemo ne toliko zbog sadržaja, pošto je veći dio još u izgradnji, već prvenstveno zbog toga što se radi o prvoj domaćoj Star Trek udruzi. Ne želimo time reći da je stranica loša, baš naprotiv, ostvari li se i pola od najavljenih planova bit će to još jedno bogato Star Trek odredište. Za sada ćete naći sve potrebne informacije o udruzi, uključujući i priču o jako dobrom fanzinu kojeg izdaju. Trenutno najzanimljiviji dio stranice je rubrika Holodeck, zamišljena kao mjesto za objavljivanje radova fanova. Trenutno nude dvije domaće epizode Star Treka u režiji svog člana Maria Martinisa. Radi se o amaterskom filmu, svojevrsnoj Star Trek parodiji, a dvije epizode ukupne težine 25 MB definitivno zaslužuju download. Od dostupnih materijala zapala nam je za oko priča o povijesti brodova imenom Enterprise, od prvog iz 1705. godine do onog iz drugog svjetskog rata, nakon kojeg stoji napomena "nastavit će se". I to je otprilike to. Pohvale za informacije o udruzi, pokude za previše Under construction obavijesti. No, s nestrpljenjem očekujemo dovršetak stranice, prvenstveno radi ambicioznih projekata kao online rječnika klingonskog, vulkanskog i bajoranskog jezika.

Mos Croatia
Ime svemirske luke Mos Eisley iz filma Zvjezdani ratovi Nova nada bila je inspiracija za Mos Croatia Spaceport, ime Udruge ljubitelja Star Warsa, čiji portal na adresi www.moscroatia.com je preporuka za home page svakom pravom fanu. Radi se o izvrsnom portalu, na kome ćete naučiti stvari i za koje niste znali da postoje u Zvjezdanim ratovima, te imati priliku komunicirati sa velikom grupom fanova na forumu, guestbooku, news grupi ili malim oglasima. Kad kažemo da je ovaj site informativan, zapravo ga vrijeđamo. Osim klasičnog sadržaja, vijesti iz SW svijeta i informacija o udruzi, naći ćete i dvije akademije, Jedi i Sith, sa svim što trebate znati o ovim dobrim i lošim dečkima. Radi se o originalnoj ideji, koja je izvrsno realizirana, pa zaslužuje i naše pohvale. Magije, kodeksi, povijest, kultura, pojmovnik … jednom kad se zadubite u to, budite spremni provesti puno vremena ispred monitora. A to je tek jedan mali dio. Drugi dio stranice koji zahtjeva i zaslužuje vrijeme su priče i eseji, unutar kojih ćete, uz ostalo, naći i upute kako izraditi Jedi oružja u kućnoj radinosti, te kako do Star Wars kolekcije, sa uputama kako sudjelovati na aukcijama figurica i suvenira.

Strar Wars enciklopedija
Premda je do sada nabrojan sadržaj impresivan, shvatite da to nije ništa dok ne otvorite neslužbenu Star Wars enciklopediju u sklopu Mos Croatia portala. Tu ćete pronaći najiscrpnije podatke o bilo kojem dijelu Star Wars univerzuma, sve na hrvatskom jeziku, složeno po abecedi i kategorijama, uz mogućnost pretraživanja. Događaji, droidi, letjelice, tehnologija, vrste, sve je tu. Izdvojit ćemo još kompletan spisak i recenzije Star Wars igara, vodič za roleplay igre, te kronologija rađena prema stripovima, novelama i filmovima.
Osim Mos Croatie, ljubitelji Star Wars igara mogu svoje pretraživače usmjeriti i na adresu http://starwars.gamer.hr, stranicu hrvatskog SW Game Centra. Stranica je još u izradi, materijala je jako malo, a i ono što je na stranici teško je dostupno zbog čestih problema sa bazom podataka. Ipak, na naslovnici stoji najava da će sve uskoro biti sređeno, pa u vrijeme kada ovo budete čitali možda će cijela stvar funkcionirati. Unatoč tome, stranicu smo izdvojili zbog bogatog foruma, sa preko 200 korisnika, te rubrike Download. U njoj ćete naći patcheve za igre, zabavne filmove, ali i linkove na stranice sa korisnim driverima i softverima koji će biti korisni svim igračima.

Zvjezdana vrata
Svjetla točka domaćeg SF weba smještena je na adresi http://free-bj.htnet.hr/crogate. Radi se o stranici posvećenoj seriji Zvjezdana vrata, koja je nastavak popularnog istoimenog kino hita iz 1994. U Egiptu je nađen veliki artefakt prstenastog oblika, za kojeg se otkriva da otvara crvotočinu do drugih takvih uređaja širom svemira. Film je prilično dobro prošao u našim kinima, stoga pomalo čudi što serija kod nas još nije otkupljena. No, bez obzira na to jeste li upoznati sa serijom i filmom ili ne, stranicu valja posjetiti čisto da se vidi kako entuzijazam pojedinca može rezultirati izvrsnim projektom. Ne samo da ćete naći sve pojedinosti o seriji, likovima, rasama, tehnologiji i tako dalje, već i subtitlove za četiri epizode koje je autor stranice sam preveo. Nalaze se u rubrici download, a preporučujemo da kliknete i na link ispod nje, kontakt, te pohvalite autora. Zaista je to zaslužio. Uspjeh filma, kasnije i serije pratili su i spinoffovi, StarGate Atlantis i animirani Infinity. Sve informacije o njima, kao i pokrenutim strip projektima naći ćete na stranici. Jedina zamjerka stranici ide za pomalo nespretan dizajn i navigaciju, ali na to se ipak brzo privikne. Pozitivnih dojmova je ipak puno više.

Link-O-Rama
Uz nabrojane stranice, na domaćem webu postoji još desetak drugih sa tematikom znanstvene fantastike, ali ipak nisu toliko impresivne kao opisane. Ne želimo time reći da nisu vrijedne posjeta, ali količinom informacija, redovitošću updatea i dizajnom ipak zaostaju. Stranice kluba ljubitelja znanstvene fantastike Aurora, http://www.posluh.hr/aurora, preporučujemo pošto se radi o organizatorima poznate domaće SF konvencije Rikon. Konvencija se održava svake godine u listopadu, ali u vrijeme pisanja ovog teksta nikakve informacije o Rikonu 2004. nisu dostupne na stranici. Za razliku od njih, Istrakon, Istarska SF konvencija na http://albus.ipazin.net/ nudi više materijala. Jedina loša vijest je da je ovogodišnja prošla, pa ćete morati čekati proljeće 2005. Ako se odlučite posjetiti je, na stranici ćete naći sve informacije o programu i satnici, upute za dolazak i smještaj. Kao zadnju izdvajamo i stranicu Kluba Jules Verne, smještenu na adresi www.ice.hr/davors/jvclub.htm. S obzirom na to da se radi o ocu znanstvene fantastike, lijepo je da i kod nas ima stranica posvećena njemu. Ono što ćete na njoj saznati, između ostalog, je i priča kako je ovaj veliki francuski pisac volio Hrvatsku, pa je u svojim knjigama koristio hrvatske likove i krajeve. Radnja romana Mathias Sandorf događa se dobrim dijelom u Hrvatskoj, u Pazinu, Rovinju i Dubrovniku.
Daljnje istraživanje domaćeg SF weba prepuštamo vama. Dovoljno je posjetiti rubriku linkova na bilo kojoj od opisanih stranica i od tamo krenuti na put. Nadamo se da će broj stranica i materijala o znanstvenoj fantastici rasti i dalje. Pojavi li se nešto novo, ili nađete nešto dobro što smo mi propustili, slobodno nam javite. Live long and prosper and may the force be with you!


Star Trek Centar

Koga najbolje pitati o stanju znanstvene fantastike na domaćem webu, ali i općenito kod nas, nego ljude koji su u tom poslu. Jedan u Rijeci, jedan u Splitu, ali zahvaljujući Internetu uspješno surađuju na domaćem portalu Zvjezdanih staza. Donosimo mali elektronski intervju sa Rankom Čopom i Miroslavom Bartulovićem.

Portal Star Trek Centar bio je hit od svog pojavljivanja, ali su ga u početku vodili drugi ljudi. Putem su ga pratili određeni problemi, promijenila se i ekipa. Što se sve događalo i kako ste vi preuzeli projekt?
Ranko: Sredinom 1999. sam na Internetu nabasao na Star Trek Centar, i to u jednoj igraonici u Rijeci. Nekoliko mjeseci kasnije sam nabavio modem i postao suradnikom STC-a, čiji je urednik bio Dino Mileta, bez kojega sve ovo danas ne bi vjerojatno ni postojalo. Tadašnja domena je bila startrek.croadria.com, ali uskoro smo prešli na domenu st-trek.net. Prva stvar koju sam napisao je bila recenzija igre Klingon Academy. Dobili smo nagradu na CARNet-ovom natječaju CUC i u VIDI-jevom izboru 100 najboljih stranica HR weba, oboje 2000. godine. (Izabrani u pc chip Best of HR web za 2003! - op. au.) Početkom 2001. imali smo havariju servera i cjelokupni STC je izbrisan. Srećom, dobar dio svega je bio na našim računalima. Tada sam negdje preuzeo uređivanje STC-a. Nakon što je Dino za otišao iz projekta, početkom 2002. smo se prebacili na Gamerov server, na čemu se zahvaljujem Gandalfu, gdje smo i dan danas, na adresi startrek.gamer.hr.
Miroslav: Ja sam se u rad STC Foruma uključio prije godinu i pol dana, dok sam na projektu izgradnje STC-a posebno aktivan u proteklih pola godine.

Kako ST Centar kotira kod posjetitelja?
Ranko: Od ožujka 2002. kad smo STC pokrenuli sa Gamera, do danas smo imali ukupno 70 tisuća hitova na naslovnicu, što bi značilo da imamo prosječno 2400 posjetitelja mjesečno. Ne treba zaboraviti niti naš STC Forum, koji je jedan od najposjećenijih SF foruma u Hrvatskoj, sa dvjestotinjak postova dnevno. Rekord posjećenosti mu je bio u ožujku ove godine, kad je ukupno bilo preko 120 tisuća hitova na forum.

Hoće li uskoro site biti dovršen, prvenstveno mislim na sadržaje epizoda i recenzije?
Miroslav: U tijeku je velika akcija redizajniranja cjelokupnog portala. Naš webmaster Anri već stvara novi vizualni identitet STC-a, ali koji će i dalje zadržati svoj karakteristični LCARS izgled. U roku od mjesec dana planiramo uploadati detaljne sadržaje preko 500 epizoda. Ostale epizode, a riječ je oko 150 epizoda, nastojati ćemo uploadati do početka listopada, ili najkasnije do sredine tog mjeseca. Osim, epizoda uploadati će se i oko 40 do 50 novih članaka, sa životopisima likova, opisima rasa, recenzijama igara, intervjuima i slično. Nakon što napišemo sadržaje, ozbiljno ćemo se posvetiti pisanju opsežnih recenzija svih epizoda.

Kakvi su daljnji planovi za STC?

Miroslav: Daljnji planovi su zaista ambiciozni. Želimo dopuniti sadržaj STC-a životopisima velikog broja likova, glavnih i sporednih, koji su se pojavili u svim Star Trek serijama. Planiramo detaljno obraditi sve Star Trek filmove, počevši od sadržaja, preko ekipe, recenzija, nagrada, detaljnog box-officea, pa sve do zanimljivosti. U planu nam je i uvođenje sekcije Star Trek Trivia koja bi se bavila brojnim zanimljivostima vezanim uz Star Trek, njegove glumce, fanove, humor i slično. Planiramo napisati i detaljan rječnik koji bi obuhvatio gotovo sve pojmove bitne za Star Trek. Uglavnom, cilj nam je biti najjači i najveći Star Trek portal u Hrvatskoj, ali i šire.
Ranko: I naravno, potruditi se da to sve bude pravopisno i gramatički korektno.

Kao ljudi koji su u centru SF događanja u RH, kako vidite našu scenu, koliko je SF popularan i koliko ga ljudi vole? Kakvo mjesto u svemu tome imaju Zvjezdane staze i postoje li kakva "neprijateljstva" sa fanovima Zvjezdanih ratova?
Miroslav: Riječ je o zaista složenom pitanju, na koje se može odgovoriti s različitih aspekata. Ako promatramo cjelokupno hrvatsko pučanstvo, onda, nažalost, moram konstatirati kako se kod velikog broja ljudi, i to ne samo onih starijih, doživljava SK kao nešto pomalo naivno i bedasto. Tu je više riječ o nerazumijevanju SF tematike, negoli o samoj odbojnosti prema navedenoj. Veliki broj ljudi brka Star Trek i Star Wars, što u najvećem broju slučajeva ide upravo na štetu Star Treka. Naime, Star Trek ima za cilj pokazati moguću budućnost čovječanstva, bilo u tehnološkom, bilo u društvenom pogledu. Pritom se osnovne postavke Star Treka, posebice one tehnološke, teleportacija, warp pogon, univerzalni prevoditelj itd., baziraju na teoretskim premisama moderne znanosti, ili barem nisu u koliziji s njima.
U društvenom pogledu, Star Trek promiče suradnju i mirno rješavanje sukoba kad je god to moguće. Za razliku od toga, Star Wars, Zvjezdani ratovi, koji nisu čisti SF, već mješavina SF-a i fantasya, samim svojim nazivom bitno odstupa od osnovnih vrednota Star Treka. Uostalom, Lucas nikad nije imao za cilj stvoriti djelo koje će jačati svijest ljudi o zajedničkoj suradnji u istraživanju nepoznatog i prevladavanju međusobnih razlika, kao što je to bio slučaj s tvorcem Star Treka Geneom Roddenberyjem, Lucas je, jednostavno rečeno, stvorio dobru zabavu. Stoga za mene jednostavno ne može biti sukoba između Star Treka i Star Warsa, jer se radi o međusobno različitim koncepcijama.
Ranko: Ja mislim da je kod nas SF općenito uvijek bio relativno popularan, no tako nije bilo i sa Star Trekom sve do prije otprilike dvije godine, kad je HRT napokon odlučio prikazati kvalitetne ST serijale, od originalne postave, preko Next Generation do Deep Space 9. Čini mi se da je pogotovo sa emitiranjem serije Deep Space Nine popularnost porasla, jer je upravo ta serija nekako najbliža realnosti, nema happy enda u svakoj epizodi. Možda je najbolji alat za mjerenje gledanosti newsgrupa hr.rec.sf.startrek, koja je po broju postova dnevno znala premašiti i hr.comp.hardver, inače grupu s najvećim brojem postova.

Star Trek Centar je aktivan i u promicanju ostalih SF serija, i u tim akcijama ste često u kontaktu ali i sukobu sa HRT-om. Ima li kakvih pomaka tu?
Miroslav: U proteklih nekoliko godina članovi STC Foruma nastojali su dovesti čitavi Star Trek na HRT, u čemu su u konačnici i uspjeli. Djelovanjem na HRT Forumu, drugim forumima, kao i pisanjem tisuća mailova na adrese urednika HRT-a, uspjeli smo u tome. Međutim, naši se napori nisu zaustavili. Budući da je HRT stavljao Star Trek u očajno loše termine, iz dana u dan mijenjao termine prikazivanja, a nekoliko puta prekinuo prikazivanje epizoda bez ikakve najave kako bi mogli gledati Sabor, morali smo ponovno lobirati kod HRT-a, koji nam je nakon velikih muka ipak stabilizirao termin serije. Unatoč problemima sa HRT-om, odgovorno tvrdim kako su oni ipak najbolja TV kuća u zemlji jer su jedini izišli u susret našim željama dok su nas ostale TV kuće potpuno ignorirale. U posljednje su vrijeme članovi foruma pokrenuli akciju za otkup SF serija Zvjezdana vrata, Stargate SG-1 i Farscape od strane HRT-a. U kontaktima s gospodinom Đelom Hadžiselimovićem, koji nas je uvijek spreman saslušati, da se naslutiti kako bi HRT nakon reprize Voyagera i prikazivanja prve tri sezone Enterprisea, lako mogao otkupiti Stargate SG-1.


Što bi vi osobno iz ST svijeta rado vidjeli u pravom svijetu, od tehnologije do stila života?
Miroslav: Kao što sam već istakao, Star Trek je slika moguće budućnosti čovječanstva. Neka od tehnoloških dostignuća u Star Treku već su u uporabi. Banalni primjer je i mobilni telefon. S druge strane, dostignuća poput teleportacije, warp pogona, replikatora, danas se čine nemogućima za veliki broj ljudi. Međutim, nedavno je uspješno izvedena teleportacija niza fotona koja će jednog dana zasigurno pružiti mogućnost teleportacije neživih tvari (vidi pc chip 98/99, op. au). Isto tako, warp pogon kao pogonsko gorivo koristi antimateriju koja u dodiru s materijom stvara ogromnu količinu energije potrebnu za pogon broda. Znanstvenici su prije nekoliko godina uspješno stvorili antimateriju koristeći se ubrzivačima čestica. Poznato je kako NASA-in Jet Propulsion Laboratory, JPL, već razvija teoretske osnove za skladištenje antimaterije, a s ciljem korištenja kao pogonskog goriva u budućnosti. Osim toga, nekoliko NASA-inih fizičara nedavno je dokazalo kako je teoretski moguće stvoriti tzv. warp mjehur oko broda koji bi ga gurnuo u nabor prostora i na taj mu način omogućio putovanje svojevrsnom prečicom između dvije točke u normalnom prostoru. Kad govorimo o postojanju izvanzemaljskog života sličnog našem, dakle o postojanju humanoidnih oblika života na drugim planetima, posljednje znanstvene teorije potvrđuju kako humanoidni oblici života imaju najveće evolucijske šanse (što ne znači kako ne postoje i ne-humanoidni oblici života). Što se tiče stila života u Star Treku, za nadati se je kako će čovječanstvo dosegnuti ideale zajedništva, mira i života u svijetu bez gladi i patnje.
Ranko: Rado bih vidio miran suživot svih stanovnika Zemlje, bez potrebe za ratovima i sukobima, iako mi se čini da to neću tako skoro vidjeti.Mos Croatia

Našem pozivu za inside pogled u hrvatski doživljaj znanstvene fantastike rado i brzo su se odazvali i ljubitelji Zvjezdanih ratova iz udruge Mos Croatia. Lighty, predsjednik MCS i Sarlacc, jedan od urednika, poslali su svoje odgovore za elektronski intervju.

Za početak, malo detalja o nastanku i razvoju Mos Croatia stranice.
Web stranice Mos Croatia Spaceporta nastale su početkom 2001. godine, nedugo nakon što su se na neformalnim druženjima počeli okupljati ljubitelji Star Wars sage u Hrvata. Prvi vizualno atraktivniji, ali i korisniji feature na stranici bila je ICQ lista - Hr Wing Squadron. Sasvim posluživši svrsi, odjednom se na gomilici našao povelik broj fanova zainteresiranih za suradnju. Lagano su počele nastajati priče, eseji, recenzije, mala enciklopedija - sve zanimljivo, ali još nedovoljno za pravu ekspanziju koja je krenula pred premijeru Epizode I, kada je MCS počeo poprimati obrise pravog community portala.
Iza same stranice stoji mali broj ljudi, prvenstveno sa ulogom programera. Međusobnom suradnjom i organiziranjem svih zainteresiranih fanova nastaju novi segmenti stranice, kao Kronologija, sa detaljnim opisima pojedinih knjiga ili stripova, ili pak Sith i Jedi Akademija. Spomenute, ali i sve ostale sadržaje, PC/PSX igrice, TCG i CCG, roleplaying, stvaraju fanovi koji se sami zainteresiraju za aktivnost na nekom dijelu stranice. Ekipa MCS-a je u svakom trenutku spremna savjetom, uređenjem, lekturom i inim pomoći da se njihovi uraci pojave na portalu. Enciklopedija, koja u ovom trenutku broji preko 500 unosa, pravi je primjer takvog rada. Ne smijemo zaboraviti spomenuti i forum, koji se neprestance mijenja i raste brojem korisnika, kojih je trenutno preko 250. On daje konačan pečat jednog pravog community portala i mogućnost rasprave o baš svakom segmentu Star Warsa koji nekom može pasti na pamet, uključujući i suradnju sa drugim tematski sličnim udrugama.

Tematski slične su i Zvjezdane staze, ali se često priča o nerazumijevanju između fanova, Koliko je istine u tome, i kako kod nas surađuju SF udruge?
Bitno je napomenuti da su stranice Mos Croatia Spaceport, odnosno MCS, nastale kao plod nastojanja da se aktivnosti Udruge, kao i rasprave o Zvjezdanim ratovima, približe brojnim fanovima koji se nalaze izvan Zagreba i koji zbog toga nisu u mogućnosti prisustvovati redovnim tjednim sastancima. Onda je nastala ideja povezivanja i suradnje s drugim udrugama. Kao i svugdje, ljudski su ponos i ego učinili svoje, pa su svojevremeno na HR newsima vođene žučne rasprave oko toga treba li ili ne suradnja među udrugama. Pomalo je smiješno da su se oko suradnje najprije složile Star Wars i Star Trek udruge, (naknadno se priključila i udruga Red Srebrnog Zmaja), kojima se najčešće imputira međusobni animozitet. Najstarija SF udruga na ovim prostorima Sfera, najblaže rečeno, nije bila zainteresirana za suradnju.
Spomenuvši ST udrugu USS Croatia (www.usscroatia.hr) , moramo odmah reći da sa njima izvrsno surađujemo i družimo se i tako je eto Hrvatska na neki način izuzetak, jer su svjetski trendovi orijentirani na međusobno prepucavanje na relaciji Star Wars - Star Ttrek. Valja odmah napomenuti da je animozitet utoliko neopravdan time što Zvjezdani ratovi i nisu zamišljeni kao SF, nego kao klasični mit o borbi dobra i zla koji je jednostavno postavljen u moderno okruženje, odnosno moderna je tehnologija primamljiva scenografija i ništa više od toga. Za razliku od Zvjezdanih ratova, u Stazama se upravo cijela radnja vrti oko znanosti, odnosno kvazi-znanosti i tehnologije budućnosti.
Bitna je razlika između Star Wars i Star Trek fanova u načinu gledanja na svijet. Pokazalo se da su SW fanovi najčešće down to earth ljudi koji prihvaćaju realnost kojom vlada ljudska pohlepa i zloća. Ponekad se čak zna i reći da je Star Wars univerzum "prljav i grub". Fanovi Treka radije maštaju o nekoj budućoj tehno-utopiji, idealiziranom, pomalo sterilnom svijetu budućnosti. Međutim, sve to nas ne sprječava da se međusobno družimo i, uz pomalo dobronamjernih podbadanja na temu Wars vs. Trek, dobro zabavljamo.

Zabava SF fanova odmah asocira na konvencije, koje su u svijetu najrašireniji oblik druženja fanova, ali i mjesto za učenje novih stvari o SF-u. Kakva je situacija kod nas?
Što se tiče domaćih konvencija, posljednjih se godina sve značajno svelo na zagrebački SFerakon u organizaciji Sfere i na pazinski Istrakon u organizaciji Albus-a (http://albus.ipazin.net). Što se tiče Sferakona, može se govoriti o pomalo okoštaloj i vrlo nefleksibilnoj manifestaciji koja je doduše zadržala ozbiljniji pristup SF materiji, gdje su predavanja najčešće on-topic, ali je zato poprilično izgubila na zabavnosti. Uglavnom, Sferakon je mjesto gdje se idu poslušati predavanja i pogledati poneki rijetko zanimljivi film. S druge strane Istrakon je vrlo mlada konvencija koja se orijentirala na druženje fanova i zabavu, a samim time je vrlo brzo stekla stalne posjetitelje iz Hrvatske, pa čak i ponekog zalutalog inozemnog fana željnog dobre zabave. Predavanja na Istrakonu, osim nekoliko časnih izuzetaka, niske su kvalitete, ali druženje i zabava među posjetiteljima je daleko ispred Sferakona. Uglavnom, sve se svodi na slijedeće: koga zanima ozbiljniji pristup tematici posjetit će Sferakon, a koga zanima druženje i zabava svakako će posjetiti Istrakon.

Kako vi doživljavate SF scenu u Hrvatskoj?
Iz ranije navedenih činjenica, s pravom se može zaključiti kako je SF scena kod nas poprilično mala i slaba. Dapače, sa poplavom narodnjaka, Supernove i nogometa, SF, fantasy i slične alternative stjerane su u gotovo potpunu anonimnost, a kao alternativne kulture poznate su gotovo isključivo ljudima urbanog okruženja, koji su i sami pomalo marginalizirani posljednjih petnaestak godina. Zato ne čudi da se na televizijama u Hrvatskoj prikazuje vrlo mali broj SF serija i filmova, s izuzetkom već toliko puta repriziranih Zvjezdanih staza, a prijevodi stranih SF romana su još uvijek iznimka, prije nego pravilo. Moglo bi se reći da je stanje SF-a pokazatelj urbane kulture pojedinih zemalja, tim više što se SF vrlo snažno naslanja na znanost, sociologiju i psihologiju, a koga bi to zanimalo kad imamo Supernovu, razne Coca Cola partye i što još sve ne. Mi, eto, gledamo SF filmove, čitamo knjige, raspravljamo o tome i uopće se dobro zabavljamo, radije nego da pomahnitalo urlamo na tribinama, gađamo suca bocom u glavu i malo razbijamo tramvaje. Svatko, eto, ima svoje veselje.


SF online shop

Spadate li u okorjele ljubitelje znanstvene fantastike, same web stranice s tom tematikom vam vjerojatno neće biti dovoljne. Časopise, knjige, filmovi, ali i makete i figurice sa likovima iz vaše omiljene SF serije možete naći i kod nas. Knjižara Algoritam www.algoritam.hr zadovoljit će vaše potrebe za knjigama, časopisima i filmovima. Bogato je opremljena, a proizvode možete naručiti i online. Ista je stvar sa kultnim dućanom More Comics, www.morecomics.hr, u kome možete kupiti ili naručiti i figurice i makete. Inače, ova dva dućana često imaju različite cijene, pa nije loše posjetiti oba, jer možete uštediti i nešto novca. Ponuda svjetskih online knjižara, poput Amazona, je također velika, ali tu savjetujemo oprez. Naime, iskustva ljudi koji naručuju knjige ili DVD-e iz inozemstva, a u vezi s plaćanjem carine, su različita. Nekad se zna dogoditi da za istu knjigu jedna osoba plati carinu, a druga ne. Stoga preporučujemo da se prvo raspitate za nabavu u domaćim knjižarama, a onda u inozemstvu.
Želite li možda Zvjezdane staze ili ratove čitati na hrvatskom jeziku, i to je moguće. Naime, Neobična naklada, www.neobicnanaklada.hr, izdaje serijal Star Wars knjiga na hrvatskom, a u pripremi je i serijal knjiga Zvjezdanih staza na hrvatskom. Do Božića će na policama biti prva, i to izvrsna knjiga Federation, koju čitatelji smatraju jednom od najboljih ikada napisanih.


Uss Croatia

Stranice Udruge USS Croatia smo i hvalili ali i kudili, prvenstveno zbog činjenice da već neko vrijeme nisu dovršene. Zašto je to tako i kakvi su planovi za budućnost javio nam je Miroslav Stankić iz Udruge ljubitelja Zvjezdanih staza USS Croatia.

Potpuno nove stranice su već duže vrijeme u procesu izrade. Potpuni redizajn je velik zahvat i kao sto je običaj u takvim situacijama, stvari se zavuku. Među sadržajima koje pripremamo su recenzije svih epizoda i filmova, galerija slika vezana uz udrugu, popis događaja u kojima smo sudjelovali, opsežna baza podataka i linkova.
Što se planova za Udrugu tiče prvenstveno namjeravamo povećati broj sadržaja koje udruga može pružiti svojim članovima. Tako će. npr. u 10. mjesecu biti šivane nove uniforme za članove, arhiva bi se trebala drastičnije povećati, počinjemo naručivati Star Trek sitnice i suvenire za članove i tako dalje.

Također nam je ponudio svoje viđenje SF scene u Hrvatskoj.
Zadnjih godina se SF u Hrvata popravlja. Najbolji pokazatelj toga je sve veći broj serija i filmova SF tematike na televiziji. Tu prvenstveno mislim na HRT, ali i Novu, dok RTL dosta kaska za njima. Ljudi na odgovornim mjestima su primijetili zanimanje za znanstvenu fantastiku, kroz e-mailove, pisma, telefonske pozive, forume, te su počeli usklađivati svoj program s time. Tako je na primjer HRT pustio skoro cijele Zvjezdane Staze! To se po meni prije nekoliko godina ne bi moglo dogoditi.

^ vrh ^

// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\