Internet / Objavljeno u pcchip 121 lipanj 2005.

Dizajn i lifestyle e-zines

Stylish web

S obzirom na to da domaći web i mediji nisu najsretniji način da ljubitelji dizajna, mode, fotografije i lifestylea dođu do zanimljivih informacija, izdvojili smo nekoliko elektronskih magazina koji će ne samo zadovoljiti ljubitelje, već i one koji ih posjete iz puke znatiželje.

Piše: Dražen Jurman

Domaći ljubitelji dizajna, arhitekture, fotografije i mode, onoga što često zovemo urbani stil života nisu u sretnom položaju što se tiče informacija, vijesti i zanimljivosti o događanjima iz tih područja. Dnevne novine i razni časopisi zanimljive tekstove donose na kapaljku, dok su televizijske emisije posebna priča, pošto se uglavnom vrte oko tračeva i (kvazi) jet seta. Srećom, živimo u dobu Interneta. Elektronskih magazina i portala koji se bave dizajnom i lifestylom priličan je broj, pa svatko može naći nešto za sebe. Na žalost, neki od izvrsnih elektronskih magazina nisu na engleskom jeziku, ali govorite li na primjer talijanski ili švedski jezik, evo i idealne prilike da ga vježbate. Ipak, u moru online magazina teško se snaći i izabrati one koje se ističu nečim posebnim. Čak ni tražilice za to nisu zahvalne, jer će vam izbaciti sve i svašta upišete li neki od pojmova iz prve rečenice ovog teksta, ili pak njihovu kombinaciju. Stoga ćemo vam bar malo pokušati olakšati potragu. Napominjemo da mnogi od ovdje spomenutih online magazina donose široki spektar informacija, koje često izlaze iz kruga dizajna ili lifestylea, ili ih pak kombiniraju sa drugim područjima, poput tehnologije, putovanja, automobilizma, glazbe i tako dalje. Stoga preporučujemo da izdvojite malo vremena i prosurfate obrađenim stranicama, jer svaka nosi neko svoje iznenađenje. Naš pregled počinjemo sa, prema mnogima, najboljim elektronskim i papirnatim magazinom tog tipa, Wallpaperom.

Wallpaper svijet
Kanađanin Tylera Brulea, pokretač čuvenog i kultnog dizajnerskog časopisa Wallpaper (www.wallpaper.com) zaista je guru stila, kako ga zovu. Od malih nogu borio se protiv  ružnoće, uz jedan cilj - stvoriti novi stil života. Ideja da pokrene časopis koji će se baviti dizajnom interijera pala mu je na pamet prije osam godina, kada je bio prisiljen napustiti posao reportera budući da je u Afganistanu bio ranjen u ruku. Kako je veći dio vremena morao provoditi kod kuće, Tyler je odlučio da svoj boravak u njoj učini savršenim estetskim užitkom. Rezultat je Wallpaper, časopis koji je u kratko vrijeme postao biblija dobrog ukusa, uz fantastičnu mjesečnu prodaju od preko 200 000 primjeraka. Wallapeper, kako u svom tiskanom tako i online izdanju pokriva teme dizajna, uređenja interijera, arhitekture, stila života, putovanja i svih onih stvari koje možete vezati uz pojam urbanog stila života, koga Brule već svojata kao Wallpaper lifestyle. Premda je online izdanje malo šturije od tiskanog, predstavlja pravi užitak jer tekstovi nisu predugi, a u "malo riječi puno reći" je zaštitni znak Wallpapera od njegovog osnutka. Ono što nam se posebno sviđa je činjenica da svaki tekst prati dio Information, u kojem možete naći relevantne linkove na materijal iz teksta. Tako da ako vas neka tema posebno zaintrigira, lako možete naći dodatne informacije. Osim toga, Information daje mogućnost da pristupite svim tekstovima određene tematike, Bookmarka pojedinog teksta, slanja linka prijateljima, ili prebacivanja teksta u printer friendly verziju. Pohvala ide i izvrsnoj tražilici, koja omogućava pretragu po temama, autorima, ključnoj riječi i abecedi. Jedina zamjerka koju bi mu mogli naći je povremeno iskakanje pop up prozora koji nudi mogućnost pretplate na tiskano izdanje Wallpapera. Sve skupa upakirano je u atraktivan i user friendly dizajn. O sadržaju nećemo puno, jer se zaista sve isplati pogledati, ako ne i pročitati. Wallpaper garantira da će svatko naći nešto za sebe. Od članaka aktualnih u vrijeme pisanja ovog teksta, a koje ćete lako naći i u vrijeme kada ga budete čitali ukratko izdvajamo priču o Pininfarininom konceptu Maseratijevog Birdcage, za ljubitelja automobila, pogled na Virgin Atlantic Clubhouse restoran u Hong Konga, za ljubitelje dizajna. Ako volite i jedno i drugo, provjerite kako izgleda nova tvornica BMW automobila koju potpisuje poznata arhitektica Zana Hadid. Bez obzira zanima li vas design i/ili lifestyle, www.wallpaper.com zaslužuje mjesto među vašim favoritima.

O svemu i svačemu
Dok je Wallpaper magazin za svakog, to ne bi baš mogli reći i za ThisIsMagazine (www.thisisamagazine.com). Radi se o besplatnoj online publikaciji o, doslovce, svemu i svačemu što je autorima palo na pamet. Oni sami za njega kažu da to nije magazine, jer ima i riječi i fotografije i slike unutra. Odmah upozorenje, dolazak na stranicu vas može zbuniti, pomalo je nepregledna i nerazumljiva, međutim ThisIsMagazine se zapravo distribuira u pdf ili pps (powerpoint) formatima, koje preuzimate u obliku zipirane datoteke sa stranica. Dostupne su dvije verzije, za pc i Mac računala. I onda slijedi iznenađenje, jer su izdanja ThisIsMagazinea teška i po 300 stranica. Ipak, u njemu neće uživati svi, jer dobar dio toga spada u takozvanu konceptualnu umjetnost, ali ljubitelji grafičkog dizajna, mode i fotografije doći će na svoje, jer su neki od radova zaista impresivni i zanimljivi. Također ćete naći i priličan broj šala crnog humora, pa ako imate strpljenja preletjeti kroz 300 stranica u potrazi za 20 sa ismijavanjem, na primjer, biblioteke Pamele Anderson ili govora Georgea Busha, nećete zažaliti.

ZooZoom
Na pitanje koji je najbolji modni online magazin mnogi će reći ZooZoom (www.zoozoom.com), i vjerojatno neće pogriješiti. Štoviše, nagrada Webby u kategoriji Fashion koji je ZooZoom osvojio 2002. to samo dokazuje. Krase ga prekrasne originalne fotografije, poneki video i glazbeni uradak, složeni u kategorije Fashion, Beauty i Culture. Izdvajamo ovu posljednju kategoriju, jer nas u malo teksta i puno fotografija vodi na put oko svijeta, onog kakvog vide umjetnici, ali i onog pravog, tužnog, za kakav često i zaboravimo da postoji. Takav donosi fotograf Scott Harrison, američki fotograf koji se ukrcao na Anastasis, brod bolnicu koji krstari zemljama trećeg svijeta i pruža prijeko potrebnu medicinsku pomoć njihovim stanovnicima. Fantastičan pictorial, uz kratke prateće komentare doslovno ostavlja bez daha, pa preporučujemo da ga pogledate. Tražite li malo "lakše" materijale, provjerite serije fotografija u rubrici Beauty, i uživajte u novim kupaćim kostimima Calvina Kleina (ili manekenkama koje ih predstavljaju), fotografijama sa New York Fashion Weeka i tako dalje. Još je jedna zanimljivost ove stranice, dašak originalnosti na kojeg bi pažnju trebali obratiti svi oni koji se bave online oglašavanjem. Naime, dok ste u glavnom izborniku ZooZooma, on zauzima otprilike trećinu ekrana, dok dvije trećine zauzima reklama. Međutim, svaka od njih ima glazbenu podlogu s kojom se možete igrati, na način da uključujete ili isključujete određene glazbene dionice, poput bassa, shyntha i slično. Brzo ćete se uhvatiti kako eksperimentirate sa zvukovima u podlozi reklama i shvatiti da ovaj vid oglašavanja i nije tako naporan. Ipak, glavni adut ZooZooma su fantastične fotografije koje preporučujemo svim ljubiteljima lijepog.

DesignBoom
Dizajn, dizajn i samo dizajn najbolje opisuje stranicu DesignBoom na adresi www.designboom.com. Premda stranica o dizajnu, ne može se pohvaliti istim, koji nije mijenjan već godinama i ne spada u kategoriju spektakularnih, ali odmah na glavnoj stranici vidite sve kategorije i prateće tekstove u njima, pa se odmah možete baciti na čitanje. Uostalom, sami tvorci ove stranice tvrde da je njena prva namjena prezentiranje informacija o dizajnerima i njihovim projektima, i da je upravo to ono na što čitatelj treba biti fokusiran. I u pravu su, jer ćete na jednom mjestu naći baš sve iz svijeta dizajna. Od informacija o novitetima i produktima, preko intervjua i biografija najpoznatijih svjetskih dizajnera do iscrpnih izvještaja tekstom i slikom sa svih najpoznatijih sajmova u svijetu. Međutim, to je samo dio sadržaja, ono što je posebno pohvalno su rubrike Education i Competition. Education je, kako i sam naziv kaže, edukativni, e-learning dio koji je namijenjen dizajnerima i početnicima koji se žele specijalizirati u jednom dijelu dizajna ili samo naučiti neke osnove dizajniranja određenih objekata ili produkata. Ipak, treba imati na umu da se plaća, i to od 20 do 60 dolara, ovisno o kursu. Competition je prilika mladim dizajnerima da se proslave na lak i jednostavan način. Pratite raspisivanje natječaja na određenu temu na DesingBoom stranicama, napravite svoj projekt i pošaljite. Specijalizirani žiri na kraju natječaja daje svoje ocjene, a pobjednici potpisuju ugovor sa organizatorom natječaja. A oni su odreda jake kompanije, od recentnih natječaja izdvajamo torbice za Nokia telefone ili koncept bara za proizvođača piva Becks.
Nije ni to sve, jer osim pukog praćenja informacija i događanja, DesignBoom nudi mogućnost sudjelovanja, preko nedavno otvorenog webloga, online shop nudi mogućnost kupnje raznih artikala, postera, knjiga, eduktaivnih CD ROM-ova i tako dalje. 

Domus
Puno arhitekture, nešto manje dizajna i pomalo svega ostalog karakterizira Domus (www.domusweb.it), online izdanje jednog od najstarijih svjetskih časopisa ove tematike, čiji je prvi broj izašao, vjerovali ili ne, još 1928. godine. Kao i tiskano izdanje, Domus online izlazi dvojezično, na talijanskom i engleskom jeziku, što nudi priliku i vježbanja jezika, uz uživanje u izuzetno kvalitetnim tekstovima, posebice onima s tematikom arhitekture. Krase ih široki aspekt tema, koje su obrađene kvalitetno i široko, uz gomilu pratećih fotografija, pa ako vam se i ne čitaju dugački tekstovi, posegnite za onom da slika vrijedi tisuću riječi. Pohvala ide i čestom osvježavanju stranice, pa ćete mjesečno dobiti između desetak i dvadesetak novih, kvalitetnih tekstova. Osim toga, Domus nudi mogućnost skidanja svojih važnijih izdanja u pdf formatu, za što ćete se, kao i za pristup nekim drugim materijalima, morati besplatno registrirati. Posebnu pažnju Domus pridaje najvećim svjetskim sajmovima i izložbama sa temom dizajna i arhitekture. Kvantitativno nećete naći toliko njih kao kod DesignBooma, ali zato će vas kvaliteta iznenaditi, jer su svi obrađeni do najsitnijeg detalja.

Clandestina
Clandestina je također dvojezična stranica, samo na engleskom i španjolskom jeziku. Samim dolaskom na www.clandestina.com nudi vam se izbor između publikacija Colors, Trips i Dreams. Colors je namijenjena grafičkim dizajnerima, te u svakom izdanju predstavlja radove i ilustracije pet dizajnera. Trips je online galerija fotografija različitih gradova i destinacija koju svakako vrijedi posjetiti. Čak je 34 Trips publikacije, a svaka donosi radove pet fotografa, od kojih će vas mnogi ostaviti bez dana čak i ako niste veliki ljubitelj fotografije. Dreams je relativno novi dio, tek su objavljene tri publikacije, a namijenjen je konceptualnim umjetnicima koji kombiniraju tekst sa fotografijama i ilustracijama. Clandestina vam neće ponuditi gotovo ništa materijala za čitanje, sve su radovi dizajnera, ali svakako posjetite bogatu sekciju linkova, koji će vas odvesti na osobne stranice dizajnera i umjetnika čiji su radovi izloženi na Clandestini.

Magwerk
Kvalitetno, raznovrsno, kreativno, cool… samo su neki od opisa za Magwerk (www.magwerk.com). Premda je na webu manje od godinu i pol dana, Magwerk se diči sa desetak nagrada, koje zahvaljuje originalnom konceptu. Kao prvo, nudi vam na izbor tri online magazina. PlayMusic okrenut je glazbi i lifestylu, dok se Probe bavi računalnim igricama. Oba možete čitati na engleskom, švedskom i norveškom jeziku. Treći je Encore, magazin posvećen umjetnosti i dizajnu, u kome možete uživati na engleskom ili njemačkom jeziku. Kada kažemo da se radi o online magazinima, onda tako i mislimo. Naime, izgledaju kao magazin, samo što ga čitate u elektronskom obliku, od naslovnice, pa stranicu po stranicu do kraja, sa reklamama, tekstovima i svime što čini magazin. Krećete se kroz njega ili klikom u donji desni kut stranice, na istom mjestu na kojem okrećete stranicu tiskanom magazina, ili pak klikom na diskretni navigacijski bar u dnu stranice, kojim prelazite na sljedeću ili bilo koju drugu stranicu. Dok mišem prelazite po navigaciji, možete vidjeti kratki sadržaj dotične stranice, pa uvijek znate gdje ste i što vas čeka. Magazini su zaista bogati, između 60 i 150 stranica. Neke od tekstova prati i interaktivnost, mogućnost da čitatelji ostave komentar ili pak multimedijalni dodatci u obliku kratkih klipova vezanih uz tekst. Premda su sva tri više nego zanimljiva, nekako nas je Encore najviše impresionirao, jer osim činjenice da je najveći i pokriva najširi spektar tema, i vizualno je najatraktivniji. U vrijeme pisanja ovog teksta aktualan je bio Encore broj 9, iz kojeg izdvajamo veliki intervju sa pionirom računalne animacije, Micha Kleinom, čiji radovi, pogotovo ilustracija žena, vas neće ostaviti ravnodušnim.
PlayMusic siromašniji je brojem stranica, ali ljubitelji glazbe naći će sasvim dovoljno materijala. Uz predstavljanje izvođača i izdavačkih kuća različitih žanrova, svaki tekst prati glazbena podloga, kvalitetni linkovi, mogućnost online kupnje i tako dalje. Jedan savjet: kada god vam PlayMusic ponudi da neku stvar preporučite prijatelju preko online formulara sa njihovih stranica, učinite to. Time ulazite u bubanj za bogate nagradne igre koje prate svaki broj. Gameri će doći na svoje u Probe magazinu, kome nije odolio ni autor teksta, koji nije veliki ljubitelj igara. Zašto? Zbog originalnosti, jer osim pukih recenzija igara možete vidjeti i demo isječke, desetke i desetke screenshotova, pročitati i komentare drugih, a kada shvatite da možete igrati jednostavne igre, od kojih je sve počelo, poput Asteriods ili Avengera, pripremite se na kampiranje uz Probe.
Izvrsna ideja, sadržajno i vizualno realizirana na najvišoj razini čini Magwerk destinacijom na webu koju jednostavno ne smijete propustiti. 


SuperLounge

SuperLounge, smješten na www.superlounge.com je zaista super način za provesti vrijeme uživajući u izvrsnim ilustracijama i fotografijama iz područja dizajna, mode, kulture, stila, glazbe te hrane i vina. Isto vrijedi i za tekstove, ali na žalost, samo ako znate švedski. Naime, ne postoji engleska verzija magazina, pa će većina ipak uživati samo u vizualnom dijelu, koji je zaista impresivan. Svaki mjesec izlazi novo izdanje SuperLounga, kojeg prate nove ilustracije ili izvrsne flash animacije. Ipak, da bi izvukli maksimum iz ove stranice, preporučamo da ipak malo prosurfate po njoj, jer svaki tekst prate zaista atraktivne fotografije, a klikom na link Fakta uz tekstove, otvara se poseban prozor sa linkovima na sve web stranice vezane za informacije u tekstu. Istraživanje tih linkova lako bi moglo rezultirati obogaćivanjem vašeg Favorites foldera. 


A gdje smo tu mi?
Tražite li online magazine tematike dizajna i lifestylea na domaćem webu, puno sreće. Na žalost, niti sreća vam neće pomoći, jer je njihov broj minimalan. Sa sjetom se prisjećamo razdoblja od prije nekoliko godina, kada su domaći web krasili magazini poput Proletera i starog Klika, u doba prije tiskanog izdanja. Oba su nas svojom kvalitetom vraćala na njih svaki dan, prvenstveno radi izvrsnih tekstova koji su pokrivali sve, od dizajna, tehnologije, stila života, glazbe, futuristike, a sve to uz izvrstan dizajn i hrpu dobrih fotografija i linkova. Na žalost, Proletera više nema, a Klik se razvodnio i (pretežno) okrenuo potpuno drukčijoj publici. Premda se na njemu još uvijek da naći kvalitetnih i dobrih tekstova, njihov broj je mizerno mali u odnosu na ono što je bilo nekoć.
Ljubitelji arhitekture (djelomično) mogu odahnuti, jer jedini domaći specijalizirani časopis Oris ima svoju web stranicu na adresi www.revijaoris.net, na kojoj se mogu naći dijelovi tekstova iz aktualnog i starijih brojeva. Nije nešto, ali barem znate što nudi, pa ako vas privlače teme, možete kupiti tiskano izdanje. Pohvala ide i stranicama Hrvatskog dizajn centra, koji na adresi www.hdc.com.hr, u sekciji Press nude mogućnost skidanja pdf verzija tekstova sa temom domaćeg dizajna, a koji su objavljeni u našim medijima. Što se tiče mode, kvaliteta pobjeđuje kvantitetu, jer je www.moda.hr sve što vam treba. Premda nije online magazin, stranica www.mi3dot.org svojom kvalitetom i promicanjem dizajna zaslužuje naše spominjanje i vaš posjet.

^ vrh ^

// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\