Ittainment / Objavljeno u pcchip 121 lipanj 2005.

Turning Torso

Švedski gigant

Neboder Turning Torso u Mälmu svojim izgledom, vanjskih i unutarnjim, zaista plijeni pažnju. Ova najveća zgrada u Europi uskoro će primiti prve stanovnike, a mi vam donosimo mali pregled ovog novog impresivnog švedskog projekta.

Piše: Dražen Jurman

Skandinavska regija Öresund ja područje gdje se spajaju dvije tehnološki najnaprednije države u Europi, Danska i Švedska. Ova je regija poslovni, prometni, sveučilišni i kulturni centar juga Švedske i sjevera Danske, a gospodarstvom dominiraju medicinska istraživanja, biokemija, biotehnologija, IT industrija, telekomunikacije, proizvodnja zdrave hrane, te nova grana gospodarstva, tzv. environmental technology. Uz sve nabrojeno krasi je i prekrasan izgled, čisti okoliš i tzv. netaknuta priroda. Osim prirodne ljepote, svoj pečat daju i arhitekti, impresivnim infrastrukturnim projektima. Sam spoj Švedske i Danske je jedinstven, 16 kilometara dug most Öresund link, sa čije se švedske strane nalazi Mälmo, treći grad po veličini u toj zemlji. U vrijeme dok čitate ovaj tekst Mälmo će dobiti novi simbol, neboder Turning Torso, koji će spektakularnošću svog izgleda vjerojatno uskoro postati i jedan od simbola Švedske.

Kocka po kocka

Turning Torso inspiriran je, kako i ime kaže, skulpturom Twisting Torso, koju je arhitekt Santiago Calatravare pretvorio u fantastičan neboder. Najlakše ga je opisati kao građevinu sastavljenu od devet kocaka, jedna na drugoj, koje se rotiraju kako rastu, pa je deveta kocka zarotirana za 90 stupnjeva u odnosu na prvu. Kako slika govori više od tisuću riječi, pogledajte kako to točno izgleda na fotografiji uz tekst.

Turning Torso je najviši neboder u Europi, sa čak 190 metara visine i 54 kata. Svaka od devet kocki ima pet katova, dok je po jedan kat smješten između kocki. Prve dvije sadrža poslovne prostore, pretežno najmodernije urede u Švedskoj, koji su odavno rasprodani za najjače telekomunikacijske, informatičke i medicinsko – farmaceutske tvrtke. Ostalih sedam kocki su stambeni prostori, sa četiri do pet stanova po katu. Svaki kat ima otprilike 400 kvadratnih metara prostora, raspodijeljenog na stanove veličine od 45 pa do 190 kvadratnih metara. Ukupno je 33 različitih tipova stanova, pa zaista svatko može naći nešto za sebe. Unutarnje uređenje prepušteno je dizajnerima iz švedskog Samark Arkitektur & Design AB studija, dok uređenja kupaonica potpisuje nitko drugi do slavni Phillipe Starck. Svim stanovima su uređeni u open space stilu, sa velikim staklenim površinama koje omogućuju pogled na dvije strane svijeta, ali se prostor lako modularno pregrađuje prema potrebama i specifičnim željama svakog stanara.

Internet i Intranet

U tipičnom švedskom stilu, stan je u potpunosti tech ready. Najmom stana dobivate kompletan Hi-Fi sustav za svaku prostoriju, veliki plasma televizor i kućno kino za dnevni boravak, te "samo" televizore za ostale prostorije. Ako vam domaći i satelitski TV program ne odgovaraju, možete izabrati i TV on demand sustav putem Interneta, koji je zaista superbrz. Na raspolaganju su brzine od 8 do 24 Mb/sec, ovisno o veličini stana, broju ukućana, korištenju TV on demand usluge i tako dalje. Sve se instalira u stan nakon što je stanar izabrao kakvo unutarnje uređenje želi. Osim što je širokopojasno i bežično spajanje na Internet moguće u svakoj prostoriji, stan je spojen i na vlastitu Torso lokalnu mrežu. Preko nje ste uvijek u kontaktu sa svim uslužnim službama u zgradi, poput naručivanja pranja prozora ili kemijskog čišćenja ili peglanja odjeće, pranja automobila i raznih drugih usluga koje se mogu dobiti u neboderu, a uključene su u cijenu najamnine. No, lokalna mreža služi i za obavještavanje stanovnika o posjetima, pa odmah možete vidjeti video linkom sa glavnog ulaza tko vam je došao u posjet, a na raspolaganju su i druge servisne informacije, od reda vožnje gradskog prijevoza, voznog reda vlakova i autobusa, vremenskoj prognozi i tako dalje.

Sitnice koje oduševljavaju

Od tehnoloških "sitnica" dodajmo i digitalne slike na zidovima, mogućnost naručivanje svih pratećih usluga u neboderu SMS porukama, touch screen LCD diskretno ugrađen u kuhinjskom elementu preko kojeg možete pristupiti online kuharici, i tako dalje. Socijalna svijest Šveđana vidljiva je i u činjenici da postoji ne samo poseban ulaz i lift za invalide, već je moguće i kompletan stan prilagoditi njima. Isto tako, ako se u stan useljava obitelj sa djetetom u osnovnoj školi, dobiva na poklon računalo sa paketom edukativnog softvera za dijete.Opisati Turning Torso i sve njegove fascinantne detalje dobrano nadilazi prostor predviđen za ovaj tekst. Stoga usmjerite vaše pretraživače na www.turningtorso.com i doživite malo ugođaja sami. Posebna preporuka je virtualna tura zgradom, te pogled sa viših katova. Na taj način ćete barem virtualno doživjeti ovu impresivnu građevinu, ali i prekrasnu regiju u kojoj je smještena.

^ vrh ^

// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\