Francuzi protiv glazbene industrije
Francuski glazbenici, intelektualci i političari žestoko su se obrušili na, kako kažu, «represivnu borbu glazbene industrije protiv ljudi koji ilegalno preko Interneta skidaju glazbu». Ta je kampanja jedna od prvih takvih u Europi, a ujedinila je glazbenike i slušatelje u otporu prema taktici glazbene industrije da tuži osobe koje downloadaju glazbu. Na žalost, stotine surfera diljem Europe suočene su s tužbama zbog skidanja glazbenih datoteka pomoću famoznih sustava peer-to-peer, ili P2P. To srećom nije ništa prema stvarima koje se događaju u SAD-u, a koje su, tipično za tu državu, potpuno bizarne.
Jedan od zadnjih bisera koji je napravila zloglasna RIAA (Recording Industry Association of America) je tužba za kršenje autorskih prava poslana ženi, bolje rečeno bakici od 83 godine, koja je, da bizarnost bude veće, preminula! RIAA je tuži jer je navodno omogućila distribuciju više od 700 pjesama putem Interneta. Nakon što je primila pismo upozorenja od strane RIAA, kćerka preminule je poslala smrtovnicu njenim odvjetnicima, ali i bez obzira na to, oni su joj poslali tužbu.
Stoga kapa dolje Francuzima za malo kontra akcije.
«Osuđujemo tu represivnu i neprimjerenu politiku od koje strada samo nekolicina žrtvenih jaraca», rekli su sudionici kampanje koju vodi tjednik Le Nouvel Observateur. «Poput još najmanje osam milijuna Francuza, i mi smo skidali glazbu s Interneta i potencijalni smo kriminalci», kaže se u otvorenome pismu. «Zahtijevamo prestanak tih smiješnih tužbi.»
Poznati umjetnici poput Manua Chaoa, Matthieua Chedida i Yanna Tiersena, autora glazbe za film Amelie, sudionici su kampanje nazvane Oslobodimo glazbu!.
Ministar industrije u Francuskoj Patrick Devedjian rekao je kako se slaže da je «svaka kampanja slijepe i okrutne represije ne samo nedjelotvorna, već i šteti svima kojih se tiče».
No, kako je rekao za televiziju TF1, «iluzorna je koncepcija prema kojoj sve može biti besplatno».
I s tim se slažem. Ne može biti sve besplatno, a kao pravnik i te kako podržavam naplatu autorskih prava.
ALI ….. Glazbena industrija je metuzalem koji umire. I iskreno, zaslužuje ovo što joj se događa, i apsolutno sam na strani korisnika P2P mreža jer gubici koji oni nanose glazbenoj industriji su vjerojatno jedini način da se ta industrija drmne i malo razmisli o nekim stvarima. Zašto ne omogućiti skidanje glazbe preko Interneta uz plaćanje. Zašto ne dati mogućnost da se skine pojedinačna pjesma nekog autora za određenu cijenu, ili pak cijeli album. Zašto je glazba danas toliko skupa i toliko bolesno NEKVALITETNA!
Osobno, za dobar CD mi nikada i nije žao dati novac. Ali, što je sa CD-ima, poput Aya i albuma Strange Flower koji sam spominjao, a koji se ne može kupiti u Hrvatskoj?
Itd, itd, mogao bi tako do sutra. Ali nijedan od ovih argumenata ne bi na sudu imao snagu. A kako RIAA razumije jedino govor novca, želim im ga što manje. Pa neka se zapitaju zašto!
11 Feb 2005 by DeeJay
2 comments

by Guru @ 02 Mar 2005 06:45 pm
Bogami si to lipo izkomentira, svaka čast!

by 50 cent @ 10 May 2005 03:38 pm
YEAH NIGGA!!!

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\