Electrolux DesignLab 2005: Kućanski uređaji budućnosti
Poznati proizvođač kućanskih uređaja Electrolux i online magazin Designboom nedavno su predstavili pobjednike trećeg dizajnerskog natječaja na temu kućanskih uređaja budućnosti.

Kako ćemo živjeti 2020 godine? Kako će te godine izgledati naš dom i uređaji u njemu. Ne oni tehnološki – računala, televizori, multimedijalni i uređaji za zabavu, već oni klasični kućni uređaji, popularno zvani bijela tehnika. Upravo je to bila osnovna misao natječaja DesignLab 2005. s kraja prošle godine kojeg su organizirali DesignLab švedskog Electroluxa, jednog od najpoznatijih proizvođača kućanskih uređaja i DesignBoom, jedan od najpopularnijih online dizajn magazina. Radi se o trećem izdanju godišnjeg projekta kojim ova tvrtka daje priliku mladim dizajnerima i studentima dizajna i arhitekture iz cijelog svijeta da pokažu svoje ideje, projekte i koncepte kućanskih uređaja koje ćemo koristiti u budućnosti.

Ideje za 2020. godinu
Protekle, 2005. godine traženi su uređaji iz kategorija pranja odjeće, posuđa i podova, spremanja i serviranja hrane i pića te kuhanja. Do zaključenja natječaja prijavilo se preko tri tisuće sudionika iz 88 zemalja na svijetu. Smjernice natječaja bile su zapravo jednostavne – prezentirani uređaj mora svojim izgledom i tehnologijom odgovarati vremenu 2020. godine, a koji će imati konkretnu primjenu u domu za obavljanje svakodnevnih poslova. Dvanaest članova žirija izabralo je isto toliko finalista, koji su imali čast sudjelovati na seminaru FutureDesignDays, kojeg smo popratili u prvom ovogodišnjem pc chipu. Svi finalisti su, osim na FDD, sudjelovali i u posebnom šestodnevnom work shopu kojeg je za njih organizirao Electrolux a na kome su imali priliku raditi, učiti, razgovarati i izmjenjivati ideje sa najeminentnijim svjetskim stručnjacima u području industrijskog dizajna i odjela istraživanja i razvoja (research and development) vodećih svjetskih tvrtki, poput Electroluxa, Coriana, Mercedesa, Bentlya, Sonyja i tako dalje.

Revolucionarna mašina za pranje odjeće
Prvu nagradu na Electrolux Design Lab 2005. natječaju osvojio je mladi student dizajna iz Singaporea koji je oduševio žiri svojim uređajem Airwash, mašinom koja pere odjeću bez vode! Inspiraciju za ovaj uređaj, kako izgledom tako i tehnologijom, našao je u prirodi, u vodopadu. Naime, vodopad je prirodni generator negativnih iona i upravo su oni, u kombinaciji sa komprimiranim zrakom i deodoranima, sredstvo za čišćenje vaše odjeće. Trošenje vode, za koju se smatra da će 2020. godine biti vrjednija od nafte, skupi i neekološki deterdženti i omekšivači biti će stvar prošlosti. Airwash kombinacijom zraka i negativnih iona eliminira prljavštinu i bakterije na prirodan način, a mirisni deodorani daju odjeći svježinu i miris. Osim tehnologije impresivan je i izgled Airwasha, koji i izgleda poput vodopada i kojeg možete staviti u svaku prostoriju u stanu. Posebne diode ugrađene u cijeli uređaj bojom oponašaju vodopad, ali i signaliziraju u kojoj fazi je proces čišćenja. Uređajem se upravlja fleksibilnim touch screenom, koga korisnik može postaviti bilo gdje na Airwashu, jednostavnim povlačenjem prstom, nešto poput premještanja ikone na desktopu računala. Stručni žiri dodijelio je glavnu nagradu Airwashu zbog "inovativnog pristupa, ekološki prihvatljive tehnologije i prekrasnog dizajna".

Ostali kućanski uređaji budućnosti
Od ostalih finalista izdvajamo i Soft refrigerator, zanimljivi koncept modularnog hladnjaka kojeg je predstavila grupa mladih dizajnera iz Japana. Hladnjak se slaže "na katove", ovisno o potrebnom kapacitetu, što štedi energiju i prostor, a hladnjak čini i prijenosnim. Kućište je izrađeno od specijalnog izolacionog materijala, koji izgleda kao neka fina tkanina, pa hladnjak više ne izgleda kao masivna metalna kutija u stanu već kao neki moderni komad namještaja. Upravo zbog toga može biti smješten u svakoj prostoriji, a ne samo u kuhinji. Digital Placemat je serija digitalnih podložaka za hranu i piće koji prikazuju digitalne slike i animacije, pa se mogu u potpunosti personalizirati i konstantno mijenjati. Osim toga, može se podesiti vrijeme u kojem se slike same izmjenjuju (slideshow), oštrina, kontrast, boje i tako dalje. Digitalne slike i animacije spremaju se u flash memoriju i mogu se jednostavno mijenjati spajanjem na računalo. Ideja iza ovog koncepta je da će u 2020. godini i kuhinjski ukrasi biti digitalni ali opet humani.
Od zapaženih uređaja izdvajamo i još jednu perilicu rublja, Flavor of Sunshine, perilicu suđa InLine, inspiriranu praonicama automobila – suđe se stavi na pokretnu traku, ulazi u stroj, pranje i sušenje se obavlja brzo, te izlazi suho na drugom kraju pokretne trake te Happy Feet, policu za cipele od ekoloških materijala koja neutralizira mirise cipela i osvježava ih.
19 Apr 2006 by DeeJay
1 comments

by dddddd @ 06 Dec 2006 09:05 pm
wassat wassat wassat wassat wassat wassat wassat wassat wink wink wink wink winkuuuuuuuuuuuuuuuu

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\