Mobilna remek djela
Mobitel više nije samo prijenosni telefon, već i uređaj kojim izražavamo sebe. Više nije bitno da se s njim samo razgovara, već mora dobro i izgledati. Proizvođači mobitela su to odavno shvatili.

Odijelo čini čovjeka, stara je poslovica koja se u ovo moderno vrijeme može lako parafrazirati u mobitel čini čovjeka. Naši mobilni ljubimci odavno su prerasli svoju osnovnu funkciju telefoniranja. Danas su to uređaji koje koristimo kao fotoaparate, MP3 playere, adresare i tako dalje. Uz ove tehnološke stvari, mobitel je danas sve više izraz naše osobnosti i to su shvatili i proizvođači, pa danas svaka nova serija izgleda sve bolje. Stare cigle stvar su prošlosti, današnji telefoni imponiraju izgledom i ergonomijom. A upravo su te dvije stvari u početku pojavljivanja takozvanih fashion mobitela bile u suprotnosti.

Od Xelibrija do Kenza
Prije nekoliko godina tvrtka Siemens odlučila je odvesti mobilni telefon, tada još uvijek uređaj za (pretežno) razgovaranje i pisanje poruka, na viši nivo. Ideja je bila stvoriti poseban brand Xelibri, koji će biti prepoznat po izgledom atraktivnim uređajima. I u tome su i uspjeli, jer su Xelibri mobiteli izgledali upravo poput gadgeta iz neke SF serije i malo koga su ostavljali ravnodušnim. Međutim, oduševljeno bi nestalo kada su korisnici mobitel uzeli u ruke i poželjeli se zapravo i služiti s njim. Katastrofalna ergonomija, razmještaj tipki koji je zahtijevao atletske sposobnosti prstiju pri pisanju poruke te osjećaj neugode nakon vrlo kratkog držanja mobitela u ruci su presudile. Niti trinaest mjeseci nakon lansiranja branda, uz gomilu novca ulupanu u marketinšku kampanju, Xelibri je prodan u malo više od 750 tisuća primjeraka (jedan prosto prodanih uređaja), uz izuzetno loš feedback od korisnika, pa je na kraju i cijeli brand ukinut.
Međutim, ostala je dobra ideja takozvanog fashion, modnog telefona, koju je odmah prihvatila i razradila finska Nokia. Shvativši odmah da je za uspjeh takve linije potrebna kombinacija izgleda i ergonomije, angažirali su poznatog dizajnera Kenza, a rezultat je Nokia 8210, mali, tanki i atraktivni mobitel koji je bio predmet želja mnogih korisnika prije nekoliko godina. Od tog modela, atraktivan, hrabar i pomalo futuristički dizajn postao zaštitni znak Nokijinih telefona, što je i dan danas. Finci fashion klasu stalno nadopunjuju novim uređajima. Nakon 8210 slijedio je 7200, a zadnji modeli su iz L'Amour kolekcije, predstavljeni upravo u vrijeme kada je napisan ovaj tekst.

Dijamanti su vječni...a ni zlato nije loše
Finci su vrlo brzo shvatili da luksuzni mobiteli imaju svoju publiku. Stoga su pokrenuli i poseban brand, Vertu, koji je u svijetu mobilne telefonije brzo postao simbol za ekskluzivnost. Pod brandom Vertu na tržište izlaze samo perverzno atraktivni i skupi telefoni, a samo da malo dočaramo o čemu se radi recimo da su uređaji serije Diamond prekriveni, pogađate, dijamantima. Na tržište je nedavno izašla i nova serija Constellation, s tri uređaja. Oni nisu spektakularno opremljeni, ali to njihove kupce ne zanima jer luksuz i prestiž cijene iznad svega. Vertu Constellation nudit će MP3 player, EDGE prijenos podataka te neke poslovne funkcije kako bi poslovnjacima bio i od neke koristi koja prelazi puki statusni simbol. U nizu perverznih detalja izdvajamo TFT ekran s 262 tisuće boja, prekriven posebnim kristalom otpornim na ogrebotine, dok će tipke na tipkovnici biti od fluorescentne keramike kakva se koristi na space shuttleu. Nije vam dosta? Recimo još samo da će najskuplji od njih imati kućište od 18-karatnog zlata!

Svjetski dizajneri potpisuju mobitele
Što znači dobar dizajn mobitela, kako kučišta izvana, tako i softvera iznutra, brzo su shvatili svi proizvođači mobitela. Sony Ericsson je tako prije nekoliko godina otvorio poseban dizajn centar u švedskom Lundu, Samsung ima politiku da se novi mobiteli prvo dizajniraju, a onda je na inženjerima da u odobreni dizajn upakiraju tehnološka rješenja.
BenQ-Siemens je krenuo korak dalje. Nedavno je u Mallorci predstavio svoj model SL91, koji se ističe fantastičnim dizajnom, što ne čudi kada se zna da ga potpisuje jedan i jedini Karim Rashid, trenutno najbolji dizajner na svijetu. Od svjetski poznatih dizajnera koji su potpisivali izgled mobitela ističemo i francuskog genijalca OraIta, koji je dizajnirao Sagemov myX8, kod nas relativno nepoznat ali fantastičan uređaj.
Neke tvrtke su uzele drugi pristup, poput švedske tvrtke NeoNode, koja je izgled svoje uspješnice N1m povjerila skupini studenata dizajna, koji su zaslužni za izgled uređaja izvana kao i za grafičko sučelje izbornika iznutra.
12 Apr 2007 by DeeJay
1 comments

by Zna se @ 12 Apr 2007 01:50 pm
nema do Nokie!!!

ghehehehe smile smile smile smile

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\