Luksuzna zabava svuda
Trend integriranja zabave u svaku prostoriju doma polako se širi i na prijevozna sredstava. Kupaonice danas postaju kina a kombiji zabavni centri na četiri kotača.


U tekstovima u rubrici dizajn često smo pisali o trendovima kućne i mobilne zabave i načinima na koji dizajneri i tvrtke uklapaju visoku tehnologiju u naše domove, sve u cilju zabave. Kroz godine se ovaj trend sve više širi, pa se tehnologija uklapa i u pojedine komade namještaja ili se pak tehnološki uređaji dizajniraju da budu i male instalacije u domovima.

Kino u kupaona
Nakon što su dizajneri definirali, redefinirali i ponovo definirali dom i sve njegove prostorije, činilo se da više nema mjesta inovacijama i zanimljivim produktima. Srećom, ta je činjenica daleko od istine, jer još uvijek postoji puno tvrtki i dizajnera koji više rade a manje filozofiraju. Tako je britanska tvrtka Aquavision nedavno predstavila svoju novu generaciju modernih kupaonica koje karakterizira izvrstan minimalistički izgled i ugrađeni vodootporni LCD televizori. Radi se o četiri modela, dva "klasična" 4:3, dijagonale 26 i 38 centimetara i dva u modernom 16:9 formatu, dijagonale 44 i 58 centimetara. Različite veličine i dijagonale namijenjene su različitim tipovima kupaonica, ovisno o veličini, postoji li klasična kada ili samo tuš kada, te hoće li u kupaonici biti jedan ili dva televizora. Osim po veličinama, razlikuju se i po bojama. Premda osnovni model dolazi u boji leda, ali prema željama kupaca i u malu nadoplatu nema ograničenja u izboru boja. Ono što će osobito svidjeti damama ali i svim stylish ljudima je završna obrada u obliku ogledala – ekran izgleda poput ogledala, u kome se možete gledati, sve dok ne uključite televiziju. Ono što je također posebno kod njih su i ugrađeni specijalni grijači koji sprječavaju da se ekran magli od pare ali pomažu da se brže suši od eventualne vode koja dospije na njega. Također imaju i vodootporne daljinske upravljače koji neće nastradati padnu li vam slučajno u vodu.
Televizori se ugrađuju u zid, a kupci biraju lokaciju ili pak mogu izabrati već gotov model kupaonice, što je nešto skuplje ali i efektnije.
Kada pričamo o modernim kupaonicama ne smijemo zaboraviti niti talijansku tvrtku Jacuzzi i njenu La Scala kupaonicu u kojoj je dominantan element velika jacuzzi kada sa deset nezavisnih izvora vode i sasvim dovoljno mjesta da se udobno smjeste dvije osobe. Sada dodajte tome ugrađeni TV sa plazma ekranom od 107 cm, DVD-om, CD-om, radiom i Surroundom, mogućnost biranja između bijele, crne i platinaste boje i pustite mašti na volju.

Rad i zabava u kombiju
Kupaonica nije jedino mjesto kojim su se dizajneri poigrali i pretvorili ih u prostoriju za opuštanje i zabavu. Putujete li često kopnom ili zrakom, a za vrijeme puta želite ultimativnu zabavu – pažnja. Tvrtka Becker Jet Vans bavi se preuređivanjem običnih kombija u zabavne centre na četiri kotača. Ako vam zabava nije prioritet, dodajmo da vam Becker Jet Van može preurediti kombi u više nego funkcionalan ured. Premda će tvrtka bez problema preurediti svaki kombi prema vašim željama, na raspolaganju imate i već gotove kombije marke Mercedes i Ford u šest različitih inačica, za zabavu i posao. Možete birati i između svijetle bijelo/bež kombinacije boja kao i crne boje u kombinaciji sa tamnim trešnjinim drvom i mahagonijem. Sve je u kombiju bežično, od spajanja na Internet (četiri nezavisna pristupa) do spajanja uređaja međusobno. U paketu dobivate dva prijenosna računala, dok su dva centralna skrivena u podu kombija, međusobno nezavisna te povezana sa LCD monitorima unutar kombija. Na taj način možete ili gledati filmove ili raditi prezentacije za kolege. Na raspolaganju vam je i printer, čak četiri mobitela i jedan satelitski telefon, centralni LCD monitor dijagonale 55 centimetara kao i još četiri manja. Nije vam dosta? Dodajmo onda i mini bar sa svim najboljim pićima koje možete poželjeti, prijenosni hladnjak za hranu i voće. Ni tu nije kraj. Luksuzno je opremljeno i mjesto vozača i suvozača, sve prednosti satelitske navigacije i konstanto praćenje stanja na cestama i vremenske prognoze su na raspolaganju, mali hladnjak za okrjepu, a suvozač pak može uživati u blagodatima ugrađenog računala umjesto klasičnog pretinca za stvari. Dodajmo za kraj da je cijeli kombi otporan na metke i ne bi bilo čudno da uskoro vidimo i jednog od naših tajkuna kako se vozi u ovome.

Orao zove sokola
Becker Jet Van dobio je inspiraciju za svoje kombije prema sličnim uređivanjima privatnih aviona. U svijetu je već normalno da bogatim poslovnjacima dizajneri uređuju unutrašnjosti privatnih aviona, a taj se trend polako počinje probijati i u mainstream. Tako je Tyler Brule, osnivač legendarnog Wallpapera dizajnirao interijer i crteže na trupu aviona tvrtke Swiss (bivši Swiss Air), dok je poznati britanski dizajn studio Tangerine dizajnirao sjedišta za prvu klasu aviona British Airwaysa. Jedan od impresivnijih radova je dizajn interijera za avion Falcon 900B, koji potpisuje najpoznatiji Australski dizajner Marc Newson. Podijelio ga je u tri dijela – spavanje, zabava i rad. U avionu četiri osobe mogu normalno raditi u letu ili pak uživati u zabavi. I ovdje su im na raspolaganju sva čuda tehnike, od LCD monitora integriranih u sjedala, računala za rad i zabavu i tako dalje. Premda se radi o ekskluzivnom modelu koji će si malo ljudi moći priuštiti, zaigrate li europsku lutriju i dobijete 185 milijuna eura, ovo ja pravi način za potrošiti koji milijunčić.
23 Mar 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\