2006: Sve po starom
Ponavljamo se kao papige, ali stvari se u svijetu gadgeta nisu promijenile ni u godini koja nas je napustila. Glavnu ulogu i dalje igra dizajn, koji je tijekom 2006. godine bio važniji od inovacija

Vjerni čitatelji ove rubrike već su navikli da početkom svake nove godine napravimo rekapitulaciju svega što se na IT tržištu događalo u sferi dizajna u protekloj. Tako se 2006., kako smo i pretpostavljali, nastavio trend iz zadnjih nekoliko godina, prema kojem su dizajn i izgled uređaja ne samo jednako važni kao i njegova kvaliteta, već često i važniji. Tako više nije čudno što se pojavljuje sve više proizvoda s potpisima najpoznatijih svjetskih dizajnera. Gledajući unazad, zaključak je da smo u 12 mjeseci protekle godine vidjeli više dizajnerskih nego tehnoloških inovacija.

Najtraženiji poklon
U svom tradicionalnom godišnjom pregledu obično smo počinjali s Jonatanom Iveom, glavnim dizajnerom tvrtke Apple, koji nas je godinu za godinom razmazio novom verzijom iPoda. Tako smo prošle godine dobili dorađen i poboljšan Nano, ali osim novih boja dizajnerskog pomaka nije bilo. Njih je doživio Shuffle, koji je sada još komaktniji i atraktivniji. Sljedeći veliki bum mogao bi biti novi iPod, s touch screen kotačićem. Bit će to idealan poklon svim fanovima za peti rođendan dosad najpoznatijeg branda ovog tisućljeća.
Istraživanja o najpoželjnijim poklonima za blagdane pokazuju da su na prvom mjestu liste želja digitalni fotoaparati, drugo mjesto pripada mobilnim telefonima, a slijede MP3 playeri. Upravo smo na digitalnim fotoaparatima vidjeli veće dizajnerske pomake protekle godine, i to u klasi kompaktnih uređaja. Trend koji je započeo Olympus svojim raznobojnim modelom Mini nastavili su ostali. Najdalje je otišao Kodak svojim modelom EasyShare V570. Radi se o prvom digitalcu s dvije leće, smještene u minimalistički dizajnirano tanko kućište. Koliko je ovaj proizvod atraktivan pokazuje i zlatna medalja IDEA-e za najbolje dizajnirani uređaj te ulazak u listu 25 najinovativnijih proizvoda godine.

Dizajnirano računalo i dom
Dizajn je tijekom 2006. godine još jače "napao" računala. Već se nekoliko godina pojavljuju dizajnirana i atraktivna kućišta, ali i dizajnerska dodatna, periferna oprema za računala. Prošle godine toga je bilo više nego ikad te smo svjedoci dizajnerskih remek-djela u obliku miša, tipkovnica, LCD monitora i tako dalje. U području računalne periferije dizajnerski lider je tvrtka Logitech, iza koje je vrlo plodna godina. Iz niza odličnih uređaja izdvajamo MX Revolution, tehnološki i dizajnerski najnaprednijeg miša na svijetu. Još je impresivnija Logitechova ultratanka tipkovnica diNovo Edge, s ugrađenim TouchDiscom i dinamičnim pozadinskim osvjetljenjem. Ova tipkovnica oblikovana je laserom iz samo jednog, poluprovidnog komada crnog pleksiglasa te postavljena u okvir od poliranog aluminija. Njezin minimalistički stil dodatno potvrđuje ograničen broj tipki, kao i dinamične, pozadinski osvijetljene ikonice smještene unutar tipkovnice, koje su bez osvjetljenja nevidljive. Tipkovnica uključuje TouchDisc osjetljiv na dodir, koji korisnicima omogućuje pomicanje sadržaja na ekranu i navigaciju grafičkim korisničkim sučeljem bez potrebe za mišem - savršeno za naginjanje od stola, za malo namještanja tijekom rada za stolom ili korištenje medijskoga računala u dnevnoj sobi. Iznad TouchDisca smješten je i klizač za regulaciju zvuka osjetljiv na dodir, koji olakšava brzo podešavanje jačine zvuka na računalu.
Dizajn je obilježio i industriju kućne zabave, što je bilo najvidljivije u proizvodnji LCD i plazma televizora, ali i ostalih uređaja.

Moby cool
I mobilni telefoni nezaobilazna su kategorija kad se priča o utjecaju dizajna na gadgete. Većinu njih opisali smo u pretprošlom broju, u priči o fashion telefonima. Nekoliko je modela obilježilo proteklu godinu. To su modeli Vertu, brand finske Nokije, zatim BenQ-Mobile SL91 koji potpisuje Karim Rashid, jedan od najboljih dizajnera na svijetu, a Samsung i Bang&Olufsen predstavili su Serene, inovativan i odlično dizajniran preklopni telefon trapezoidnog oblika. Posebnost ovog mobitela je i položaj ekrana i tipkovnice, koji su zamijenili mjesta. Ekran i mikrofon nalaze se na gornjem dijelu, dok je kružna tipkovnica u donjem dijelu telefona. S telefonom dolazi i stolni punjač od aluminija, a pri smještanju u punjač Serene će se moći okrenuti za 180 stupnjeva, tako da će ekran biti na gornjoj strani. Od "običnijih" mobitela protekle godine fascinirali su i mnogi telefoni tvrtki Samsung, Sony Ericsson, Nokia te uređaji ostalih proizvođača. Sve atraktivnija je i dodatna oprema, poput stalaka za punjače, Bluetooth slušalica i tako dalje.
Budući da se na Webu već mogu naći glasine o novim i atraktivnim gadgetima gotovo svih vrsta, čeka nas i zanimljiva 2007. godina. Nadamo se samo da će dizajn pratiti i tehnološke inovacije.
28 Jun 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\