Digitalni i bežični lifestyle
Početkom rujna održan je 46. sajam potrošačke elektronike u Berlinu, IFA. Kao i uvijek do sada, IFA je na jednom mjestu predstavila sve trenutne trendove u industriji potrošačke elektronike, ali i tehnologije koje će obilježiti slijedeću i godine koje dolaze. Sam sajam fokusiran je na tri segmenta - potrošače (korisnike), proizvode i zabavu. Program IFA-e definiraju trendovi koji su rezultat konstantnog rasta tržišta potrošačke elektronike, i to u nekoliko ključnih smjerova: korisnici se sve više odlučuju na kupnju bežičnih proizvoda, sve je veći broj kanala za distribuciju zabavnih sadržaja (sateliti, kabeli, telefoni, broadband), a  kućanstva prelaze na digitalne tehnologije. Tako, primjerice, videorekorderi ustupaju mjesto DVD playerima, a CRT televizori LCD televizorima i plazmama. Rastuća prodaja televizora ravnih ekrana donijela je rast prometa u tom sektoru od 18 posto u deset glavnih europskih zemalja u prvih šest mjeseci, pokazuju ovih dana objavljeni podaci, a proizvođači na tržište lansiraju sve veće televizore. Zadovoljstvo je konstatirati da su europski trendovi, prezentirani na IFA-i, sve više prisutni u Hrvatskoj, pa konačno možemo reći da, barem u nečem, ne zaostajemo u Europi.

Jedan od inovatora na području LCD i plazma televizora je Samsung, koji je prije nekoliko godina uložio značajnu svotu novca u izgradnju tvornice i centra za istraživanje i razvoj LCD i plazma televizora u Koreji. Investicija se isplatila, jer Samsung konstantno na tržište izbacuje odlične televizore, od kojih izdvajamo plazmu PS42S5H, jedan od trendovskih televizora koji nudi najbolji omjer cijene i kvalitete. Veliki zaslon dijagonale 106 centimetara u 16:9 formatu, uz odličnu rezoluciju od 1024x768 piksela, omjer kontrasta 10000:1 i kut gledanja od 175 stupnjeva garantiraju odličnu sliku. Da bi i zvuk bio takav brine se SRS TruSurround XT sustav i ugrađeni zvučnici snage 2x15W, PC ulaz, preko kojeg na ovu plazmu možete priključiti i računalo, te stolni stalak i zvučnici u paketu, proširit će mogućnosti ovog televizora i učiniti ga pravim izborom za sve kupce.

Uz televizor izvrsnih mogućnosti, dodatna oprema uvijek dobro dođe. Već smo spomenuli da je ovogodišnja IFA rekla konačno zbogom videorekorderima, koje mijenjaju stolni DVD snimači. Jedan takav DVD snimač i player vrhunske kvalitete i performansi, ali i prihvatljive cijene, Sony RDR-HX710. Tvrtka Sony je pak već godina tržišni lider stacionarnih DVD snimača, ali i uređaja potrošačke elektronike općenito. Model RDR-HX710 od konkurencije se, prije svega, izdvaja impresivnim kapacitetom tvrdog diska, na koji se zapravo TV program snima. Čak 160 GB omogućuje vam da snimite sate i sate programa, a ono što vam je najdraže zadržite snimanjem na DVD medije. Ono što je posebno kod ovog uređaja je i mogućnost da možete početi gledati program koji snimate dok se on još snima, pa ako tako, na primjer, zakasnite 15 minuta na film koji želite pogledati, ne morate čekati da se snimi do kraja, već istog trenutka možete početi gledati, bez opasnosti da prekinete snimanje. Progressive Scan tehnologija i dual layer DVD snimač omogućavaju da se na jedan, tzv. dual layer medij snimi dvostruko više materijala, uz izvrsnu kvalitetu slike i zvuka, što također vrijedi i za snimanje na "obične" DVD medije. U sustavu kućnih kina moramo izdvojiti i Panasonicov SC-HT885W, kućno kino s dvd-om i bežičnim zvučnicima snage tisuću watta, koje uz filmove na DVD-u može reproducirati i one u DivX formatu, ali može reproducirati glazbu i fotografije na priloženim zvučnicima ili na TV ekranu. Bežično spajanje zvučnika sa sustavom kućnog kina omogućuju da ih postavite svuda po sobi, a četiri visoka zvučnika šalju zvuk u prostor od 360 stupnjeva. To, uz funkcija za pojačanje bas tonova daje pravi dojam kino dvorane u sobi.

Osim televizora i sustava kućnog kina, tržište potrošačke elektronike koje je u ekspanziji su i prijenosni uređaji. Prošle godine samo u Zapadnoj Europi ukupno je prodano 160 milijuna različitih bežičnih aparata, pa iako u toj brojci mobiteli zauzimaju više od polovice (90 milijuna jedinica), ono što je primjetno je da se korisnici sve češće odlučuju na kupnju prijenosnih računala, MP3 playera, kamera, digitalnih fotoaparata, igraćih konzola i prijenosnih DVD playera. Međutim, njihova funkcija danas je nadrasla prvotnu namjenu korištenja za kraćenje vremena na putu, već se njihove mogućnosti maksimalno iskorištavaju u domu. Razloga za to su dva, s jedne strane kvaliteta, s druge praktičnost, jer u malim dimenzijama nude istu ili čak veću količinu zabave od svoje velike braće. Pravi primjer za to su iRiverovi prijenosni multimedijalni playeri PMP 120/140, koji su prvotno namijenjeni gledanju filmova ili fotografija u pokretu. Međutim, spajanjem na televiziju mogu na velikom ekranu reproducirati filmove spremljene na vlastitom tvrdom disku, ili pak na njega snimati TV program. Kapacitet od 20 ili 40 GB, ovisno o modelu, ne može se mjeriti sa spomenutih 160 GB Sonyjevog uređaja, ali PMP 120/140 pobjeđuje u kategoriji praktičnosti i multifunkcionalnosti.

Kada se priča o bežičnim tehnologijama, inovator i vodeći tržišni igrač u bežičnoj potrošačkoj elektronici je tvrtka Logitech, koja je nedavno predstavila bežični glazbeni sustav Wireless DJ Music System, koji korisnicima omogućuje kontinuirani prijenos digitalnih glazbenih zapisa s njihovih računala na bilo koji stereo sustav ili multimedijske zvučnike bilo gdje u njihovim domovima, te potpunu kontrolu istih pritiskom na gumb. Sustav prepoznaje bilo koji audio format pohranjen na računalu, uključujući MP3, iTunes (AAC), WMA, Internet radio, ali i moderne usluge poput podcasta. Za potpuni užitak u slušanju glazbe brine se daljinski upravljač velikog dometa, opremljen zaslonom i kotačićem za pomicanje po sadržaju vidljivom na zaslonu, što olakšava korisnicima snalaženje po glazbenoj kolekciji. S obzirom na to da sve više korisnika svoju glazbu drži pohranjenu na računalima, koja su obično opremljena jednostavnim, jeftinim i nekvalitetnim zvučnicima, ovakav uređaj oduševit će sve poklonike glazbe. Instalacija uređaja je vrlo jednostavna, odašiljač se uključi u USB priključak na računalu, dok se glazbeni prijemnik povezuje sa stereo sustavom putem standardnih konektora. Sličan uređaj je i Sony Ericsson Bluetooth Media Center MMV-200, koji omogućava korisnicima da reproduciraju slike, videozapise i glazbene datoteke na kućnim kinima bežičnim prenošenjem sadržaja s mobilnog telefona na televizor ili glazbenu liniju. Tako možete ili uživati u glazbi pohranjenoj na memorijskoj kartici vašeg mobitela ili pak pregledavati fotografije ili video zapise napravljene mobitelom. A ako kažemo da je danas na tržištu već nekoliko mobitela koji su opremljeni kamerama od 3,2 MP, koje daju fotografije jednako kvalitetne kao i digitalni fotoaparat, jasno je zašto se ovom uređaju predviđa velika popularnost. Međutim, ako se ne želite odvojiti od digitalnog fotoaparata, nema veze, u MMV-200 možete umetnuti i memorijske kartice iz njih (Memory Stick, SD, MD, MMC i CompactFlash), te tako, zajedno s prijateljima i obitelji, gledati vaše omiljene fotografije.

hrdigg|prijavi
13 Dec 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike future.tech, pisane 2005. i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\