IP televizija: Sljedeća generacija televizije
Prošlo je nešto više od dva mjeseca otkako je, pojavom MaxTV-a, domaće tržište širokopojasnog Interneta postalo bogatije za novu, napredniju uslugu IP televizije. Uskoro će je predstaviti i alternativni operateri, što će donijeti nove benefite za korisnike.

Piše: Dražen Jurman   
 
Od trenutka kada smo počeli pisati o širokopojasnom Internetu (broadbandu) i svemu što nudi, jedna od ključnih pojmova koji smo spominjali ne samo mi, već i operateri i korisnici je triple play. Radi se o naprednoj usluzi koja preko jedne telefonske parice prenosi glasovnu komunikaciju (klasični telefonski razgovori), podatke (pristup Internetu) i video sadržaje, kroz IP televiziju. Već po definiciji je jasno da se radi o uzbudljivoj uslugi, temeljenoj na tehnologiji širokopojasnog pristupa Internetu, koja omogućava komuniciranje, rad ali i zabavu. Usluga triple playa polako je počela živjeti i u Hrvatskoj, trenutačno je u portfelju ima nekoliko manjih ali i najveći operater, a bit će temelj poslovanja i ostalih alternativnih operatera u sljedećem razdoblju.

Osnove IP televizije
Skraćenica IPTV skriva naziv Internet Protocol Television, što ovu uslugu zapravo i definira. Radi se zapravo o prijenosu video sadržaja, televizijskog programa ili video-on-demand (video na zahtjev), preko širokopojasne Internet veze. Za početak razjasnimo odmah da IP televizija i video-on-demand nisu identične usluge. Najbolje je razliku objasniti tako da IP televiziju zamislite kao klasičnu televiziju, ali sa naprednijim opcijama, dok je video-on-demand moderna verzija posuđivanja filmova iz videoteke. Dakle, IP televiziju gledate kao i standardnu, ali na izboru imate i neke napredne opcije. Ona najpopularnija je zasigurno usluga PVR ili na engleskom personal video recorder (na domaćem webu ćete naći i prijevod kao osobni video snimač), koja omogućuje potpunu kontrolu nad televizijskim programom. Pomoću nje korisnici mogu ne samo gledati program u realnom vremenu, već isto tako mogu snimati emisije, gledati emisije koje su već prošle, pritisnuti pauzu po potrebi i općenito gledati televizijski program koji, kako i kada žele.
S druge strane, video-on-demand je naprednija verzija videoteke, samo što ne morate prošetati po film, već ga možete izabrati direktno iz fotelje, što je, priznat ćete, vrlo primamljivo s obzirom na to da nam dolaze hladni dani. Filmove, ali i ostale video sadržaje (dokumentarce i slično), birate kroz obično jednostavan i interaktivni vodič, koji vam nudi i detaljne opise filmova i sadržaja, ocjene kritike i korisnika, omogućuje pretraživanje po glumcima, žanrovima, imenima i ključnim riječima. Preuzeti, odnosno iznajmljeni sadržaj korisnici mogu gledati kroz 24 ili 48 sata bez ograničenja, što znači da ga možete prekidati, premotavati, gledati više puta i tako dalje.

Preduvjeti IP televizije
Za roditelje se obično nudi i korisna i zanimljiva mogućnost blokiranja neovlaštenog pristupa određenom sadržaju, čime sprječavate djecu da dođu do sadržaja koji baš ne bi voljeli da gledaju. Primijetili ste da smo kroz ovaj opis IP televizije često generalizirali, a razlog tome je što ga pišemo iz iskustva gledanja različitih IP televizija, koje, naravno, nude i različite mogućnosti. Većina njih je zapravo svuda slična, razlikuje se u detaljima, a kako to izgleda na MaxTV, trenutno najdostupnijoj IP televiziji u Hrvatskoj saznat ćete malo kasnije u sklopu ove teme.
Što se tiče opreme potrebne za IP televiziju, osnovni je preduvjet širokopojasni pristup Internetu. Međutim, to ne znači da će vaša Internet veza patiti zbog IP televizije i obratno, kvaliteta slike i zvuka nezavisni su od brzine i bandwitha koji koristite za Internet. Umjesto ADSL modema ili rutera, dobivate posebni ruter, takozvani set-top-box, koji priključujete na računalo za pristup Internetu, te SCART priključkom u televizor, za IPTV. Također dobivate i posebni daljinski upravljač, kojim koristite sve napredne opcije IP televizije i video-on-demand usluge, ali i prebacujete kanale. Ukratko, nema velike razlike od gledanja klasične televizije, ali su vam mogućnosti bitno šire.

IP, kabel, satelit
IP televizija nudi, baš kao i kabelska, veliki broj kanala za gledanje. Međutim, to nije ništa naprema količini programa koje vam nudi satelitska televizija, pa se zadnjih dana mogu na forumima i news grupama pronaći diskusije što je isplativije, IP televizija ili kabelska s jedne strane ili pak satelitska televizija s druge strane. Sve ovisi o potrebama, premda su mogućnosti IP i kabelske televizije daleko veće, s obzirom na sve što smo nabrojili do sada. S druge strane, kvantiteta ne znači uvijek i kvalitetu, pa niti veliki broj satelitskih programa ne znači da ćete imati puno programa koje ćete zapravo i gledati. S jedne strane, jako je puno shopping kanala i različitih egzotičnih programa na istim takvim jezicima, a i oni glavni programi su često bez titla na hrvatski, za razliku od IP i kabelske televizije. Ne treba zaboraviti niti činjenicu da je veliki broj najkvalitetnijih satelitskih programa kodiran, a piratske kartice niti više ne traju dugo, niti su legalne. Uz navedeno, veći je i incijalni trošak instaliranja, ali i kasnije održavanja satelitskog sustava u odnosu na IP i kabelsku televiziju.

IPTV u Hrvata
Prvu IP televiziju u Hrvatskoj pokrenuli su operateri Vodatel i Primatel, ali na ograničenim područjima Zagreba, Zaprešića i okolice. Prvu komercijalnu i široko dostupnu IP televiziju u Hrvatskoj nedavno je pokrenuo T-HT i već privukao pet tisuća korisnika, što je zaista impresivna brojka. Premda novinarima predstavljena kao eksperimentalna usluga prije još nekoliko godina, komercijalno MaxTV živi nešto više od mjesec dana, a trenutno i nije dostupan svim korisnicima MaxADSL usluge, što brojci od pet tisuća korisnika daje dodatnu težinu. Ipak, u T-HT-u kažu da će upravo MaxTV biti sadržaj koji će se zasigurno najviše razvijati, pa je lako za pretpostaviti da to znači i daljnje poboljšanje infrastrukture. Uz infrastrukturu, širiti će se i postupno izgrađivati i ponuda usluga, jer T-HT želi "pokriti potrebe raznih segmenata stanovništva, na primjer tematskim programima kao što su sportski, dječji, povijesni, dostupnost posebnih filmova i serija".
IP televizija zanimljiva je i svim drugim operaterima. Tako u Optimi kažu da im je od početka poslovanja uvođenje triple play usluga jedan od strateških ciljeva, te da će svi njihovi napori u 2007. i 2008. godini biti okrenuti širenju ponuda koji će glavni transport biti broadband. Sadržaj koji je korisnicima dostupan putem broadbanda glavni je adut i ponude koju će H1 uskoro plasirati na tržište, a i Amis telekom planira pokretanje IPTV usluge tijekom sljedeće godine. Metronet pak puno očekuje od svoje višeuslužne mreža koja omogućava razvoj i implementaciju naprednih broadband rješenja, a koja će biti korištena kao platforma za razvoj dodatnih usluga Metroneta ali i za njihova partnerstva s različitim pružateljima usluga i sadržaja koji bi mogli nuditi usluge putem broadband veze. Takvu mogućnost sklapanja partnerstva operatera s domaćim contetnt providerima smatramo vrlo važnom, jer će dodatni impuls razvoju domaćeg video sadržaja koji će onda opet dodatno popularizirati IP televiziju.

Pogled u budućnost

Premda se IP televizija u Hrvatskoj tek počela komercijalno probijati, interes korisnika je izuzetan, što potvrđuje i letimičan pogled na domaće forume i news grupe, ali i podatak da T-Com očekuje 10 tisuća korisnika do kraja godine. Dodatni impuls dati će joj tržišna utakmica i mogućnost i da ostali operateri ponude svoje triple play usluge. Od konkurentnosti u ponudi, ali i cijenama, najviše će profitirati korisnici. Međutim, i operateri će morati poraditi na ponudi, prije svega filmova i ostalog sadržaja u video-on-demand dijelu, koji je na MaxTV-u trenutno siromašan. I u ovom je slučaju dovoljan letimičan pogled na reakcije korisnika da se zaključi da mnogi od njih u ovom trenutku nemaju želju ući u svijet IP televizije upravo zbog toga jer im je izbor video-on-demand sadržaja još uvije premali. Ipak, vjerujemo da će se i to promijeniti na bolje u skoroj budućnosti, pa će IP televizija postati usluga koja će najviše obilježiti sljedeću, 2007. godinu na domećem tržištu elektroničkih komunikacija.

IZDVOJENO
Kabelski operateri uzvraćaju udarac 
Neće samo novi, alternativni, operateri biti ti koji će potaknuti razvoj tržišne utakmice u području IP televizije. Borba će se voditi i u još jednom smjeru - IP televizija i kabelska televizija. Naime, upravo su kabelski operateri u Hrvatskoj prvi ponudili usluge televizije i širokopojasnog pristupa Internetu preko kabelske televizije, ali je njihov udio u odnosu na zemlje Europske unije još uvijek premali. Međutim, upravo je pojava IP televizije idealan katalizator da se i kabelski operateri krenu jače probijati na tržište, i to kako video uslugama, tako i uslugama prijenosa podataka. Tome će pomoći i nedavno donesena Strategija širokopojasnog pristupa Internetu, a i sami kabelski operateri su u zadnje vrijeme ponudili niz novih atraktivnih programa i usluga. Tako je DCM dodao tri nova atraktivna programa u svoju ponudu, ali i ponudio korisnicima mogućnost da nove programe testiraju i u testnom razdoblju koriste potpuno besplatno!
Što se tiče odnosa kabelske i IP televizije, Adrian Ježina, glavni direktor DCM-a, najvećeg kabelskog operatera u Hrvatskoj rekao je: "Kabelska televizija u Hrvatskoj nije dovoljno razvijena da se suoči s dolaskom novih tehnologija poput IPTV-a. Mreže se moraju modernizirati, a operateri udružiti i tako konsolidirani s jasnom strategijom uvođenja glasovnih i ostalih video usluga poput videa na zahtjev i timeshift-a, na efikasniji način suprostaviti se novim konkurentima na tržištu".
I ovdje nas čeka zanimljiva godina!

hrdigg|prijavi
22 Jan 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike future.tech, pisane 2005. i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\