Nove generacije televizija
Budućnost televizije je fantastična – digitalna zemaljska, mobilna, kabelska i IP televizija promijenit će način na koji doživljavamo televiziju. Sve ove tehnologije dostupne su u Hrvatskoj, pa donosimo kratki uvod u njih.

Piše: Dražen Jurman
Objavljeno u temi broja pc chipa

Na ovim stranicama je već bilo riječi o novim generacijama televizije, poput tehnologije DVB-T (satelitsku televiziju ćemo preskočiti, s obzirom na to da je na našem tržištu već starosjedioc). Međutim, DVB-T je samo jedna od tehnologija koja će obilježiti televiziju u budućnosti, koja će biti radikalno drukčija od televizije na koju smo danas naviknuli. Možda prva razlika koju ćete primijetiti je u činjenici da će televizija biti svuda oko nas i moći ćemo je gledati uvijek! Dva su razloga za to. S jedne strane je sve popularnija MobileTV usluga, dakle praćenje televizijskog programa putem mobilnih telefona, u kojoj stanovnici nekih naprednijih europskih zemalja već uživaju. S druge strane, sve je više uređaja koji omogućavaju gledanje televizije u pokretu, poput prijenosnih multimedijalnih playera koji imaju ugrađeni TV tuner ili TV kartica za prijenosna računala, koje izgledaju poput običnog USB sticka. Osim mobilne televizije i DVB-T, u Hrvatskoj će sljedeća 2007. godina donijeti bum IP i kabelske televizije. Premda je kabelska televizija u Hrvatskoj prisutna godinama, ali zbog uvođenja novih usluga i tehnologija, sljedeće godine se od nje puno očekuje.     

Digitalna zemaljska televizija
Premda zvuči kao futurizam, DVB-T, Digital Video Broadcasting Terrestrial ili zemaljska digitalna televizija već je oko nas. Naime, već je sad na jednom dijelu Hrvatske moguće je primiti DVB-T signal, uz odgovarajuću opremu, a uskoro bi cijela Hrvatska trebala biti pokrivena DVB-T signalom. Tri su glavne prednosti DVB-T standarda – vrhunska kvaliteta slike, identična onoj sa DVD-a (MPEG 2 signal u punoj kvaliteti), koja je neovisna o kvaliteti prijema signala, kao kod analogne televizije. Treća i najvažnija stvar je sto kod DVB-T emitiranja, na jednom kanalu može se prenositi čak osam do dvanaest programa u vrhunskoj kvaliteti, dok kod analognog emitiranja na jednom kanalu možete gledati jedan program. Koliko su potencijali ove tehnologije pokazuje i činjenica da ga i Europska unija namjerava popularizirati do nivoa da za nekoliko godina potpuno zamjeni analogne signale prijenosa televizijskog signala. DVB-T za Hrvatsku ima veliki potencijala, a glavnu zaslugu za to imaju stručnjaci Hrvatske agencije za telekomunikacije. Oni su početkom ljeta u Genevi, na Regionalnoj radiokomunikacijskoj konferenciji, uspjeli ishoditi čak osam nacionalnih pokrivanja za digitalnu televiziju. Naime, na konferenciji je usvojen tekst novog sporazuma kojim se reguliraju međunarodni odnosi za radiodifuziju u VHF i UHF frekvencijskom spektru, koji će se koristiti za radiodifuziju digitalnih televizijskih i digitalnih radijskih programa kao i za druge servise elektroničkih komunikacija. Usvojeni Plan za Republiku Hrvatsku sadrži ukupno osam nacionalnih pokrivanja za digitalnu televiziju - sedam u UHF frekvencijskom području, te jedno u VHF frekvencijskom području, kao i dodatna regionalna i lokalna pokrivanja. Plan također sadrži i tri nacionalna pokrivanja za digitalni radio. Svako nacionalno pokrivanje sastoji se od više zasebnih geografskih područja pokrivanja, te odašiljača s definiranim tehničkim parametrima.
S obzirom da digitalna tehnologija omogućava prijenos 4 do 5 standardnih TV programa u jednom kanalu, frekvencijski resursi u planu omogućit će povećanje programske raznolikosti u Hrvatskoj za 10 puta, odnosno do 40 nacionalnih TV programa!

Mobilna televizija
Na GSM kongresu održanom u Barceloni početkom ove godine zaključeno je kako će sljedećih nekoliko godina industriju obilježiti mobilna televizija. Ove je godine u prvi plan došla zbog održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva, a opsežna testiranja provode se i u vrijeme dok čitate tekst. Skandinavski operater TeliaSonera planira čak i izgradnju dodatne infrasturukture za MobileTV, kao i cijele MobileTV mreže, kako bi se na njoj emitirao i originalan sadržaj. Ovaj ambiciozni pothavat kreće u svoju realizaciju početkom 2007. godine. A da bi mobilna televizija mogla postati prava killer aplikacija za 3G tehnologiju pokazuju i istraživanja koja kažu da će broj pretplatnika mobilne televizije do 2010. godine iznositi čak 107 milijuna korisnika.
Digitalna i mobilna televizija nisu tehnologije koje će se razvijati odvojeno. Baš naprotiv. Kako se stručnjaci slažu da je budućnost televizije u njenom digitaliziranju, tome će uskoro moći uživati i korisnici mobitela. Glavni razlog za to je dogovor velikih igrača, prije svega Sony Ericssona i Nokie, koji će zajednički razvijati standard DVB-H (Digital Video Broadcast-Handheld). Cilj ove suradnje je postići konsenzus oko budućeg razvoja uređaja i tehnologije koja će omogućavati emitiranje i prijem digitalne televizije na mobitelima, te tako izbjeći probleme u standardizaciji koji često usporavaju popularizaciju nove tehnologije.

MobileTV u Hrvata
Glavni razlog popularnosti ili propasti MobileTV-a u Hrvatskoj bit će cijene i zadovoljstvo korisnikaa. Podjećamo, mobilnu televiziju možete gledati na prijenosnim računalima, zahvaljujući jednostavnim uređajima poput ovog prezentiranog uz okvir teksta. Međutim, MobileTV, dakle televiziju na mobitelima, možete pratiti ekperimentalno i prema našim iskustvima, sasvim kvalitetno. Naravno, treba uzeti u obzir da dobar dio razloga za to leži u činjenici da se jako malo korisnika, ako uopće, služi tom uslugom u isto vrijeme, ali prvi dojmovi su pozitivni. Ipak, slijedi veliki put prema polularizaciji usluge. Kao prvo, trebati će dovršiti UMTS infrastrukturu da bi podržavala ovu uslugu, a i cijena prijenosa podataka ili naknada za uslugu mora biti prihvatljiva. U Hrvatskoj trenutno RTL televizija testira ovu uslugu, koja u praski funkcira sasvim pristojno. HRT pak nudi mogućnost on-demand gledanja vijesti, sporta i vremena, koje možete gledati čak običnom GPRS vezom, istina u slabijoj kvaliteti. Inače, za praćenje MobileTVa treba vam mobitel koji podržava video streaming te EDGE ili (preporučljivije) UMTS veza.

Televizija preko Interneta
Od svih naprednih vrsta televizije, Hrvatima je trenutno najzanimljivija IP televizija ili IPTV. Iza skraćenice se skriva naziv Internet Protocol Television, što ovu uslugu zapravo i definira. Radi se zapravo o prijenosu video sadržaja, televizijskog programa ili video-on-demand (video na zahtjev), preko širokopojasne Internet veze. IP televizija i video-on-demand nisu identične usluge, kako to mnogi misle. IP televizija funkcionira kao klasična televizija, ali sa naprednijim opcijama, dok je video-on-demand moderna verzija posuđivanja filmova iz videoteke. Dakle, IP televiziju gledate kao i standardnu, ali na izboru imate i neke napredne opcije. Ona najpopularnija je zasigurno usluga PVR ili na engleskom personal video recorder (na domaćem webu ćete naći i prijevod kao osobni video snimač), koja omogućuje potpunu kontrolu nad televizijskim programom. Pomoću nje korisnici mogu ne samo gledati program u realnom vremenu, već isto tako mogu snimati emisije, gledati emisije koje su već prošle, pritisnuti pauzu po potrebi i općenito gledati televizijski program koji, kako i kada žele.
S druge strane, video-on-demand je videoteka iz fotelje, što je, priznat ćete, vrlo primamljivo s obzirom na to da nam dolaze hladni dani. Filmove i ostale video sadržaje birate kroz jednostavan i interaktivni vodič, koji vam nudi i detaljne opise, ocjene kritike i korisnika, omogućuje pretraživanje po glumcima, žanrovima, imenima i ključnim riječima. Preuzeti, odnosno iznajmljeni sadržaj korisnici mogu gledati kroz 24 ili 48 sata bez ograničenja, što znači da ga možete prekidati, premotavati, gledati više puta i tako dalje.

Preduvjeti IP televizije
Za roditelje se obično nudi i korisna i zanimljiva mogućnost blokiranja neovlaštenog pristupa određenom sadržaju, čime sprječavaju djecu da dođu do sadržaja koji baš ne bi voljeli da gledaju. Što se tiče opreme potrebne za IP televiziju, osnovni je preduvjet širokopojasni pristup Internetu. Međutim, to ne znači da će vaša Internet veza patiti zbog IP televizije i obratno, kvaliteta slike i zvuka nezavisni su od brzine i bandwitha koji koristite za Internet. Umjesto ADSL modema ili rutera, dobivate posebni ruter, takozvani set-top-box, koji priključujete na računalo za pristup Internetu, te SCART priključkom u televizor, za IPTV. Također dobivate i posebni daljinski upravljač, kojim koristite sve napredne opcije IP televizije i video-on-demand usluge, ali i prebacujete kanale. Ukratko, nema velike razlike od gledanja klasične televizije, ali su vam mogućnosti bitno šire.

IPTV u Hrvata
Prvu IP televiziju u Hrvatskoj pokrenuli su operateri Vodatel i Primatel, ali na ograničenim područjima Zagreba, Zaprešića i okolice. Prvu komercijalnu i široko dostupnu IP televiziju u Hrvatskoj nedavno je pokrenuo T-HT i već privukao pet tisuća korisnika. Premda novinarima predstavljena kao eksperimentalna usluga prije još nekoliko godina, komercijalno MaxTV živi oko dva mjeseca, a trenutno i nije dostupan svim korisnicima MaxADSL usluge. U T-HT-u kažu da će upravo MaxTV biti sadržaj koji će se zasigurno najviše razvijati, kako kroz daljnje poboljšanje infrastrukture tako i kroz širenje ponude usluga, kanala i video-on-demand sadržaja. IP televiziju najavljuju i ostali operateri. O Optimi kažu da će svi njihovi napori u 2007. i 2008. godini biti okrenuti širenju ponuda koji će glavni transport biti broadband, što uključuje i IP televiziju. Slično razmišljaju i u tvrtki H1, a i Amis telekom planira pokretanje IPTV usluge tijekom sljedeće godine. Svi operatri najavljuju i mogućnost sklapanja partnerstva s domaćim dobavljačima sadržaja, što će dodatni impuls razvoju domaćeg video sadržaja koji će onda opet dodatno popularizirati IP televiziju.

IZDVOJENO
Kabelska televizija
U Hrvatskoj se puno očekuje i od kabelske televizije. Naime, upravo su kabelski operateri u Hrvatskoj prvi ponudili usluge televizije i širokopojasnog pristupa Internetu preko kabelske televizije, ali je njihov udio u odnosu na zemlje Europske unije još uvijek premali. Međutim, upravo je pojava IP televizije idealan katalizator da se i kabelski operateri krenu jače probijati na tržište, i to kako video uslugama, tako i uslugama prijenosa podataka. Tome će pomoći i nedavno donesena Strategija širokopojasnog pristupa Internetu, a i sami kabelski operateri su u zadnje vrijeme ponudili niz novih atraktivnih programa i usluga. Tako je DCM nedavno dodao tri nova atraktivna programa u svoju ponudu te korisnicima dao mogućnost da ih u testnom razdoblju koriste potpuno besplatno!
U ovom trenutku kabelska televizija u Hrvatskoj nije dovoljno razvijena da se suoči s dolaskom novih tehnologija poput IPTV-a. Mreže se moraju modernizirati, a operateri konsolidirati te proširiti ponudu uvođenjem glasovnih i ostalih video usluga poput videa na zahtjev i timeshifta. Sve ove napredne usluge DCM uskoro najavljuje za svoje korisnike.

IZDVOJENO
Terratec Cinergy Hybrid T USB XS
Premda još cijela Hrvatska nije pokrivena digitalnim zemaljskim signalom (DVB-T), ako kupujete TV karticu nema razloga da ne kupite hibridnu - sposobnu "hvatati" i analogni i digitalni signal. Terratecov pulen se ističe nad konkurencijom prvenstveno softverom, ali ništa manje i svojim sposobnostima. Atraktivan narančasto-bijeli USB tuner nije veći od prosječnog USB memory-sticka, ali čak i sa minimalnom deset centimetarskom antenom (koja dolazi u paketu) u većim gradovima bez problema hvata i analogni i digitalni signal. Veliki daljinski upravljač će vam omogućiti da upravljate TV aplikacijom, ali i cijelim računalom iz udobnosti kreveta. Poželite li digitalizirati kakvu video kazetu neće biti problema jer Cinergy ima i S-Video i kompozitni video ulaz.

hrdigg|prijavi
02 Mar 2007 by DeeJay
4 comments

by mirko ante punisic @ 19 Mar 2007 05:39 pm
interesira me hoce li hrt vratiti hrt 3
kada se uvede dvb-t imatel spoznaja da li ce to biti uskoro. usvari jeli je to tehnicko ili pravno pitanje. ukidanjem
hrt 3 svi su izgubili posebice mi koji volimo sport i filmove

by Ermin @ 10 Oct 2007 06:20 pm
Dobar dan,

Mene interesuje sto mi je sve potrebno za pokretanje IPTV-a? podjedujem kablovsku tv i kablovski internet? sta mi je sve potrebno ako mozete da mi objsnite molim vas.
Hvala unaprijed

by Violeta @ 03 Apr 2008 08:41 pm
Mene zanima dali je moguci priklucak na kabelsku televiziju u Sv Nedelji-Bestovje jer program na tv je nikakav
Idali preko kabelska mogu gledati Makedoniju jer sam od tamo
Unaprijed Hvala

by DeeJay @ 04 Apr 2008 01:36 pm
Ne znam, provjerite kod operatera.

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike future.tech, pisane 2005. i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\