Stolni DVD snimači – nasljednici VCR-a
Otkako su DVD-i zamijenili video kazete, bilo je pitanje vremena kada će se pojaviti i zamjena za video rekordere. Novi hit na tržištu potrošačke elektronike su stolni DVD snimači.

Jedan od uređaja koji je obilježio industriju kućne elektronike u zadnjih 20-ak godina je VCR, video cassette recorderi ili kako su ga gotovo svi zvali video rekorder. Tajna njegove popularnosti je vrlo jednostavna – uređaj omogućuje da snimite omiljeni TV program na praktičan medij zadovoljavajućeg kapaciteta, od dva do četiri sata. Još dva razloga popularnosti svakako leže i u činjenici da je u njega ugrađen TV tunera, što korisniku omogućuje istovremeno gledanje jednog i snimanje drugog programa te da je imao mogućnost programiranja snimanja programa u više nezavisnih termina.

Unatoč popularnosti i raširenosti, VCR-i su bili daleko od savršenih uređaja. Njihova najveća mana definitivno je bila ograničeno trajanje video kazeta, pa bez obzira na to što se za mnoge kazete tvrdilo da na njih možete snimati stotine puta, u praksi to nije bilo baš tako. A kad se na tržištu pojavio DVD, pokazala se još jedna mana VCR uređaja – kvaliteta slike i tone sa video kazeta bila je daleko ispod kvalitete slike i tona DVD-a. Stoga nije čudno da su poznavatelji tržišta rekli da je samo pitanje vremena kada će DVD snimači zamijeniti VCR.

Prvi stolni DVD snimači počeli su se pojavljivati prije nekoliko godina. Veću popularnost stekli su tek kada im je ugrađen tvrdi disk, koji ne samo da je postao glavni dio snimača, nego je dodao još neke mogućnosti o kojima i VCR i klasični DVD snimači mogu samo sanjati. Prije svega, to je velika dužina snimanja od nekoliko desetaka sati, uz vrlo visoku kvalitetu slike i tona. Prednosti ugradnje tvrdog diska iskazuju se ne toliko u mogućnosti snimanja dugačkih emisija (dužih od dva sata), nego u mogućnosti snimanja velikog broja emisija, a tu je i nezaobilazna mogućnost istovremene reprodukcije i snimanja (time-shifting) koju koriste svi HDD/DVD snimači. Dakle shifting zapravo postaje moguć tek ugradnjom tvrdog diska, a svatko tko je za vrijeme prikazivanja zanimljivog filma ili sportskog prijenosa morao na određeno vrijeme prekinuti gledanje pozdravit će mogućnost da pri povratku nastavi gledati prijenos upravo od one točke od koje je privremeno prestao gledati.
Još jedna prednost tvrdog diska je i u tom što emisije možemo snimati i brisati praktično nebrojeno puta, što ni s VHS kasetom ni s RW DVD medijima nije u potpunosti moguće. Naravno, sve snimljene materijale možete uvijek sa tvrdog diska presnimiti na DVD medij i tako spremiti u svoju kolekciju.

Broj stolnih DVD snimača u zadnjih je godinu dana naglo porastao, što je dovelo i do pada cijena, pa su to danas cijenom sasvim prihvatljivi uređaji. Većina ih ima slične karakteristike, a mi smo izdvojili nekoliko uređaja na koje je dobro obratiti pažnju. Jedan od njih je definitivno JVC-ijev model DR-MH200S, koji će oduševiti prvo izgledom, zbog odličnog plavog osvjetljenja prednje maske. Kapacitet tvrdog diska je od 160 GB omogućuje snimanje u trajanju od sedamdeset i dva sata. Pritom se podrazumijeva da koristite standardni (SP) način snimanja koji pruža dobar omjer kvalitete i dužine snimki. Kao i kod ostalih stolnih DVD snimača, omiljene emisije i programe možete snimiti i na DVD medije.

Tvrtka LG poznata je po kvalitetnim DVD playerima i snimačima, a model RH177 to samo potvrđuje. LG RH177 tipičan je primjer modernog stolnog DVD/HDD snimača koji u potpunosti slijedi sve aktualne trendove, no pritom ne zaboravlja korisniku ponuditi nadasve kvalitetnu sliku i jednostavno korištenje. Kapacitet tvrdog diska od 80 GB omogućuje 30-ak sati snimanja.

Panasonicov najjači model na tržištu trenutno je DMR-EH55, bogatog kapaciteta diska od 160 GB. Krasi ga brzi rad i visoka kvaliteta zapisa, a po kvaliteti slike reproduciranog materijala, bilo sa diska ili sa snimljenog medija je  izvrsna, među najboljim na tržištu. Jedan od posebnosti ovog uređaja je i funkcija selective erase koja briše reklame i ostale neželjene dijelove snimke. Pritom ćete na kraju dobiti samo jednu datoteku, što je puno praktičnije za kasnije prebacivanje na DVD medij. Postoji, naravno, i mogućnost dijeljenja originalne datoteke koju ćete nakon prebacivanja na DVD medij "vidjeti" kao dva odvojena naslova, što je korisna funkcija ako ste dvije ili više emisija u istu datoteku.

I Pioneer je marka koja je sinonim za kvalitetne DVD playere i snimače, a model DVR-540HX-S preporučujemo prije svega naprednim korisnicima. To na znači da će oni "obični" korisnici biti zakinuti, baš naprotiv, uređaj oduševljava jednostavnošću. Međutim, razne napredne opcije, poput odabira kvalitete snimke ručnim podešavanjem željenog bitratea, čime sami određujete kvalitetu ali i trajanje snimljenog materijala. Još jedna prednost je i automatsko smanjivanje bitratea koje se uključuje kad DVR-540HX-S detektira da na mediju neće biti dovoljno mjesta za snimanje započetim bitrateom.

Sony se predsavlja s RDR-HX720, još jednim u nizu kvalitetnih i user friendly stolnih DVD snimača iz ponude ovog proizvođača. Primarno mjesto pohrane snimki je tvrdi disk koji na ovom modelu ima kapacitet od 160 GB, a kvaliteta snimke je izvrsna, pogotovo uz maksimalni bitrate (oznaka HQ). U tom ćete slučaju na DVD medij moći snimiti samo jedan sat materijala, ali ponekad se takva žrtva isplati. Naravno, sve napredne funkcije poput time shifta, koji omogućuje da počnete gledati program koji snimate dok se on još snima, te progressive Scan tehnologija i dual layer DVD snimač (omogućavaju da se na jedan, tzv. dual layer medij snimi dvostruko više materijala), se podrazumijevaju.

IZDVOJENO
Staro i novo
Ako u svojoj kolekciji imate gomilu video kazeta, a želite stolni DVD snimač, ne morate se brinuti. Grundigov model GDR 6460 VCR spaja stari i novi svijet. Tako osim snimanja na DVD medije može koristiti i dobro poznate VHS kasete, pa te iste kazete možete na njemu presnimiti na DVD medije. Kvaliteta presnimljene slike ovisi o kvaliteti zapisa na VHS kazeti. Ipak, ovaj uređaj nema tvrdi disk, već se snimanje TV programa vrši direktno na DVD medij, ali kako daje odličnu kvalitetu slike i tona, takvu snimku u pravilu nećete razlikovati od originalne emisije.
17 Apr 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike future.tech, pisane 2005. i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\