T-Iskon part 3: Kraj liberalizacije tržišta
Domaće telekom tržište svjedoči novoj epizodi serije Moguče samo u Hrvatskoj. T-HT, dosadašnji monpolist, planira kupiti Iskon Internet, svog najvećeg konkurenta, a u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja u tome ne vide išta sporno!?
A Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, članak 18 kaže: Zabranjene su koncentracije kojima se stvara novi ili jača vladajući položaj jednog ili više poduzetnika, pojedinačno ili skupno, ako mogu značajno utjecati na sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja, osim u slučaju ako sudionici koncentracije dokažu da će ta koncentracija dovesti do jačanja tržišnog natjecanja na tržištu koje će biti značajnije od negativnih učinaka stvaranja ili jačanja njihovoga vladajućeg položaja.
22 May 2006 by DeeJay

Motorola E770v
Zanimljiv i kompaktan UMTS telefon čija je glavna prednost odlične multimedijalne sposobnosti i kvaliteta zvuka, kako kod razgovora, tako i kod reprodukcije glazbe. Ipak, s obzirom na slabiji ekran i kameru, te neke druge mane, čini nam se da se na tržištu pojavio godinu dana prekasno.
13 May 2006 by DeeJay

Intervju: Johnny Svedberg, Tele2
Moj Moby imao je čast da u malo vremena koliko je Johnny Svedberg, član uprave Tele2 i Voditelj operacija za Baltik, Rusiju i Hrvatsku, proveo u Zagrebu dobije ekskluzivan intervju u kojem smo saznali odgovore na mnoga pitanja koja zanimaju korisnike ove mreže – kada će GPRS i MMS usluge, zašto još uvijek ne dolaze poruke iz inozemstva, koji je razlog povremenim problemima sa signalnom, kada će krenuti 3G mreža i još mnogo toga.
09 Apr 2006 by DeeJay

T-HT kupuje Iskon?! Part 2.
Vijest o tome da T-HT kupuje Iskon izazvala je dosta komentara: Nešto je bilo interne mail diskusije sa kolegama, nešto je u komentarima na tekst a najviše na news grupama. Ključno pitanje koje se postavlja je Zašto? Koji je interes T-HT-a da kupi Iskon?
Danas sam ponovo razgovarao sa nekim stručnjacima na Telekom Areni i njihova mišljenja su različita. Napravio sam i svoju teoriju, koja je od nekih hvaljena a od nekih kritizirana.
06 Apr 2006 by DeeJay

T-HT kupuje Iskon?!
Dok Borja konstantno piše o akvizicijama na Hrvatskoj blog sceni, ja čekam akvizicije na telekom tržištu. Izgleda da je čekanju kraj, ali ne na onaj pozitivan način na koji sam mislio. Naime, danas se na marginama Telekom Arene počelo diskretno šuškati da T-HT kupuje Iskon Internet!?
05 Apr 2006 by DeeJay

U Hrvatskoj – (opet) problemi
Parafraza Top liste nadrealista u naslovu ovog teksta najjednostavnije objašnjava što se na domaćem telekom tržištu događalo protekli mjesec. Premda su ga obilježile teške riječi i optužbe, dogodila se i jedna lijepa stvar – prvi WiMAX koncesionar prošao je tehnički pregled i uskoro će ponuditi komercijalne usluge.
20 Mar 2006 by DeeJay

Hrvatsko telekom tržište u 2005.
Proteklu telekomunikacijsku godinu u Hrvatskoj obilježili su kraj monopola u fiksnoj i duopola u mobilnoj telefoniji i dolazak novih operatera. Pogledamo li unatrag, možemo zaključiti da je 2005. bila najbolja domaća telekom godina do sada. Nastave li se trendovi iz nje, a ne vidimo razloga da se to ne dogodi, nova 2006. godina biti će još uzbudljivija.
Slijedi retrospektiva po mjesecima i pregled top događaja na domaćem telekom tržištu protekle godine.
26 Feb 2006 by DeeJay

Telekom 2005. u Europi i svijetu
Protekla je 2005, godina na telekom tržištu bila obilježena pozitivnim trendovima te novim i inovativnim tehnologijama. U Europi i svijetu obilježili su slični trendovi kao i Hrvatsku, ali na jednom puno višem nivou. To su liberalizacija tržišta, širenje mobilnih i bežičnih tehnologija, jaka penetraciji mobilnog i širokopojasnog Interneta i UMTS tehnologije te pojavljivanje i populariziranje novih tehnologija - VoIP i WiMAX te fuzija mobilne i fiksne telefonije u Unlicensed Mobile Access (UMA) tehnologiji. Slijedi detaljna retrospektiva.
17 Feb 2006 by DeeJay

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 Next >>

Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike moby.telekom, pisane 2005. i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\