Komunikacija putem Interneta: Tekstom, glasom i slikom
Instant messaging, glasovna komunikacija preko Interneta, VoIP i videorazgovori samo su neki od naprednih, ali i zaraznih načina komunikacije preko Interneta. Predstavljamo neke od najpopularnijih programa te namjene

Jedna od najčešćih primjena Interneta zasigurno je komunikacija. U zadnju godinu do dvije dana pojavio se niz programa koji ne samo da olakšavaju komunikaciju na Mreži, već je i šire na potpuno nove nivoe. Što je još bolje, ne samo da je većina tih programa besplatna, nego omogućuju i besplatnu komunikaciju nekim tradicionalnijim metodama. Tu prije svega mislimo na telefoniranje, jer svatko tko je iskušao VoIP zna koliko prednosti i, prije svega, uštede donosi takav način komuniciranja. Osim VoIP-a i ostalih programa pomoću kojih možete razgovarati glasom preko Mreže postoje i programi koji omogućuju još osobniju komunikaciju putem videorazgovora. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni one osnovne programe koji omogućuju dobro staro tipkanje preko Interneta. Unatoč svim modernim mogućnostima oni nisu izumrli; baš naprotiv, sve su popularniji.
Broj besplatnih programa koji vam omogućuju komunikaciju preko Interneta raste iz dana u dan, ali neki već imaju kultni status, kako svojom popularnošću i raširenošću, tako i mogućnostima koje nude.

IM PROGRAMI
Google Talk
Ako ste korisnik Googleova maila, prethodnik Google Talka vam je vjerojatno poznat. Radi se o odličnom chatu u Gmailu, na koji su korisnici toliko navikli da se neki čak i ne odlučuju prijeći na GTalk. Međutim, taj vam prijelaz preporučujemo, prvenstveno zbog naprednijih mogućnosti koje GTalk nudi. Tako će vam GTalk dojaviti kada dobijete novu e-mail poruku na Gmailu, uz vaše ime drugim će korisnicima ispisati koju pjesmu trenutno slušate, možete promijeniti svoj status (dostupan, zauzet), dodati neku mudru misao ili rečenicu po volji uz nadimak, a poruke glasovne pošte automatski će biti poslane na vaš Gmail account u obliku MP3 datoteke. Također možete dijeliti slike i ostale datoteke.
Osim toga, GTalk nudi mogućnost i glasovnog razgovaranja s ostalim korisnicima GTalka, ali ne i telefonsko zvanje fiksnih ili mobilnih linija. S jedne strane to GTalk neće učiniti popularnim VoIP programom, ali s druge strane nam se čini da mu to nikad i nije bila namjera, već da samo želi širiti community korisnika Googlea. Što se tiče "običnog" tipkanja, komunikacija se odvija one-on-one, dakle samo dvije osobe mogu sudjelovati u chatu. Korištenje je intuitivno, pod Settings možete promijeniti i izgled boxa u kojem razgovarate, a na raspolaganju vam je desetak različitih tema i motiva. Sviđa nam se i opcija snimanja chata u Gmail, tako da se uvijek možete podsjetiti o čemu ste razgovarali s prijateljem. Od ostalih opcija izdvajamo mogućnost aktiviranja obavijesti (Notifications) o tome kada dobijete poruku i kad vam je prijatelj online.
www.google.com/talk

ICQ
Svojevremeno sinonim za instant messaging kod nas, ICQ je danas prilično evoluirao. Došao je do verzije 5.1, zadržao dobre stvari od ranije, prije svega jednostavno komuniciranje tipkanjem s jednom ili više osoba (kroz opciju chata), mogućnosti spremanja te komunikacije, jednostavno obavještavanje kad je netko s kontakt-liste online te napredne mogućnosti pretraživanja potencijalnih sugovornika. Međutim, rastom mogućnosti narasla je i kompleksnost ICQ-a pa je prvotni user-friendly dojam izgubljen. Ipak, nakon malo istraživanja, ne biste trebali imati problema u snalaženju s ovim programom. Svi novi dodaci i napredne mogućnosti skupljeni su pod zajedničkim nazivnikom Xtraz, na posebnom toolbaru uz ICQ. Tako sada u ICQ-u, uz tekstualnu komunikaciju, možete razgovarati i glasovno, ali i video chatom. Na raspolaganju vam je i opcija slanja SMS poruka, koja se pojavila i u nekim starijim verzijama ICQ-a, ali niti tada niti danas baš ne funkcionira, jer poruke nekad dobijete odmah, nekad s priličnim zakašnjenjem, a nekad ih uopće ne dobijete. Standardni chat box nije se konceptualno promijenio, jedino što vam je na raspolaganju više opcija i emotikona, a hvalimo shortcutove zahvaljujući kojima su slanje datoteka i obavljanje video chata maksimalno pojednostavljeni.
www.icq.com

Trillian Basic
Još jedan od programa za komunikaciju na koji treba obratiti pozornost je i Trillian, koji je u svom izdanju Basic besplatan, dok izdanje Pro plaćate. Na prvi pogled Trillian ne otkriva da se radi o prilično naprednom programu, ali jednom kada instalirate sve potrebne pluginove za njega, otvaraju se mogućnosti spajanja na servere ICQ-a, AOL-a, MSN-a i Yahooa, naravno, pod uvjetom da na njima imate otvorene accounte. S obzirom na to da se može povezati s ovim servisima, Trillian, uz klasičnu tekstualnu, nudi i mogućnosti glasovne i videokomunikacije. Što se tiče glasovnih poziva, vrijedi isto kao i za GTalk - možete razgovarati samo s drugim korisnicima. Moramo biti iskreni i reći da nas mogućnosti glasovne i videokomunikacije kod Trilliana nisu previše oduševile svojom kvalitetom, previše zastajkivanja i prekida kod komunikacije prilično frustrira. Što se tekstualnog messaginga tiče, tu je Trillian bitno bolji. I ovaj program ima mogućnost snimanja vaših razgovora, tekstualnog, audio i video tipa.
www.trillian.cc

VoIP PROGRAMI
Skype
I Skype je program koji je sinonim za cijelu jednu uslugu, u ovom slučaju VoIP-a, i upravo je Skype glavni krivac za njegovu globalnu popularizaciju. Danas Skype ima oko 100 milijuna registriranih korisnika, premda treba uzeti u obzir da mnogi od njih imaju više korisničkih računa, stoga je broj stvarnih korisnika mnogo manji.
Broj mogućnosti i prednosti koje Skype nudi je velik. Krasi ga izuzetno jednostavno i logično sučelje, a cijeli postupak, osim biranja korisničkog imena i lozinke, izvodi se automatski. Čim je instalacija gotova i upišete potrebne podatke, spremni ste za komunikaciju, bilo audio ili video! Naravno, postoje neka ograničenja. Komunikacija je besplatna između dva korisnika Skypea i tako je Skype prvotno i zamišljen. Nadogradnjama programa uvedene su usluge pozivanja i primanja poziva s fiksne telefonske mreže (SkypeIn i SkypeOut) te videopozivi. Telefonski razgovori prema fiksnim i mobilnim mrežama plaćaju se kupnjom kredita, ali su cijene u odnosu na klasično telefoniranje puno niže ako zovete inozemstvo. Tako se minuta razgovora s većinom europskih zemalja plaća oko 2 do 20 eurocenti, ovisno zovete li fiksne ili mobilne mreže. Osim primarne namjene, Skype danas ima i niz drugih mogućnosti, kao što su ugrađeni IM klijent, modul za razmjenu datoteka, podrška za konferencijske pozive, slanje SMS poruka, telefonska sekretarica i tako dalje. www.skype.com

VoipBuster / VoipStunt
Razlog zašto ova dva programa opisujemo zajedno je jednostavan. Oba su produkt iste tvrtke, njemačkog Betamaxa, i gotovo su identični. Jedina evidentna razlika je u zemljama prema kojima je pozivanje fiksnih linija besplatno. Imate li instalirana oba programa, velike su šanse da ćete moći zvati fiksne linije u cijeloj Europi besplatno. Ima li tu neka kvaka, mnogi će se zapitati. Kao i uvijek, ima, premda se ne radi ni o čem ozbiljnom. Naime, da biste mogli koristiti besplatne pozive, morate uplatiti 10 eura na svoj virtualni račun, čime dobivate 120 dana u kojima možete 300 minuta tjedno zvati fiksne linije prema zemljama koje su besplatne. Time se ovi programi pozicioniraju kao svojevrsni Skype killeri, prvenstveno za uslugu Skype Out, jer im nedostaju neke od naprednih mogućnosti koje Skype ima. A da misle ozbiljno skinuti Skype s trona pokazuje i činjenica da, kad pozivate neki broj, na korisničkom sučelju piše da je poziv besplatan, ali da bi ga Skype naplatio toliko i toliko.
VoipBuster i VoipStunt nude i mogućnosti pozivanja ostalih korisnika ovih servisa, premda naše iskustvo gotovo jednogodišnjeg korištenja programa pokazuje da ćete to rijetko raditi, a isto vrijedi i za iskustva ostalih korisnika koje smo potražili na Internetu. Kako smo i spomenuli, nedostaju im neke napredne opcije, poput videopoziva i instant messaginga, jedina takva koju nude je zapravo slanje SMS-a. Međutim, s obzirom na to koliko koštaju pozivi prema fiksnim i mobilnim mrežama, izostanak naprednih opcija nećemo uzeti za zlo. www.voipbuster.com / www.voipstunt.com

Parlino
Kada smo u sestrinskom izdanju Moj Moby prvi u Hrvatskoj posjetili središte tvrtke Tele2 i tada ih predstavili kao novog mobilnog operatera u Hrvatskoj, zanimalo nas je, među ostalim, kako Tele2 vidi nadolazeću prijetnju jeftinih VoIP poziva. "VoIP treba gledati kao priliku za zaradu, a ne boriti se protiv njega, jer je to bitka koju će svaki operater izgubiti!", rekli su nam tada. Nedavno je postalo jasno što su u Tele2 mislili tim. Naime, ova je tvrtka predstavila vlastiti VoIP program Parlino, koji je u potpunosti zasnovan na otvorenim VoIP standardima (SIP, IAX). I Parlino nudi brojne mogućnosti razgovora, od kojih su oni između dva korisnika besplatni, a pozivi prema drugim fiksnim i mobilnim linijama u svijetu među najjeftinijim. Osim toga, Parlino često ima i razne promocije i nagradne igre, pa tako dijele telefone, prijenosna računala, besplatne minute, a često su i razgovori prema nekim destinacijama po posebnim, promotivnim cijenama - naravno, besplatni!
Parlino nudi i ponešto naprednijih opcija. To su prije svega detektor statusa (presence), instant chat i prosljeđivanje poziva te slanje SMS poruka. Korisničko sučelje je standardno za VoIP programe, dakle jednostavno i intuitivno. Dodajmo i da, za razliku od drugih programa, Parlino prima uplate od 5, 10 ili 20 eura. S kvalitetom razgovara problema nema, stoga je i Parlino program koji treba imati u svojoj VoIP kolekciji.
www.parlino.com
15 May 2007 by DeeJay
1 comments

by mirko @ 05 Sep 2007 06:43 pm
12voip program je besplatan za fiksne telefone u Hrvatskoj, naravno mora se uplatiti 10 eura i traje 120 dana, s tim da 10 eura koje si uplatio možeš potrošiti na pozive prema mob, mislim da je on trenutno jedini bespaltni za nas, ako ima neki drugi volio bih znati

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike Internet, pisane 2005. i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\