Ciljani marketing i zarada pomoću Googlea
Hrvatska je jedna od malog broja zemalja u kojima su danas dostupni Google servisi AdSense i AdWords, namijenjeni vlasnicima web stranica koji žele zaraditi reklamiranjem ili tvrtkama koje se žele jednostavno i ciljano reklamirati na Googleu

Google je danas jedan od sinonima za Internet, pokazalo je istraživanje koje u nedavno provedeno među učenicima u Sjedinjenim državama. Dug je to put u odnosu na "običan" pretraživač Interneta, što je Google bio u početku. Jedan od glavnih razloga za to leži u nizu inovativnih i korisnih servisa koje je Google ponudio korisnicima. Vjerojatno dva najpopularnija od njih su, mnogi će s pravom reći, revolucionarni marketinški servisi AdSense i AdWords, namijenjeni vlasnicima web stranica ili tvrtkama koje se žele reklamirati na Googleu. Oba servisa izuzetno su korisna, kako za vlasnike web stranica, tako i za tvrtke koje žele jednostavno, jeftino i što je najvažnije, ciljano oglašavanje. Ono što važno reći je činjenica da su oba ova servisa dostupna u Hrvatskoj, što je svojevrsna pohvala domaćem razvoju Interneta, s obzirom na to da je Google dosta oprezan s ulascima na nova tržišta. AdWords i AdSense za pretragu (jedan od dva AdSense sustava oglašavanja) dostupni su u Hrvatskoj već neko vrijeme, a početkom ove godine dobili smo i servis AdSense za sadržaj.

Jednostavna zarada
Google AdSense je izuzetno jednostavan način na koji webmasteri na svojim stranicama mogu prikazivati Google oglase i na taj način zaraditi nešto novca. Sama zarada ovisi o broju klikova posjetitelja na oglase koji se prikazuju na vašoj stranici ili po broju prikaza na stranica, pa je tako i logično da veći broj posjetitelja daje i mogućnost veće zarade. Što vaše stranice imaju više raznovrsnijeg sadržaja i veći broj posjetitelja, veća je mogućnost zarade. Sam AdSense program dolazi u dvije varijante – za pretragu i za sadržaj. AdSense za pretragu sastoji se od integracije Google tražilice na vašu stranicu, pri kome svaki put kad netko preko nje izvrši pretragu dobivate odrađenu količinu novca. AdSense za sadržaj se pak sastoji od integracije tekstualnih ili slikovnih reklama na vaše stranice, pri čemu zarađujete svaki put kada posjetitelj klikne na nju ili prema broju prikazivanja. Zarade su male, od nekoliko centi do pola dolara po kliku, ovisno o nizu faktora. Google novac isplaćuje nakon što zarada prijeđe sto dolara. Stranice sa puno posjetitelja i portali mogu se nadati i pristojnim zaradama, o čemu svjedoče uspješne AdSense priče, koje možete naći na adresi www.google.com/adsense/weblogs.

Ciljano oglašavanje
Oglasi koje Google prikazuje u AdSense programu zapravo su rezultat drugog marketinškog programa, AdWords. Radi se o sustavu ciljanog oglašavanja koje omogućuje tvrtkama jednostavno i relativno jeftino oglašavanje putem zakupa ključnih riječi. Svaki put kada netko preko Googlea traži pojam koji odgovara vašoj ključnoj riječi, vaš će oglas i link na stranicu biti prikazan izdvojen i istaknut na stranicama Googlea, a također će se prikazivati na svim web stranicama koje sadržajno odgovaraju riječima koje ste zakupili. Na primjer, vlasnik ste restorana u nekom mjestu i zakupite ključne riječi restoran, ime restorana i ime mjesta. Svaki put kada bilo tko u svijetu u Googleu upiše te riječi, vaš oglas bit će izdvojen i vidljiv u rezultatima pretrage. Isto tako, vaš oglas će se prikazivati na svakoj web stranici koja ima Google AdSense reklame a dotiče se tematike restorana, hrane ili pak mjesta u kojem je vaš restoran. Time ste sigurni da će vaš oglas vidjeti točno ono osobe kojima je zanimljiv, a pri oglašavanju niste ograničeni na jedan teritorij i jednu zemlju. Ono što je najbolje u cijelom programu je da sami birate ključne riječi, tekst oglasa ali i maksimalnu cijenu koju ste voljni potrošiti na ovakvo oglašavanje, uz jednokratnu naknadu za aktivaciju usluge. Koliko ćete točno potrošiti na kraju ovisi o korisnicima, jer oglase plaćate samo kada netko klikne na njih, a vi možete postaviti i limit koliko maksimalno želite potrošiti po kliku na dan. Dnevni proračun započinje sa samo jednim centom sve do bilo kojeg iznosa kojeg želite potrošiti.
Sam princip registriranja u AdSense i AdWords programe je jako jednostavan. AdSense zahtjeva minimalan i jednostavan zahvat na vašoj web stranici, kako bi implementirali prikazivanje oglasa, a više informacija možete naći na adresi www.google.com/adsense. Detaljnije informacije i demo vodič kako funkcionira AdWords servis možete naći na adresi https://adwords.google.com.
25 Jun 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike Internet, pisane 2005. i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\