Jeremyja Rifkin: Doba pristupa
Doba pristupa Jeremyja Rifkina analizira i predviđa dramatične i obimne promjene koje se javljaju u zbog promjene tržišne u mrežnu ekonomiju i tjera vas na daljnje čitanje iz poglavlja u poglavlje.

Tvrtka Bulaja naklada česti je gost ovih stranica, pretežno svojim odličnim izdanjima elektroničkih knjiga i edukativnih CD ROM-ova. Međutim, Bulaje imaju i posebnu Click And Point biblioteku u kojoj izdaju "prave", papirnate knjige. Premda je biblioteka kvantitativno mala, do sada su izašle samo svije knjige, kvaliteta je ono što je važno. Prvo izdanje bila je odlična knjiga Iznuđivanje, Douglasa Ruskhoffa, a nedavno je izašla i nova knjiga, Doba pristupa, iz pera Jeremyja Rifkina.
Američki teoretičar i politolog Jeremy Rifkin je autor dvadesetak knjiga o utjecaju znanstvene i tehnološke revolucije na gospodarstvo, društvo, kulturu i okoliš, a ujedno je i osnivač i predsjednik Foundation on Economic Trends, fondacije koja se bavi utjecajem novih tehnologija na spomenute grane.
Knjiga Doba pristupa Jeremyja Rifkina analizira i predviđa dramatične i obimne promjene koje se javljaju u kapitalističkom sustavu zbog promjene iz geografski determiniranih tržišta na mrežno gospodarstvo i elektroničku trgovinu, te iz industrijskog u kulturalni način proizvodnje. Vlasništvo i slobodni javni život bivaju zamijenjeni pravom pristupa, što autor naglašava i prvom rečenicom – uloga vlasništva radikalno se mijenja! Time počinje prvi dio knjige, Sljedeća granica kapitalizma, u kojoj Rifkin objašnjava promjenu iz tržišnog u mrežno gospodarstvo, u kojem se sve, pa i novac, dematerijalizira.
Na knjigu ćete se navući već na polovici prvog poglavlja, prvenstveno zbog zanimljive tematike koja je obrađena na još zanimljiviji i što je najvažnije, argumentirani način. Pojmove o kojima slušamo gotovo svakodnevno, ali ih mnogi ne razumiju u potpunosti, poput outsourcinga, franšiza, leasinga i tako dalje, Rifkin detaljno analizira te skreće pažnju na transformaciju ekonomije iz ponude i potražnje proizvoda u trgovinu uslugama i iskustvima.
Drugi dio knjige, Ograđivanje zajedničke kulture objašnjava fenomene kao što su komercijalizacija kulture i elementarnih međuljudskih odnosa, kakve nam je kulturne promjene donio kapitalizam i kuda ide kultura u ovom modernom društvu. Cijela priča u knjizi postavljena je na temeljima novog, mrežnog društva i utjecaja koji ima na naš svakodnevni život.
U trenutku kada završite čitanje i zatvorite Rifkinovo Doba pristupa, a pogotovo ako ste čitali Ruskhoffovo Iznuđivanje, samo je jedan zaključak – nestrpljivo čekamo da Naklada Bulaja izda i sljedeću knjigu u svojoj biblioteci Click And Point.

InfoBox:
Jeremy Rifkin
Doba pristupa
Izdavač: Naklada Bulaja
www.bulaja.vom
Ocjena: 9/10
05 Apr 2007 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\