Male tvrtke s velikim potrebama

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, male i srednje tvrtke u Hrvatskoj čine čak 98 posto ukupnih poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Stvaraju 53 posto ukupnog industrijskog dohotka zemlje uz stopu rasta malih kompanija višu od 40 posto, odnosno srednje velikih kompanija višu od 20 posto. Na kompetitivnom tržištu ključan faktor diferencijacije koji može pomoći malim i srednje velikim tvrtkama da povećaju produktivnost su informacijsko-komunikacijske tehnologije i usluge. Niz je istraživanja koje je to pokazalo, uključujući i posljednje koje je objavila tvrtka Cisco. Korištenje najnaprednije mrežne infrastrukture hrvatskim kompanijama otvara mogućnost integriranja glasovnog i podatkovnog prometa u jednu mrežu i korištenja mreže kao platforme za niz usluga i aplikacija poput aplikacija za komunikaciju i poslovnu suradnju, pokazalo je istraživanje, u kome je 50 posto ispitanika navelo da je u proteklih godinu i pol dana unaprijedilo svoju LAN infrastrukturu (infrastrukturu lokalne mreže). Tvrtke također navode da su im poželjne tehnologije koje povećavaju produktivnost mobilnih radnika, a 25 posto hrvatskih kompanija namjerava uvesti mogućnost udaljenog pristupa mreži za svoje mobilne radnike. Istraživanje koje je provedeno u 335 hrvatskih kompanija s 100 do 999 zaposlenika također otkriva kako 40 posto ispitanika namjerava prijeći na Voice over IP komunikacijsku tehnologiju u slijedećih dvanaest mjeseci, što će smanjiti troškove i stvoriti mogućnosti za korištenje novih metoda komunikacije, kao što su objedinjene komunikacije (Unified Communications) ili održavanje konferencija putem weba.

U korak sa Europom
Gledajući ovo, ali i niz drugih istraživanja, lako je uočiti da domaće tržište svojim željama i očekivanjima prati trendove na small & medium business tržištu u zemljama Europske unije. No, što je s drugom stranom, odnosno ponuđačima proizvoda i usluga na domaćem ICT tržištu? Gledajući najveće igrače na ovom području u Hrvatskoj te njihovu ponudu, lako je zaključiti da su prepoznali ne samo potencijale, već i potrebe tržišta malih i srednjih tvrtki, kojima nude različita rješenja. S te su strane danas mogućnosti izbora za male i srednje tvrtke jednake onima koje imaju iste takve tvrtke na europskim tržištima. Također, većina domaćih ponuđača naglašava da su osnove potrebe segmenta tržišta manjih i srednjih tvrtki prije svega brza i efikasna razmjena informacija i podataka, samim time i ušteda vremena i novca, uspostava sigurne IT infrastrukture, alati za kolaboraciju te konvergenciju glasa i podataka te fiksnih i mobilnih usluga, uz pomoć IP tehnologije.
Ono što posebno vrijedi notirati je da su ponuđači ICT tehnologija i usluga, kako domaći tako i strani, svjesni svih specifičnosti domaćeg tržišta te mu nude specifične usluge prilagođene njihovim potrebama. Tako je tvrtka Cisco je izradila tzv. strategiju pametnog poslovanja (“smart business roadmap”), koja spaja kratkoročne i dugoročne poslovne ciljeve s odgovarajućim tehnološkim rješenjima u svrhu ostvarivanja tih ciljeva, pri čemu se poseban naglasak stavlja na odgovaranje na potrebe korisnika, operativnu učinkovitost, smanjenje troškova i zaštitu. SAP, jedna od vodećih tvrtki na području ERP rješenja nedavno je predstavila svoje SAP All-in-One rješenje, koje je u izuzetno kratkom roku spremno za korištenje i integraciju sa postojećim poslovnim sustavima u tvrtkama. Rješenje SAP All-in-One lokalizirala je hrvatska tvrtka, pa bi i europske i razvijene zemlje mogle upravo na hrvatskim primjerima naučiti kako svjetska poslovna rješenja prilagoditi lokalnim tržištima.
Specifične potrebe malih i srednjih tvrtki prepoznali su i u Microsoftu, pa su otvaranjem Poslovno-tehnološkog centra u Varaždinu prije gotovo dvije godine malim i srednjim poduzetnicima pružili mjesto na kojem mogu primiti napredna tehnološka znanja i savjete. Ne treba zaboraviti i na činjenicu da Microsoft odavno nudi lokalizirane verzije svojih popularnih softverskih paketa, pa tako i najnovijih sustava Vista i Office.
U specifičnosti domaćeg tržišta malih i srednjih tvrtki svakako spadaju i ograničeni financijski budžeti i mali IT odjel. U HP-u su tako svjesni da SMB tržište ima drugačije cjenovne potrebe i mogućnosti, ali da istovremeno očekuje konkurentnu tehnologiju, pa su u kompletnoj ponudi svojih poslovnih segmenata (tiskanju, segmentu PC-a, te serverskom i spremišnom segmentu) pripremili ponude koje su cjenovno prilagođene tržištu manjih i srednjih tvrtki.
IBM je pak razvio tzv. Express portfelj proizvoda, koji obuhvaća čitav spektar proizvoda od softverskih i hardverskih pa sve do financijskih i servisnih. Kod softvera se radi o proizvodima iz IBM-ove Enterprize palete koji su administrativno ograničeni brojem licenci odnosno procesora, ili su im smanjene funkcionalnosti na način da su prilagođeni tržištu kojem se nude. Tvrtka Combis je primijenila malo drukčiji pristup, pa je pronašla rješenje u novoj informatičkoj paradigmi otvorenih, neovisnih aplikativnih elemenata. Implementacijom ove paradigme temeljene na otvorenom kodu, njihove se informatička rješenja mogu kvalitetno koristiti uz bitno pristupačniju cijenu od onih komercijalnih, a daju veliku šansu upravo onim malim i srednjim tvrtkama koje imaju dobre ideje za unapređivanje poslovanja. Ova rješenja po svojoj funkcionalnosti stoje uz bok rješenjima komercijalnog karaktera, a tvrtkama daju veću mogućnost izbora.

Magični pojmovi IP i VPN
Kad se priča o ključnim tehnologijama za male i srednje tvrtke, uvijek se pojavi skraćenica IP ili Internet protocol. Moderne usluge temeljene na ovom protokolu, kao i tehnologija koja ih omogućava, manjim i srednjim tvrtkama daje niz mogućnosti da ubrzaju svoje poslovanje uz istodobne uštede. Stoga je pohvalno što svi veći ponuđači ICT rješenja u Hrvatskoj u svojoj ponudi imaju rješenja temeljena na IP tehnologijama.
Tako tvrtka King ICT nudi rješenja za tvrtke iz SMB segmenta za glasovnu i podatkovnu komunikacije preko IP-a, mrežnu infrastrukturu i rješenja za pohranu i upravljanje podacima na siguran način te kompletna rješenja za vođenje poslovanja i digitalizaciju dokumenata. IP tehnologija predstavlja i važan dio ponude tvrtke Končar Inem, još jedne tvrtke s domaćim znanjem koji korisnicima nudi cjelovita hardverska i softverska rješenja i integraciju sustava, a poseban naglasak stavljaju na poboljšanje komunikacije kroz VPN ili virtual private network, kolaboraciju i mogućnost pristupa poslužiteljima i podacima "izvana", dakle s terena ili od kuće.
Kolaboracija te komunikacijske aplikacije i VPN uz pomoć IP tehnologije ključne su potrebe manjih i srednjih tvrtki po viđenju Ericsson Nikole Tesle. Omogućiti mobilnost korisnika uz napredne usluge predstavlja imperativ današnjeg poslovanja, kažu u Ericssonu, koji u ovome području Ericsson nudi niz kvalitetnih rješenja, poput MX-ONE, u potpunosti IP osposobljeni komunikacijski sustav sa stvarnom integracijom mobilnih telefona i mogućnošću integracije s poslovnim aplikacijama te Solidus e Care koji nudi tvrtkama svih veličina virtualne kontaktne centre na više lokacija, temeljene na IP-u i mobilnosti, što omogućuje raspršenim tvrtkama ponašanje kao da se radi o jednoj jedinici.

Internet i komunikacija
Jedno od područja u kojem manje i srednje tvrtke traže najveću kompetitivnu prednost su rješenja fiksne i mobilne komunikacije te prijenosa podataka. Toga su definitivno svjesni i svi domaći fiksni i mobilni operateri koji su pripremili niz paketa prilagođenih upravo tom tržištu. Od ADSL pristupa do iznajmljivanja stalnih veza, VPN fiksne i mobilne komunikacije do mogućnosti rada izvan ureda, odnosno pristupanja podatkovnim mrežama tvrtke sa udaljenje lokacije. U segmentu mobilne tehnologije Hrvatska je u tome jedna od naprednijih europskih zemalja, a sve jačom liberalizacijom tržišta kao i konsolidacijom na tržištu fiksne telefonije i Interneta, i u ovom se segmentu vide velika poboljšanja. To je svakako pozitivno, s obzirom na to da sva istraživanja SMB sektora u Europi pokazuju da preko 90 posto tvrtki na tom tržištu kao "must have" tehnologiju vide upravo brzi pristup Internetu.
Unatoč činjenici da je SMB segmentu u Hrvatskoj dostupan cijeli niz ICT proizvoda i usluga, još uvijek postoji određeno kašnjenje u usvajanju istog od strane samog SMB tržišta. Glavni razlozi za to su niži stupanj razvoja gospodarstva u Hrvatskoj u odnosu na onaj u Uniji, ali i činjenica da dio tvrtki ulaganje u ICT još uvijek gleda kao trošak, a ne kao ulaganje u kompetitivnu prednosti. Razvojem gospodarstva i to će se promijeniti, pa će rasti broj "malih tvrtki s velikim IT potrebama". A da smo na dobrom putu pokazuje i istraživanje analitičke kuće IDC Adriatics, koje pokazuje da je u prošlog godini ulaganje u ICT tehnologije u Hrvatskoj poraslo gotovo 40 posto u odnosu na godinu ranije.

Objavljeno u magazinu Banka

21 May 2008 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike Razno, pisane 2005. godine i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\