Žene iza turskih medija
Unatoč nizu prepreka koje se navode za ulazak Turske u Europsku uniju, nepobitna je činjenica da se ta zemlja mijenja. Neupućenima će tako zvučati čudna činjenica da u muslimanskoj zemlji medijsku scenu vode žene.

Objavljeno u magazinu Banka, 08/2007.

Godinu dana nakon što je u srpnju 2004. godine tvrtka Trader Classified Media (TCM) kupila većinski paket od 70 posto dionica Oglasnika, njen vlasnik, Johna McCall McBaina odlučio se povući iz posla. Tvrtka je tada regionalno podijeljena, a jedan od njenih slijednika je i kompanija Trader Media East ili TME, čiji je većinski paket dionica od 67 posto u travnju ove godine kupila je turska medijska grupacija Hurriyet. Grupacije inače, između ostalih, izdaje i istoimene dnevne novine, jedne od najutjecajnijih u Turskoj. Iza tvrtke stoji Aydın Dogan, turski milijarder i medijski mogul, čija je Dogan grupa, uz kompaniju Hurriyet, vlasnik nekoliko TV kanala, poput Kanala D (poznat i kao Euro D), Star TV (čiju je kupnju Dogan grupa platila 306 milijuna dolara), ali i turskog CNN-a (CNN Türk), te niza novina, iz kojih se izdvaja spomenuti visokotiražni Hurriyet, te Milliyet i Radikal.

Aydin Dogan, osnivač i predsjednik Dogan grupe, sa procijenjenom vrijednosti od 1,6 milijardi dolara, sedmi je najbogatiji čovjek u Turskog, a zauzima i 486. mjesto Forbosve liste najbogatijih poduzetnika. Inače, mediji su samo jedna grana kojom se bavi grupacija Dogan, koja je aktivna još i u energetskom sektoru (vlasnici su najveće turske naftne kompanije Petrol Ofisi), industriji (proizvodnja čelika), trgovini, osiguranju i turizmu. Međutim, upravo je medijski dio grupacije Dogan najzanimljiviji, prije svega zbog činjenice da ga je Aydin Dogan podijelio između svoje četvero djece, točnije četiri kćerke.

U muslimanskoj Turskoj, za koju još uvijek vrijedi predrasuda da žena igra podređenu ulogu i u društvu, a pogotovo poslovanju, ta je činjenica pomalo iznenađujuća. Ali, obitelj Dogan je daleko od predrasudama ispunjenog tradicionalizma. Priča o njima nije "klasična" priča u kojoj otac dijeli svoje poslovno carstvo svojim kćerkama. Sve četiri su znanje skupljale na prestižnim fakultetima u Europi (London School of Economics) i Sjedinjenim američkim državama (Columbia University). Nakon završetka fakultetskog obrazovanja, sve četiri su praksu stjecale po europskim i američkim tvrtkama, gdje su bile zapažene po uspjesima i nagradama. Tek kad su formirane kao poslovne žene, zaposlile su se u poslovnom imperiju oca i ubrzo zauzele ključne funkcije.
Tako su u Upravnom odboru cijele Dogan grupe tri sestre, Hanzade Dogan,  Arzuhan Dogan Yalcındag te Vuslat Dogan Sabanci, dok je četvrtak Begumhan Dogan Faralyali, potpredsjednica Dogan Holdinga zadužena za inozemne investicije i projekte poslovnog razvoja te je članica Upravnog odbora TV kuće Kanal D Rumunjska. Ta je TV kuća bila početak ostvarenja nove poslovne strategije Dogan grupe - međunarodnog širenja, a cijeli projekt je inicirala i uspješno provela upravo Begumhan Dogan Faralyali.

S obzirom na to da Dogan grupa posluje u nekoliko različitih industrija, tako je i strukturalno podijeljena. Medijski dio poslovanja vodi grupacija Dogan Yayin, koja je pak strukturirana kao izuzetno moderna medijska grupacija, podijeljena na dva sektora – sadržaj i usluge. Sektor sadržaja uključuje izdavaštvo novina, magazina, knjiga, TV kanala i radio stanica te glazbene produkcije, dok sektor usluga uključuje produkciju, usluge Interneta i kabelske televizije te tiskanja i distribucije. Ovako moderno strukturirana kompanija je upravo ideja sestara Dogan, koje su na ovaj način pretvorile Dogan Yayin u inovativnu tvrtku, sposobnu da se pozicionira u vrhu medijskog tržišta kojeg, ne samo u Turskoj već i u Europi, karakterizira visoka konkurentnost i promjene, prije svega izazvane sve većim utjecajem Interneta. Potencijal tog tržišta Dogan grupa je iskoristila opet zahvaljujući jednoj od sestara, Hanzade Dogan, koja je 1999. godine osnovala Dogan Online, tvrtku koja je ubrzo prerasla u najvećeg turskog Internet Service Providera. Hanzade Dogan je danas CEO Dogan Online te potpredsjednica Dogan Yayin grupe. Druga sestra, Vuslat Dogan Sabanci, predsjednica je Uprave najutjecajnijeg dnevnika Hurriyet, koji je i najposjećenija internetska stranica u Turskoj, čime je Dogan grupa dodatno učvrstila vodeću poziciju na tržištu Interneta.

Utjecajem sestara Dogan medijska scena u Turskoj se bitno promijenila u posljednjih desetak godina, pa je sve više političkih, poslovnih i zabavnih sadržaja dostupno preko svih vrsta medija. Osim toga, počeli su mijenjati i sliku o ulozi žene u Turskoj. Tako je Arzuhan Dogan Yalcindag, predsjednica Dogan TV grupa koja je inače zaslužna i za osnivanje CNN Turkey TV kanala, pokrenula i Inicijativu žena za Tursku u EU, skupivši u njoj vodeće žene iz Turske ne samo u poslovnom, već i ostalim segmentima, kako bi širile pozitivne dojmove o Turskoj kao državi. Jedan od ključnih elemenata inicijative je i dokazati da su muškarci i žene u Turskoj ravnopravni, što je politika na kojoj sestre i inzistiraju unutar Dogan grupe. Tako je broj zaposlenik oba spola gotovo jednak, prilike za napredovanje su jednako dostupne osobama oba spola, a Arzuhan Dogan Yalcindag često u intervjuima, pogotovo za strane medije, naglašava da je po ravnopravnosti spolova Dogan grupa zapravo ispred Europske unije i razvijenog zapada.
Uz uspješnu poslovnu karijeru, sestre Dogan nisu zapostavile niti obiteljski život. Tri sestre su udane (samo Hanzade Dogan nije), a Vuslat i Arzuhan imaju i po dvoje djece.

IZDVOJENO:
Uspješni poslovni rezultati
U cijeloj Dogan grupi ukupno je deset tvrtki izlistano na ISE (Istanbul Stock Exchange), istambulskoj burzi. To su Dogan holding, Dogan Yayin Holding, Ray Sigorta, Milpa, Çelik Halat, Ditas, Hurriyet, Milliyet, Petrol Ofisi i Dogan Burda. Svih deset tvrtki je u protekloj godini zabilježilo rast i profit, tako da je Dogan grupa proteklu godinu završila sa 8,5 milijardi dolara profita, što je porast od 23 posto u odnosu na 6,9 milijardi u 2005. godini. Medijski dio, Dogan Yayin grupa ostvarila je u 2006. godini rast od 27,3 posto u odnosu na godinu ranije. Dogan Yayin, medijski dio grupacije Dogan, posjeduje sedam TV kanala, osam dnevnih novina, 24 magazina, više od 40 web stranica te tiskarska postrojenje i distributivne lance.
01 Nov 2007 by DeeJay
3 comments

by studena @ 01 Nov 2007 05:55 pm
Stanovništvo Turske je u ogromnoj većini muslimanske vjere, ali početkom 20 godina prošlog stoljeća Atatuerk je stvorio laicističku republiku (religija i država strogo odijeljene) tako da je ona tvoja primjedba da Doganov potez iznenadjuje malo pretjerana. Žene u Turskoj nisu obespravljene kao u drugim muslimanskim zemljama, ali je tradicija jaka, medjutim ako neka žena želi i ima mogućnosti onda će i uspjeti u poslu, baš kao i žena na zapadu. Uostalom, ni na zapadu se baš ne susreću prečesto žene na vodećim funkcijama, a uzrok je isti kao i u Turskoj: tradicionalno razmišljanje.

by studena @ 02 Nov 2007 12:57 pm
Oprosti na smetnji, ali me zanima je li se to kod tebe uopće ne može komentirati ili su dozvoljeni komentari samo odredjenima ili puštaš samo povladjujuće komentare?

by DJurman @ 07 Nov 2007 12:45 pm
Moze se komentirati bez problema, samo svaki komentar mora proci autorizaciju. Inace, nakotilo bi se puno spama i komentara tipa - super ti je blog, posjeti moj i slicno.
Inace, informacije u ovom tekstu su skupljene sa weba plus inforamcije od nekih ljudi iz same Turske, pa su i te konstatacije napravljene prema njihovim informacijama.

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike Razno, pisane 2005. godine i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\