Marsovac na Marsu?
Jedan od rovera na Marsu, Spirit, poslao je na Zemlju zanimljivu fotografiju na kojoj se, u donjem lijevom kutu, vidi ili Marsovac, biće koje liči na čovjeka ili sjena kamenog masiva koja mu samo nalikuje. Whatever it is, zanimljivo je i već je, pogađate, izazvalo burnu reakciju na internetskim forumima.
Cijelu fotografiju možete naći ovdje (133 MB).


23 Jan 2008 by DeeJay

Destinacija Nova Zemlja
Iza imena Gliese 581c, na 20 svjetlosnih godina od Zemlje, skriva se planet za koga znanstvenici tvrde da bi mogao biti Nova zemlja, odnosno planet koji bi mogao podržavati život. Hoćemo li se uskoro pakirati i krenuti u kupnju nekretnina u svemir?
27 Nov 2007 by DeeJay

Svemir u 2006.: Svi smo mi vanzemaljci?
Povratak shuttlea, najava popravka Hubblea i otkriće da je život na Zemlji možda potekao iz svemira samo su mali dio onoga što je obilježilo 2006. godinu što se svemira tiče. Donosimo malu retrospektivu najvažnijih događaja.
23 Feb 2007 by DeeJay

Space Shuttle: Do svemira i natrag
U rujnu ove godine space shuttle je proslavio 25. rođendan. Premda prolazi najgore razdoblje do sada, u kojem se čak spominje i trajno prizemljenje flote, ove letjelice i dalje fasciniraju i one koji nisu ljubitelji svemira. Ipak, da shuttle polako izlazi iz krize svjedoči i misija STS-115,  koju je Atlantis uspješno izvršio. Kakva je povijest shuttlea, kako teče lansiranje i slijetanje, koje su najvažnije misije i još mnogo toga saznajte u tekstu koji slijedi.
28 Sep 2006 by DeeJay

Još malo novosti iz svemira
Nova je 2006. godina počela odlično za sve koje zanima svemir i njegovo istraživanje. Nakon što je protekla godina ipak donijela manje uzbuđenja nego što se očekivalo, tekuća godina sve će nadoknaditi s kamatama. Vratio se Stardust, MRO stigao do Marsa, nađena voda ... sve odlične vijesti, pa slijedi kratka priča.
Inače, u svemir sam otišao i ja, odnosno moje ime.
19 Mar 2006 by DeeJay

Novosti iz svemirskog turizma
Američka kompanija za svemirski turizam Space Adventures najavljuje zajednički pothvat sa Singarupskim konzorcijem s ciljem izgradnje svemirske luke u tom južnoazijskom gradu državi. Evo malo novosti sa područja svemirskog turizma.
23 Feb 2006 by DeeJay

Svemir 2005: Godina velikih otkrića
Premda se od protekle 2005. godine puno očekivalo u području istraživanja i osvajanja svemira, stvari nisu išle po predviđanjima. To se pogotovo odnosi na dio osvajanja, ali ga zato istraživanje kompenzira. Donosimo svemirsku retrospektivu protekle godine.
15 Jan 2006 by DeeJay

Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike svemir, pisane 2005. godine i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\