Novosti iz svemirskog turizma
Američka kompanija za svemirski turizam Space Adventures najavljuje zajednički pothvat sa Singarupskim konzorcijem s ciljem izgradnje svemirske luke u tom južnoazijskom gradu državi. Svemirska luka, čija bi izgradnja stajala 115 milijuna dolara, pružala bi usluge suborbitalnih letova, objavila je kompanija Space Adventures. Letovi koji će se nuditi u svemirskoj luci bili bi za putovanja na udaljenosti do 100 kilometara iznad zemlje, objavila je kompanija.
Turiste u svemir planira voditi i britanski milijarder Richard Branson, predsjednik zrakoplovne tvrtke Virgin Atlantic i zaljubljenik u aeronautiku. On je pak ušao u posao sa konstruktorima SpaceShip1 letjelice, koja je osvojila nagradu X-prize. Letjelicu je konstruirala Scaled Composites, tvrtka iz Kalifornije koju je osnovao poznati konstruktor letjelica Bert Rutan, a financira je Paul Allen, suosnivač Microsofta
"Nadamo se stvoriti tisuće astronauta tijekom sljedećih godina i ostvariti njihov san da se s visina dive veličanstvenoj ljepoti našeg planeta, zvijezdama u svoj njihovoj ljepoti i nevjerojatnom osjećaju bestežinskog stanja», izjavio je na konferenciji za tisak na kojoj je predstavio inicijativu. Cijena leta je 115 tisuća funti ili oko 170 tisuća eura po osobi, a u tri godine planira se oko 3.000 letova. Projekt se već zagrijava, uskoro kreće gradnja prvih pet letjelica kojima će putnici moći otići na ovakvo spektakularno putovanje.

Svemirski turizam ili terorizam?
I dok privatne kompanije, vizionari i zanesenjaci rade na približavanju svemira svima, Američka federalna zrakoplovna uprava (FAA) došla je na novu briljantnu ali za Ameriku tipičnu ideju - svi svemirski turisti trebali bi biti provjereni kako bi se osiguralo da nisu povezani s teroristima.
Prijedlog FAA predviđa donošenje zakona koji bi trebao onemogućiti eventualni pokušaji terorista da sruše letjelice ili ih upotrijebe kao oružje.
Zanimljivo je, međutim, da FAA nije postavio nikakve zdravstvene preduvjete za putovanja, već je procjenu o tjelesnoj spremnosti prepustio samim putnicima. Dok god nisu teroristi, sve može. Podsjeća me na fijasko Rusije, koja je zeznuo američki biznismen Petera Llewellyna. On je ponudio 100 milijuna dolara za tjedan dana na Miru. Uzmete li u obzir da je godišnji budžet Ruske svemirske agencije oko 120 milijuna dolara, jasno je zašto su sa veseljem prihvatili ponudu, zanemarujući prijateljska upozorenja većih svjetskih novinskih agencija koje su objavile da je Llewellyn osoba koju se u našem žargonu opisuje kao smutljivca, mutikašu i hohštaplera. To je dovelo do serije bizarnih događaja, koja je uključila i Llewellynov prolaz na liječničkom pregledu, premda je bio 45 kilograma pretežak za astronauta. Liječnička služba Ruske svemirske agencije samo je konstatirala da bi za te novce u svemir poslali i slona uz Llewellyna. Nevjerojatno. Više o svemirskom turizmu u jednom mom lanjskom tekstu .
23 Feb 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike svemir, pisane 2005. godine i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\