Švedska prva zemlja bez nafte
U današnje vrijeme kada se svijet trese svakim novim poskupljenjem nafte, sve se više razmišlja o alternativnim izvorima energije. U budućnost najviše gleda Švedska, koja do 2020. planira u potpunosti prestati koristiti naftu kao izvor energije.

Time će postati prva zemlja na planetu koja će to učiniti, što ne čudi za ekološki naprednu zemlju u kojoj je, na primjer, javni prijevoz pogonjen biodizelom, a u glavnom gradu se plaća poseban ekološki porez ako se vozite automobilom. Međutim, ekološka svijest ove zemlje razvijana je i zbog velikih gospodarskih stagnacija i recesija sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme velikog rasta cijena nafte koji je skoro uništio švedsko gospodarstvo i rezultirao rekordnom nezaposlenošću.

Da bi uspjela u ovom ambicioznom planu, Švedska je vlada okupila stručne radne skupine koje čine znanstvenici, predstavnici industrije i poljoprivrednika, akademici, proizvođači automobila, tvrtke koje se bave proizvodnjom tehnologije za korištenje alternativnih izvora energije, a podršku daje kompletna državna uprava. Svaka od ovih skupina ima dva zadatka – prvo unutar svake od skupina napraviti planove kako za svaki pojedini dio ostvariti ovaj cilj. Ti se planovi onda, na drugom nivou, međusobno koordiniraju, dorađuju, čine međusobno kompatibilnim, slažu se u faze i tako dalje. Rezultat toga biti će veliki koncept i plan kako do 2020. planira u potpunosti prestati koristiti naftu kao izvor energije, koji će onda biti predstavljan švedskom parlamentu.

Švedska će tako biti prva država na svijetu koja će konkretnim akcijama pokušati zaustaviti uništenje okoliša i tako barem usporiti negativne klimatske promjene koje nas pogađaju. S druge strane, nafte nema u neograničenim količinama - svjetske zalihe biti će istrošene za manje od sto godina. Koliko će onda prosperirati gospodarstvo države koja neće biti ovisna o nafti nije teško pogoditi.

Ekološka svijest Šveđana mi je fascinantna, a rezultat toga je i Hammarby Sjöstad, prvi svjetski ekološki grad.
Osim Hammarbyja, i u mojoj reportaži iz Švedske, koju sam pisao za pc chip možete pročitati još zanimljivosti o ovoj zemlji, ne samo sa ekološke strane.
14 Mar 2006 by DeeJay
4 comments

by AlterEgo @ 15 Mar 2006 12:20 am
Nisam ovo znao o Švedskoj.Zapravo ništa ne znam o Šveddskoj,pa ću baš pročitati što si pisao o Švedskoj.

by Domagoj @ 18 Mar 2006 08:55 pm
Cestitke na odlicnoj stranici i clancima.

by Siniša @ 24 Mar 2006 11:05 am
.... i ja bi iša u Švedsku!

by DeeJay @ 24 Mar 2006 01:59 pm
Komentar je modificiran radi neprihvatljivog rječnika smile.

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike Švedska, pisane 2005. godine i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\